Fiskgryta på två sätt

Värmande grytor

Så här i januarirusket är det gott att värma sig med en smakrik fiskgryta efter en långpromenad.

Idag får du två av mina favoritrecept, en grönsaksbaserad med aioli till och en krämig med tillsats av grädde eller kokosgrädde.

Servera gärna ett gott, glutenfritt matbröd till, här hittar du ett saftigt nötbröd och här matmuffins.

Dubbla bara recepten på grytorna om du vill laga till fler.

Grekisk fiskgryta 2 port

200 g fisk i bitar

100 g musslor och/eller räkor

100 g fryst eller färsk bladspenat

8 cocktailtomater i fyra delar

2 dl tärnad aubergine

1 dl tärnad paprika

1 dl buljong eller vatten

½ dl olivolja

1 dl hackade, färska örter

 1 pressad citron

Salt

Chiliflingor

Hetta upp oljan och stek aubergine,  paprika och tomat ett par minuter så de får lite färg. Rör om då och då.

Blanda ner tinad eller färsk spenat och låt den fräsa nån minut, krydda med salt och chili.

Tillsätt buljongen, koka upp och blanda försiktigt ner fisken.

Värm grytan igen och vänd fiskbitarna efter en minut.

Blanda ner musslor, färska örter och citron, låt allt bli varmt. Servera grytan med en klick aioli.

Krämig fiskgryta ca 3 portioner

400 g kolja eller annan vit fisk

250 g champinjoner

100 g cocktailtomater

10 cm purjolök

3 morötter

2 vitlöksklyftor

2 röda spetspaprikor

2 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong

2 dl grädde/kokosgrädde

2 msk riven ingefära

1 msk tomatpuré

1-2 tsk chiliflingor eller färsk chili

2 tsk salt till fisken

Saft av 1 citron eller lime

50 g smör eller kokosolja

Ekologiskt örtsalt till smaksättning av grytan

Skär fisken i bitar, ca 3×3 cm, lägg dem i en bunke. Häll över pressad citrussaft och salt, blanda om väl.

Dela svampen mitt itu och sen i tunna skivor. Strimla purjolöken och vitlöken fint.

Skär morötterna i slantar, tomaterna i klyftor och paprikan i små tärningar.

Börja med att bryna smöret och steka svampen så den får lite färg, krydda med örtsalt och chili.

Tillsätt övriga grönsaker och låt fräsa några minuter.

Häll på buljong och grädde, låt koka upp och puttra ca 30 minuter under lock.

Smaka av med örtsalt och tillsätt fiskbitarna med citrussaften.

Skaka bara om grytan lite försiktigt så de kommer ner i vätskan.

Lägg på lock och koka upp i 2 minuter.

Lagar du till grytan på vanligt vis på spisen så låt grönsakerna puttra på svag värme i 30 minuter innan du lägger ner fisken.

Låt sjuda i några minuter, tills fisken är genomvarm.

Jag serverade fiskgrytan toppad med rostade pumpakärnor, det blev väldigt gott.

Fler tips och recept hittar du här i bloggarkivet och i mina kokböcker.

Stötta gärna mitt skrivande genom att köpa en eller fler till dig själv eller som present.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Jag och fyra av mina kokböcker Foto Jan Andersson LT
Nystart med mer vegetariskt – Bowl med brysselkål

Glad Trettonhelg

Så var det då dags för den sista i raden av julhelger, för den här gången.

Julmat innebär ju för många väldigt mycket kött och fisk, så idag får du tips på en grön, skön och matig sallad att njuta av på det nya året.

Det här är den tid på året när flest vill få till en förändring på ett eller annat sätt i sin livsstil, i år kanske det är dags för dig att börja äta mer grönsaker?

Mina senaste två kokböcker är helt vegetariska, så de passar både alla vegetarianer och alla oss som vill lägga till extra mycket grönt till maten.

Jag har hört från många av mina läsare att de har svårt att hitta på och variera de gröna tillbehören, så därför har jag samlat mina bästa tips i de här kokböckerna.

Här hittar du ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och här ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Idag får du ett recept från Gröna, sköna, en smakrik och näringsrik sallad med brysselkål, den passar fint både som ensamrätt eller som tillbehör.

