Mjuk pepparkaka och julens finaste servetter

Gofika

Den här mjuka pepparkakan har blivit en favorit hos mig till julen.

Vi firar den ju sen några år nere i Turkiet, så även i år.

Jag har varit hemma i Östersund senaste veckan och firat lite förjul med nära och kära, men på måndag styr vi kosan söderut igen.

Jag föredrar att baka kakor helt utan sötning numer, man känner vaniljen och kryddorna mycket bättre när inte allt bara smakar sött.

Så prova dig fram, du kanske inte heller behöver så mycket sötning i kakorna längre?

Mjuk pepparkaka

3 ägg

100 g smör

4 dl grovriven pumpa eller zucchini

2 dl grovrivet äpple

1 dl mandelmjöl

2 msk pofiber

1 msk mald kanel

2 tsk malda nejlikor

2 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

ca 1-2 krm salt

Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa/zucchini, äpple och kryddor.

Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat och låt svalna.

Blanda de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt.

Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl.

Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.

Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt så kommer kryddsmakerna fram mer.

Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 1 liter.

Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter.

Låt kakan svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.

Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.

Ecocaféets Laxmacka LCHF och Therese Renåkers Mandala-servetter…

Julklappsreklam

Idag tipsar jag om goda vännen och kollegan Therese Renåkers fina servetter som passar perfekt både till jul- och nyårsbordet.

Fram till julafton får du 25% rabatt på hela varukorgen i hennes webshop AllMyTesign där hon säljer sina egendesignade servetter, mandalatavlor och enkaustiktavlor.

Erbjudandet gäller till och med den 24/12 2018. Ange rabattkod ”julklapp25” i kassan.

Tavlorna är fantastiskt vackra, så ta en njutbar tur härinne i tavelgalleriet i lugn och ro.

Mandalatavlan Destiny av Therese Renåker


Mjuk pepparkaka och julens finaste servetter

Gofika

Den här mjuka pepparkakan har blivit en favorit hos mig till julen.

Vi firar den ju sen några år nere i Turkiet, så även i år.

Jag har varit hemma i Östersund senaste veckan och firat lite förjul med nära och kära, men på måndag styr vi kosan söderut igen.

Jag föredrar att baka kakor helt utan sötning numer, man känner vaniljen och kryddorna mycket bättre när inte allt bara smakar sött.

Så prova dig fram, du kanske inte heller behöver så mycket sötning i kakorna längre?

Mjuk pepparkaka

3 ägg

100 g smör

4 dl grovriven pumpa eller zucchini

2 dl grovrivet äpple

1 dl mandelmjöl

2 msk pofiber

1 msk mald kanel

2 tsk malda nejlikor

2 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

ca 1-2 krm salt

Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa/zucchini, äpple och kryddor.

Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat och låt svalna.

Blanda de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt.

Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl.

Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.

Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt så kommer kryddsmakerna fram mer.

Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 1 liter.

Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter.

Låt kakan svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.

Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.

Ecocaféets Laxmacka LCHF och Therese Renåkers Mandala-servetter…

Julklappsreklam

Idag tipsar jag om goda vännen och kollegan Therese Renåkers fina servetter som passar perfekt både till jul- och nyårsbordet.

Fram till julafton får du 25% rabatt på hela varukorgen i hennes webshop AllMyTesign där hon säljer sina egendesignade servetter, mandalatavlor och enkaustiktavlor.

Erbjudandet gäller till och med den 24/12 2018. Ange rabattkod ”julklapp25” i kassan.

Tavlorna är fantastiskt vackra, så ta en njutbar tur härinne i tavelgalleriet i lugn och ro.

Mandalatavlan Destiny av Therese Renåker


Mjuk pepparkaka och julens finaste servetter

Gofika

Den här mjuka pepparkakan har blivit en favorit hos mig till julen.

Vi firar den ju sen några år nere i Turkiet, så även i år.

Jag har varit hemma i Östersund senaste veckan och firat lite förjul med nära och kära, men på måndag styr vi kosan söderut igen.

Jag föredrar att baka kakor helt utan sötning numer, man känner vaniljen och kryddorna mycket bättre när inte allt bara smakar sött.

Så prova dig fram, du kanske inte heller behöver så mycket sötning i kakorna längre?

Mjuk pepparkaka

3 ägg

100 g smör

4 dl grovriven pumpa eller zucchini

2 dl grovrivet äpple

1 dl mandelmjöl

2 msk pofiber

1 msk mald kanel

2 tsk malda nejlikor

2 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

ca 1-2 krm salt

Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa/zucchini, äpple och kryddor.

Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat och låt svalna.

Blanda de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt.

Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl.

Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.

Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt så kommer kryddsmakerna fram mer.

Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 1 liter.

Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter.

Låt kakan svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.

Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.

Ecocaféets Laxmacka LCHF och Therese Renåkers Mandala-servetter…

Julklappsreklam

Idag tipsar jag om goda vännen och kollegan Therese Renåkers fina servetter som passar perfekt både till jul- och nyårsbordet.

