Paprikadressing med oliver

Paprikadressing

Paprikadressing 2 port

1 dl majonnäs

2 msk ajvar relish

½ röd paprika

6 st svarta oliver

1 riven vitlöksklyfta

1 tsk paprikapulver

½ tsk balsamvinäger

Salt och peppar

Kärna ur och skär oliverna och paprikan i små tärningar.

Rör samman majonnäs med ajvar och blanda ner övriga ingredienser.

Ställ i kylen en stund så smakerna utvecklas.

Smaka av om du vill ha mer kryddor eller vinäger.

Paprika


Paprikadressing med oliver

Paprikadressing

Paprikadressing 2 port

1 dl majonnäs

2 msk ajvar relish

½ röd paprika

6 st svarta oliver

1 riven vitlöksklyfta

1 tsk paprikapulver

½ tsk balsamvinäger

Salt och peppar

Kärna ur och skär oliverna och paprikan i små tärningar.

Rör samman majonnäs med ajvar och blanda ner övriga ingredienser.

Ställ i kylen en stund så smakerna utvecklas.

Smaka av om du vill ha mer kryddor eller vinäger.

Paprika


Paprikasås – Mojo
Foto Mikael Eriksson

Foto Mikael Eriksson

Smakrik paprikasås

På en resa till Gran Canaria på 70-talet smakade jag den här fantastiska såsen för första gången. Det var på en liten bergsrestaurang uppe i Santa Lucia, jag minns den smaken än idag.

Många år senare hörde jag på radion och då pratade de just om den här kanariska såsen och gav receptet på den.

Skyndade mig att skriva upp det och sen använde jag såsen under många år på olika restauranger.

Den är mycket god till allt från fisk och skaldjur till kött, fågel och grönsaker.

På Gran Canaria finns den både med och utan mandel, här kommer min version av mandelsåsen. Där finns även grön mojo med mycket färsk koriander, här på Mitt kök i Expressen hittar du ett sånt recept.

Receptet härnere kommer från min kokbok Grillmat LCHF, som just nu kan köpas för det riktigt låga priset 49 kr hos Adlibris.

Priset gäller fram till och med idag 17 september, sen kostar den 192 kronor igen. Så passa på att köpa till dig själv eller som present/julklapp.

Du hittar boken via länken ovan, här kan du se ett provkapitel och få några till gratisrecept.

Mojo

 Kanarisk mojo 5-6 port

1 röd paprika

1 gul paprika

2 stora vitlöksklyftor

1 + 1 dl kallpressad olivolja

1 dl mandelmjöl

1 msk finhackad, urkärnad chili

2 tsk finstötta korianderfrön

1½ tsk vit balsamvinäger

ca ½-1 tsk salt


Skär paprikan i mindre bitar och finhacka vitlöken. Hetta upp 1 dl olivolja i en stekpanna, lägg i grönsakshacket tillsammans med chilin.

Krydda med koriander, vinäger och salt. Bryn lätt och låt sen puttra i en halvtimme, rör då och då. Var försiktig med värmen, så det inte bränns.

Lägg över paprikan i en mixer och mixa till en slät röra. Tillsätt mandelmjöl och olja, mixa en liten stund till. Smaka av om det behövs mer salt eller vinäger.

Förvara i kyl, men ta då fram den i god tid före serveringen så den blir rumstempererad. Såsen håller ett par veckor i kylen.

Klicka på bilden nedan så kommer du till en annan variant på såsen, den är utan mandel.

LCHF-sås till Grillat

 


Laxmedaljonger och potatisrosor

potatisbakelser_muffinsplåt_muffinsform
Fisk och potatis i all ära men kan man trolla fram både medaljonger och rosor av dom två så blir det hela lite festligare, dessutom snyggare och roligare att servera. :-P

Jag har helt enkelt använt mig av fyra laxfiléer, snittat dom nästan igenom från smala till breda änden, rullat ihop och sedan kryddat och ugnsstekt dom. Potatisrosorna är tunna skivor potatis i muffinsplåt, salt, peppar, lite grädde och riven ost! – Tjoff in i ugnen ca 45 min. Lätt som en plätt! Här serverat med rostade grönsaker i panna och en kall vitlök & gräslökssås. Vansinnig… Jag menar OTROLIGT gott!!! :-P

4 st laxmedaljonger, 8-10 st potatisrosor 
Det här behöver du : 

4 laxfiléer
Örtkrydda
Salt & peppar
Smör

8 potatisar
salt & peppar
Några skvättar grädde
Riven ost

GÖR SÅHÄR : 
Ställ laxfiléerna på ”kant” och skär med vass kniv från den smala änden mot den breda utan att skära ända ut. Rulla ihop och lägg på ugnsfast fat. Krydda med örtkrydda, salt, peppar och lägg en klick smör ovanpå. Ugnsstek ca 10-15 min i 175 grader.