Bowl med brysselkål, hampafrön och senapsdressing 2-6 port

20 brysselkål

10 cm purjolök

10 rädisor

2 dl tärnad cheddar

1 dl skalade hampafrön

½ dl pinjekärnor

Senapsdressing:

1 äggula

1 dl neutral rapsolja

1–2 tsk äppelcidervinäger

1 tsk osötad senap

1 liten, riven vitlöksklyfta

½ tsk salt

1 krm peppar

Blanda äggulan med senap, vinäger och vitlök. Vispa ner oljan, först droppvis och sen i en fin stråle, det går enklast med elvisp.

Smaksätt med salt och peppar, känn efter om du vill ha mer vinäger.

Ta bort torra blad från brysselkålen och koka den mjuk i saltat vatten, det tar ca 5-10 minuter beroende på storlek.

Häll upp i durkslag, spola i kallt vatten och låt rinna av väl.

Skär brysselkål och rädisor i fyra delar och strimla purjon fint. Blanda allt till salladen i en bunke, fördela i skålar och ringla dressingen över.

Tips: Hampafrön hittar du på hälsokosten och i välsorterade matbutiker. Det är ett proteinrikt frö som produceras här i Norden, ett mycket klimatsmart alternativ till den quinoa vi importerar från Sydamerika.

Skalat hampafrö innehåller hela 50 g fett, 30 g protein och 7 g kolhydrater per 100 g, mot quinoans 6 g fett, 12 g protein och 68 g kolhydrater, så även där vinner hampafröna stort.

Här nedan ser du några fler av smårätterna från Gröna, sköna tillbehör.

Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4
Smått och gott från Gröna, sköna tillbehör
Olivbröd med rosmarin
Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella
Grekiska tomatbiffar
Mina bästa tips till Nyårssupén

Gott Slut

Så var då 2021 på väg mot sitt slut, måtte 2022 ha mycket mer friskhet, positivitet, glädje och värme med sig i startgroparna.

Något som vi alla kan behöva en stor dos av nu efter snart två år med pandemi som sätter ner krafterna.

Jag försöker sprida lite värme, hälsotankar och matglädje på mitt sätt genom recept och bilder, både här på bloggen och i mina kokböcker.

Idag bjuder jag på några av mina favoriter som kanske kan förgylla även din Nyårsafton, vare sig du äter ensam eller med goda vänner.

Till förrätt rekommenderar jag det enklaste och också bland det godaste, löjrom med crème fraiche, hackad rödlök och citron.

På bilden här ovan är det serverat på Spröda frökex, som Huså Bröd bakar efter mitt recept.

Vill du baka det själv så hittar du mitt originalrecept här.

Mitt val av champagne att skåla in det nya året med ser du också på bilden, Beaumont de Crayères, det är både det bästa och mest prisvärda bubblet tycker jag.

Till varmrätt bjuder jag på en krämig fisksoppa med saffran, jag hade öring i min men det går bra med till exempel sjötunga eller någon annan fisk också.

Vill du hellre laga en hel fiskbit med liknande tema, så kommer ett recept på sesampanerad torskrygg med saffransstuvad fänkål efter soppan.

Därefter följer ett vegetariskt alternativ som är riktigt smakrikt, mandelpanerade auberginebiffar med ädelost.

Vill du hellre servera kött till middagen så kanske mina fläskfilémedaljonger med ädelostsås kan passa bra.

Fisksoppa

Saffransdoftande fisksoppa för 4

ca 400 g skinn och benfri fiskfilé

2 tsk citronsaft

4 dl grädde/kokosgrädde

4 dl fiskfond

4 stora champinjoner i tunna skivor

10 cm skivad purjolök

2 små morötter i stavar

1 röd spetspaprika i strimlor

25 g smör

1 g saffran

1 tsk ekologiskt buljongpulver

Salt och peppar

Dela fiskfiléerna i mindre bitar, pressa citron över och salta lätt. Låt stå en stund så smakerna går in.

Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter.

Rör ner morotsstrimlor och paprika och stek en liten stund till.

Tillsätt purjo och saffran och blanda om ordentligt.

