Blåbärsbollar med valnötter

Valdagsfika

Så här på valdagen bjuder jag på en liten god boll med valnötter och blåbär att njuta av till fikat efter röstningen.

Jag hade med den till kaffet på skogspromenaden en underbar sommardag när Storsjön låg spegelblank.

Du kan variera bollarna med andra bär än blåbär, olika torkade frukter och nötter, mandlar eller frön, här tar man helt enkelt det man tycker om och har hemma.

Fler bollar och annat gott till kaffet eller som extra energi till träningen hittar du i min kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Efter receptet ser du några exempel på mina bilder från bakboken, den är just nu med på Adlibris rea och kostar bara 159 kr i länken ovan.

Blåbärsbollar ca 15 st

2 dl blåbär

2 dl valnötter

50 g smör eller kokosolja

4 katrinplommon

Rivet skal och 2 msk saft av ekologisk citron eller lime

Att rulla i:

½ dl bärpulver eller kokosflingor

Koka upp blåbären, ta från spisen och rör ner smöret så det smälter och låt svalna.

Skär plommonen i mindre bitar, mixa dem med blåbärsröran, valnötter och citrusskal och saft i en matberedare tills allt blandats väl och nötterna hackats till småbitar.

Ställ i kylen att stelna en halvtimme, så smeten blir lätt att rulla till bollar.

Fukta händerna lätt i kallt vatten mellan bollarna så går de lättare att få jämna och fina.

Ställ in dem i kylen att stelna en halvtimme.

Innan serveringen rullar du bollarna i bärpulvret eller kokosflingor så de täcks runtom.

Enklast går det om du häller pulvret i en liten rund skål och lägger ner bollarna en i taget och låter dem rulla runt.

Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.

I den här länken kan du läsa mer om min matfilosofi och de övriga kokböcker jag skrivit.

Syrliga mangobollar
Kokosbollar med vanilj
Mina bästa tips på tapas

Plockmat

Nu drar sommarens alla festligheter igång, det börjar idag med Mors Dag.

Sen följer alla andra fester, som Studenten, skolavslutningar, konfirmation och semesterfirande.

Varför inte bjuda på en buffé med goda och lättfixade tapasrätter, här nedan får du recept på några av de jag gillar bäst från bloggens 13-åriga historia.

I och med det här inlägget tar jag nu lite sommarledigt från bloggen, men du hittar så gott som dagligen mat- bak- och desserttips på min Facebooksida och på Instagram @birgittahoglundsmat 🙂

Fyllda svamphattar ca 4-8 port

16 svamphattar, champinjon, blodriska, kantarell eller liknande

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

Lite salt

Fyllning

100 g rökt eller gravad fisk

1 dl riven lagrad ost

1 dl finhackad dill

½ dl majonnäs

Rensa och ta bort foten på svampen. Bryn smör och vitlök skuren i fyra delar, stek svampen lätt på båda sidor.

Salta försiktigt eftersom fyllningen också är salt.

Skär fisken i små tärningar, blanda väl med ost, majonnäs och dill.

Lägg svamphattarna på ett ugnsfast fat och fördela fyllningen i dem. Grädda på 200º i 3-4 minuter.

Garnera med dill och delade cocktailtomater.

Skagenfyllda skinkkorgar ca 12 port

12 tunna skivor av lufttorkat kött, jag använde Lomo-skinka

Forma skivorna till små korgar och lägg i småbrödsformar eller forma dem över ett botten på ett smort, litet snapsglas.

Ställ in korgarna i ugnen på 75º och låt stå inne en timme.

Lossa korgarna försiktigt, ställ på ett fat och låt stå och torka på eftervärmen.

Fyll korgarna med en liten klick skagenröra och placera på ett fat med strimlad sallad.

Garnera med citronmeliss, dill och gärna löjrom om du har.

Skagenröra till 12 korgar

1 dl hackade, färska räkor

2 msk majonnäs

1 msk finhackad gräslök

1 msk finhackad dill

Lite pressad citron

Salt och cayennepeppar

ev löjrom eller annan rom till garnering

Blanda all ingredienser till skagenröran, låt stå i kyl medan du gör korgarna.

