Två sorters gröt och min sjunde kokbok färdigskriven

Glutenfritt havrebröd, klicka på bilden för att komma till receptet

Tankar om havre

Jag har fått lite frågor om man ”får” äta havregryn sen jag i helgen la ut ett nytt recept på bloggen på ett glutenfritt formbröd som innehåller havregryn.

Jag har själv undvikit havregryn i många år, men nu när jag gjort bakboken ”Baka med frukt & grönt” så har jag experimenterat en del med glutenfritt havre och skapat några recept med havregryn och havremjöl.

Den senaste tiden har jag sett att fler i lågkolhydratvärlden börjat äta havre, så jag testade och har alltså märkt att havregryn fungerar för mig, jag håller mig mätt och magen mår gott.

Det är inget jag äter varje dag, men då och då är det riktigt gott med en macka 🙂

För mig är det mer njutning i det än att ta en bit mörk choklad, som är ”tillåtet” inom LCHF.

Jag äter sen 12 år tämligen strikt lågkolhydratkost, typ LCHF/Paleo, det ger mig gott om energi och jag mår bra till kropp och själ.

Ibland tycker jag det är gott med gröt till kvällsmål, så här får du tips på två näringsrika och glutenfria alternativ.

Du kan ju blanda ner havregryn i dem också om du vill ha lite variation.

Bovetegröt

2 dl krossat bovete

2 dl kokande vatten

3 dl mjölk/kokosmjölk

1 dl grädde/kokosgrädde

2 msk smör/kokosolja

2 msk sesamfrön

ca 1 tsk salt

ev 1 tsk valfri sötning

1 kanelstång

Häll kokande vatten över grynen i en kastrull och låt svälla i 5 minuter.

Häll på mjölk och grädde, lägg i kanelstången och koka upp under omrörning.

Tillsätt smör, salt, ev sötning och sesamfrön. Låt puttra i 10 min på svag värme, rör då och då.

Häll upp i skål, gör gärna en ”smörbrunn” med en klick smör i mitten och strö över kanel.

Kokosgröt LCHF/Paleo 1 port

1 dl grädde/kokosmjölk

2 msk mandelsmör

2 msk sesamfrön

1 msk kokosnötsmjöl

Lite havssalt

ev vaniljpulver, kanel eller kardemumma

Smält mandelsmöret i en kastrull och rör ner hälften av grädden, blanda om så det blir slätt.

Rör ner kokosmjöl, sesamfrön och resten av vätskan, blanda om ordentligt.

Koka upp under omrörning, låt sjuda ett par minuter tills gröten tjocknar.

Smaksätt med lite salt och om du vill med vanilj, kanel eller kardemumma.

Servera gröten med bär och grädde, mjölk eller kokosmjölk.

Bakboksreklam

Idag är en stor dag, jag har skickat iväg den sista korrekturläsningen av manuset till min sjunde kokbok.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt” utkommer i mars på Bladh by Bladh förlag.

En efterlängtad bok för alla som efterfrågat en bakbok från mig, efterlängtad även för mig som funderat på idéer till många av recepten under flera år.

Det var en riktigt spännande utmaning att ta fram bokens söta recept och bara använda torkad och färsk frukt, bär och rotfrukter som smaksättning.

Varmt tack till min förläggare Annika Bladh som gav mig möjligheten att skapa den här boken på mitt sätt, med allt skrivande kring recept, förord och även fotografering.

Från startdagen i början på maj har den tagit 8 månader att knåpa ihop, att skriva böcker är inget man gör på några veckor, om nu nån trodde det 😉

Det har varit fantastiskt roligt att få leta reda på de vackraste platserna runtom i Stockholm och ta med bakverken i en liten kylväska under tidiga sommar/höstmorgnar, när ljuset är som vackrast.