Häll på fonden och grädden och smaksätt med kryddor och buljongpulver.

Koka upp och låt småputtra i 30 minuter.

Blanda ner fisken försiktigt strax innan serveringen och låt sjuda ett par minuter.

Sesampanerad torskrygg 4 port

4 bitar torskrygg à ca 150 g

2 ägg

1 dl sesamfrön

2 msk svartkummin

1 msk psylliumhusk

50 g smör

Saffransstuvad fänkål

2 stånd fänkål

25 g smör

1-2 kuvert saffran

½ dl vitt vin eller citronsaft

4 dl grädde/kokosgrädde

2 tsk veg buljongpulver

Salt och peppar

Strimla fänkålen riktigt fint och fräs lätt i smör, salta och peppra lätt.

Strö över buljong och saffranstrådar. Häll över vinet, som får koka in.

Tillsätt grädden, koka upp och låt puttra en stund tills det blivit en krämig stuvning.

Krydda torsken med salt, peppar och strö psylliumhusk runt om, enklast går det om du har den i ett saltkar.

Doppa sen i uppvispat ägg och sist i en skål med sesamfrön/svartkummin.

Se till så att fröna fastnar runt om, skaka av det överflödiga.

Låt ligga och torka lite innan stekningen, så blir stekytan finare.

Bryn smöret till fisken lätt, stek den ett par minuter på var sida.

Var försiktigt så det inte bränns. Dra från värmen och låt eftersteka en liten stund till.

Servera fisken med smörstekta morötter, kokt broccoli eller brysselkål.

Mandelpanerad aubergine 2 port

8 skivor aubergine

4 skivor ädelost

1 ägg

1 dl flagad mandel

8 champinjoner

8 cocktailtomater

2 tsk vitvinsvinäger

50 g smör

2 msk hackad bladpersilja och basilika

Salt och peppar

Skär auberginen i centimetertjocka skivor. Salta på båda sidor och låt stå en stund. Det här gör att auberginen blir mörare vid stekningen.

Skär champinjoner och tomater i fyra delar.

Vispa upp ägget i en skål, strö ut ett lager mandel på ett fat.

Skölj av saltet från auberginen och krama ur vätskan. Lägg en skiva ädelost på hälften av skivorna, lägg de andra över och tryck till ordentligt.

Doppa skivorna först i det uppvispade ägget. Håll upp och låt rinna av, doppa sen i mandelflagorna.

Tryck  skivorna ner i mandeln, så det fastnar riktigt mycket.

Bryn hälften av smöret lätt i en stekpanna. Stek biffarna några minuter på svag värme, försiktigt för mandeln bränns lätt.

Stek under tiden champinjonerna gyllenbruna i resten av smöret i en annan panna.

Tillsätt tomaterna, låt fräsa med en minut. Salta, peppra och häll över vinägern. Låt puttra en liten stund.

Servera auberginebiffarna på en bädd av champinjoner, strö över de hackade örterna.

Ädelostsås med purjolök 3-4 port

2 dl riven gräddädelost

1 dl finhackad purjolök

2 msk smör

3 dl grädde

1 dl vitt vin eller kycklingbuljong

1 tsk veg buljongpulver

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk torkad dragon

1 msk hackad persilja

Salt och peppar

Fräs den hackade purjon i smöret utan att få färg.

Häll på vin, vinäger, kryddor och dragon, låt koka in tills hälften återstår.

Strö över buljongen och häll på grädden. Koka upp och låt puttra i en halvtimme.

Rör ner den rivna osten och persiljan mot slutet och smaka av såsen.

Servera till stekta fläskfilémedaljonger, ugnsrostad blomkål eller rotfrukter smakar gott till.

Till dessert bjuder jag på en liten blåbärstryffel från min bakbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Vill du stötta mitt skrivande så blir jag väldigt glad om du köper den eller någon annan av mina kokböcker.

Blåbärstryfflar med havtorn ca 20 st

8 torkade aprikoser

2 dl blåbär

1½ dl mandelmjöl

100 g smält smör eller kokosolja

Att rulla i:

½ dl havtornspulver eller annat bärpulver

Blötlägg aprikoserna en halvtimme i kokande vatten.