Skala potatisen och skär i tunna skivor. Smörj en muffinsplåt och lägg ett varv skivad potatis i varje form. Salta, peppra, lägg ett par varv till. Slå lite grädde i varje ”ros” och toppa med riven ost. Gratinera i ugn ca 45 min 175 grader.

skivad_potatis_muffinsplåt_potatisbakelser_potatisrosor
Första varvet med potatisrosor i muffinsplåten.

potatis_muffinsplåt_potatisbakelser_potatisrosor
Sista varvet. Lite grädde i varje, mer salt och peppar och toppa med riven ost.

grönsaker_rostade_majs
Grönsaker och champinjoner som ska få rostas i het stekpanna. Majs, zucchini, purjolök, tomat och champinjoner.

laxfileer_laxmedaljonger
Laxmedaljongerna snurrade…

laxmedaljonger_snurra_ihop
Kryddade med örtkrydda, salt, peppar och en klick smör på varje. In i ugnen ca 10-15 min 175 grader.

potatisbakelser_muffinsplåt_muffinsform
Potatisrosorna är klara! :-P

rostade_grönsaker
Rosta grönsakerna ett par minuter i torr stekpanna. Salt & peppar.

laxmedaljonger_potatisbakelser
Smaklig måltid! ;-)

Veckans nyttiga – chilikryddad nötfärs!

nötfärs_nyttig_lunch_mat
Denna gång blev det chilikryddad nötfärs med grön paprika/sockerärt, grovrivna morötter, timjanstekta plommontomater med champinjoner och en kall vit örtdressing! Massor med härlig variation och smaker som gör sig bra ihop, så varsågoda! :-P  

Vill du ha en mildare nötfärs så minska ner på chilisåsen, det blev hett men den kalla örtdressingen bryter av fint utan att vara stark i sig.

6 port
Det här behöver du : 
700 gram nötfärs
1 msk D´Elidas chilisås
1 msk kikkoman soya
2 dl köttbuljong
Salt & peppar
100 gram sockerärter
1 grön paprika

4 grovrivna morötter

6 plommontomater
olivolja
100 gram champinjoner
Salt & peppar
Färsk timjan

Örtdressing : 
1 burk (2,5 dl) creme fraiche
2 msk majonäs
1 tsk torkade örter
Färsk dill

GÖR SÅHÄR : 
Bryn nötfärsen och krydda med D´Elidas och soya. Tillsätt buljong och låt koka in. Smaka av med salt & peppar. Blanda färsen med finhackad grön paprika och råa sockerärter.

Skala och riv morötterna grovt.

Rör ihop ingredienserna till dressingen.

Halvera och stek plommontomaterna i olivolja tillsammans med champinjoner, salt, peppar och på slutet färsk timjan.

stekta_tomater
Plommontomater som stekt i olivolja, tillsammans med champinjoner, salt, peppar och färsk timjan är vansinnigt gott i sig och ett gott tillbehör.

färs_nötfärs
Nötfärsen är rejält kryddad med D´Elidas chilisås, sen har jag bara finhackad grön paprika och råa sockerärter och blandat ner.

lunch_mat_recept_nyttigt_färs
Dags att montera! :-P

nyttig_lunch_färs_köttfärs_nötfärs
Fotas och smakas av…

nyttig_mat_nötfärs_rivna_morötter
Och packas ner i veckans lunchlådor! ;-)

Veckans nyttiga matlådor

lax_matkorn_stekt_fisk
Här kommer veckans nyttiga matlådor som maken äter till lunch på jobbet. Fisk blev det denna vecka. Stekt lax, svart matkorn med kokta morötter, ärtor och kall citron & chilisås.

Det svarta matkornet är nytt för mig, har aldrig provat det innan. Det är i alla fall en fullkornsprodukt och ett gott alternativ till ris, bulgur och andra gryn. Och GOTT var det verkligen, fyllig och nötig smak och lite lagom tuggmotstånd! Det finns vitt också men jag chansade och provade det svarta.

