Kål på 3 olika sätt

Kåltider

Nu är det verkligen en bra tid för alla oss som gillar kål i alla former.

Närproducerat, sprängfyllt med näring, lågt i kolhydrater och dessutom billigt.

Jag frågade på min Facebooksida för ett tag sen vad mina följare där vill ha för recepttips här på bloggen och då var det en som efterlyste recept som inte är så dyra.

Så därför kommer idag 3 av mina kålfavoriter, du kan ju variera kålen i recepten med den just du gillar eller har hemma.

Vad skulle du vilja ha för mat/baktips härinne, skriv gärna en kommentar till det här inlägget så kommer det framöver?

Syrligt grönkålsfräs 2 port

5 dl finstrimlad grönkål och/eller rödkål

2 schalottenlökar

3 msk smör/kokosolja

1 msk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Skär löken i tunna klyftor, hetta upp smöret och fräs löken ett par minuter utan att den får färg.

Tillsätt den finstrimlade grönkålen och fräs nån minut, krydda och häll på äppelcidervinäger.

Låt vinägern koka in och servera grönsaksfräset till sylta istället för inlagda rödbetor.

Här hittar du recept på min hemgjorda kalvsylta och här på köttbullar i tomatsås.

Senapsstuvad svartkål

Senapsstuvad svartkål 2 port

5 dl strimlad svartkål

3 msk smör/kokosolja

2 msk pumpakärnor

2 tsk osötad senap

1 dl kokosgrädde/grädde

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

Salt och peppar

Fräs kålen ett par minuter utan att den får för mycket färg. Skiva lök och vitlök och tillsätt dem och pumpakärnorna. Krydda med salt och peppar, låt bryna en stund.

Rör ner senap och kokosgrädde, koka upp och låt småputrra i 5-10 minuter, beroende på hur välkokt kål du vill ha.

Currystuvad vitkål 2 port

5 dl strimlad vitkål

2 dl syrad grädde, smetana eller kokosgrädde

5 cm purjolök

½ svenskt äpple

2 msk kycklingbuljong

2 msk smör

1-2 tsk curry

½ tsk paprikapulver

Salt

Bryn smöret lätt, häll i den strimlade vitkålen, låt steka mjuk på medelvärme utan att få för mycket färg.

Skär äpplet i små bitar och strimla purjon, rör ner bland kålen och krydda med curry, paprika och salt.

Låt fräsa några minuter till, häll på grädden och buljongen.

Koka upp och låt småputtra i 10 minuter tills stuvningen tjocknat.

Servera till ett gott fläsk från någon lokal mathantverkare.

Vill du ta del av fler av mina traditionella rätter så ta gärna en titt på Gammaldags husmanskost på nytt sätt som jag skrivit med Annika Dahlqvist eller Diabeteskokboken för män, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.

Här följer några höstbilder som jag tog på en promenad i skogen häromdagen, även gråvädersdagar kan vara vackra.

Krämig coleslaw

Snabb vitkålsfavorit

Idag får du tips på ett av mina bästa kålrecept, coleslaw har alltid funnits med som ett enkelt vardagstillbehör både här hemma och när jag jobbade på restaurang.

Den här kålsalladen passar till många rätter, så gör gärna en dubbel sats så har du en god sallad till veckans middagar.

Ett tips för att få matlagningen att fungera i vardagen är just att göra det enkelt, man behöver inte variera maten så otroligt mycket.

Kör hellre några säkra kort som du vet att du mår gott av i veckorna och så kan du låta matlagningsfantasin flöda på helgen.

I dessa dyrtider så är vår svenska vitkål något att satsa på, då den är både billig och näringsrik.

Här kan du läsa mer om alla nyttigheter du får i dig med vitkålen.

För att maximera det hälsosamma i vitkålen så är det väldigt enkelt att göra egen surkål, mjölksyrabakterierna behöver vi för att bygga upp immunförsvaret.

