Hallongrottor och Eat Art-festivalen i Östersund

Hallongrotta från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Gammaldags kakor på nytt sätt

Just nu är jag hemma i Jämtland några dagar för att delta på Eat Art-festivalen mellan 11-17 på lördag den 16 juni.

Där kommer jag att bjuda på helt nylanserade Spröda frökex från Huså Bröd, den här gången med smak av Västerbottensost.

Jag kommer också att signera mina kokböcker, nyutgivna Birgitta Höglunds bästa grilltips, Gammaldags husmanskost på nytt sätt och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Diabeteskokboken för män.

Här kan du köpa boken på Bokus

Jag har också med och visar upp hur en Wonderbag fungerar, de finns även att köpa på Ecocaféet.

Idag får du ett recept från husmanskostboken, en liten glutenfri hallongrotta till kafferepen i sommar.

Förr tog man alltid vara på det som naturen bjöd och bland det läckraste är ju våra skogshallon.

Det ser ut att bli ett bra hallonår i år såg jag på risen när jag var ute på en långpromenad på Frösön häromkvällen, du ser några bilder därifrån efter receptet.

Det var en fantastisk kväll, solen värmde och det var helt vindstilla, vilket är ovanligt här i fjällvärlden.

Något som var ännu mer ovanligt, det var helt myggfritt, så jag kunde njuta av den vackra kvällen i fulla drag.

Först blev det en kaffepaus och spaning från utsiktstornet på Frösövallen och en promenad till Sommarhagen, sen tog jag en tur på Bynäset.

Vi har väldigt många vackra promenadstråk nära stan, naturen är lätt tillgänglig för alla.

Här följer receptet på hallongrottan, som du lätt omvandlar till en fin bakelse med spritsad grädde, hallon och citronmeliss.

Gräddbakelse
Foto Mikael Eriksson

Hallongrottor 12 st

50 g kallt smör

2 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk honung eller annan sötning

1 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

1 ½ dl mosade hallon

Skär smöret i små bitar och blanda samman med mandelmjölet, enklast går det med hjälp av en elvisp.

Rör i ägg och honung, blanda fiberhusk med bakpulver och rör ner i smeten.

Låt degen svälla 5 minuter i kylen och rulla sen till små bollar som läggs i småbrödsformar.

Gör en grop i varje kaka och fyll med en tesked hallon.

Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.

Kakorna går bra att frysa, ge dem då en liten stund i medelvarm ugn när de tinat, så smakar de som nybakta.

För att kakorna skulle bli riktigt fina, lade jag på lite extra av de mosade hallonen innan serveringen.

Intåg i Sommarhagen

Utsikt över Storsjön och fjällen från Frösövallen

Frösövallens café

Jämtlandsflaggan

Avokado, mango, kiwi, blåbär, hallon och pumpakärnor, gott kvällsfika

Mini-Wonderbag som kylväska

Solnedgång på Bynäset

Kasslersallad med Rhode island-dressing

Så kom värmeböljan tillbaka och fler enkla sallader står på tur. Det här är en klassisk barndomsfavorit som har hängt med länge. Kassler är perfekt då vi behöver salt i värmen. Inte så många ingredienser men så vansinnigt god och svår att tröttna på. Pasta och osttärningar gör den extra matig och dressingen vispad du ihop på ett kick, mycket godare än köpta på flaska.

6 port

Det här behöver du :

250 gram barilla penne pasta

1 msk rapsolja

400 gram kassler

200 gram ost, port salut

1 gurka

1 burk, 150 gram majskorn

GÖR SÅHÄR :

Koka pastan och häll av, skölj i kallt vatten och vänd runt med en matsked rapsolja.

Skär kassler, skalad och urkärnad gurka och ost i kuber. Blanda sedan allt med en burk majskorn i en rymlig skål.

Vispa ihop ingredienserna till dressingen.

