Tre rätter med julkänsla
Idag infaller vintersolståndet, äntligen vänder det och vi går mot ljusare tider.
Många kanske firar julen i ensamhet eller på tumanhand, så här kommer några goda tips för den som inte vill äta ett helt julbord.
Med det här inlägget vill jag passa på att önska alla gamla och nytillkomna följare av min blogg en riktigt
GOD JUL
Laxmousse
75 g gravad/rökt lax
½ dl majonnäs
½ msk pressad citron eller lime
1 msk hackad dill
½ msk hackad gräslök
Salt och peppar
Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet.
Tillsätt majonnäs, citron, örter och lite kryddning.
Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.
Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma små ägg med en sked doppad i vatten.
Lägg äggen på gurkskivor eller mina frökex.
Som varmrätt har jag valt tjälknöl, ett mycket gott och enkelt sätt att tillaga kött, den sköter sig själv i ugnen.
Det går alldeles utmärkt att tillaga fryst julskinka på det här viset så blir den riktigt saftig och god.
Eftersom skinkan redan är rimmad kan du minska ner saltet till 1 matsked i lagen, så den inte blir för salt.
Här har jag serverat köttet med en rotfruktsgratäng men det passar lika bra att göra gratängen på grönkål, rödkål eller brysselkål om du har det hemma.
Tjälknöl
1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller julskinka
1 liter vatten
1 dl salt
1 stor morot
3 stjärnanis
2 msk enbär
1 smulat lagerblad
1 tsk hel vitpeppar
Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform, sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.
Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat.
Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken.
När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º, det blir bra till julskinkan.
Skala och riv moroten grovt. Jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.
Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel.
Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.
Lägg köttet i en hög, smal bunke och häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.
Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.
Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper.
Skär skivor och servera kallt eller uppvärmt till gratängen och gärna en rödkålssallad.
Det som blir över av steken kan du skiva tunt och frysa in i portionspåsar.
Receptet kommer från E-kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt, med förord av Annika Dahlqvist och Ann Fernholm.
Den kan bli en bra sistaminutenklapp med omtanke att ladda ner till någon släktings dator/platta nu när ni träffas i jul.
Bilden nedan visar olika gratänger från kokboken, den får illustrera rotfruktsgratängen nedan som jag inte har någon bild på.
Rotfruktsgratäng
2 morötter
1 liten palsternacka
5 cm purjolök
50 g ädelost
1 dl grädde
1 dl riven prästost eller annan smakstark ost
Salt och peppar
Skär rotfrukterna i tärningar eller stavar. Koka upp tillsammans med grädde, smulad ädelost och kryddor.
Låt puttra på svag värme i tio minuter. Häll upp i en gratängform, strö över den rivna osten och grädda i 200° i 15 minuter.
Som en god avslutning föreslår jag saffransäpplen, det blev jag bjuden på hos Lennarts dotter häromåret.
Det smakade fantastiskt gott tillsammans med några goda ostar.
Saffransäpplen 2 port
10-15 mandlar eller hasselnötter
½ rött juläpple
2-3 msk smör
ev ½ tsk valfri sötning
½ pkt saffran
Lite flingsalt
Hacka mandlarna och rosta dem i torr stekpanna.
Skär äpplet i tunna skivor och stek i smöret tillsammans med saffran och ev sötning på svag värme, tills de blivit lite karamelliserade.
Strö över mandlarna och smaksätt med lite smulat flingsalt, det harmonierar fint med äppelsötman.
Du kan förstås hoppa över sötningen om du vill. Servera äpplena ljumma med några skivor ost och timjan.
Saffransäpplena är också väldigt god som en brunchrätt tillsammans med stekt halloumi som på bilden nedan.
Vill du ta del av fler av mina bästa jultips så hittar du en hel julkokbok alldeles gratis i följande länkar.
Ät, njut och må gott i jul!
Mina bästa julkakor och matbröd