Fyll korgarna med röran strax innan serveringen, garnera med citronmeliss eller andra gröna blad och ev lite rom på toppen.

Serranorullar med färskost, valnötter och rökta musslor ca 4-8 port

8 stora skivor Serranoskinka

1 dl krämig ost, t.ex Cantadou eller min egen färskost

8 valnötskärnor

8 st rökta musslor

Hacka valnötterna och blanda samman med osten. Dela skinkskivorna på längden och lägg en tesked av oströran vid ena kanten.

Lägg en mussla på osten och rulla ihop till ett rör.

Som del i en större tapasbuffé räcker det med 1-2 rullar per person.

Gravad älgstek (många portioner)

1 liten älgstek på ca 500 gram

1 msk salt

1 msk valfri sötning

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad rosmarin

5 enbär

5 vitpepparkorn

Dela älgsteken i ca 5 cm tjocka remsor längs fibrerna.

Krossa örter, enbär och vitpeppar till ett fint pulver i mortel. Blanda med salt och vald sötning

Gnid in blandningen ordentligt i köttet och lägg in bitarna i plastpåse.

Knyt igen och lägg på en tallrik i kylen i två dygn. Vänd ett par gånger under tiden.

Ta fram och skölj av köttet, låt det rinna av och torka. Köttet är gott att äta som det är men du kan också steka det lätt.

Bryn då en klick smör och stek bitarna lätt runt om, så det bildas en stekyta.

Ta från värmen och låt köttet ligga och dra sig en halvtimme i pannan under lock, vänd efter halva tiden.

Resultatet blir ett väldigt mört och smakrikt kött, som skärs i riktigt tunna skivor.

Frys de bitar som blir över och ta fram eftersom, närhelst du är sugen på ett gott tilltugg.

På bilden har jag serverat köttet med en lagrad ost och smörstekta kantareller, de inlagda trattkantarellerna här nedan smakar också väldigt gott till.

Chilimarinerad lever 4-8 port

200 g kalv/ungnötlever

½ citron

1 msk oregano

1-2 tsk chiliflingor

ca 2-3 tsk flingsalt

2 msk smör och lite olivolja till stekning

Skär levern i centimeterstora tärningar. Lägg i en bunke och pressa över citronsaften.

Krydda med chili, oregano och rejält med flingsalt. Täck med plast och ställ in i kylen ett dygn.

Häll upp i durkslag och låt all vätska rinna av.

Hetta under tiden upp smöret och en skvätt olivolja i en stekpanna.

Bryn leverbitarna så de får fin färg runtom. stek bara ett par minuter, de smakar bäst om de fortfarande är lite rosa inuti.

Lägg upp på en tallrik, häll smöroljan från stekpannan över och garnera med cocktailtomat och persilja. Strö lite extra flingsalt och chiliflingor över.

Levern blir också god som en varm sallad med rucola, citron och tunt skivad rödlök till.

Inlagda trattkantareller (många portioner)

½ liter små trattkantareller frysta eller torkade och blötlagda

1 dl vatten

½ dl ättikssprit 12%

½ dl valfri sötning

1 liten gul lök

1 lagerblad

10 enbär

5 hela kryddnejlikor

5 vitpepparkorn

1 kanelstång

1 krm salt

Dela löken och skiva den fint. Blanda allt till lagen och koka i 5 minuter.

Häll i svampen och koka på svag värme i 10 minuter.

Sleva upp på väl rengjorda burkar. Täck svampen med lagen och skruva på locket direkt.

Det går fint att använda annan svamp också, ta vad du har.

Marinerade ugnstorkade cocktailtomater ca 10 port

500 g cocktailtomater

ca 1 msk flingsalt

2 tsk torkad timjan eller oregano

Kallpressad olivolja eller rapsolja

Halvera tomaterna och lägg i en ugnsform, strö lite flingsalt och torkad timjan över.

Torka i ugnen på 75° i 6 timmar. Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja.

Det är viktigt att tomaterna är helt täckta med olja, då håller de väldigt länge i rumstemperatur..

Lägg gärna ner några skivor vitlök också, så smakar det ännu godare.