Förslag;

Häll upp på petflaska, det ryms precis lagom i en 0,5 liters pet. Smidigt att förvara i och även servera ur om man ska ta med sig till exempel.

Rhode island-dressing :

3 dl gräddfil

1 dl majonäs

1/2 dl ketchup

1 tsk chilipulver

Salt

Vitpeppar

Enkel och supergod, kall sallad i värmen!

Skippa köpta såser, att vispa ihop gräddfil, majonäs och ketchup går på nolltid om med lite kryddor får du en helt hemmagjord och mycket godare dressing.

I helgen grillade vi korv och satt ute i kvällssolen och svalkade oss. Så skönt nu när myggen minskat markant. Dom finns men inte lika många längre…😉

Doggy-Chevan är nu helt färdig och jag är så glad att äntligen fått XC70 såld också. Här är bilen alldeles nyss upptextad av mannen. Kryddburken har hunnit skyltas på tre bilar redan, 12 år går fort. Nu tänker jag att den här bilen ska få hänga med bra länge då den är komplett utrustad och påskostad för hundarna också. 😉

Ha en fin söndagkväll allihopa. Fortsätt skicka in era tårtor till tävlingen, flera bidrag har redan trillat in.

Veckan som kommer stundar bal för Joline, skolavslutningar, restaurangbesök och avslutsningsfest. Sen är det sommarlov.

Joline har fått ett toppenjobb på Nya Conditoriet i Borgholm i sommar så vi får se till att ranta ner till stan och hälsa på och fika lite oftare.😉

Nä, nu trampar hundarna otåligt omkring mig och vill ha kvällsmat så det är bäst jag avslutar. KRAM PÅ ER!

Svenskt fika på Nationaldagen

Mandelvåfflor med hjortron och grädde
Foto Mikael Eriksson

Nationaldagsfika

Våfflor med hjortron och grädde är en svensk klassiker, den hittar man på många kaféer runt landet.

På mitt sätt blir det en glutenfri variant på mandelmjöl, vill du ha den mjölkfri så byt bara ut grädden mot kokosgrädde, det blir också riktigt gott.

Våfflorna passar inte bara till fikat utan är goda som en lättare frukost eller till en kvällsrätt.

Våffelhjärtan brukar jag använda istället för bröd till en förrätt eller med pålägg till en kopp kaffe på sommarpicknicken.

Mandelvåfflor 2 stora eller 4 små

2 ägg

1 dl grädde eller kokosgrädde

1 dl mandelmjöl

2 tsk fiberhusk (finns i glutenfria hyllan)

1+1 msk smält smör

1 tsk bakpulver

1 krm salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt fiberhusk och mandelmjöl under vispning.

Rör ner 1 msk av det smälta smöret i äggsmeten, smaksätt med salt.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smält smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan smeten läggs i.

Den blir ganska fast, så bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflan gyllenbrun och servera med vispad grädde och hjortron eller andra bär.

Du kan göra våfflorna i förväg, värm dem då på 175 grader i en minut så blir de som nygräddade.

De går också bra att frysa och ta fram eftersom och värma.

Recept och bild kommer från min och Annika Dahlqvists kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Vild wok med lingonaioli och fjällpromenad

Mitt rätta element

Som du kanske läst här inne tidigare så är jag född och uppvuxen i norra Dalarnas fjälltrakter.

Fjällen och skogen betyder väldigt mycket för mig, även om jag trivs i de städer där jag bor numer, Stockholm, Östersund och Alanya.

Häromdagen när jag var ute på en promenad runt huvudstaden så fick jag ett riktigt anfall av fjällängtan.

Och eftersom jag åkte upp till Östersund för kokbokssignering och en lymfdränageföreläsning på Ecocaféet nu i torsdags, då var jag ju bara tvungen att ge mig iväg till ett fjäll.

Jag har under de senaste åren tränat upp mig så pass så jag vågade mig på en promenad från Storhogna Högfjällshotell upp till Samevistet, 3,5 km därifrån.