Här i min senaste bok Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker hittar du recept på syrade grönsaker, i E-boken Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken finns några till.

Coleslaw med pepparrot

Coleslaw ca 4-6 port

5 dl strimlad vitkål

1 dl majonnäs

½ dl grädde/smetana/kokosgrädde

2 rivna vitlöksklyftor

2 tsk äppelcidervinäger

1 tsk osötad senap

Ev en riven morot

Salt och peppar

Lägg kålen i en bunke, krama den med fingrarna så den blir mjuk.

Vispa ihop de övriga ingredienserna och vänd ner i vitkålen.

Låt salladen stå i kylen en stund så smakerna mognar, den håller sig sen i flera dagar i kylen.

Tycker du bättre om salladskål, som är väldigt saftig, nyttig och god, så finns här en het coleslaw.

Fler kålsallader och annat gott att förgylla din måltid med hittar du i min populära kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4
Köttfärssås med vitkålspasta

Foto Mikael Eriksson

Kokboksrecept

Det här receptet kommer från en av mina 5 kokböcker och den fina bilden härovan är tagen av min eminente Fotograf Mikael Eriksson.

Köttfärssåsen var med i Långkok för LCHF och Paleo som varit slutsåld på svenska men som nu finns i nytryck som Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Den boken innehåller recept från två böcker, även LCHF för seniorer som jag skrev med Annika Dahlqvist.

Här hittar du alla mina slutsålda kokböcker i original på engelska.

Så här skriver jag om min variant av många svenskars favoriträtt, köttfärssås och pasta, i kokboken;

Många är det nog som oftast gör en köttfärssås på knappt 20 minuter till en snabb middag.

Låter man den istället koka i 2 timmar, ja då blir resultatet en himmelsk röra.

Köttfärsen blir så mör så den smälter i munnen och alla kryddsmaker kommer fram till fullo.

För en mildare variant, rör i ett par deciliter grädde som får puttra med en kvart på slutet.

För en sås med mer mustig och vuxen smak, byt ut vattnet mot samma mängd fylligt rödvin.

Köttfärssås med soltorkade tomater 4-5 port

600 g nötfärs

50 g varmrökt sidfläsk

50 g smör

8 soltorkade tomater

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 morot

2 dl hemgjord benbuljong eller 1 ekologisk köttbuljongtärning + 2 dl vatten

½ dl tomatpuré

2 msk balsamvinäger

2 msk stött rosépeppar

1 msk oregano

1 msk paprikapulver

1 msk worcestershiresås

ca 1 tsk salt

ca ½ tsk grovmald svartpeppar

Hacka lök och vitlök fint. Skär morot och fläsk i små tärningar.

Fräs alltsammans i hälften av smör eller olja, tills löken är genomskinlig. Häll över i en gryta.

Bryn köttfärsen i resten av fettet. Stek några minuter under omrörning, så alla klumpar försvinner.

Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med en stund, så blir den mildare i smaken.

Krydda med vinäger, rosépeppar, oregano, paprika, worcester, salt och peppar.

Häll så köttfärsröran över grönsakerna, rör om väl. Tillsätt buljong och koka upp.
Låt puttra på svag värme i 2 timmar, rör om då och då.

Späd med vatten om såsen blir för tjock.

Vitkålspastan till gör jag genom att grovstrimla vitkål, förvälla den lätt i kokande, saltat vatten och sen steka den mjuk i smör eller olja utan att få färg, krydda lätt med salt och peppar.

Ett annat gott tillbehör till köttfärssås är sallad på bladgrönt, till exempel babyspenat eller bladpersilja, rucola, machésallad och avokado, det äter vi ofta på vintrarna i Alanya.

 

Snabblagad vitkålsgratäng

Gratinerad vitkål

Riktigt god snabbmat

Idag får du ett av mina favoritrecept på snabbmat, vitkålsgratäng med rökt fläsk.