Oljan som blir över när du ätit upp tomaterna kan användas till grillmarinad och salladsdressing.

Pimientos de Padrón ca 10 port

500 g små, gröna paprikor/Pimientos de Padrón

1 dl olivolja

ca 1 -2 msk flingsalt

Skölj paprikorna och låt dem torka.

Värm upp oljan på medelvärme i en stekpanna.

Stek paprikorna i 20-30 minuter, vänd flera gånger. De ska bli mjuka och få lite färg.

Lägg dem på ett hushållspapper att rinna av lite.

Lägg upp paprikorna på ett fat och smula över flingsalt efter smak.

Jag tycker de är godast med rätt mycket salt.

Avokadosallad med koriander ca 6-8 port

2 välmogna avokado

10 cocktailtomater

2 msk grovhackad koriander

½ pressad citron eller lime

2 msk olivolja

Salt och peppar

Skär avokadon i bitar och tomaterna i 4 delar.

Lägg i en bunke och häll över citronsaft, olja och kryddor, blanda försiktigt.

Syrlig blomkål från min kokbok Gröna, sköna tillbehör

Syrlig blomkål med citron och rosépeppar

1 liter små blomkålsbuketter

5 dl kokande vatten till förvällning

Ättikslag:

5 dl vatten

1 dl ättikssprit 12%

1–1½ msk salt

1 ekologisk citron

2 msk rosépeppar

Lägg blomkålen i en bunke, slå över det kokande vattnet och låt stå i en minut. Häll blomkålen i ett durkslag och spola en stund i kallt vatten.

Blanda ihop ättikslagen, tvätta och skiva citronen tunt och blanda med blomkålen. Häll upp på en ren burk, se till så att lagen täcker blomkålen.

Tips: Jag har gjort den här inläggningen mild så blomkålssmaken kommer fram mer, den passar då även barnen bättre.

Blomkålen håller sig ett par veckor i kylen. Vill du ha en mer hållbar inläggning, tillsätt då mer ättikssprit, salt och eventuellt valfri sötning.

Somrig sallad med örter och citron

Färsk, grovhackad vitkål

Nyplockade örter, jag tog oregano, timjan och persilja

Späda svartvinbärsblad

Späda maskrosblad

Grovhackade cashewnötter eller mandlar

Saft och skal från ekologisk citron

Mild, kallpressad olivolja

Flingsalt

Här har jag inga specifika mått utan gör så mycket sallad som du tror går åt till dina gäster, den håller sig även till nästa dag om det blir över.

Hacka örter, vinbärsblad och maskrosblad grovt och blanda med vitkålen.

Tvätta och riv citronskalet och pressa saften över salladen.

Ringla över olivoljan och vänd ner nötterna.

Lägg upp i en skål, strö det rivna citronskalet och lite flingsalt över salladen.

Jordgubbssallad med basilika ca 10 port

250 g jordgubbar

½ dl strimlad basilika

3 msk mild olivolja

1 msk vit balsamvinäger

Flingsalt

Skiva jordgubbarna ner i en bunke. Häll över olja, vinäger, basilika och lite flingsalt.

Blanda runt försiktigt och lägg upp i en vacker skål.

Smula över lite extra flingsalt vid serveringen, det gör jordgubbssmaken ännu mer intensiv.

Kex med ost och mandel 10-12 st

2 dl riven ost

1 dl flagad mandel

½ dl sesamfrön

½ dl vatten

1 tsk psylliumhusk

Lite salt

Rör samman de torra ingredienserna, blanda ner ost och vatten och blanda ordentligt.

Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.

Forma till små bollar, lägg på bakplåtspapper och platta till.

Strö gärna över lite svartkummin som ger extra god smak och färg, dem hittar du i orientaliska butiker eller kryddbutiker.

Grädda i 225° i 10-12 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

En god avslutning, fikontryfflar med apelsin från Baka med frukt & grönt

Fikontryfflar med apelsin ca 15 st

1 ekologisk apelsin, rivet skal och saft

6 torkade fikon

50 g rumstempererat smör eller kokosolja

2 dl skalade hampafrön

Att rulla i:

½ dl skalade hampafrön

Tvätta apelsinen och torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften. Skär fikonen i bitar och mixa dem med smör och apelsinsaft.