Det här var den första längre fjälltur på sommaren jag gjort sen ryggskadan och steloperationen för 18 år sen.

Jag och min syster åkte skidor upp för 7 år sen, om den härliga dagen kan du läsa här i Picknick i det vita.

Tidigare hade jag stora problem på längre promenader med min högerfot som blev nervskadad efter operationen, men med hjälp av maten och träningen har den börjat lyda mig betydligt bättre.

Leden upp till Samevistet är väldigt lättgådd, så även med lite problem i fötterna går det alltså fint att ta sig ut på vidderna efter en liten stigning från parkeringen vid hotellet.

Där uppe på platån är det fantastiskt vackert och tyst, förutom vinden, göken, korpen och några småfåglar.

Jag hade turen att vara där helt ensam första timmarna, det är verkligen återhämtning för kropp och själ.

Naturen är den bästa platsen att vara på för att gå ner i varv, så passa på att vara ute så mycket du bara kan nu i denna underbara försommar.

Något som gjorde turen extra njutbar idag var att det inte fanns en enda mygga i sikte, inte ens vid den lilla fjällbäcken där jag åt min medhavda lunch.

Stigarna var också torra efter den senaste tidens värmebölja, så jag hade inte kunnat välja en bättre dag för min promenad.

Maten jag njöt av hade jag köpt med mig från mina systerdöttrars Café Kroken i Krokom.

Martina lagade viltwok på Muurika när jag var där och åt lunch i går, den var så god så jag köpte med en portion hem att ta med i mini-Wonderbag som jag hade som kylväska  i ryggsäcken.

Några vattenflaskor fick också följa med, gott att njuta av kallt vatten med svarta vinbär i till maten.

Sen blev det påfyllning i den kristallklara bäcken inför vandringen tillbaka till bilen.

På vägen hem till Östersund gjorde jag sen ett fikastopp på Strömbacka Kvarn i Hackås.

Var rejält kaffesugen efter mina 4 timmar på fjället och blev glatt överraskad att de hade lokalt mathantverk på menyn.

Jag tog in en bricka med rökt renstek från Jillie Ren och Vilt och två goda ostar från Oviken Ost till kaffet.

Svartvinbärsmarmeladen till smakade riktigt bra, den var inte alltför söt och harmonierade fint med köttet och ostarna.

En riktig njutning blev det med forsens ljud och fågelkvitter som sällskap.

Här får du recept på Martinas och Café Krokens viltwok i min tappning, så gott i värmen med sallad och lingonaioli.

Jag hade Sommarparty från Öländska bönchips till, de är kryddade med jordgubbspulver och grönpeppar.

Det var ett lättburet tilltugg på fjällturen som dessutom mättade väldigt bra och gav välbehövlig sälta i värmen.

Viltskavswok 2 port

300 g viltskav

3 schalottenlökar

½ dl kycklingbuljong

½ dl starkt kaffe

½ msk tamarisoja

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad rosmarin

5 enbär

Salt och peppar efter smak

50 g smör till stekning

Krossa kryddorna fint i en mortel och skiva löken.

Bryn smöret och stek viltskaven så den får färg under några minuter, blanda sen ner löken och låt den steka mjuk.

Blanda ner kryddorna, salta och peppra rätt ordentligt.

Häll på buljongen, kaffet och sojan, låt koka in i köttet, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Lingonaiolin till gör du genom att blanda ner 1 dl frysta lingon i 1 dl aioli, låt stå en stund och rör sen om försiktigt.

Tack för att du följde med på min fjällpromenad i finvädret 🙂

Blåbärsrutor med godaste vaniljsåsen

Fredag och redan 1:a juni, Allan fyller 3 månader och vi väntar fikabesök om en stund, så jag rörde ihop dessa blåbärsrutor idag på morgonen. Man hinner mycket när man blir väckt tidigt!😉

Jag var iväg med Allan till veterinären igår där han fick sitt 3 månaders-vaccin. Han blev så trött efter resan och allt nytt på djurkliniken så han slocknade på köksgolvet redan vid sjutiden och sov sen till halv fem idag på morgonen. Då tassade han in i sovrummet och väckte mig med sin varma nos, så vi gick upp och började dagen tidigt.