Havrekakor med kolasmak

Mandelkakor med kokos och aprikoser

Smörgåstårta

Den mesta rekvisitan i form av gammaldags glas och porslin hittade jag på Stadsmissionens Second Hand i Gamla Stan, tycker att de blommiga kopparna och faten gör sig så fint ihop med det hembakta.

Sprid gärna boken vidare om du har vänner som skulle uppskatta mina bakrecept ❤

Syrliga mangobollar

Glutenfritt formbröd med nötter, havre och chiafrön

Utflyktsmacka

Nu i helgerna har jag tagit fram ett nytt recept på formbröd som jag bakat flera gånger, det blev så gott så jag bara måste dela med mig av det.

Det passar perfekt att ta med ut på en vinterutflykt till en kopp varm dryck.

På bilden ovan var jag nere vid Stadshuset när solen visade sig en liten stund, du ser Riddarholmen i bakgrunden.

Som du kanske läst härinne eller på min Facebooksida så har jag under sommaren och hösten arbetat med min sjunde kokbok som är en bakbok.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt heter den och den kommer ut i mars.

Precis som i min förra bok, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, har jag även denna gång fått ta alla bilder själv.

Denna gång i omgivningarna runt Stockholm, det har varit fantastiskt roligt att leta upp vackra fotoplatser till mina bakverk.

Jag hade ju en hel del olika bakingredienser kvar här hemma efter receptskapandet till bakboken, så här får du tips på ett nypåhittat gott och saftigt glutenfritt matbröd.

Jag har gjort det flera gånger i jul med vörtkryddor istället för brödkryddor, du hittar tips på smaksättning i det här vörtbrödet.

Formbröd med nötter och havre 1 limpa

50 g smör/kokosolja

2 msk äppelcidervinäger

3 dl vatten

3 dl hasselnötsmjöl

3 dl glutenfria havregryn

100 g krossade valnötter

1 dl pofiber

½ dl chiafrön

2 msk psylliumhusk

1-2 msk brödkryddor

2 tsk bakpulver

ca 1 tsk salt

5 ägg

Smält smöret i en kastrull, ta lite av det på en brödpensel och smörj en avlång form på ca 1½ liter.

Häll i vinäger och vatten och koka upp. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och sätt ugnen på 150°.

Vispa upp äggen med elvisp i ca 5 minuter tills det blir riktigt tjockt.

Häll över det heta vattnet över äggen, blanda väl och rör ner äggsmeten i mjölblandningen, vänd ner lite i taget tills du fått en jämn gröt.

Flytta över degen till formen och pressa ner den och släta till ytan med hjälp av slickepotten.

Täck med folie eller lock och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter.

Ta av folien, höj temperaturen till 175° och grädda i 30 minuter till.

Ta ut formen och låt brödet svalna en stund innan du stjälper upp det på ett galler, låt kallna helt.

Lägg in brödet i en påse och lägg i kylen att mogna till nästa dag.

Skär tunna skivor av brödet, det håller upp till en vecka i kylen, det fungerar också bra att frysa in.

God reklam för varma drycker

Jag tog med en ostmacka av brödet och njöt tillsammans med en kopp örtte med salvia, timjan och lakritsrot i ett vintrigt Stockholm, vi har äntligen fått lite snö.

Du hittar nu den goda nyheten Välmående te hos min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani.

I hennes nätbutik kan du också handla de ekologiska kryddmixerna Gurkmejamix och Choco-Latte, väldigt goda och näringsrika de med till vinterns utflykter.

Bildlänk till Välmående te från Kall Natur Kompani

Lättlagad fredagskyckling

Snabbt middagstips

Jag får ofta frågan vad jag gör av allt kycklingkött som blir när jag kokar kycklingbuljong.

Det kokta köttet är väldigt bra att ta till när jag vill ha en snabb middag, så jag brukar frysa in det i portionspåsar.

Här får du en riktigt lättlagad gryta som passar fint om du har färdiglagat kycklingkött, det går förstås lika bra att använda grillad kyckling eller steka bitar av färskt kött.

