Svenskt fika på Nationaldagen

Mandelvåfflor med hjortron och grädde
Foto Mikael Eriksson

Nationaldagsfika

Våfflor med hjortron och grädde är en svensk klassiker, den hittar man på många kaféer runt landet.

På mitt sätt blir det en glutenfri variant på mandelmjöl, vill du ha den mjölkfri så byt bara ut grädden mot kokosgrädde, det blir också riktigt gott.

Våfflorna passar inte bara till fikat utan är goda som en lättare frukost eller till en kvällsrätt.

Våffelhjärtan brukar jag använda istället för bröd till en förrätt eller med pålägg till en kopp kaffe på sommarpicknicken.

Mandelvåfflor 2 stora eller 4 små

2 ägg

1 dl grädde eller kokosgrädde

1 dl mandelmjöl

2 tsk fiberhusk (finns i glutenfria hyllan)

1+1 msk smält smör

1 tsk bakpulver

1 krm salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt fiberhusk och mandelmjöl under vispning.

Rör ner 1 msk av det smälta smöret i äggsmeten, smaksätt med salt.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smält smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan smeten läggs i.

Den blir ganska fast, så bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflan gyllenbrun och servera med vispad grädde och hjortron eller andra bär.

Du kan göra våfflorna i förväg, värm dem då på 175 grader i en minut så blir de som nygräddade.

De går också bra att frysa och ta fram eftersom och värma.

Recept och bild kommer från min och Annika Dahlqvists kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Svenska tapas med mera

Svenska tapas

Plockmat

Tapas, meze, tilltugg, plockmat är alla namn på det som blivit en av de mest populära bjudrätterna.

Inte så konstigt, det är ju så gott och enkelt att göra i ordning några fat med smårätter av fisk, kött, skaldjur, ägg, grönsaker och sen kombinera smakerna ihop på olika sätt.

Ett glas champagne till, det är min favoritdryck när jag någon enstaka gång dricker vin.

Beaumont des Crayères är bland de bästa jag smakat, dessutom har den ett bra pris för att vara en äkta champagne, den kostar 199 kr.

Här drack vi den till ett frökex med löjrom som min syster bjöd på när vi firade att mina kokböcker ska ges ut i USA nästa sommar.

Hon hade köpt en stor burk av det norrländska guldet, kan man äta nåt godare vid ett sånt tillfälle?

Löjrommen smakade underbart ihop med crème fraiche och hackad rödlök på Spröda frökex från Huså Bröd.

Löjrom och champagne

Om Spröda frökex från Huså Bröd i Expressens Allt om LCHF

Om Spröda frökex från Huså Bröd i Expressens Allt om LCHF

Här nedan följer först länkar till några av mina tidigare recept på tapas, det finns verkligen mycket gott att hitta på av våra svenska delikatesser.

Men jag skriver en del om importerade godsaker också, väldigt läckra tapas och meze finns i mängd kring Medelhavet.

Har en dröm att en dag få samla mina recept och smakupplevelser i en kokbok med tapas, meze och andra tilltugg, baserat på de fina råvaror vi har här i Jämtland.

Efter länkarna kommer ett nyskapat recept på en helsvensk tapas, på den smörsopp jag plockade vid Storsjön förra helgen.

Smörsopp vid Storsjön

Jämtländsk tapastallrik

Tapas på kalvlever med citron, chili och oregano

Rökta laxpaket med fetaost

Ostkex med mandel

Champinjoner i örtolja

Ugnstorkade Cocktiltomater i Jungfruolivolja och Kallpressad Rapsolja

Marinerade cocktailtomater

Laxmousse på gurkskivor

Serranolindade musslor

Serranorullar med färskost och rökta musslor

Fler tapastips hittar du här

Och några goda ostar och en inlagd svamp till

Smörsopp med fyllning av gravad öring

Tapas på svamp och gravad fisk 4 port

12-16 svamphattar

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

Lite salt

Fyllning

100 g gravad fisk, jag hade gravad öring från Börtnans Fjällvattenfisk

1 dl riven Västerbottensost

1 dl finhackad dill

½ dl majonnäs

Rensa och ta bort foten på svampen. Jag hade små exemplar av smörsopp. Rörlagret kan vara kvar på de små exemplaren av smörsopp, dra bara av hattskinnet. Kantareller, blodriska eller champinjoner går också fint att använda.

Bryn smör och vitlök skuren i fyra delar, stek svampen lätt på båda sidor. Salta försiktigt eftersom fyllningen också är salt.

Skär fisken i små tärningar, blanda väl med ost, majonnäs och dill. Lägg svamphattarna på ett ugnsfast fat och fördela fyllningen i dem. Grädda på 200º i 3-4 minuter.

Vill du grava fisken själv, helt utan socker, så hittar du receptet på äppelgravad lax från min kokbok ”Långkok för LCHF och Paleo” här på Kostrådgivarna.

Äppelgravad lax från Långkok för LCHF och Paleo

Smörsopp vid Storsjön