Blåbärsrutorna är min farmor Eva-Majs recept och det är bland det godaste jag vet. Hon bakade dom ofta när jag var liten. Jättelätt att bara röra ihop i kastrull, ingen onödig disk och inget vispande.

Det här behöver du :

150 gram smör

4 dl strösocker

3 ägg

4 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 förp 250 gram frysta blåbär

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, ägg, vetemjöl och vaniljsocker. Häll smeten i en ugnsfast form med bakplåtspapper ca 25*40. Fördela bären ovanpå. Grädda i 45 – 50 minuter i 200 grader.

Vaniljsås :

5 dl grädde

2 tsk vaniljsocker

1 burk kondenserad mjölk

GÖR SÅHÄR :

Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker. Rör ner en burk kondenserad mjölk.

Färdiggräddad. Skär upp i rutor, lägg i burk med tätslutande lock och förvara i kylskåp. Dom är allra godast riktigt kalla.

Vispa en 5:a grädde tillsammans med vaniljsocker. Rör ner en burk kondenserad mjölk. Klart! Och bara sååå god!

Räksmörgås på mitt sätt

Sommartips och caféklassiker

Räksmörgås är bland det mest klassiska man kan beställa på café här i Sverige.

En klar favorit hos mig, särskilt när jag hittar caféer som har glutenfria bröd med få kolhydrater.

Inte det lättaste att hitta kanske, men då fungerar det att beställa mackan utan bröd, om du är känslig för kolhydraterna i vanligt glutenfritt bröd.

I helgen som var besökte jag det ekologiska och gluten-/sockerfria caféet Gott&Reco i Falun för en kokbokssignering.

Där har de den fina räkmackan här nedanför på menyn, tillsammans med en massa andra godsaker.

Det är ett riktigt mysigt ställe som har något för alla, fint beläget vid Stora Torget och kyrkan mitt i Falun.

Så missa inte ett besök där om du ska till Dalarna på semestern.

Räksmörgås på Gott&Reco i Falun

Är du istället på väg till Uppsala så har de ett Gott&Reco även där, läs mer om det i länken.

Jag kommer att återvända till båda caféerna senare i sommar för signering av Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Här får du ett enkelt tips på min goda räkmacka utan bröd som var ett av de allra första recepten och bilderna jag publicerade härinne för 9 år sen.

Nu har jag skrivit över 1700 inlägg, så det finns en del att välja på om du vill ha inspiration 🙂

Här hittar du länk till mina kokböcker på Bokus, köp dem gärna om du vill stötta mitt fortsatta skrivande.

Dalahästar i matsalen på Hotel Bergmästaren

Jag bodde på Hotel Bergmästaren i Falun, de har fräscha rum och dessutom mycket god mat.

Frukost, fika och kvällsmåltid ingår i rumspriset, så jag rekommenderar verkligen ett besök.

Jag är inte sponsrad av hotellet, så det är min helt personliga åsikt.

Nedanför ser du några bilder på maten på hotellet och från mina långpromenader runt ett försommarvackert och syrendoftande Falun.

Räkmacka utan bröd

Ett par hekto räkor  –   Färska om det ska vara riktigt lyxigt, frysta Grönlandsräkor funkar också.

Keso

Avokado

Paprika

Cocktailtomat

Citron

Kokt ägg

En rejäl klick hemgjord majonnäs 

Skiva avokadon, lägg runt en assiett. Lägg ordentligt med keso i mitten.

På den en hög skalade räkor. Garnera med en klick majonnäs, ägg och det gröna.

Några skivor vattenmelon blir en bra dessert (för den som vill).

