Efter en riktigt kylig vår så kom då äntligen försommarvärmen med besked, så inför Mors Dag i morgon bjuder jag på ett riktigt gott tips om du vill överraska din kära mamma med en grillmiddag.
Den här lättgjorda citronmarinaden är suverän till kycklingspett, men den passar fint även till fläskkött och fisk.
Jag tycker om att servera flera olika såser och grönsakstillbehör till grillat, du hittar tips och länkar till dem på bilden efter marinaden.
Skär kycklingen i bitar, ca 3×3 cm. Blanda alla ingredienser till marinaden.
Lägg kycklingen i en plastpåse och häll över marinaden.
Knyt igen och massera runt köttbitarna, så marinaden kommer åt överallt.
Lägg på ett fat i kylen minst några timmar, men helst ett dygn. Vänd några gånger under tiden.
Trä upp kycklingen på blötlagda träspett eller metallspett.
Grilla ett par minuter på var sida så de får fin färg, krydda med salt och peppar.
Låt eftersteka på låg värme på sidan om glöden i 10 minuter så blir de genomstekta men inte torra.
Jag serverade de grillade spetten tillsammans med en morotssallad på små fina snacksmorötter, som jag strimlade på längden med osthyveln och marinerade en stund med citronolivolja, flingsalt och pumpafrön.
Små, råa blomkålsbuketter, cocktailtomater och bladsallad blir ett bra komplement.
Frågar du mig vilken som är den godaste fiskrätten, då blir svaret torsk med skirat smör och pepparrot.
När jag på tidigt 90-tal jobbade som kallskänka på Seglarrestaurangen i Sandhamn blev den här torsken ofta min middag, jag åt den i en liten potatiskarott av silver, allt som oftast på stående fot.
Att jobba i ett restaurangkök gav inte mycket tid till raster, det var bara när man tog sig en kopp kaffe och en cigarett som det blev lite vila.
Som tur var slutade jag röka en vecka efter min 30-årsdag, för att sen aldrig börja igen.
Tur var också att jag under mina 18 år i olika restaurangkök åt riktigt bra mat av fina råvaror när det väl blev tid att äta.
Efter min ryggskada blev maten inte alls så bra i mitt hemmakök och jag blev tröttare och sjukare för varje år och utvecklade även Fibromyalgi.
2009 ändrade jag min livsstil helt efter en föreläsning med Dr Annika Dahlqvist (som jag några år senare skrev min första kokbok med.)
Dagen efter började jag äta lågkolhydratkost på LCHF-vis, sakta men säkert började jag må bättre och bättre.
Strax efter det ledde min nya energi vidare till att jag startade den här bloggen, den ser i stort sett likadan ut idag som då, det här med teknik är inte min starka sida.
Att jag bestämde mig för att lära mig blogga är ett beslut jag är mycket glad över idag, då den gett mig motivation till att under alla de här åren dela med mig av vad jag äter och hur jag tänker kring mat och hälsa.
Jag har alltid tyckt om panerad fisk men de som serveras på restaurang eller finns i frysdisken på affären innehåller oftast gluten.
Något som går riktigt bra att använda istället för en vanlig dubbelpanering med vetemjöl, ägg och ströbröd är psylliumhusk, uppvispat ägg och sesamfrön.
Jag har alltid tyckt om panerad fisk men de som serveras på restaurang eller finns i frysdisken på affären innehåller oftast gluten.
Något som går riktigt bra att använda istället för en vanlig dubbelpanering med vetemjöl, ägg och ströbröd är psylliumhusk, uppvispat ägg och sesamfrön.
Hemlagad pytt är suverän måndagsmat att ta hand om resterna som kanske ligger kvar i kylen efter helgens måltider,.
Tillagat kött, korv, lök och nån rotfrukt skärs snabbt ihop och tar kort tid att steka.
Inte mycket längre tid för tillagning än den frysta på påse, men så otroligt mycket godare och nyttigare.
Huvudingrediens i min pytt blev en bit rökt renbog, istället för stekt ägg till hade jag några skivor kokt.
Som extra piff på min vilda pytt, tog jag några skivor Västerbottenssmör.
Bara att röra mjukt smör med riven Västerbottensost och krydda med lite salt och peppar.
Rulla in i smörpapper, förvara i kylen och skär skivor eftersom. gott till både kött och fisk.
Rödbetorna till är gjorda efter ett recept från en av mina kokböcker från 50-talet, här en bild på det:
Förr var lagen inte lika söt som i dagens köpta burkrödbetor, det var mer ättikssprit och mindre socker i dem.
De moderna inläggningarna med högre sockerhalt håller sig väldigt kort tid i jämförelse, rödbetorna blir bruna och tråkiga kort tid efter öppning av burken.
De här rödbetorna håller kvar både färg och smak väldigt länge.
Viltpytt 2 port
75 g rökt kött
2 dl tärnad morot
2 dl tärnad palsternacka
2 msk hackad gul lök
3 msk smör
Salt och peppar efter smak
Skär köttet i lika stora tärningar som rotfrukterna. Bryn smöret lätt.