Kycklinggryta på en kvart 4 port

500 g kokt/grillad/stekt kyckling i bitar

1 stor aubergine

2 röda paprikor

2 gula paprikor

2 dl rödvin

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad timjan

1 dl kycklingbuljong

2 dl kalamataoliver

Salt och peppar

50 g smör/olivolja

Skär auberginen i kuber om 2×2 cm och paprikan i ungefär lika stora bitar.

Fräs auberginen i hälften av smöret, krydda med salt, peppar och örter.

Lägg i ytterligare en klick smör, eftersom auberginen oftast suger åt sig det mesta. Stek paprikan några minuter.

Häll på rödvin och buljong, låt puttra i 10 minuter.

Rör ner kycklingen och oliverna, koka upp så allt bli varmt.

Servera med en generös klick vitlökssmör, tomat och färsk koriander, broccoli och blomkål är gott till.

Fler goda recept för att förgylla dina måltider hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här kan du läsa mer om min matfilosofi och de övriga kokböcker och här om den bakbok som kommer ut i mars, Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4

Topp 10 på bloggen 2020

Populära recept

God fortsättning på nya året och trevlig Trettondagsafton önskar jag alla läsare.

Så glad att just du kommer på besök och delar min kärlek till njutbar mat.

Det känns fint att mina recept uppskattas av så många, är nu inne på tolfte året sen jag började dela recept.

Du får förstås mer än gärna sprida bloggen vidare till dina vänner som också tycker om naturligt god mat.

Idag får du en lista på de mest populära recepten under året som gick, det märks på alla besök härinne att Coronapandemin ökat intresset för hemlagad mat.

Först ut är det recept som under många år legat i topp, så även 2020, min lilla stekskola där du får lära dig konsten att steka en tournedos.

Mina 18 år som kock lärde mig både det och mycket annat som jag delar med mig av i mina kokböcker, du hittar vägen till dem efter receptlänkarna.

1 . Så steker du en perfekt tournedos

2. Grillade revbensspjäll och 20 tips på tillbehör till grillat

3. Långsamstekt kyckling i ugn med örter och vitlök

Kyckling till buljong

4. Långkokt kycklingbuljong – Naturlig bot mot värk och stelhet

Räksoppa

5. Räksoppa kokt på hemlagad räkfond

Chocolate chai mudcake ur Smarta sötsaker

6. Underbar kladdkaka utan socker, gluten och mjölk

7. 7 sorters glutenfria kakor till jul

8. Smörstekt Harr på Jämtlandsvis

9. Nystart med 7 äggrätter

10. Lax med gräddstuvad mangold

Här nedanför ser du min kokböcker och den bakbok som kommer ut till våren.

Klicka på bilderna så kan du läsa mer om böckerna, jag blir väldigt glad och tacksam om du vill beställa en till dig själv eller till dina nära och kära som present.

Jag och fyra av mina kokböcker
Foto Jan Andersson LT

Pizzamuffins från kommande kokboken Baka med frukt & grönt

Gott Nytt År

Äntligen har vi då kommit fram till ett nytt år, visst känns det skönt att kunna lämna det bedrövliga Coronaåret 2020 bakom oss?

Låt oss hoppas att 2021 blir ett friskt och glädjefyllt år på alla plan, det behövs nu mer än någonsin.

Idag har jag ett glädjande besked till alla mina följare, jag kan nu äntligen berätta att min sjunde kokbok släpps till våren, Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Pepparkakskladdkaka med palsternacka, päron och lingon

Jag fick frågan om jag ville skriva en bakbok av min förläggare Annika Bladh på Bladh by Bladh redan i våras, alldeles efter att Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv hade släppts.

Svaret blev självklart ja, jag har alltid tyckt mycket om att baka och många har genom åren bett mig om att göra en bakbok.