Vill du ha ett gott bröd under räkorna så testa det här.

Jag signerar kokböcker på Gott&Reco i Falun

Espresso med sockerfri chokladmousse på caféet

Catarina Lagerström, en av ägarna på Gott&Reco

Middagsbuffé på Hotel Bergmästaren

Pannbiff med gräddsås och grönt blev min middag

Sen hade jag ork till en långpromenad runt stan, här Faluån

Min frukost på Hotel Bergmästaren

Efter frukosten blev det en långpromenad till längs ån och bland den gamla bebyggelsen.

Full-rulle-helg!

Söndag 27:e maj igår och då hände allt på en gång! Jag har varit hemma med pojkarna själv i helgen (läs; Bronco & Allan)

Nicke och Joline har varit iväg på bilträff/utställning/crusing på Powermeet i Hässleholm från lördag till söndag och kom hem tidigare på eftermiddagen.

Lördagen var en lite gråmulen/regnig/blåsig dag så jag passade på att fixa i köket och baka/förbereda lite ditt och datt, hänga tvätt, skura golv o plocka.

När det närmade sig kvällen märkte jag att Bronco inte var som han brukar. I vanliga fall går han gärna in i vårt sovrum och lägger sig i vår dubbelsäng för att få sin frizon framåt eftermiddagen. Han tillåter inte att Allan går in i sovrummet då och knappast upp i ”hans” säng. Då plockar han fram basrösten och gruffar till om Allan skulle va på väg upp men på golvet är helt okej… Men är Bronco trött så är han trött och behöver få va ifred.

Men redan på eftermiddagen blev han sökande o och lite orolig. Han väntande hem både husse och Lill-matte, men ingen kom i va mig ordning dom brukade. Han lyssnade extra vid dörren, kollade fönster och ljud utifrån o låg på helspänn till jag släckte ner o gick och la mig 22.30. (Läs; gick o la OSS)

Innan detta skrivet tänkte jag mig en lugn sovmorgon framför mig i lite sakta mak med frukost och fix med hundarna.

Bronco i sängen o Allan i bädden nedanför gick bra fram till 01.30. Då blev Allan nödig.

Ut, kissa, törstig, dricka vatten, in – och sova! Nä.

Inte sova på en gång.

TV-bordsbenen är ju sååå goda att tugga på, o sovrumsgardinerna och mattes täcke… Och mobilsladden… Och hörnet på mattan och burkarna inne i råttrummet. Å visst stod det en full matskål på köksbänken också… sen blev det tyst… efter en ljudlig duns av rostfri metallskål fylld av blött foder som skramlade ner i golvet… Hundmat ÖVERALLT! Och en överlycklig liten varg.

Allans meritlista plussades alltså på när han lärde sig hoppa upp med tassarna på köksbänken inatt… Nåja. Han toppar inte Broncos lista än.

– Nu sover vi!

– NU SOVER VI!!!!

10 minuter senare hoppar Bronco ner från sängen o gnäller.

Han som just hade lugnat sig men blev då akut nödig… Upp igen och ut med Bronco och hur tyst vi än tassade upp så vaknade såklart en ny-somnad-Allan och fick något man kan likna barnkalas-socker-chocks-energi. IGEN!

Så där sitter jag mellan vaket och sovande tillstånd på soffbordet mitt i natten med ett svartskägg i knät bedjandes om att få sova och en symaskin som hoppar hejvilt omkring, tuggar Bronco-öron och är hur pigg som helst.

Efter ett antalet flänganden upp och ner ur sängen med terrorist-Allan runt fötterna somnade vi till slut ovaggade runt halv fyra Då hade jag stängt in mig med bägge hundarna i sovrummet med en liten önskan om att få sova till åtta i alla fall??!