Stek först rotsakstärningarna några minuter. Rör ner löken och låt fräsa en stund.
Tillsätt köttet, krydda och låt allt bli varmt.
Servera med ägg, rödbetor och Västerbottenssmör, hackad persilja över för smak, vitaminer och färg.
Här ser du ett annat gott tillbehör till pytten om du inte vill äta rödbetor till, citronmarinerad svamp.
I länken här ovan till förlagets pressmeddelande om min mest grönskande kokbok kan du läsa om innehållet och här kan du läsa en recension av den hos Diet Doctor.
Efter receptet följer några rader som dök upp i Facebookminnet häromdagen, jag skrev dem för 11 år sen som en kommentar i debatten kring hur mycket grönt man kan äta till maten vid lågkolhydratkost, något som det då rådde väldigt delade meningar om.
Jag har alltid haft mycket grönsaker och örter i mina recept, för att få med alla de vitaminer, mineraler, antioxidanter, spårämnen och andra viktiga små detaljer som finns i de goda grönsakerna.
Jag tillsätter gärna lite frukt eller bär som smaksättning till exempel i sallader, på det viset ökar både smakupplevelse och näringsvärde utan att de påverkar blodsockerbalansen så mycket som om de äts som mellanmål.
Den här smoothien är ett gott exempel på det, just att blanda flera olika gröna ingredienser gör att närings/vitamininnehållet blir maxat.
Vårgrönsmoothie1 port
1 avokado
1 kiwi
½ dl tärnad gurka
½ dl hackad grönkål
½ dl hackad citronmeliss, mynta eller persilja
1 msk pressad lime
1–2 dl örtte
Skala kiwin och gröp ur fruktköttet ur avokadon. Mixa alla ingredienser i en matberedare eller med stavmixer.
Jag tycker om en lite tjockare smoothie som jag äter med sked, men föredrar du att dricka din, ta då två deciliter örtte.
Du kan variera smoothien genom att blanda i anda frukter eller bär och många olika gröna, späda blad som du plockar själv eller hittar i butiken.
Späda blad från maskros, blåbär, svartvinbärsblad, nässlor, spenat, mangold, maché, rucola eller stjälkselleri blir också gott att mixa ner.
Mina tankar kring det gröna i vår mat
De här raderna dök upp i FB-minnet nu i veckan, en kommentar jag hade skrivit för 11 år sen inne hos Kostdoktorn/Diet Doctor i debatten om vad som är LCHF och inte.
Så här skrev jag då, tänker liknande tankar idag:
”En del mår bra på väldigt lite kolhydrater med större mängd av kött eller fisk och en hög andel fett. Andra mår bättre av att äta mer grönsaker till maten och lite mindre av fett och proteiner.
LCHF är en bokstavskombination för helt naturlig mat, sån mat vi ätit genom evolutionen. Något mer manipulerad idag förstås med alla nya odlingsmetoder.
Glutenfritt och till största del sockerfritt, med rejält med grönt, smör, ägg och nötter som komplement till det animaliska från land och hav.
Det är den kost som hjälpt mig under de senaste 4 åren att bli i stort sett fri från min värk, komma ner till normal vikt och bli en pigg, kreativ och tämligen vältränad 51-åring.
Det är den typ av mat jag skriver om i mina kokböcker och tidningsartiklar. Många tycker om den och mår gott av den, andra tycker att jag har för mycket grönsaker med.
Men vi är ju alla individer som fungerar helt olika i det mesta här i livet, så då kan vi ju inte tro att alla mår bäst av att äta precis samma kost.
Att LCHF-recept sprids via tidningar, kokböcker och bloggar gör att fler och fler får upp ögonen för den här typen av mat.
Jag gör allt jag kan för att sprida den mat som gjort att jag blivit så mycket friskare, för att kunna hjälpa de som är i en liknande situation.
Alla andra som skriver om mat har ju upplevt liknande förbättringar, antingen vad det gäller vikten, hälsan eller både och.
En del mår gott av att så gott som nolla kolhydraterna för viktminskning och välmående, en del mår gott av att kunna baka LCHF-bröd och bakverk, andra vill ha mer vegetariska inslag i sin mat.
Tillsammans kan vi åstadkomma en stor förändring. På sikt kan mångfalden av recept leda till att vi får betydligt fler som klarar sig från välfärdssjukdomarna”
Idag 11 år efter att jag skrev raderna här uppe så har lågkolhydratkost blivit accepterat som en kostmodell som kan hjälpa vid många sjukdomar, bland annat diabetes och IBS, det har kommit nya studier bara senaste veckan.
Tycker mig märka att tonen blivit betydligt mjukare i debatten på senare år, nu accepteras att olika nivåer av kolhydratintag kan vara bra för olika individer.
Jag märker det inte minst på att mina kokböcker blivit mycket uppskattade, de innehåller alla gott om grönt och betydligt färre kolhydrater än i den mat de flesta svenskar äter.
Här kan du läsa mer om böckerna och beställa om du också vill ha någon av dem hemma hos dig eller ge bort i present till någon när och kär som skulle må bra av dem.