Mättande äggfrukostar
Tycker du om att äta ägg till frukost, då är det här inlägget som klippt och skuret för dig.
Här tipsar jag om några av de goda tillbehör som jag brukar förgylla frukostäggen med.
Ägg innehåller i stort sett allt vi behöver, utom Vitamin C.
Så gör gärna en god shot och drick till frukosten, du hittar ett recept längre ner i inlägget.
Dagens första recept innehåller paprika som också har ett högt innehåll av C-vitamin.
Paprikamajonnäs
1 dl finhackad, grillad paprika
1 dl majonnäs
1 dl finhackad dill eller persilja
2 msk tomatpuré
½ finhackad, urkärnad chili
1 tsk äppelcidervinäger
Salt
Rör ut tomatpurén med majonnäsen, så den blandas väl.
Tillsätt övriga ingredienser, smaka av med salt.
Ställ i kyl en stund innan du serverar den till kokta ägg.
Majonnäsen håller upp till en vecka i kylen.
Kesoröra med tonfisk
1 liten burk tonfiskfilé i vatten
1 dl keso eller smulad fetaost
½ dl majonnäs
1 msk hackad persilja
1 msk hackad dill
1 msk hackad purjolök
1 tsk pressad citron
Salt och chiliflingor
Låt tonfisken rinna av väl i en sil.
Rör ihop keso med majonnäs och citronsaft.
Blanda ner de hackade örterna och smaka av med salt och peppar.
Finfördela tonfisken och vänd försiktigt ner i kesoröran.
Blir det tonfiskröra över så håller den sig fint några dagar i kylskåp.
Röra på valnötter och soltorkade tomater
1 dl majonnäs
½ dl turkisk yoghurt
4 soltorkade tomater i olja
1 dl grovhackade valnötter
1 msk finhackad basilika
Chiliflingor
Havssalt
Hacka tomaterna riktigt fint. Blanda majonnäs och yoghurt, rör ner tomater och valnötter.
Smaksätt med basilika, chili och salt. Låt stå en stund så smakerna mognar.
Fetaoströra med timjan
100 g fetaost
2 dl yoghurt 10-17%
2 msk finhackad, färsk timjan
Lite flingsalt och peppar
Hacka timjankvistarna fint och mosa fetaosten med en gaffel eller mixa den med yoghurten.
Blanda ner örter och smaksätt försiktigt med salt och peppar.
Osten kan vara väldigt salt så prova dig fram.
Ringla lite olivolja över och garnera med örter.
Antioxidantshot 2 port
1 grape/blodgrape
1 dl hett vatten
1 msk kallpressad kokosolja
1 msk riven ingefära
1 tsk gurkmejamix
eller
½ tsk gurkmeja, 1 krm kanel, 1 krm mald ingefära och lite svartpeppar
Blanda kryddorna och kokosoljan med det heta vattnet.
Pressa grapefrukten och blanda ner med ingefäran, rör om väl och häll upp i glas eller koppar, servera tillsammans med äggen.
Klicka på bilden nedan så kommer du till mitt recept på Rhode Islandsås, för en DeLuxe-frukost med ägg och räkor.
Ät, njut och må gott!
Boktips i nystartstider
Vill du ta del av fler recept som gör dig mätt och nöjd samt håller blodsockret på en jämn nivå?
Ta då en titt på min senaste bok Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker på Bokus, eller här på Adlibris.
Jag har skrivit boken med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt han står för faktatexterna och jag för recepten.
Både Bokus och Adlibris har kampanjpris nu, 219 kr, i länkarna ovan kan du också läsa vad LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist och vetenskapsjournalisten/författaren Ann Fernholm tycker om boken.
Här nere ser du en grötfrukost från kokboken gjord på mandelmjöl, grädde och ägg, bilden är tagen av Mikael Eriksson.