Allan missar ju inte en minut med sin ät och sov-klocka så den sovmorgon blev ganska obefintlig. MAAAAT!!!!! Klockan 05.30…

Ja, sen dess så har det varit GOMORRON väldigt länge denna söndag. Efter frukost och dusch så skulle vi iväg till Mormor Mia för att fira Mors dag. Gissa vilka som blev dödens tröttaste o fick släpas ut i bilen då… suck! Natsuddarna AB. Ja!

Tur dom har en väldigt envis matte. Efter ett par koppar kaffe senare så började jag röja golven på leksaker, filtar, tuggbens-smulor och ut med vilddjuren på gården en stund. SEN infann sig söndagslugnet och jag kunde ställa mig i köket och garnera smörgåstårtan jag hade förberett på lördagen. Nicke & Joline kom hem strax därpå och var väldigt efterlängtade kan jag lova.

Fina blommor och presenter fick jag av dem bägge och vi satte verkligen och njöt av tårtan och bara myste tillsammans. Underbar helg, underbara älskade familj och galna hundar.😉 Precis som det ska va!

Hemma hos mamma och fikar. Hon fick såklart rabarber-rullen jag gjorde i föregående inlägg.

Allan fick följa med in en stund och förevigandes förstås i fina vit-soffan.😉

Smörgåstårtan till vår 12-åriga bröllopsdag. Hjärtformad av utskuren hönökaka. Tre lager. 1-rökt skinka, mandariner. 2-kokta ägg, mjukost. 3-leverpastej, grädde, bostongurka. Ost runtom, jordgubbar, sallad, rökt skinka och räkor ovanpå.

Chokladpraliner med vår bild på.

Och grannarna utanför huset, lika rofyllda varje kväll när man går sista kiss-rundan med hundarna. Ja, vi har sovit väldigt gott inatt – allihopa!😉

Bästa fikan i vårsolen :)
Hej! Istället för att göra bananpannkakor i stekpannan så brukar jag göra dem som våfflor istället. Det går himla snabbt och blir perfekt att ta med ut i solen till en kopp kaffe. Antingen tar man en hel våffla eller så kan man ju dela upp den i små hjärtan :) Jag gillar att äta […]
Vetefläta med vaniljkräm och mandel

Jag skulle göra en liten deg… En liten vetefläta bara för att ha fikabröd för en dag eller två. Det blev en jättedeg, jättefläta och fikabröd i massor. En plåt-stor fläta på diagonalen som tog sin lilla stund att grädda. Ändå blev den lite döbakad, vilket i och för sig inte gör mig så mycket då jag tycker det är gott men nästa gång jag bakar på 2,5dl degvätska med manitobamjölet ska jag göra TVÅ flätor… Kom ihåg och gör rätt!

Fyllningen blev jag dock väldigt nöjd med och kommer använda även till vanliga bullar. Vispade ihop en vaniljkräm och blandade den med rumsvarmt smör, strösocker och vaniljsocker. Ovanpå det strödde jag hackad mandel och rullade ihop. Blev otroligt gott så prova de i alla fall!

Receptet är naturligtvis justerat för ett mer lyckat resultat!😉

2 veteflätor

Det här behöver du :

2,5 dl mjölk

100 gram rumsvarmt smör

½ pkt jäst (25 gram)

½ dl strösocker

1 krm salt

8 dl manitobamjöl

Fyllning : 

3 dl vaniljkräm (marsanpulver +mjölk)

1/2 dl strösocker

100 gram rumsvart smör

2 msk vaniljsocker

1,5 dl hackad mandel

Före gräddning :

1 uppvispat ägg

1 dl hackad mandel

GÖR SÅHÄR :

Ljumma mjölken och rör ut jästen med. Tillsätt det rumsvarma smöret, sockret, saltet och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig, gärna i maskin. (Mjölmängden kan behövas ökas på om du knådar för hand). Låt jäsa övertäckt ca en halvtimme till dubbel storlek.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 6 bitar. Kavla ut varje bit till ca 20*45cm. Bred på fyllningen, strö över hackad mandel och rulla ihop. Gör likadant med resterade fem. Fläta två vetelängder med tre rullar i varje. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Täck med en bakduk och låt jäsa 30 minuter. Pensla flätan med ett uppvispat ägg och strö över hackad mandel. Grädda i 175 grader ca 25-30 min, eller tills den fått fin färg.