Den här rätten kan varieras väldigt mycket med att blanda ner vad du har hemma med den billiga och nyttiga vitkålen.

Just nu blir det mycket lättlagad och snabbfixad mat hemma hos oss i Alanya, där vi haft en väldigt kylig och blöt inledning på året.

Men det gör inte så mycket att det bara blir några timmars promenader per dag i det ruggiga vädret.

Jag håller nämligen på och jobbar med ett mycket spännande restaurangprojekt i Norge, så mycket tid går åt till det vid datorn.

Jag har därför tagit en paus från andra sociala medier som tagit mycket tid i anspråk förut.

Det är egentligen helt galet så mycket tid det går åt att vara inne på Facebook och Instagram…

Men du får förstås gärna dela inläggen här på bloggen vidare om du vill, så fler får ta del av mina recept.

Gratinerad vitkål med varmrökt fläsk 2 port

4 dl strimlad vitkål

100 g varmrökt sidfläsk i strimlor

1 grön paprika

25 g smör

1 dl grädde/kokosgrädde

1 tsk tomatpuré

½ tsk äppelcidervinäger

½ tsk paprikapulver

½ tsk timjan

Salt och peppar

Till gratinering

1 tomat

1 dl riven, lagrad ost

Bryn smöret och stek vitkålen ett par minuter med fläsket.

Tärna paprikan och blanda ner efter en stund tillsammans med tomatpurén.

Låt bryna en liten stund, krydda med lite salt, peppar, paprika, timjan och vinäger.

Tillsätt grädden och låt puttra lite till. Häll över stuvningen i två ugnsfasta portionsformar.

Skär en tomat i klyftor och lägg runt om, strö riven ost över.

Grädda på 200° i ca 10 minuter.

Här en bild från en av de få soldagar vi haft sen nyår, det har stormat, regnat och åskat rejält.

Stuvad vitkål med äpple och curry

Höstmat

Nu när det går mot höst vill jag ha lite rejälare och fetare mat som mättar och värmer, salladernas tid är förbi för den här gången.

Södra delarna av landet skulle i dagarna få riktigt varmt igen, men när jag skriver det här på tisdagskvällen så är det rätt ruggigt häruppe i Jämtland.

Vi har verkligen skiftande väder i vårt avlånga land, i morse hade vi +7 på promenaden.

Gråkallt väder fungerar inte så bra ihop med min kropp och nu märker jag av min skadade rygg mer än på länge, med ett litet ryggskott som kom efter tågresan.

Men det brukar bli bättre ganska fort bara jag klär mig varmt och rör mig så mycket jag bara kan.

Något som också hjälper till att göra mig bra fortare har jag märkt, är att äta ordentligt med mat, så kroppen får bästa möjlighet till reparation.

Så nu har vi laddat kylen med jämtländskt kött, fisk, ägg och andra nyttiga godsaker.

Här i Jämtland finns väldigt många duktiga mathantverkare och grönsaksodlare, jag handlar oftast på Odenhallen i Östersund, de värnar om det jämtländska.

Idag får du tips på min typ av rejäl höstmat, stuvad vitkål är en riktigt gammal husmansklassiker, här lite uppiffad med curry.

Currystuvad vitkål 2 port

½ lit strimlad vitkål

2 dl syrad grädde, smetana eller kokosgrädde

5 cm purjolök

½ svenskt äpple

2 msk kycklingbuljong

2 msk smör

1-2 tsk curry

½ tsk paprikapulver

Salt

Bryn smöret lätt, häll i den strimlade vitkålen.

Låt steka mjuk på medelvärme utan att få för mycket färg.

Skär äpplet i små bitar och strimla purjon.

Rör ner efter några minuter och krydda med curry, paprika och salt.

Låt fräsa några minuter till, häll på grädden och buljongen.

Koka upp och låt småputtra i 10 minuter tills stuvningen tjocknat.