Rör ner hampafrön och apelsinskal, blanda om väl. Ställ in bunken i kylen i en timme. Fukta händerna i kallt vatten och forma smeten till små bollar.

Rulla dem i en liten skål med hampafrön, tryck till lätt så det fastnar runtom. Lägg på ett fat och ställ in i kylen att stelna. Förvara tryfflarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Tips:

Du kan variera smaksättningen genom att använda andra torkade frukter och tillsätta mixade pumpafrön, krossade valnötter eller sesamfrön istället för hampafrön.

Tryfflarna blir också goda att rulla i kanel, kakao eller bärpulver.

Fikontryfflarna kommer från min senaste kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Fler tips på tapas hittar du i boken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Tycker du bättre om att grilla, ja då hittar du mängder med recept i Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Jag blir väldigt glad om du köper någon eller några av mina kokböcker för att stötta mitt skrivande, de kan bli en fin present att ta med på sommarens fester istället för vin och blommor.

Glutenfria våfflor till söndagsbrunchen

Söndagsfrukosttips

Har du provat att göra våfflor på mandelmjöl? Det blir väldigt gott och mättande, perfekt till söndagens brunch.

Här har jag gjort en smakrik laxröra till, men de är förstås goda även med bär och grädde till.

Jag brukar ta med våfflor som dubbelmackor med ost och mesost på utflykter, det gjorde min mamma ofta som fika till skidturerna när jag var barn.

De passar perfekt att stoppa ner i ryggsäcken tillsammans med en termos med varm choklad eller buljong.

Mandelvåfflor 2 stora eller 4 små

2 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

2 msk smält smör

1 tsk bakpulver

1 krm salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt psylliumhusk och mandelmjöl under vispning.

Rör ner drygt hälften av det smälta smöret i äggsmeten, smaksätt med salt och låt smeten svälla ca 20 minuter.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan du lägger i smeten.

Den blir ganska fast, rör om ordentligt och bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflan gyllenbrun, det tar ett par minuter, låt dem svalna på galler.

Våfflorna går fint att lösfrysa för att värma på några minuter i ugnen innan serveringen.

Laxröra med soltorkad tomat

100 g rökt eller gravad lax

1 liten burk Keso

1 dl majonnäs

4 soltorkade tomater

2 msk hackad citronmeliss

1 msk hackad Gräslök

1 krm chiliflingor

Lite smulat flingsalt

Skär laxen i små tärningar. Blanda keso, majonnäs och örter. Rör ner lax och kryddor.

Jag serverade laxröran som ägg på våffelhjärtan med avokado och lite extra majonnäs.

Här nedan ser du några andra exempel på våfflor från min senaste kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Bakboken blev utsedd till Sveriges bästa hälsobok 2021 på den internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards i Paris.

Chokladvåfflor
Ostvåfflor/Chaffles
Glutenfria frukostbullar

Lättbakade småfrallor

Det här brödreceptet hittade jag på i bloggens barndom för att ta med som färdkost på en resa.

De blir väldigt saftiga och goda, perfekta att ha med att njuta av som ett mellanmål med smör och ost till en kopp kaffe eller te, då det ibland kan vara svårt att hitta något gott på resande fot när man inte äter gluten.

Här har jag gjort ett recept där jag tagit vara på äggvitorna när jag gjort majonnäs, men du kan ju ta två hela ägg istället om du vill.

Glutenfria bovetebullar ca 12 st

1 dl bovetekross

1 dl vatten

1½ tsk salt

1 ägg + 2 äggvitor

1 dl yoghurt 10%

2 msk psylliumhusk

½ dl sesamfrön

½ dl pumpakärnor

2 msk smält smör

1 tsk bakpulver

Koka upp vatten, bovetekross och salt. Ta från värmen och låt svalna.

Rör sen ner yoghurt, fiberhusk blandat med bakpulver, frön och det smälta smöret i boveteröran.

Vispa ägg och vitor till tjockt skum, vänd ner i smeten. Låt svälla i en halvtimme.