Degen jäser extremt fort till dubbel storlek. 25 minuter har gått här…

Kavla ut, bred på vaniljkrämen och strö över hackad mandel. Rulla ihop.

Fläta. Låt jäsa övertäckt på plåt ca 30 minuter. Grädda i 175 grader, 25-30 minuter.

Ta ut, låt svalna.

Skär upp i skivor.

Vill du mot förmodan ändå göra denna jättefläta som blev lite döbakad? Gör då endast tre rullar, fläta ihop och grädda ca 50 minuter.

Björnbärskaka

Visst blir man fikasugen när solen och vårvärmen äntligen kommit. I helgen har vi fått iordning ute på terassen med möbelgruppen, parasoll och lite blommor planterade. Bronco har fått en välbehövlig makeover med klippmaskinen och vi har rensat i garage, städat råttburar och fejat utomhus mest hela helgen. På fredag kommer Allan och nu är allt tipp topp och förberett. Chevan är inredd med galler som Nicke bytt och de specialbeställda grindarna borde komma i veckan. Nya matskålar, foder hemköpt, biabäddar som jag tvättat av som vi hade i garaget och Bronco som blivit av med all tjock vinterpäls. Det tar ett par timmar att klippa hela honom så det var skönt att ha det gjort innan Allan kommer. Plockade sju fästingar på honom också så imorgon blir det apoteket och köpa fästingmedel. Frontline får det bli även i år men ska försöka hitta nåt mildare till Allan som bara är liten valp.

Nu ska ni få ett supergott recept på en mycket enkel bärkaka som räcker till många. Som gjort för soliga dagar med fika ute på terassen med kaffe och hundar. 😉

Björnbären kan bytas ut mot vilka bär som helst.

Det här behöver du :

600 gram frysta björnbär

1 dl strösocker

2 msk potatismjöl

—-

300 gram smält smör

4 ägg

4 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret och låt det svalna.

Blanda de frysta bären med socker och potatismjöl. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt smöret under vispning. Sikta ner mjölet blandat med bakpulvret och vispa tills allt blandats. Klicka ner smeten i en smord och bröad ugnsfast form med höga kanter, ca 20*40.

Häll på bären och fördela över smeten.

Grädda i 175 grader, ca 1 timme.

Servera med vaniljvisp. Jag blandar lättvispad grädde (5:a) med en burk kondenserad mjölk. Supergott!

Smörj en ugnsfast form och bröa. Jag använde panko här istället för vanligt ströbröd.

Fördela bären ovanpå smeten.

Grädda i ca 60 – 70 minuter tills den fått fin färg och är färdig i mitten. Du kan behöva täcka ovansidan med folie mot slutet så den inte bränns om den inte skulle vara helt färdig i mitten.

Servera med vaniljsåsen, njut tillsammans med en god kopp kaffe i solen. 😉

Broncos glädjeskutt av vårkänslor råder det ingen brist på! 😉

Chevan är betydlig större med gott om utrymme för både Bronco och Allan. Sistnämnda blir ju dubbelt så stor som ”lilla” Bronco så det kan behövas. 😉 Nicke har plockat ur de bakre fåtöljerna och byggt lastgallret. Grindarna är specialbeställda från MH smide & design/Hansenburen i Trelleborg och jag hoppas dom kommer i veckan så är dom snart på plats också.

Lilla Allan sist vi hälsade på, då var han 6 veckor och full i bus!❤️

#riesenschnauzer

#irländskvarghund

Allan och Bronco kan ni följa tillsammans på instagram;

@bronco_allan

Å glöm inte @kryddburken förstås!😊