Servera till ett gott fläsk från någon lokal mathantverkare.

Vill du ta del av fler av mina traditionella rätter så ta gärna en titt på Gammaldags husmanskost på nytt sätt som jag skrivit med Annika Dahlqvist eller Diabeteskokboken för män, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.

Diabeteskokboken är just nu prissänkt med 40 kr i länken till Bokus, här nedan ser du några av min fotograf Mikael Erikssons fina bilder.

Recepten i båda kokböckerna är mina favoriter i vår nordiska husmanskost, så de passar förstås till alla som uppskattar naturligt god mat.

 

Carbonara – paleo & LCHF
Hej på er! Härom dagen testade jag att göra en ny variant på carbonar på lite olika rester jag hade i kylen. Jag hade lite vitkål, en slurk kokosgrädde, lite getost och lite stekt korv av god kvalitét och med högt köttinnehåll. Tillsammans med lite grönkål och tomat blev detta en god och snabblagad måltid […]
Lättlagad lunch med stekt vitkål
Ibland känns det som att man inte har någon mat hemma, men har du bara lite olika grönsaker, kryddor och ägg så kan du lätt slänga ihop en både snabb, god och mättande lunch. Här får ni recept på en variant på wok med omelettbitar :) En rätt som denna passar även fint som en […]
Currykål

Currykål

Currykål 2 port

5 dl strimlad, färsk vitkål

1 strimlad, gul lök

½ strimlad, röd paprika

2 msk kokosolja

ca 1 tsk curry

1 tsk äppelcidervinäger

Chiliflingor

Salt

Hetta upp kokosoljan och häll ner vitkål och lök, fräs ett par minuter utan att det får så mycket färg.

Tillsätt paprika, curry och chiliflingor. Fräs nån minut till, smaksätt med vinäger och salt.

Smaka av om du vill ha mer hetta från curryn.

Servera till kyckling, korv, fläskkött, köttbullar eller fisk.

Brynt vitkål passar till det mesta istället för pasta, vill du ha en mildare smak så uteslut bara curryn.

Lite hackade nötter eller pumpakärnor blir också gott i.

Klicka på bilden nedan så kommer du till ett recept med gräddstuvad vitkål med curry.

Currystuvad Vitkål till rimmat Sidfläsk


Kålvecka : Värmande vitkålssoppa med bacon

Regn och Rusk-soppa

Kål i alla färger och former

Den här veckan tänker jag bjuda på några riktigt goda kålrecept.

Kål är nog den mest användbara grönsaken i LCHF-kosten, sprängfylld som den är av näringsämnen men med låg halt kolhydrater.

Här kan du läsa mer om 7 olika kålsorter och dess nyttiga innehåll i tidningen Land.

Jag börjar veckans recept med vitkål, köpte ett stort huvud i fredags på grönsaksmarknaden.

Vitkål är riktigt bra, nyttig och billig mat. Ett vitkålshuvud räcker till många måltider och kostar inte många kronor.

Vitkålssallader är betydligt nyttigare än vanlig isbergssallad, som mest består av vatten.

I en wok passar det fint med strimlad kål som ett nyttigare alternativ till nudlar.

Eller smörstekt istället för spaghetti till köttfärssås, det är väldigt gott.

C-vitaminhalten är hög i vitkålen, den innehåller även en hel del fibrer och mineraler. Rena hälsokosten alltså.

Vitkål, Rödkål och Blomkål på Söndagsmarknaden i Alanya

I helgen hade vi riktigt ruggigt väder här vid Medelhavet, så det känns bra att vi laddade upp med mycket goda grönsaker som vi drog hem i den nyinskaffade grönsakskärran.

Känt mig frusen och hängig i det kyliga vädret, så det har inte blivit så avancerad matlagning och bara kortare promenader senaste dagarna.

Bästa slakteributiken ligger bara 100 meter bort, så det fick bli kycklingschnitzel med wokade grönsaker till lunch och en soppa på vitkål till middag på lördagen.