Skär dem i mindre bitar och mixa tillsammans med övriga ingredienser.

Ställ i kylen en halvtimme och rulla sen små bollar av smeten.

Häll havtornspulver i en liten skål och rulla runt bollarna, tryck till lite lätt så pulvret fastnar.

Lägg på ett fat och ställ i kylen att stelna. Förvara i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Tips:

Du kan variera smaksättningen med till exempel dadlar och hallon eller fikon och svarta vinbär.

Tål du inte mandelmjöl så kan du mixa pumpa/solrosfrön istället. Använder du kokosolja så sätt till lite salt för att förhöja smakerna.

Ta fram tryfflarna en liten stund innan serveringen, då kommer smakerna fram mer.

Här hittar du länkar till några andra lättlagade desserttips, hallonfromage, chokladmousse och blåbärspannacotta.

Blåbärspannacotta från Det sötaste vi har

GOTT NYTT ÅR

Kvällshimmel i Nyårstid
Lax med varm grönsaksröra och smultronmousse till dessert
juli-15-018-1

Snabb sommarmat

På sommaren är det skönt att ta till riktigt snabblagad mat, här en variant som jag ofta gör när jag vill ha tid till annat.

Ett kryddsmör blir gott som extra tillbehör till laxen och håller dig mätt riktigt länge.

Sesamfrästa grönsaker till stekt lax 2 port

2 bitar lax à 150 gram, helst viltfångad

1 liten, gul lök

½ äpple

½ paprika

2 msk sesamfrön

2 msk kokosolja

2+2 msk smör

½ pressad citron

Salt och peppar

Hacka lök, äpple och paprika i små tärningar.

Hetta upp kokosolja och smör och häll i grönsakshacket.

Låt fräsa ett par minuter under omrörning tills det fått lite färg.

Tillsätt sesamfröna och stek dem gyllenbruna. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.

Stek laxen ett par minuter på varje sida i en klick smör, salta och peppra lätt.

Låt fisken ligga kvar i pannan bredvid spisen en liten stund, så värmen fördelas jämnt.

Lax är alltid godast om den inte steks för länge, då blir den lätt torr.

Smultronmousse

2 dl smultron

1½ dl grädde

2 äggulor

2 gelatinblad

Mosa smultronen med en gaffel, spar några fina till garnering.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

Vispa gulorna till hårt skum, det tar ca fem minuter.

Vispa grädden fast, men inte för hårt.

Krama ur gelatinbladen och smält på svag värme med en sked av grädden och låt svalna lite.

Blanda ner en sked av äggkrämen i gelatinet och rör sen ner det tillbaks i smeten.

Blanda ner smultronmoset och vänd till sist ner grädden med försiktiga tag.

Häll upp i glas eller en form och ställ kallt några timmar.

Fler tips på god och lättlagad mat, tillbehör, bröd och efterrätter hittar du här i mina kokböcker.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Lax med Sesamstekta grönsaker
Vilka är de mest traditionella rätterna att laga till påsken 2021?

Påsken är, tillsammans med julen, årets viktigaste religiösa högtid över hela världen, då man firar Jesu uppståndelse. Men trots det religiösa ursprunget, är det idag ett i första hand sekulärt firande i många länder. Under påsken får familjer möjlighet att vara tillsammans och njuta av en välförtjänt vila. Man ägnar sig också åt gamla och trevliga traditioner, och de kulinariska fröjderna som hör till de här dagarna i varje region.

Kokkonsten som karakteriserar den här högtiden är starkt influerad av de ortodoxa katolikernas djupt rotade tradition av att inte äta rött kött. Därför är det i hela Europa vanligt att fira påsk med fiskbaserade delikatesser, såsom Potaje de Vigilia i Spanien, en exceptionell kombination av saltad torsk med kikärter och spenat, eller inlagd sill i Sverige. Lammbaserade rätter är också en favorit till påsk, såsom Osterlamm i Tyskland (lammpaj) eller grillad lammstek på Island och “Le gigot D’agneau Pascal” i Frankrike.