Jag hoppas mina bakverk kommer att spridas runt landet, till glädje både för hemmabagaren och för alla oss som vill kunna njuta av gott glutenfritt även ute på caféer/restauranger.

I min förra kokbok tog jag alla bilder i den jämtländska naturen, jag fick även denna gång det hedersamma uppdraget att fotografera själv.

På grund av Coronapandemin så blev det den här gången min andra hemstad Stockholm som fick visa upp sina vackraste sidor.

Jag hade ett riktigt roligt jobb under sommaren med att ta fram alla nya recept och fotografera dem ute i sommargrönskan, det blev många och långa promenader ute på Djurgården för att hitta de allra vackraste miljöerna.

Blir du intresserad av bakboken så kan du läsa mer om och lägga in en bevakning på den här på Adlibris och här på Bokus, så får du ett mail från dem när boken släpps under våren.

Somrigt fika med mjuk citronkaka med dadlar, raw kokoskaka med tranbär och mörk chokladkaka med plommon

Idag får du ett recept från bokens salta avdelning, där jag samlat många läckerheter som passar lika bra till frukost, lunch eller kvällsfikat därhemma som till en god picknick ute i det fria, något många glädjande nog börjat njuta av under året som gått.

Bokens söta avdelning har fått en naturligt god sötma från olika frukter och bär, både färska och torkade.

Jag använder varken vitt socker, honung eller sötningsmedel i recepten, men vill du så kan du förstås ändra till den typ av sötning du föredrar.

Recepten är i möjligaste mån anpassade för dem som äter mejerifritt och alla är förstås glutenfria.

Idag bjuder jag på pizzamuffins från boken, något som passar extra bra just på nyårsdagen då pizza brukar vara det många vill äta om man ser till bloggens sökstatistik genom åren.

De här muffinsarna passar fint att ta med på en picknick, så packa en korg och njut av årets första dag i naturen.

Ett av de söta recepten från boken är den hallonmoussetårta som jag hade med till inslaget i Nyhetsmorgon på TV4 i somras, du hittar tårtan och länk till det inslaget här.

Efter receptet följer några fler av mina bilder från Baka med frukt & grönt, så du får se lite mer av vad den innehåller.

Pizzamuffins ca 6 st

1 dl mandlar

1 medelstor gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 tsk torkad oregano eller 1 msk färsk

2 ägg

2 dl crème fraiche eller kokosgrädde

1 dl sockerfri chilisås

½–1 tsk chiliflingor

½–1 tsk salt

2 dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

2 dl riven, vällagrad ost

1 stor tomat

18 svarta oliver

Sätt ugnen på 200˚. Hacka mandlarna grovt. Skiva lök och vitlök och bryn dem lätt i olivoljan, rör ner oreganon och låt svalna.

Vispa samman ägg, crème fraiche och chilisås. Vänd ner den brynta löken, chiliflingor och salt, börja med den mindre mängden och smaka dig fram när smeten är klar.

Blanda mandelmjöl med psylliumhusk, vänd ner det i smeten tillsammans med den rivna osten, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Halvera tomaten och skär den i tunna skivor. Smörj en muffinsform med lite olivolja och klä väggarna med tomatskivor. Rör om i smeten och fyll formarna till 2/3, garnera med oliver som du trycker ner lite lätt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills äggstanningen blivit fast. Låt muffinsen svalna i formen, skär med en smal kniv längs kanten innan du försiktigt lyfter ur dem.

Tips:

Pizzamuffins är väldigt goda att äta kalla och passar därför fint att ta med på en utflykt eller resa.

Här kan du variera fyllningen med just det du tycker smakar bäst på en pizza.

Istället för mandelmjöl så kan du använda till exempel mjöl gjort på pumpa- eller solrosfrön och grovhackade frön så det blir lite tuggmotstånd.

Osten kan bytas ut mot riven fetaost och/eller gräddost, för en mejerifri variant kan du riva tofu istället.