Rulla till bullar och grädda i mitten av ugnen på 175° i 15 minuter. Låt svalna på galler.

Fler bröd och bakverk hittar du i min senaste kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Nedan ser du några av mina bilder från den boken, Chokladvåfflor och Havrebullar med tomat och basilika.

Här finns receptet på chokladvåfflorna här på bloggen, de passar fint som utflyktsfika i sommarvärmen.

Glutenfria chokladmuffins till kaffet

Glutenfria Chokladmuffins

Mumsiga muffins

Idag får du recept på ett lättbakat och gott fikabröd att ta med ut i det fria att njuta av till eftermiddagskaffet.

De är också goda att använda till en gräddbakelse, dela och fyll med pannacotta eller fromage, spritsa grädde eller kokosgrädde runtom och garnera med bär.

Gräddbakelse LCHF

Chokladmuffins ca 10-12 st

2 ägg

1-2 msk valfri sötning

2 dl hasselnötsmjöl, mandelmjöl eller pumpafrömjöl

2 dl crème fraiche eller kokosgrädde

½ dl kakao

1 msk psylliumhusk

1 tsk bakpulver

1 tsk mald kardemumma eller kanel

½ tsk vaniljpulver

½ dl smält smör/kokosolja

Ev lite solrosfrön, pumpafrön eller hackade nötter som garnering

Vispa ägg och vald sötning riktigt fluffigt.

Blanda mjöl, kakao, husk, bakpulver, kardemumma och vanilj i en bunke.

Vänd ner crème fraichen i äggsmeten, sen mjölblandningen och rör sist i det smälta smöret.

Fördela smeten i mindre bullformar, fyll till 2/3 och strö över lite frön eller hackade nötter om du vill.

Grädda i mitten av ugnen på 200° i ca 10 minuter, låt svalna på galler.

Du kan lösfrysa muffinsarna som blir över och ta fram och tina i ugnen efterhand.

Kokbokstips

Fler recept att baka inför kommande picknickar och kaffebjudningar hittar du i min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Den innehåller gott om recept på smårätter, matbröd, pajer, våfflor, röror, smoothies och annat gott som passar till sommarens utflykter och grillkvällar.

I länken här ovan till Bokus kan du läsa mer om tillbehörsboken och beställa den för bara 211 kr, ett gott tips till student/gåbortspresent.

Kokboken är snart slutsåld från förlaget så passa på nu om du vill ha ett exemplar.

Här nere ser du en lakritspuck från boken, det är glutenfria/ekologiska caféet Gott&Reco i Falun som bidragit med det receptet till min kokbok.

Lakritspuck från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Mustigt, glutenfritt matbröd

Kryddig limpa med frukt

Idag får du receptet på ett glutenfritt brödrecept som jag skapade för 6 år sen, på en resa till Turkiet.

Att smaksätta matbröd med värmande kryddor och frukt ger en ny dimension till frukostmackan.

Tycker du också om den typen av bröd så kommer du nog att gilla min sjunde kokbok som kom nu i veckan, Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Efter många års experimenterande med att använda frukt och grönsaker som smaksättning i både matbröd och kaffebröd, så känns det förstås väldigt roligt att ha fått göra en hel bakbok på det temat.

Jag har haft det stora nöjet att själv ta bilderna till boken, på köpet fick jag gott om motion när jag tog med bakverken ut i naturen.

Här kan du ta del av ett recept på en kokoskaka med tranbär och choklad från boken och här läsa lite mer och se några av bilderna.

Sprid gärna bakbokens länk på Bokus eller Adlibris vidare till dina vänner, så fler får chansen att njuta av lite nyttigt och gott till fikat.

Mörkt mandelbröd 1 limpa

3 ägg

3 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

½ dl fiberhusk

4 torkade fikon

1 dl granatäppelkärnor

1 dl kokosolja

1 dl starkt kaffe

1 pressad citron

2 tsk bikarbonat

ca 2 tsk salt

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald ingefära

Skär fikonen i små tärningar och koka upp tillsammans med kokosolja, kaffe, citronsaft och kryddor.