Fram till julafton får du 25% rabatt på hela varukorgen i hennes webshop AllMyTesign där hon säljer sina egendesignade servetter, mandalatavlor och enkaustiktavlor.

Erbjudandet gäller till och med den 24/12 2018. Ange rabattkod ”julklapp25” i kassan.

Tavlorna är fantastiskt vackra, så ta en njutbar tur härinne i tavelgalleriet i lugn och ro.

Mandalatavlan Destiny av Therese Renåker


Saffransgifflar fyllda med mandelmassa och russin

Har ni bakat några lussebullar ännu? Jag brukar hålla mig till den 13:e december närmar sig och idag är det en dag kvar så då passade jag på. Gjorde en liten sats på 0,5 liter men det räcker gott. Det går inte åt så mycket fikabröd här hemma och frysen är full så det blev alldeles lagom det här.

Något av det mysigaste som finns är ändå tidig luciamorgon framför TV:n med tända ljus och nybakade lussebullar. I år gjorde jag gifflar av degen och fyllde med mandelmassa och russin. När det gräddats klart och fått svalna något penslar jag dom med smält smör och doppar i strösocker. Barnsligt goda och jättesaftiga.

32 st

Det här behöver du :

50 gram jäst för söta degar

0,5 l mjölk

2 pkt saffran + 2 msk strösocker

1,5 dl vit honung

1 ägg

1 tsk salt

ca 16 dl vetemjöl + ev. lite till utbakning

200 gram smör

1 ägg till pensling

Smält smör + strösocker

Fyllning :

150 gram mandelmassa

2 dl russin

GÖR SÅHÄR :

Ljumma mjölken i en kastrull till 37 grader. Rör ut jästen i lite av mjölken i en stor bunke eller maskin. Slå sedan på resten av mjölken och saffran som du stött i mortel tillsammans med lite strösocker. Tillsätt ägg, honung, salt, och mjölet lite i sänder tills degen blivit smidig och släpper kanterna. Skiva över det rumsvarma smöret ovanpå degen. Täck med bakduk eller plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.

Ta upp på mjölat bakbord och knåda in smöret. Tillsätt lite mer av mjölet. Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del till en rektangel. Skär ut 8 trianglar på varje.

Lägg ca 1 tsk mandelmassa blandat med några russin på varje och rulla ihop från den breda änden mot spetsen. Lägg på plåt och låt jäsa ca 15 minuter.

Pensla med uppvispat ägg & grädda ca 1 – 15 minuter i 200 grader.

Ha en fin luciadag imorgon allihopa!

Turkisk pytt i panna med vitlöksyoghurt och mina tankar om Medelhavskosten

Sac Kavurma

Nyttigt och njutbart

Idag ska jag berätta lite mer om min syn på Medelhavskosten, så som jag sett den på plats under de senaste 15 åren.

Jag har funderat lite om det kan vara så att många förespråkare för maten från Medelhavet missat en viktig sak.

Den  saken är att det konsumeras stora mängder ost, ägg och yoghurt varje dag i de allra flesta hem i Sydeuropa.

Slakteributiker finns i mängd och på landsbygden har många fortfarande egna djur på gårdarna.

Ostdiskarna i butikerna är väldigt stora och på marknaderna säljer många lokala odlare sitt eget smör, yoghurt och även ostar.

Det pratas annars mest om att Medelhavskostens nyttighet ligger i olivoljan, fisken, frukten, nötterna och grönsakerna.

Grönsaker och gröna blad används mycket i och till maten av ortsborna, något som jag och Lennart tagit efter.

Vi äter en stor sallad till varje måltid, oftast bestående av persilja, rucola och machésallad.

Det gröna är ofta väldigt billigt, det finns olika grönsaksmarknader nästan varje dag runt om i Alanya.

Fredagsmarknaden i Alanya

Visst finns det de som är fattiga och inte har råd att äta kött och ost så ofta, men då kommer proteintillskottet från bönor, kikärtor och linser som konsumeras i stor mängd.

Under vintern äts väldigt mycket mjölksyrade grönsaker, att frysa grönsaker är inte alls så vanligt här.

Mjölksyrningen gör grönsakerna mycket nyttiga, vitaminer, mineraler och antioxidanter bevaras och de blir mer lättsmälta.

I Sverige var mjölksyrning en mycket populär konserveringsmetod ända tills frysen gjorde sitt intåg.

Just det här med bönor och mjölksyrat grönt har vi tagit efter det senaste halvåret och det får oss att må väldigt gott.

Vi har båda blivit mycket piggare och överflödiga kilon smälter sakta men säkert bort.

Tyvärr ser man ofta att den västerländska skräpmatskulturen kommer stort även i  medelhavsländerna.

Dels genom ökad fetma hos både barn och vuxna, men det syns även i butikshyllorna.