Hela satsen kan gräddas i en pajform, öka då gräddningstiden till ca 30 minuter.

Fikontryfflar med apelsin

Chokladdoppade jordnötskakor

Små pekannötsmuffins med äpple

Gröna ärtvåfflor

Sesamkex med vitlök och dill

Spröda Västerbottenskex med vallmofrön

Mörk chokladkaka med plommon och kardemumma

Havrebullar med tomat och basilika

Lucka 19 – Glutenfritt julbröd från Blomster & Bakverk

Glutenfritt julbröd från Blomster & Bakverk
Foto Annelie Andersson

Blomstrande bröd

I dagens lucka gästas Tomten och jag av bloggvännen Annelie Andersson från Blomster & Bakverk.

Jag har följt Annelie en tid på Instagram och fascinerats över hennes otroligt vackra bilder och kreativa bakverk.

Här hittar du sockerfria kokostoppar från bakboken Blomster & Bakverk och här får Annelie berätta mer om sitt arbete;

Hej, här kommer en julhälsning från Annelie med bloggen Blomster & Bakverk. Extra roligt att få gästspela här igen, inte minst eftersom jag har glädjen att vara på samma bokförlag som Birgitta.

Min första bakbok, Blomster & bakverk, är en välfylld bakbok med bröd, bakverk och godsaker. Jag vill inspirera till att baka med olika mjölsorter, så i min bok finns både klassiska bakverk och naturligt glutenfria.

 

Med mina recept och ätbara stilleben tar jag läsaren genom årets alla säsonger och sätter stämningen för varje årstid, vilket jag hoppas ger både bakglädje och ögonfröjd.

Den här tiden på året vill man njuta extra mycket av julens alla dofter och smaker. Idag vill jag bjuda er på ett glutenfritt julbröd bakat på durra- och bovetemjöl som jag kryddat med pomerans, ingefära, kryddnejlika och brödkryddor.

Om du tycker att bara en hint av julens smaker räcker, så tar du den mindre mängden julkryddor. Om du å andra sidan verkligen vill att det ska smaka jul, så är det bara att dubbla mängden. Hursomhelst kan jag lova dig ett gott glutenfritt julbröd.

Julbröd Foto Annelie Andersson

Julbröd
Foto Annelie Andersson

Glutenfritt julbröd med durra och bovete

1 bröd
225° (gärna varmluft)
Tid i ugnen: 60–70 minuter
Total tid: 3–3,5 timmar

20 g jäst (färsk)
600 g (6 dl) kallt vatten
25 g (0,25 dl) honung eller lönnsirap
15 g (1 msk) rapsolja
1 tsk salt
1–2 tsk brödkryddor
2–4 tsk malda pomeransskal
1–2 tsk malen kryddnejlika
1–2 tsk malen ingefära
175 g (3 dl) durramjöl
175 g (3 dl) bovetemjöl
50 g (1 dl) hirs- eller boveteflingor
40 g (4 msk) fiberhusk (eller motsvarande viktmängd psylliumhusk)

Lägg jästen i en bakbunke och tillsätt kallt vatten, honung, rapsolja och alla kryddor. Vispa samman allt. Jag använder en vanlig stålvisp.

Tillsätt durramjöl, bovetemjöl och hirs- eller boveteflingor. Vispa ihop alltsammans tills det blir en jämn smet utan klumpar. Ha till sist i fiberhusken och arbeta snabbt ihop det hela och gärna genom att ta några extra tag med vispen.

När fiberhusken tillsätts sväller smeten och du märker att den får en fastare konsistens på bara någon minut. Till sist brukar jag ta en slickepott och dra runt med några tag, så att jag får med allt i botten också.

Täck bunken med plast eller bakduk och låt jäsa i 1,5 timme. Ta  ut degen på lätt mjölat bakbord och forma varsamt till önskvärd form. Degen ska inte knådas. Lägg brödet på bakplåtspappersklädd plåt, täck med bakduk och jäs i 30 minuter.