Låt puttra några minuter och sen svalna en stund, kokningen gör att kryddsmaken på brödet blir ännu mer intensiv än om du blandar ner dem torra.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, rör ner äggen, granatäppelkärnorna och kryddblandningen, blanda om väl.

Låt svälla i 10 minuter, rör om och häll upp degen i en smord brödform på ca 1 liter.

Täck med folie eller lock och grädda i nedre delen av ugnen på 175º i 30 minuter.

Ta av folien och grädda ytterligare 30-40 minuter.

Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler för att kallna.

Förvara i plastpåse eller burk i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.

Brödet fungerar också fint att frysa in i skivor, tina dem gärna i brödrosten så blir de extra goda.

Lördagsgodis – kokoskaka med tranbär och choklad

Lördagsgodis på mitt sätt

Den här lilla kakan är en av mina favoriter från slutsålda kokboken ”Baka med frukt & grönt”.

Det är en energifylld godisbit som passar lika bra till fikat som till återhämtning efter träningen.

Bakboken var den andra av mina åtta kokböcker som jag fotograferade själv, ett väldigt roligt jobb.

Bilden på kokoskakan tog jag en tidig sommarmorgon ute på Blockhusudden på Djurgården i Stockholm.

Raw kokoskaka med tranbär och choklad ca 15 st

1 dl torkade tranbär

1 dl kokossmör

2 msk smält kokosolja

Ca 1 tsk flingsalt

50 g mörk choklad 80-90%

½ dl rostade hasselnötter

Mixa hälften av tranbären med kokossmör, kokosolja och smulat flingsalt.

Saltet framhäver chokladsmaken, smaka av hur mycket du tycker är lagom.

Finhacka chokladen och nötterna. Spara några hela tranbär, små chokladbitar och hackade nötter till garnering, hacka resten av bären fint.

Vänd ner det hackade i smeten och skeda upp i småbrödsformar.

Stick ner några bär och chokladbitar i varje kaka.

Strö över lite nöthack och saltflingor, tryck till lite så de fastnar i chokladsmeten.

Ställ i kylen att stelna 1 timme, ta ur kakorna ur formarna.

Förvara i kylen men ta fram en stund innan serveringen, då kommer smakerna fram mer.

Tips: Variera smaksättningen med andra torkade bär eller bärpulver.

Vill du inte ha nötter i så kan du använda hackade pumpafrön istället.

Kokossmör hittar du i välsorterade butikers bakhyllor, vill du göra själv så hittar du recept inne hos Paleoskafferiet.

Även i min snart slutsålda kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” hittar du en del gofika utan gluten och vitt socker.

Här ser du en lakritspuck som ekologiska, glutenfria café Gott & Reco i Falun bidragit med till den kokboken.

Glutenfritt formbröd med havre, nötter och chiafrön

Utflyktsmacka

Dagens baktips så här på den sista sportlovshelgen passar perfekt att ta med ut på en vintrig utflykt till en kopp varm dryck.

Det är fyllt med goda smaker och proteiner, så orken räcker för några timmar i skidspåret eller på vårvinterpromenaden.

Glutenfria havregryn är ett riktigt gott och näringsrikt tillägg i den här typen av nöt/äggbröd, de ger ett fint tuggmotstånd.

På bilderna tog jag en ostmacka och en god kopp värmande örtte vid Stadshuset i Stockholm när snön och hustaken på Riddarholmen lystes upp lite av den vinterbleka eftermiddagssolen.

Formbröd med nötter och havre 1 limpa

50 g smör/kokosolja

2 msk äppelcidervinäger

3 dl vatten

3 dl hasselnötsmjöl

3 dl glutenfria havregryn

100 g krossade valnötter

1 dl pofiber

½ dl chiafrön

2 msk psylliumhusk

1-2 msk brödkryddor

2 tsk bakpulver

ca 1 tsk salt

5 ägg

Smält smöret i en kastrull, ta lite av det på en brödpensel och smörj en avlång form på ca 1½ liter.

Häll i vinäger och vatten och koka upp. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och sätt ugnen på 150°.

Vispa upp äggen med elvisp i ca 5 minuter tills det blir riktigt tjockt.

