

Blomkålspizza
Häromdagen testade jag att göra en glutenfri pizzabotten med blomkål som huvudingrediens.
Det låter kanske lite märkligt, men resultatet blev riktigt gott.
Jag har tidigare gjort halloumipizza, som blivit väldigt populär bland mina läsare.
Den här gången använde jag en krämig fårost som smaksättare till degen, som fick stabilitet av kokosnötmjöl.
Fårosten tog effektivt bort smaken av kokos, något jag uppskattade mycket, då jag blivit rätt trött på kokossmak efter några år med lite för mycket kokosolja i min mat.
Den här botten blir mer porös än halloumipizzan, men vi tyckte båda att det blev riktigt gott.
Jag gjorde en helt vegetarisk pizza den här gången, anledningen till det var att jag ville testa en fin buffelmozzarella som jag köpte på Mezza och ostronskivling från marknaden, som jag hade marinerat i en kryddig citronlag.
De smakerna blev fantastiska ihop, så testa det om du vill göra en vegetarisk pizza.
Blomkålspizza 2 port
6 dl mixad, färsk blomkål
150 g fetaost
2 ägg
½ dl kokosnötmjöl
Mixa blomkålen fint i matberedare, häll upp i en bunke.
Smula ner osten i mixerbunken och tillsätt ägg och kokosmjöl, mixa till en slät smet.
Blanda samman väl med blomkålen, låt svälla en liten stund.
Fördela smeten i en större eller två mindre högar på bakplåtspapper.
Lägg på plastfilm och tryck med handen ut smeten till rundlar eller en större, fyrkantig pizzabotten.
Ta av plasten och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter på 225º.

Min pizza à la Vego före gräddning…
Höj värmen till 250º, ta ut pizzabottnen och lägg på valfri fyllning.
Jag hade tomatpuré med chiliflingor, oregano och olivolja som jag bredde i ett tunt lager på pizzan.
Den här gången fick det bli en vegetarisk pizza på min citronmarinerade ostronskivling, röd och grön paprika, tomater, svarta oliver, skivad vitlök, oregano, valnötter och buffelmozzarella.
Jag gräddade den i mitten på ugnen på 250º i 7-8 minuter, strödde över färsk basilika och ringlade över en god olivolja.
Skar sen pizzan i tårtbitar och serverade den med en pizzasallad, som jag gör så här:
Börja med 1 liter finstrimlad vitkål, den är enklast att strimla med osthyveln.
Häll ett par dl kokande vatten över vitkålen, häll av efter en minut.
Det här gör salladen extra saftig.
Strimla 1 röd paprika och blanda en vinaigrette på 1 dl olivolja och 2-3 msk vit balsamvinäger.
Blanda alltsammans till salladen i en bunke, krydda med salt och svartpeppar efter smak och rör ner 1 dl pumpakärnor.
Kyl pizzasalladen en stund innan serveringen.

Sommarsallad
Nu i sommartider har jag bytt ut torsdagssoppan mot matiga sallader.
Perfekt mat att ta med på en picknick i en minivariant av Wonderbag, som håller kyla lika bra som värme.
Här nedan en bild från Kreta, där jag hade en sallad och bubbelvatten med till stranden i bagen.
Salladen och drycken höll sig kalla ända från tidig morgon fram till lunch trots att det var riktigt varmt.
Sallad med räkor och mozzarella 1 port
100 g skalade räkor
50 g Mozzarella
5 cm gurka
3 cocktailtomater
Bladpersilja
Citron
Örtmajonnäs
½ dl majonnäs
1 msk crème fraiche
1 tsk pressad citron
1 msk hackad dragon
1 msk hackad gräslök
Flingsalt och peppar
Kallpressad olivolja
Rör ihop ingredienserna till örtsåsen, låt stå en stund så smakerna mognar.
Skiva gurka och lägg runt en tallrik tillsammans med klyftade tomater och bladpersilja.
Lägg en hög räkor och en ituriven mozzarella i mitten.
Häll lite sås över räkorna, servera resten i en skål bredvid.
Ringla olivolja, pressa lite citronsaft och strö flingsalt över tomaterna.