Sätt på ugnen i god tid och värm till 225 grader. Jag kan varmt rekommendera dig att använda varmluftsfunktionen om du har. I min ugn går det att ha samma gradantal, men sänk ca 25 grader om du har en väldigt varm ugn.

Jag brukar fylla en liten tesil med mjöl och sikta över brödet när det jäst klart. Sedan snittar jag och ställer sen in det direkt, mitt i ugnen.

Jag har alltid en gammal sliten plåt i botten av ugnen som står inne medan ugnen värms. När jag ställer in brödet häller jag ett par matskedar kallt vatten på bottenplåten. Då bildas det ånga vilket ger en fin yta på brödet. Man kan också lägga ett par isbitar på plåten.

Grädda brödet i 60–70 minuter. I min ugn är brödet klart efter 70 minuter. Därefter är det viktigt att ställa brödet på ett galler och låta det kallna helt. .Jag låter mitt bröd stå utan bakduk i 6–8 timmar innan jag skär i det.

Tänk på att alla ugnar är olika varma. Skulle du märka att brödet inte blir helt genomgräddat, öka då på med 10 minuter nästa gång.

Till sist, passa mot slutet och om du tycker brödet blir mörkt, täck då med en bit bakplåtspapper eller aluminiumfolie. Tilläggas kan att brödet innehåller så mycket vatten att det är svårt att övergrädda det.

Ett glutenfritt julbröd som håller sig fint i flera dagar. Hoppas det smakar!

Lucka 13 – Saffransrutor från bakboken Nyttigare Gott

Luciafika

Tomten och jag önskar alla våra läsare en riktigt trevlig Lucia och tredje Advent, med gott fika, ljus och värme.

I dag är det mina fina bloggvänner Jenny och Magnus Andersson från Paleobloggen Under vårt tak som delar med sig av ett recept från sin bakbok Nyttigare Gott.

Vi har haft kontakt på nätet nästan ända sen jag började blogga, en mångårig vänskap som även sträckt sig ut i verkliga livet med flera trevliga möten.

Här hittar du deras bakbok hos Adlibris och här kan du köpa ett signerat exemplar direkt från parets blogg, där finns även den läckra kokboken Ren & Naturlig mat.

Vill du ta del av fler av deras juliga recept på en gång, så finns E-boken Adventsmys & Glöggfest att ladda ner här.

Här kommer en julhälsning från Jenny och Magnus;

Vi älskar adventstiden och alla vackra ljus som nu lyser upp i decembermörkret, vi älskar också smakerna av jul och att baka.

Något som smakar extra mycket jul är saffran, så vad passar då inte bättre än att baka våra goda och omtyckta Saffransrutor med pistagenötter. Mums!

Sätt på en kopp kaffe och njut av en god fika med smaker av jul.

Jenny & Magnus Andersson

Under vårt tak

Saffransrutor med pistagenötter från Nyttigare Gott

Saffransrutor med pistagenötter

Ger 1 kaka, 12 rutor

Total baktid:

40 minuter

Ingredienser:

4 st ägg

4 msk kokossocker

1 dl smält kokosolja

3 dl mandelmjöl

2 tsk nystött kardemumma

1,5 tsk bakpulver

0,5 g saffran

Topping:

50 g pistagenötter

Ugnsformen, storlek ca 25×20 cm

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader

Vispa ägg och kokossocker pösigt i en bunke

Tillsätt den smälta kokosoljan och vispa ihop snabbt

Blanda samman de torra ingredienserna i en skål

Vispa försiktigt eller vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten

Klä formen med bakplåtspapper

Häll ner smeten i formen

Hacka pistagenötterna grovt och strö över kakan

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter tills kakan börjar få fin färg och känns torr när du kollar med en provsticka i mitten av kakan

Ta ut kakan och låt den svalna

Lyft upp kakan på en skärbräda och skär i fina rutor

Lime- och pistagebollar

Kokboksrecept

Idag tipsar jag om vännerna Jenny och Magnus Anderssons härliga bakbok Nyttigare Gott som kan passa fint nu till Fars dag eller som julklapp.