Häll över det heta vattnet över äggen, blanda väl och rör ner äggsmeten i mjölblandningen, vänd ner lite i taget tills du fått en jämn gröt.

Flytta över degen till formen och pressa ner den och släta till ytan med hjälp av slickepotten.

Täck med folie eller lock och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter.

Ta av folien, höj temperaturen till 175° och grädda i 30 minuter till.

Ta ut formen och låt brödet svalna en stund innan du stjälper upp det på ett galler, låt kallna helt.

Lägg in brödet i en påse och lägg i kylen att mogna till nästa dag.

Skär tunna skivor av brödet, det håller upp till en vecka i kylen.

Det fungerar också bra att frysa in, ta du fram och tina efterhand i brödrost eller ugn.

Bokreatips

Fler glutenfria matbrödsrecept och fikabröd fyllda med goda smaker hittar du i min bakbok som just nu är med på Bokrean till riktigt lågt pris.

Här finns Baka med frukt & grönt för 79 kr på Bokus och här hittar du den för 89 kr på Adlibris.

Även i Gröna, sköna tillbehör hittar du en hel del baktips, den finns på rean för 59 kr hos Bokus och till lika lågt pris på Adlibris.

Pizzamuffins från kommande kokboken Baka med frukt & grönt

Gott Nytt År

Äntligen har vi då kommit fram till ett nytt år, visst känns det skönt att kunna lämna det bedrövliga Coronaåret 2020 bakom oss?

Låt oss hoppas att 2021 blir ett friskt och glädjefyllt år på alla plan, det behövs nu mer än någonsin.

Idag har jag ett glädjande besked till alla mina följare, jag kan nu äntligen berätta att min sjunde kokbok släpps till våren, Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Pepparkakskladdkaka med palsternacka, päron och lingon

Jag fick frågan om jag ville skriva en bakbok av min förläggare Annika Bladh på Bladh by Bladh redan i våras, alldeles efter att Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv hade släppts.

Svaret blev självklart ja, jag har alltid tyckt mycket om att baka och många har genom åren bett mig om att göra en bakbok.

Jag hoppas mina bakverk kommer att spridas runt landet, till glädje både för hemmabagaren och för alla oss som vill kunna njuta av gott glutenfritt även ute på caféer/restauranger.

I min förra kokbok tog jag alla bilder i den jämtländska naturen, jag fick även denna gång det hedersamma uppdraget att fotografera själv.

På grund av Coronapandemin så blev det den här gången min andra hemstad Stockholm som fick visa upp sina vackraste sidor.

Jag hade ett riktigt roligt jobb under sommaren med att ta fram alla nya recept och fotografera dem ute i sommargrönskan, det blev många och långa promenader ute på Djurgården för att hitta de allra vackraste miljöerna.

Blir du intresserad av bakboken så kan du läsa mer om och lägga in en bevakning på den här på Adlibris och här på Bokus, så får du ett mail från dem när boken släpps under våren.

Somrigt fika med mjuk citronkaka med dadlar, raw kokoskaka med tranbär och mörk chokladkaka med plommon

Idag får du ett recept från bokens salta avdelning, där jag samlat många läckerheter som passar lika bra till frukost, lunch eller kvällsfikat därhemma som till en god picknick ute i det fria, något många glädjande nog börjat njuta av under året som gått.

Bokens söta avdelning har fått en naturligt god sötma från olika frukter och bär, både färska och torkade.

Jag använder varken vitt socker, honung eller sötningsmedel i recepten, men vill du så kan du förstås ändra till den typ av sötning du föredrar.

Recepten är i möjligaste mån anpassade för dem som äter mejerifritt och alla är förstås glutenfria.

Idag bjuder jag på pizzamuffins från boken, något som passar extra bra just på nyårsdagen då pizza brukar vara det många vill äta om man ser till bloggens sökstatistik genom åren.

De här muffinsarna passar fint att ta med på en picknick, så packa en korg och njut av årets första dag i naturen.

Ett av de söta recepten från boken är den hallonmoussetårta som jag hade med till inslaget i Nyhetsmorgon på TV4 i somras, du hittar tårtan och länk till det inslaget här.

