Sensommarsemester
Den gångna veckan har jag vilat upp mig efter kokboksfotoveckan hos Lennart i Stockholm.
Vi har njutit av ledighet, fint väder och en hel del god mat.
Som du säkert märkt härinne tidigare, så är vi båda väldigt förtjusta i att ta med oss maten ut i det fria på en picknick.
Vi bor centralt på Kungsholmen, så det är gångavstånd till många vackra platser runt huvudstaden.
Den här veckan har jag inte ägnat så mycket tid åt matlagning, det blev ju rätt mycket av den varan veckorna innan.
Så istället för att stå i köket har vi handlat en del färdigmat på ekobutiken Paradiset på Brännkyrkagatan på Söder.
Vi tar ofta SLs linje 85 över Riddarholmsfjärden och handlar det mesta av vår mat på Paradiset, de har verkligen fina råvaror.
På bilderna från picknicken nedan blev det en mycket saftig rostbiff med quinoa/fetaostsallad, sötpotatis med linser och chipotlemajonnäs.
Fantastiskt gott, som alla de matiga salladsingredienser de har att välja på.
Vi delar på en lunchsallad för 105 kr, det mättar rejält tillsammans med den bönsallad jag brukar ta med ut på picknicken.
Passa på att njuta av grillat nu under de ljumma sensommarkvällarna, idag får du ett av recepten från min slutsålda kokbok Grillmat LCHF.
Jag hoppas få möjlighet att så småningom ge ut ett nytryck av den, precis som med två av mina andra böcker som nu finns här med titeln Gammaldags husmanskost.
Grillade kräftor med brynt gräslökssmör och pepparrotschili 2-4 port
16-20 stora kräftor
100 g smör
1 dl finhackad gräslök
Pepparrotschili:
1 dl sockerfri chilisås
2 msk riven pepparrot
1 msk pressad citron
Lägg kräftorna på en skärbräda med ryggen nedåt, ta ett stadigt tag om kräftan och klyv den på längden med en vass kniv
Bryn smöret tills det fått en gyllenbrun färg i botten i en kastrull, ta från värmen och blanda ner gräslöken.
Blanda ihop ingredienserna till pepparrotschilin i en skål.
Grilla kräftorna med köttsidan ner i 30 sekunder över het glöd.
Vänd och pensla smör på kräftstjärten.
Grilla 30 sekunder till, får de ligga på längre blir kräftorna torra och sega.
Servera med smöret och pepparrotschilin i små skålar.
Ta upp kräftstjärten med en liten gaffel och doppa i såserna.
Den grekiska potatisaiolin nedan är också väldigt god till skaldjur och innehåller en hel del resistent stärkelse.
Läs gärna mer om vad RS kan göra för din hälsa i Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bok Låt bönor förändra ditt liv.
Skordalia
2 kalla, kokta potatisar
2-3 vitlöksklyftor
2 dl kallpressad olivolja
1 äggula
Havssalt
Vitvinsvinäger efter smak
Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en jämn röra.
Du kan också bara pressa potatisen och blanda med riven vitlök och de övriga ingredienserna.