För varje år ser vi hur det fylls på mer och mer med chips, godis, läsk och kakor i butikerna.

Samma snabbmat som vi har säljs överallt, hamburgare, pizza och toast finns på de flesta mathak.

Nu är det inte bara baklava, künefe och andra traditionella bakverk som äts till fest.

Fikande har blivit vardagsmat för många även här, det har börjat dyka upp caféer med väldigt tjusiga bakverk i varje gathörn, de blir fler och fler för varje år.

Och med det följer ännu mer fetma, hjärtsjukdomar och diabetes…

Men medvetenheten ökar, vi har fler bra butiker som säljer ekologisk, traditionell mat i vår närhet, den bästa är Mezza Gurme i Saray, på Yunus Emre Caddesi 26.

Inköp från Mezza Gurme

Dagens recept blir en av mina favoriter från Turkiet, en typ av pytt i panna eller gryta med härlig kryddsmak.

Grytbitarna jag köper hos vår lokala slaktare Güven Et Galerisi har mycket fett insprängt, vilket gör köttet extra mört och gott.

Du kan som med svensk pytt använda stekta köttrester till den här rätten, det blir också väldigt gott.

På bilden den Sac Kavurma vi brukar äta på Restaurang Mountana i Tepe, därav pommes fritesen på tallriken.

Ett bättre alternativ till dem är att fritera vaxbönor i kokosolja, recept på det hittar du i min kommande kokbok tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, Diabeteskokboken för män.

Sac Kavurma på restaurang Mountana i Tepe

Turkisk lammgryta 2 port

300 g lammkött från lår eller stek i små tärningar

50 g smör

1 liten aubergine

1 tomat

1 grön paprika

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk färsk hackad timjan eller oregano = 1 tsk torkad

Havssalt och chiliflingor

Bryn hälften av smöret och stek köttet tills det är gyllenbrunt.

Skär under tiden alla grönsaker i små tärningar, tomaten utan skal och kärnor.

Blanda ner grönsakerna och låt även dem bli brynta.

Låt fräsa tillsammans i 10 minuter så smakerna kommer fram ordentligt.

Krydda generöst med salt och chili, det ska var mycket smak i grytan.

Haydari och tursu, vitlöksyoghurt med mynta och mjölksyrade grönsaker, är väldigt gott till och.

Recept på hur du gör mjölksyrade grönsaker kommer i boken ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”.

Den kokboken har jag skrivit med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, den ges ut lagom till nyåret när det börjar bli dags att förändra livet för många.

Haydari från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson

Haydari

2 dl turkisk yoghurt

2 msk olivolja

1 msk hackad bladpersilja

1 tsk torkad mynta

1 liten riven, vitlöksklyfta

Havssalt

Blanda alla ingredienser väl och kyl ett par timmar.

Smaka av om det behövs mer salt.

Haydarin är också mycket god som dipsås till råa grönsaker.

Morgonpromenad i Alanyas hamn


Smulpaj med vaniljsås – perfekt efterrätt i ruggigt väder!
Smulpaj tycker jag är en perfekt höstfika när den görs med äpplen. Jag hittade på denna variant och använde mig av infrysta klyftade hemodlade äpplen. I receptet har jag valt att använda lite glutenfria havregryn och söta med torkade fikon. Vill du använda annan sötning eller hellre ta nötmjöl istället för havregryn går det så […]
Jobb & nöjen i Stockholm
Hej på er! Förra veckan blev det en tur upp till Stockholm för en del jobbmöten men också för att passa på att träffa familj och vänner. Jag hann med en fika med en tjejkompis, familjemiddag på restaurang, kolla in brorsans nya lägenhet och sedan hemmamiddag med mina närmsta vänner och deras två små barn […]
Lättfixad fika
Det enklaste blir oftast det godaste (lite Ernst-varning på det uttalandet kanske ;)). Extra gott är det så klart att äta något hemodlat. Vi har frysen full av hemgjort äppelmos från trädgårdens äpplen och så har vi en massa frysta vinbär. Självklart är bären godast när de är solvarma och plockade direkt från busken, som […]
Smaksätt ditt kaffe
Jag försöker att inte dricka så himla mycket kaffe. På arbetsdagarna blir det en kopp kaffe på morgonen på jobbet och på kvällen brukar jag oftast dricka en kopp koffeinfritt kaffe. På helgerna däremot så blir det kaffe till frukost och ibland också en eftermiddagskopp till någon gofika. Vill du variera smaken på ditt kaffe […]
5 grymma rätter med äggbrödsrulle som bas
Hej på er! Idag har jag samlat ihop mina fem favoriter när det kommer till påhittiga och goda grejer att göra med äggbrödsrullar som bas. De funkar fint både till fika, förrätter, efterrätter och till en wrap eller macka. Varför inte testa någon av dessa som fredagsmys eller en gofika i helgen? :) På bilden […]