Efter receptet följer några fler av mina bilder från Baka med frukt & grönt, så du får se lite mer av vad den innehåller.

Pizzamuffins ca 6 st

1 dl mandlar

1 medelstor gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 tsk torkad oregano eller 1 msk färsk

2 ägg

2 dl crème fraiche eller kokosgrädde

1 dl sockerfri chilisås

½–1 tsk chiliflingor

½–1 tsk salt

2 dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

2 dl riven, vällagrad ost

1 stor tomat

18 svarta oliver

Sätt ugnen på 200˚. Hacka mandlarna grovt. Skiva lök och vitlök och bryn dem lätt i olivoljan, rör ner oreganon och låt svalna.

Vispa samman ägg, crème fraiche och chilisås. Vänd ner den brynta löken, chiliflingor och salt, börja med den mindre mängden och smaka dig fram när smeten är klar.

Blanda mandelmjöl med psylliumhusk, vänd ner det i smeten tillsammans med den rivna osten, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Halvera tomaten och skär den i tunna skivor. Smörj en muffinsform med lite olivolja och klä väggarna med tomatskivor. Rör om i smeten och fyll formarna till 2/3, garnera med oliver som du trycker ner lite lätt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills äggstanningen blivit fast. Låt muffinsen svalna i formen, skär med en smal kniv längs kanten innan du försiktigt lyfter ur dem.

Tips:

Pizzamuffins är väldigt goda att äta kalla och passar därför fint att ta med på en utflykt eller resa.

Här kan du variera fyllningen med just det du tycker smakar bäst på en pizza.

Istället för mandelmjöl så kan du använda till exempel mjöl gjort på pumpa- eller solrosfrön och grovhackade frön så det blir lite tuggmotstånd.

Osten kan bytas ut mot riven fetaost och/eller gräddost, för en mejerifri variant kan du riva tofu istället.

Hela satsen kan gräddas i en pajform, öka då gräddningstiden till ca 30 minuter.

Fikontryfflar med apelsin

Chokladdoppade jordnötskakor

Små pekannötsmuffins med äpple

Gröna ärtvåfflor

Sesamkex med vitlök och dill

Spröda Västerbottenskex med vallmofrön

Mörk chokladkaka med plommon och kardemumma

Havrebullar med tomat och basilika

Lucka 21 – Mitt valnötsbröd med julens vörtkryddor

Glutenfritt vörtbröd

Vörtbröd har alltid varit en favorit på jularna ända sen jag var barn.

Eftersom jag inte tål gluten längre så har jag fått avstå från det i många år, men häromåret komponerade jag det här receptet.

De färdiga vörtkryddspåsar som finns i butikerna innehåller konstigt nog gluten, så jag har istället gjort en egen kryddblandning.

Många som äter LCHF har efterfrågat ett vörtbröd med färre kolhydrater till jul, så idag får du ett av mina mest populära brödrecept i jultappning.

Choco Latte med grädde

En kopp varm choklad smakar suveränt ihop med en vörtmacka till julens fikastunder.

Antingen kan du göra den som här på kokosmjölk eller den här som var ett av de första recepten härinne 2009, gjord på vanlig mjölk

Smaksätt gärna din varma dryck med Choco Latte, en ny och energigivande kryddmix från min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani.

Valnötsbröd

6 ägg

250 g kesella eller kokosgrädde

150 g valnötter

100 g smör eller kokosolja

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl fiberhusk

½ dl linfrön

1-2 tsk malet pomeransskal eller finrivet apelsinskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1-1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.

Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem.

Smält smör/kokosolja tillsammans med vörtkryddorna och låt det svalna.

Använder du rivet apelsinskal, som jag tycker blir väldigt gott, så se till att du tar en ekologisk apelsin och tvätta den väl först.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen tjockt och rör ner kesella/kokosgrädde, vinäger och smör/kokosolja.

Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt.

Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.

Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.

Skär brödet i skivor när det kallnat helt.

Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Bor du utomlands och har svårt att få tag på pofiber, så kan du ändra receptet till 3 dl mandelmjöl och 1 dl fiberhusk istället.

Tomten värmer sig på Skansen