Men desserten är definitivt en hörnpelare i påskens gastronomi i europeiska länder. Torrijas (fattiga riddare) i Spanien, Simnel cake (en fruktkaka) i Storbritannien, Mämmi i Finland. Choklad spelar också en huvudroll under den här högtiden, framförallt i påskäggen, en tradition som är spridd i merparten av Europa, i synnerhet i de nordiska länderna. I Sverige och Finland är traditionen, förutom chokladpåskäggen, också att barnen klär ut sig till häxor och går från hus till hus för att be om godis.

Oavsett meny samlas hela familjerna runt bordet vid den här speciella tiden för att njuta av ett fint vin, spela online casino tillsammans, eller bara se på TV. Det här är vad påsken handlar om, att njuta av maten, umgås och ha trevligt.

Påsk i de nordiska länderna

Medan påsken är en mycket religiös högtid i länder som Spanien och Portugal, kombineras de religiösa traditionerna med sekulära sådana i de nordiska länderna. Snön har smält, solen skiner och våren är här. Många njuter av korta ledigheter på upp till fem dagar som de gör det bästa av, och som vid andra högtider så utgör maten en stor del av firandet.

Norrmännen spenderar sina lediga dagar i fjällen med att åka skidor, läsa deckare och dricka varm choklad. I Finland innehåller en typisk påsksöndagsmeny grillat lamm och den traditionella desserten Mämmi, medan en typisk familj på Island samma dag festar på grillad lammstek med glaserad potatis.

Danskarna bjuder in varandra till en påskmåltid eller Påskefrokost där de antagligen serverar lammstek med potatis kryddat med flera kryddor, och som dryck blir det påsköl eller en god dansk snaps.

I Sverige står barn och godis i centrum

Påskfirandet i Sverige är ett tillfälle att samla familjen och återvända till sommarstugorna, som har varit stängda över vintern. Religion är inte centrum för festen här.

När de har anlänt till sommarstugan, kommer en typisk svensk familj att inleda påskfirandet. Barnen kommer att roa sig med att klä ut sig till häxor med gamla kläder, färgglada sjalar och målade röda kinder, för att sedan gå från hus till hus för att tigga godis. En traditionell lunch kommer med säkerhet att innehålla olika varianter av inlagd sill, rökt lax och en utsökt Janssons frestelse, och potatis med lök, ansjovis och grädde. Påsken förknippas också enligt traditionen med att dekorera och äta ägg. Till middag äter man grillat lamm. Som dryck kommer du inte att sakna en god konjak.

Även om påsken har större eller mindre inslag av religion beroende på var man befinner sig, så är den i alla länder där den firas ett tillfälle för återförening, trivsamhet med familjen, och kontakt med förfädernas traditioner.

Annorlunda fiskgratäng

Lättlagad gratäng

Idag får du tips på en riktigt enkel fiskgratäng jag brukar ta till när jag har fiskrester.

Den är inspirerad av Halva Lindhas mycket goda laxpaj, här hittar du den.

Att blanda majonnäs istället för ost och grädde i gratängtäcket blir väldigt gott, perfekt för alla som undviker mejeriprodukter.

Vill du ta del av mina recept i kokboksformat så hittar du dem här på Adlibris.

Fiskgratäng med varmrökt makrill, spenat och äggstanning

Fiskgratäng 2 port

200 g varmrökt, kokt eller stekt fisk

250 g förvälld bladspenat

1 dl strimlad purjolök

½ dl pumpakärnor

25 g smör/ghee/kokosolja

Salt och peppar

Gratängtäcke:

3 ägg

2 dl finhackad dill

1 dl majonnäs

Salt och peppar

Bryn spenat, purjo och pumpakärnor lätt, krydda med salt och peppar.

Lägg i botten av en smord gratängform och fördela fisken i bitar ovanpå. Jag hade rökt makrill, det blev väldigt gott.

Vispa ihop ägg och majonnäs, blanda ner dillen. Smaka av med kryddor.

Bred täcket över fisken och strö över lite extra pumpakärnor.

Gratinera på 175º i 20-30 minuter. Servera med brynt smör, tomat och citron.

Grilltips till Valborg

Ratatouille

Trevlig Valborg

Jag önskar alla mina följare en fin Valborgsmässoafton, hoppas verkligen att solen lyser på alla håll i vårt avlånga land eller att du tänder en brasa att värma dig vid.

