Mitt bästa recept på majonnäs
Idag får du ett riktigt lättlagat recept på ett av julens oumbärliga tillbehör.
Majonnäs ingår i många sallader och tillbehör till julbordet och den blir absolut godast och nyttigast om man gör den själv.
Det här receptet använde jag i många år när jag jobbade på restaurang, då gjord i betydligt större satser i en stor degblandare.
Många tror det är svårt att göra majonnäs själv, men följer du mitt recept så kommer du säkert att lyckas.
Satsen går bra att dubbla och den håller sig ungefär en vecka i kylen.
Kommande dagar får du några goda sätt att använda majonnäs, för en fetare och godare jul :)
Hemlagad majonnäs
2 äggulor
1½ tsk osötad senap
1 tsk vit balsamvinäger eller vitvinsvinäger
ca ½-1 krm salt
Lite nymald vitpeppar
Några droppar Worcestershiresauce
2 dl neutral rapsolja
Använd rumstempererade ingredienser så går majonnäsen lättare att få ihop.
Blanda gulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en smal, hög bunke. Tillsätt oljan lite i taget och mixa ordentligt mellan.
Du kan också använda elvisp eller vispa för hand med ballongvisp.
Var då försiktigare när du häller i oljan, häll den i en smal stråle och vispa ordentligt hela tiden.
Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i lite större mängd åt gången.
Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.
Krydda med vitpeppar och Worcestershiresauce, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.
Lägg över majonnäsen i en burk och förvara i kyl.
Skulle majonnäsen mot förmodan spricka, så börja med att vispa upp en ny äggula och tillsätt den skurna såsen lite i taget.
Jag använder alltid en neutral rapsolja, tycker den kallpressade ger en för stark smak.
Du kan om du vill ta 50/50 rapsolja och mild olivolja.
Lucka 16
3e Advent bjöd på ett fantastiskt fint väder. Efter julmarknaden i hamnen var det skönt med lite lugn och ro i solnedgången på Kleopatrastranden…