Jag kokade det i buljong och det blev riktigt bra! Det enda jag kan tycka är att det inte ser så aptitligt ut. Inte alls som på bilden på förpackningen liksom. Nicke sa att det såg ut som små gråsuggor sen tog han en tugga och smakade. Haha! Skönt med en matglad familj som äter allt! :-P

Laxen är bara stekt i bitar i olja, kryddad med trocomare örtsalt. Matkornet blandade jag med kokta morötter. Gröna ärtor och en kall sås på creme fraiche med färsk röd chili, citron och lite kryddor!

svart_matkorn
Det svarta matkornet.

kall_sås_fisk_fisksås_chili
Den kalla såsen rörde jag ihop med en burk creme fraiche, pressad citron, färsk hackad chili, persilja, lite olivolja, salt och peppar och en gnutta honung.

nyttiga_matlådor
Det är alltså fjärde veckan nu som gubben äter ”nyttiga lunchlådor”, undviker bröd, pasta men äter fullkornsprodukter såsom knäckebröd och grovt bröd i väldigt små mängder och han är glad då vågen visar minus 8 kg! ;-)

Det här är alltså min mans plan; 
Han vill äta samma lunch varje dag på jobbet, bara det är nyttigt, inte så mycket kolhydrater och det lilla han vill ha av det så ska det helst vara grövre som fullkornspasta/fullkornsris etc. Sunt och gott för en flyttgubbe springandes i trappor upp & ner och inte alltför mastigt heller. Personligen skulle jag dock tröttna på att äta samma lunch varje dag och bli less redan andra dan, men han är bra envis och får ju såklart som han vill. 

Första veckan; Truckers meal med kryddig korv, stekt fläsk, ägg, gröna ärtor och tomat. Recept HÄR >>

Andra veckan; Kycklingsallad med rotfrukter, broccoli, gröna ärtor & vitlöksdressing.

Tredje veckan; Färskostfyllda biffar, fullkornsris med kokt broccoli, gröna ärtor och stekt lök. Recept HÄR >>

Fjärde veckan; Stekt lax, svart matkorn med kokta morötter, gröna ärtor och kall citron & chilisås.

Gratinerade burritos med chunky salsa


Vill ni ha ett vansinnigt gott tips på en världsgod middag som är både enkel, festligt och sköter sig en stund själv?? Och dessutom allt-i-ett? Dessa gratinerade burritos går inte av för hackor, dom är grymt goda!! Här kan du också brassa på med het chilisås, jalapeno och andra ”stärkande” nödvändigheter för att näsan ska börja rinna! ;-)

Gör några milda varianter till barnen i en egen ugnsform om du skulle vilja överdosera med chili eller så kryddar du upp lite extra vid bordet istället. Här åt både vuxna och barn så det stod härliga till och alla gillade smaken och tyckte inte de var för starkt, men så gillar ju våra barn chili o annat hot som barn i allmänhet spottar och fräser åt!

Ett måste till denna rätt är den vita, kalla såsen som jag smaksatte med honung, den var som pricken över i:et och rundade av de starka smakerna fint så glöm för guds skull inte den! :-P

Det här behöver du :
800 gram nöt eller blandfärs
1 stor purjolök, hackad (spara ca 1 dl till salsan)
3-4 vitlöksklyftor
1 msk D´Elidas chilisås
2 tsk paprikapulver
1 tsk malen vitpeppar
½ tsk spiskummin
1 burk skivade champinjoner
ev. en burk hackad grön jalapeno
Salt

Salsasåsen, låt koka ihop ca 45 min :
1 burk finkrossade tomater
1 burk ananas, stora bitar
1 dl ketchup
2 msk balsamvinäger, ljus
½ pressad citron
2-3 tsk D´Elidas chilisås
1 dl hackad purjolök
Salt & peppar
En nypa socker

Montera :
1 stor ugnsform med höga kanter
6 st mjuka tortillabröd
Salsa
Färs
Riven ost

Tillbehör : 

  • Salsa + D´Elidas, gott med kall salsa vid sidan om till salladen.
    (förvara överbliven salsa i burk med tätslutande lock i kylskåpet, håller sig ca 1 vecka.)
  • Creme fraichesås
    1 burk creme fraiche
    2 tsk flytande honung
    Salt & malen vitpeppar
  • Blandad sallad
    Romansallad
    Tomat
    Gurka
    Vinegrette
    3/4 dl rapsolja
    2 msk vit balsamvinäger
    1 tsk dijonssenap
    Torkade örter
    Salt
    En nypa socker
    Bara att skaka ihop…


Börja med salsan så den får stå och småputtra under tiden du lagar till färsen. Ner med alla ingredienser i en kastrull och låt småkoka på medelvärme.


Bryn färs, kryddor, purjolök och champinjoner…


Purjolöken tillsätter jag i salsan på slutet så det fortfarande är lite ”bitigt”… Ev kan du köra några varv med mixerstaven om du inte vill ha för stora bitar av ananas.


Fyll tortillabröden rejält med färs och rulla ihop. Lägg i form som du hällt salsa i botten på, då fastnar dom inte.


6 stora burritos. På med mer salsa, riven ost och gratinera.


175 grader ca 45 min.


Servera med allehanda tillbehör!


Ät och NJUUUT!!! :-P

 

The post Gratinerade burritos med chunky salsa appeared first on Kryddburken.se.