Jag har följt parets blogg Under vårt tak i många år och vi har även blivit vänner i den verkliga världen, utanför internet.

Jennys och Magnus ödmjukhet och vänlighet lyser alltid igenom i det de skriver på sin blogg och i andra sociala medier, något som verkligen är uppskattat i dessa orostider.

Här en bild från ett besök under deras tak för några år sen, då de bjöd på en riktigt njutbar middag och gott fika.

Här hittar du min recension av deras tidigare kokbok, med just titeln Ren & Naturlig Mat,

Jag fick provsmaka några rätter som de skapat till den boken under middagen, kan intyga att det var mycket gott.

Nyttigare Gott är en bakbok helt i Paleo-kostens anda, alltså helt glutenfri, mjölkfri (förutom ghee) och utan vitt socker.

Läs mer och beställ ett signerat exemplar direkt från Jennys och Magnus blogg Under vårt tak.

Här finns boken att beställa hos Adlibris och Bokus.

Lime- och pistagebollar ca 12 st

100 g cashewnötter

50 g pistagenötter

100 g urkärnade, färska dadlar

1 msk smält kokosolja

Zest från 2 st lime

0,5 dl pressad lime

Topping:

50 g finhackade pistagenötter

Mixa lätt ihop cashewnötter och pistagenötter i en matberedare med knivblad.

Tillsätt dadlar, smält kokosolja, zest och pressad lime med nötblandningen.

Mixa till en kladdig deg. Rulla degen till bollar.

Rulla bollarna i hackade pistagenötter.

Förvara i en burk i kylen och plocka fram när du önskar.

Spröda kardemummaskorpor från Nyttigare Gott

 

Sockerfria kokostoppar från bakboken Blomster & Bakverk

Den vackraste bakboken

Idag har jag den stora glädjen att få presentera ett recept från Annelie Anderssons nyutkomna bakbok Blomster & Bakverk och samtidigt göra lite reklam för boken.

Jag har följt Annelies Blomster & Bakverk på Instagram och bloggen med samma namn en längre tid och fascinerats av hennes fantastiska stilleben med både bakverk och mat kombinerat med vackra blommor, grönsaker, frukt och bär.

Det här är matfotokonst på hög nivå, jag har alltid tyckt om matstilleben från gamla målningar från 16-1700-talet och Annelies bilder är komponerade i liknande stil.

Vi är författare på samma förlag, Bladh by Bladh, så jag blev väldigt glad när jag fick veta att hennes härliga bilder och recept skulle komma i bokform.

Jag fick ett dedicerat exemplar häromveckan och idag delar Annelie med sig av ett recept som passar mina läsare då det är helt utan socker och gluten.

Boken inleds med några kapitel om Annelies livslånga kärlek till bakning och hur man lyckas med glutenfria bakverk.

Sen följer fyra kapitel med bakning för de olika årstiderna, alla recept har bilder med färgmatchande blomster och vacker hantverkskeramik.

Många av bokens recept är glutenfria eller bakade med ursprungliga sorters spannmål och örter som dinkel, havre, teff, durra och bovete.

Sockerhalten är även den på en lägre nivå än i de flesta bakböcker.

Annelie använder sig ofta av kokossocker, lönnsirap, honung och dadlar istället för det vita, raffinerade sockret, men här kan du ju själv avgöra om du hellre använder sötningsmedel.

Hon har precis som jag upptäckt att hon mår bättre utan gluten och vitt socker, men har hittat ett sätt att skapa bröd och kakor som ska passa alla som vill ha ett bättre alternativ till det som finns på butikshyllorna.