Idag bjuder jag på några tips för en god grillning, men recepten fungerar förstås fint även för dig som inte grillar.

Ratatouille med gulbetor och zucchini 2-3 port

2 stora gulbetor

1 liten zucchini

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 liten paprika

1 tomat

½ dl kokosolja/smör

½ dl kycklingbuljong

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

Skär grönsakerna i lika stora tärningar. Hetta upp kokosoljan och bryn gulbetorna några minuter, rör då och då.

Tillsätt zucchinitärningarna och fräs med ett par minuter. Låt dem bli lätt brynta.

Rör ner lök, paprika och tomat och stek en liten stund till.

Krydda och häll på kycklingfonden. Låt bräsera i ca 10 minuter, tills gulbetorna mjuknat.

Servera till alla typer av grillat eller stekt fisk och kött, till exempel grillade revbensspjäll.

Ädelostsmör 3-4 port

50 g smör

50 g ädelost

1 msk hackad bladpersilja

Några droppar Worcestershiresauce

Lite pressad citron

Salt och peppar

Rumstemperera smöret och osten i en bunke.

Blanda i övrigt och rör mjukt, fyll i en liten skål.

Rotfruktskaka ca 4 port

2 morötter

1 palsternacka

1 ägg

½ dl sesamfrön

25 g smör/kokosolja

Salt och peppar

Riv rotfrukterna grovt och blanda i en bunke med ägg, sesamfrön och kryddor.

Bryn smöret lätt i en mindre stekpanna och häll i blandningen.

Platta till ordentligt med en stekspade.

Stek några minuter på låg värme, skaka pannan lätt så det inte fastnar.

Vänd upp som en sockerkaka på ett lock och lägg i en till klick smör i pannan.

Smält smöret och låt kakan glida ner. Stek 5 minuter till , ställ sen in pannan i 175° ugn i 20 minuter.

Den här kakan gjorde jag ofta som tillbehör till kött när jag jobbade på restaurang, den blir mycket saftig och god.

Vill du göra den till många så fungerar den fint att göra i ordning i förväg.

Skär den i tårtbitar när den kallnat och frys in på en bricka.

Ta fram bitarna och tina i kylen dagen innan grillfesten, värm dem sedan på bakplåtspapper i ugnen på 175º i ca 15-20 minuter.

Vedeldad utegrill

Fler goda tips till vårens och sommarens grillmiddagar hittar du mina kokböcker i länkarna här nedanför.

I grillboken längst upp har jag samlat alla mina bästa tips, men det finns många goda röror, sallader och andra tillbehör även i de andra.

Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller som present.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Beställ min grillbok direkt från Lumio Förlag

Snabblagad fiskgryta med smaker från Medelhavet

Grekisk fiskgryta

Grekisk fiskgryta 2 port

200 g fisk i bitar

100 g musslor och/eller räkor

100 g fryst eller färsk bladspenat

8 cocktailtomater i fyra delar

2 dl tärnad aubergine

1 dl tärnad paprika

1 dl buljong

½ dl olivolja

1 dl hackade, färska örter

 1 pressad citron

Salt

Chiliflingor

Hetta upp oljan och stek aubergine,  paprika och tomat ett par minuter så de får lite färg. Rör om då och då.

Blanda ner tinad eller färsk spenat och låt den fräsa nån minut, krydda med salt och chili.

Tillsätt buljongen, koka upp och blanda försiktigt ner fisken.

Värm grytan igen och vänd fiskbitarna efter en minut.

Blanda ner musslor, färska örter och citron, låt allt bli varmt.

Servera gärna med en klick aioli och glutenfria scones.

Vill du laga mer av min typ av recept så hittar du mina kokböcker i länkarna här nedanför.

Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller som present.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Scones LCHF/Paleo

Tre tips på påskens rester

Snabba resträtter

Då var vi framme vid den sista påskdagen för den här gången, hoppas du haft en lugn och skön helg.

Jag och Lennart har firat på tumanhand i Stockholm, ätit gott och promenerat i vårsolen som idag bytts ut mot snöstorm, typiskt aprilväder.