En av de godaste färsrätterna jag vet är helt klart fyllda biffar. Speciellt ostfyllda biffar!
Jag har gjort många varianter genom åren både med vanlig hårdost, fetaost, mögelost och som dessa med mozzarella och dom blir bara såååå goda! Använd en riktig buffelmozzarella om du hittar, de både smakar bättre och håller bättre konsistens. Servera sen biffarna med en krämig sås, tomater, och ytterligare lite mozzarella på toppen…
Idag på förmiddan har jag förberett lite smått och gott till kvällens grillning, bland annat ett supergott recept på kryddsåsen chimichurri. Ni ska få se sen. Riktigt het sås som jag både ska marinera köttet i och servera till. Nu ska jag fortsätta tvätta nypotatisen och plocka i köket. Ha en underbar fredag alla fina läsare! ♥
10 st
Det här behöver du :
800 gram blandfärs
1 dl vatten
1 msk oxfond
3 msk havregryn
Salt
Vitpeppar
1 mozzarellaost
Såsen :
1 burk creme fraiche
1 dl vatten
1 tsk tomatpuré
1 buljongtärning italiensk ört
Salt o peppar
Maizenamjöl + vatten till redning
GÖR SÅHÄR :
Blanda ingredienserna till färsen. Forma till tio stycken runda bollar och platta till. Skär mozzarellaosten i tio bitar och baka in varje bit i varsin biff. Stek i het panna så de får fin färg på bägge sidorna. Lägg på en ugnsplåt och efterstek dom i ugnen på 175 grader tills de är genomstekta, ca 10 min.
Vispa ur pannan med creme fraiche och vatten. Tillsätt övriga ingredienserna till såsen. Red av med Maizenamjöl och vatten om du vill ha tjockare och krämigare konsistens. Smaka av med salt och peppar. När biffarna är klara i ugnen, lägg ner dom i såsen och servera!
Dessa supergoda tunnbrödssnittar med italienska smaker har min bästa vän gjort. Hon tog med sig dom till oss och bjöd på helgen som gick. Jag är en riktig tunnbrödsälskare och speciellt ihoprullade med rökt renkött och pepparrot men dessa måste jag nog erkänna var snäppet godare!
Så fräscha i smaken och ypperliga små munsbitar till kvällssnack, drink eller som lite färdkost om man ska iväg på roadtrip…
ca 20 st
Det här behöver du :
3 tunnbröd
150 gram parmaskinka
2 pkt mozzarellost a´125 gram
100 gram soltorkade tomater i olja
5-6 msk grön pesto
GÖR SÅHÄR :
Lägg ut tunnbröden och fördela parmaskinkan ovanpå. Skiva mozzarellaosten och lägg över. Finhacka de soltorkade tomaterna och strössla över. Bred på ett tunt lager grön pesto och rulla ihop från långsida till långsida. Skär små snittar/snurror och servera till drink eller snackstilltugg.
Enkla och goda kycklingslårfiléer som du grillar och serverar med tomater och champinjoner!
Gör så här
1. Gör marinad och blanda med kycklinglårfiléerna. Sätt ugnen på 200 grader.Dela tomaterna och grupp ur dem. Gröp ur svamparna. Lägg tomater och svamp på en ugnspplåt med en bakålåtspapper.
2. Stö på örtsalt på tomaterna och svampen. Skiva osten och fördela över. Skiva löken och lägg på tomaterna och toppa med mandelspån. Klicka på ajvar och pesto på svampen. Sätt i ugnen i ca 15-20 minuter. Grilla under tiden kycklingen runtom på grillen.
3. Servera med en fräsch sallad!
Vill du göra en mumsig yoghurtsås?
Gör såsen genom att blanda följande ingredienser: 2 dl turkisk youghurt, salt och svartpeppar, 2 msk hackad mynta. Servera till den ny grillade kycklingen, rucola och de bakade tomaterna och champinjonerna.
Har du 10 minuter över och sugen på en pizza – men vill inte äta all den där degen? Spana då in vårat snabba recept på Pizzaomelett!
LCHF Pizzaomelett
Från: Charlotte Helgesson på www.motbattreliv.se
Portioner: 2 st
Tid: 10 min
Ingredienser
2-3 ölkorvar (valde chili- och ostsmak)
6 st champinjoner
1 bunt grönsparris
5 ägg
2 dl vispgrädde
250g mozzarella
Salt
Pizzakrydda
Kokosolja för att steka i
Så här gör man:
1. Sker ner ölkorven i mindre bitar och hackar ner champinjonerna och sparrisen.
2. Ner med en klick kokosolja i en stekpanna och stek korven, sparrisen och champinjonerna, så att de får lite färg.
3. Vispa ägg och grädde. Tillsätt salt och pizzakrydda efter smak.
4. Häll ner smeten över det andra i stekpannan.
5. Får kanske skruva ner värmen något.
6. När omeletten börjar bli lite fast, så skär mozzarella och lägg ovan på omeletten. Låt den för smälta något innan den serveras. Klart!
Servera med grönsallad eller en vitkålssallad.