Här hittar du Blomster & Bakverk på Adlibris och här på Bokus, den finns också ute i den vanliga bokhandeln.

Kokostoppar helt utan socker från Blomster & Bakverk Foto Annelie Andersson

KOKOSTOPPAR helt utan socker 10 st

25 g smör, smält

70 g  (2 dl) kokosflingor

1 ägg

FÖRSLAG PÅ SMAKSÄTTNING

1 krm vaniljpulver

1 krm (ca en halv påse) saffran

Rivet skal från citron, lime eller apelsin

1 krm stött kardemumma

Värm ugnen till 175°. Smält smöret och blanda med kokosflingor, ägg och någon smaksättning.

Ta hjälp av en stor gaffel eller sked. Ta lite smet i handen och kläm till. Om den inte är formbar kan du ha i lite mer kokos.

Låt smeten stå och svälla en stund så att den sätter sig. Forma nu smeten.

Jag fyller ett matskedsmått med råge, klämmer sedan smeten mellan händerna till en boll och lägger på bakplåtspappersklädd plåt.

Först när alla är gjorda formar jag dem till små toppar.

Grädda mitt i ugnen i ca 10–15 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på plåten.

Extra gott blir det att doppa topparna i smält choklad av valfri sort.

Klicka på bilden så kommer du till Annelies Instagram

Här nedan ser du några exempel på kaffebröd och matbröd från boken, som ser väldigt lockande ut att baka nu när höstmörkret kommer krypande.

Det här är en av de absolut vackraste kokböcker jag sett och jag har sett rätt många genom åren.

Tack och lycka till med din bakbok, Annelie, hoppas den hittar hem till många bakglada runt landet ❤

Mjuk pepparkaka med lingon från Blomster & Bakverk
Foto Annelie Andersson

Kaffekavring på teff och bovete från Blomster & Bakverk Foto Annelie Andersson

Lucka 23½ – Julklappstips i sista minuten

Snart kommer Tomten

Några sistaminutentips om du inte kommit på vad du ska köpa i julklapp, ett presentkort fungerar ju alltid bra också ❤

Först ut är ”Kokbok för sköldkörteln” av Cecilia Nisbet Nilsson och Karl Hultén, en viktig bok som fått väldigt mycket och välförtjänt uppmärksamhet den senaste tiden.

Läkande kost för autoimmuna sjukdomar är ett mycket hett ämne just nu, vi kan bli bättre i många av våra sjukdomstillstånd med hjälp av antiinflammatorisk kost, även kallad AIP.

Nästa bok på listan håller jag på och läser just nu, Hanna Gillvings prisbelönta bok ”KETO-licious”.

En riktig ”bibel” vad gäller kunskap kring den ketogena kosten.

Men till skillnad mot många andra tjocka faktaböcker är den här mycket lättläst och tar upp många intressanta punkter där vi kan få hjälp av en så enkel sak som att dra ner på kolhydraterna och öka på fettet.

Så kommer då mina vänner Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak med sin härliga glutenfria, mjölkfria och sockerfria bakbok.

Ett måste i alla hem där man vill baka just ”Nyttigare Gott”, boken är definitivt inte fri från läckra smaker.

Sist men inte minst så kommer min egen ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”, som du nu kan förhandsbeställa på Adlibris.

Förordet är jag väldigt glad över, det är för andra gången i en kokbok av mig skrivet av vetenskapsjournalisten/författaren Ann Fernholm.

Det är den absolut roligaste kokbok jag gjort, här har jag förutom att skapa alla goda recept dessutom fått ta alla bilder själv.

Boken har även varit den känslosammaste att skriva för mig, då jag delar hela min hälsoresa, från början redan i barndomen till nu.

En resa som innefattar både många fysiska men även psykiska besvär.

Jag hoppas att jag med min öppna berättelse kan hjälpa många andra som har problem med hälsan.

I länkarna med böckernas namn kan du läsa mer om dem och beställa på Adlibris.