Fotovädret har förstås heller inte varit något vidare, så det blir en bild på en liknande soppa som jag gjorde hemma häromåret.

I resväskan fick det följa med några paket varmrökt bacon från Ramsele/Trångsviken Chark, det blir väldigt gott i en sån här soppa.

Mamma gjorde en liknande soppa när jag var liten som hon kallade Regn och rusk-soppa.

Tror det var ett recept från Hiram hon hittat i Dagens Nyheter, minns att den var riktigt god med korvslantar i.

Ingredienser till vitkålssoppa

Vitkålsoppa med varmrökt sidfläsk 3-4 port

½ liter strimlad vitkål

1 skivad gul lök

1 liten morot i strimlor

1 stor tomat i tärningar

100 gr strimlat varmrökt sidfläsk

3 msk smör

2 msk buljongpulver, jag hade Bella Buljong

1 msk tomatpuré

1 msk balsamvinäger

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

1 liter vatten

Bryn fläsk och kål i smöret i fem minuter, utan att det får för mycket färg.

Tillsätt lök och morötter, fräs fem minuter till.

Rör ner tomatpurén och låt fräsa med en stund, så blir det mildare tomatsmak.

Blanda ner tomater, buljongpulver, balsamvinäger och kryddor.

Låt puttra lite till, innan du häller i vatten. Koka upp och låt sen sjuda på svag värme i en timme.

Servera gärna med en klick crème fraiche och ett saftigt valnötsbröd.

Klicka på bilden nedan så kommer du till Bokus reapriser på mina kokböcker.

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo  Foto Mikael Eriksson

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson


Senapsstuvad svartkål till rimmad fläsklägg

Senapsstuvad svartkål

Nyttig och vacker kål

Svartkålen har blivit allt vanligare i grönsakslanden runtom i Sverige. En mycket god, näringsrik och vacker kålsort som odlas mest nere vid Medelhavet.

Men den fungerar också mycket bra att odla i vårt stundtals bistra klimat. Den är inte känslig för kyla utan kan precis som grönkålen skördas långt in på vintern.

Den kallas även palmkål, det kan man förstå när man ser den växa, plantan ser ut som en liten palm.

Här kan du läsa ett mycket intressant inlägg om svartkål och grönkål och alla dess nyttiga näringsämnen.

Förr rekommenderades diabetiker att äta kål istället för potatis, eftersom kålen inte höjer blodsockret. Här kan du läsa en intressant artikel i ämnet i Tidningen Diabetes.

Svartkålen har en väldigt matig konsistens, den ger ett gott tuggmotstånd även när den fått puttra i stuvningen ett tag.

Här har jag gjort en helt mejerifri variant med kokosgrädde och senap, men du kan förstås använda vanlig grädde om du föredrar det.

Efter receptet hittar du länkar till några andra av mina tidigare kålrecept, så får du inspiration till många billiga och nyttiga rätter.

Rimmad fläsklägg med stuvad svartkål

Senapsstuvad svartkål 2 port

5 dl strimlad svartkål

3 msk smör/kokosolja

2 msk pumpakärnor

2 tsk osötad senap

1 dl kokosgrädde/grädde

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

Salt och peppar

Fräs kålen ett par minuter utan att den får för mycket färg. Skiva lök och vitlök och tillsätt dem och pumpakärnorna. Krydda med salt och peppar, låt bryna en stund.

Rör ner senap och kokosgrädde, koka upp och låt småputrra i 5-10 minuter, beroende på hur välkokt kål du vill ha.

Servera med några skivor kokt fläsklägg, recept på den hittar du Här.

Svartkål med sardeller och getost

Rödkål med svarta vinbär och rökt fläsk

Falukorv med senapsstuvad grönkål

Gräddstuvad vitkål

Currystuvad vitkål

Syrlig vitkål med äpple

Svartkål

Svartkål