Nationaldagsfika
Våfflor med hjortron och grädde är en svensk klassiker, den hittar man på många kaféer runt landet.
På mitt sätt blir det en glutenfri variant på mandelmjöl, vill du ha den mjölkfri så byt bara ut grädden mot kokosgrädde, det blir också riktigt gott.
Våfflorna passar inte bara till fikat utan är goda som en lättare frukost eller till en kvällsrätt.
Våffelhjärtan brukar jag använda istället för bröd till en förrätt eller med pålägg till en kopp kaffe på sommarpicknicken.
Mandelvåfflor 2 stora eller 4 små
2 ägg
1 dl grädde eller kokosgrädde
1 dl mandelmjöl
2 tsk fiberhusk (finns i glutenfria hyllan)
1+1 msk smält smör
1 tsk bakpulver
1 krm salt
Vispa ägg och grädde, tillsätt fiberhusk och mandelmjöl under vispning.
Rör ner 1 msk av det smälta smöret i äggsmeten, smaksätt med salt.
Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smält smör.
Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan smeten läggs i.
Den blir ganska fast, så bred ut den lite med en sked över järnet.
Grädda våfflan gyllenbrun och servera med vispad grädde och hjortron eller andra bär.
Du kan göra våfflorna i förväg, värm dem då på 175 grader i en minut så blir de som nygräddade.
De går också bra att frysa och ta fram eftersom och värma.
Recept och bild kommer från min och Annika Dahlqvists kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.