Vi ser båda mycket fram emot att kunna träffa nära och kära framåt sommaren, men vi har ju vanan inne sen många år utomlands på vintrarna att vara bara vi i en trång lägenhet.

Vi har ett minimalt kylskåp i det lilla pentryt här, så det blir ofta nya, enkla rätter tillagade på rester från gårdagen.

Idag får du tips på tre rätter av det som kan finnas kvar hemma i din kyl efter helgerna.

FrukosttipsKrämig fisksallad

Rör ut finhackade fiskrester från påskbordet med majonnäs, pressad citron, havssalt, chiliflingor och massor av dill.

Servera med getost och stekta ägg.

LunchtipsGräddig tomatsås till köttbullar 4 port

4 tomater

2 schalottenlökar

50 g smör

3 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl hackad, färsk timjan

2 msk äppelcidervinäger

Salt

Chiliflingor

Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar.

Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig.

Häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna. Slå på grädden och låt puttra 10 minuter.

Rör mot slutet ner finhackad timjan.

Servera köttbullarna med såsen och smörstekt, strimlad kål. Bönpasta eller kokt blomkål är också gott till.

Lammgryta

Middagstips – Varm lammsallad med paprika och örter 2 port

300 g fint tärnad lammstek

1 grön paprika

1 röd paprika

1 tomat

½ gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

1 msk olivolja

2 tsk pressad citron

1 tsk timjan

1 tsk mynta

½ tsk chiliflingor

Salt

Bryn lammtärningarna ordentligt i smör och olja.

Krydda med salt, chili, citron och örter.

Tärna grönsakerna fint och låt dem steka med köttet i 10 minuter.

Smaka av om det behövs mer salt.

Servera grytan med aioli och en sallad eller brynt blomkål.

Gör gärna ett besök inne hos min bloggvän Pernilla Lantz som skriver en intressant Livsstilsblogg om KETO, LCHF och Träning.

Där kan du hitta mycket gott och en hel del träningstips, idag skriver hon en recension av min nyutkomna bakbok, Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Här ser du mina ostvåfflor från boken i Pernillas lyxiga påskversion.

Lucka 18 – Grönkålsgratäng med parmesanost från Gävle Kost och Livsstil

Tomten i Stockholm

En grön jul

Julen ser ut att bli grön på många platser i år, åtminstone i södra halvan av landet.

Vi firar för första gången jul i vår lilla lägenhet i Stockholm, med lite tomtar och blommor har vi fått det riktigt mysigt.

Idag är det sjuksköterskan och kostrådgivaren Marie Norder Aspholm på Gävle Kost och Livsstil som bjuder på en av sina gröna favoriter till julmaten.

Nu går ordet över till Marie;

Grönkål hör julen till. Det finns flera olika rätter att använda den fina, näringsrika grönkålen till.
Det här receptet på grönkålsgratäng med parmesanost tog jag fram redan 2016 och sedan dess så har den varit en stående rätt på vårt julbord.
Jag tycker att det är lite extra roligt med några gröna rätter som komplement till alla fisk- och kötträtter.
Gratängen passar självklart lika på under resten av året, som egenrätt eller som komplement till annat, varför inte någon rökt fisk?
 
God Jul till er alla!
Grönkålsgratäng med parmesanost

Ugn 200 C

Ingredienser

250 renskuren grönkål i bitar (du skär bort den grova bladnerven i mitten)

Smör eller kokosolja till bryning av kålen och smörjning av form

100 gram riven parmesanost

3 stora eller 4 små ägg

2 dl vispgrädde

1 msk Renée Voltaire grönsaksbuljong

Grovmalen svartpeppar

Örtsalt

Gör så här

Bryn grönkålen så att den mjuknar lätt

Vispa ägg, grädde och blanda i parmesanosten och kryddor

Lägg den brynta grönkålen i en smord form

Häll äggsmeten ovanpå och grädda ca 20 minuter.

Här hittar du fler av Maries juliga recept på hennes blogg, som hon illustrerar så här fint.

Mer tips finns i mina kokböcker, läs mer om dem och min matfilosofi här.

I det inlägget kan du ta en skärmdump på omslagen och göra ett fint presentkort att slå in, för nu hinner de inte fram med posten till julafton.