Stuvad rödkål på nytt sätt

Stuvad rödkål

Dillstuvad rödkål 2 port

3 dl strimlad rödkål

1 liten, gul lök i klyftor

3 msk smör/kokosolja

1 pressad citron

1 dl kokosgrädde

1 dl finhackad dill

½ dl majonnäs

Salt och peppar

Stek kål och lök några minuter utan att de får så mycket färg.

Krydda med salt och peppar och häll över citronsaft och kokosgrädde.

Citronen tar effektivt kål på kokossmaken om du brukar ha svårt för den.

Koka upp och låt puttra i 5 minuter tills stuvningen tjocknat.

Ta från värmen och rör ner dill och majonnäs. Smaka av om du vill ha mer kryddor.

Här hittar du ett tidigare recept på stuvad rödkål med grädde.

Jag serverade rödkålen till varmrökt makrill och stekta champinjoner.

I helgen var jag och besökte Smaka på Stockholm, Sveriges största matfestival.

Riktigt roligt var det att se att min kokbok Grillmat LCHF var med i DN Mat & Dryck som exempel på kokböcker från nya matstjärnor.

Jag är ju dessutom utbildad kock med många år i restaurangbranschen, till skillnad mot de flesta andra kokboksförfattare idag.

Min grillbok är snart slutsåld, så passa på att handla på Adlibris eller Bokus om du vill ha ett exemplar.

DN Mat & Dryck


Halloumibröd
Halloumibröd från Långkok för LCHF och Paleo... Foto Mikael Eriksson

Halloumibröd från Långkok för LCHF och Paleo…
Foto Mikael Eriksson

Fröbröd med halloumi

Söndag är lika med bakdagar för många. Så nu ett tag framöver kommer jag att dela mina bästa, glutenfria LCHF-bröd.

Bröd som passar riktigt bra att ha med som tillbehör till en sallad eller som matig macka på picknicken.

En del tycker att bröd inte hör hemma inom LCHF, men för mig är det ett självklart komplement, naturligtvis bakat utan gluten och med låg halt kolhydrater.

Fröbröd med halloumi 8-12 st

3 äggvitor

2½ dl riven halloumi

1½ dl sesamfrön

½ dl linfrön

2 msk olivolja

ca 1 krm salt

Vispa upp äggvitorna lätt. Blanda ner riven ost, frön, olivolja och salt.

Eftersom osten är rätt salt, så smaka av försiktigt med saltet.

Låt smeten svälla i en timme. Forma ovala bröd med en matsked eller slev, lägg på bakplåtspapper.

8 större eller 12 mindre blir det av den här satsen.

Grädda gyllenbruna på 175°  i 15-20 minuter, beroende på storleken på bullarna.

Reklam för Pias Webshop

Idag vill jag också passa på och göra lite reklam för Pias Webshop.

Pia Nyberg, som startat webshopen, drev under flera år den mycket populära sidan Kostrådgivarna, där även jag var skribent.

Nu har hon startat en butik på nätet med produkter à la naturligt husapotek, som även tillhandahåller t ex kokosolja och nyttigt salt.

Pia är också den första som säljer en färdig blandning av det vitamin/mineralrika Annas Supersalt, ett salt som det senaste tiden stått mycket om i LCHF-kretsar.

Supersaltet består av lika delar havssalt med jod, himalayasalt och örtsalt med kelp, läs historien om saltet här.

Jag har ingen ekonomisk vinning av att göra reklam för webshopen, jag är bara glad att kunna hjälpa Pia som lagt ner så otroligt mycket oavlönat jobb under åren med Kostrådgivarna.

Halloumibröd


Chilimarinad till grillad fläskkarré

Grillad Fläskkarré med Örtsmör och Halloumi

Chilimarinad till 1 kg fläskkarré

1 dl chilisås

1 dl olivolja

2 msk hackad, färsk rosmarin, timjan och oregano  eller

1 msk torkade örter

1 tsk paprikapulver

2 rivna vitlöksklyftor

1 msk tamarisoya

1 tsk Worcestershiresauce

1 liten finhackad, färsk chili.

Peppar

Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke.

Vill du ha en starkare marinad, så låter du kärnorna vara kvar i chilin, annars skrapar du bort dem.

Skiva karrén eller skär den i jämnstora kuber till grillspett.

Lägg köttet i en kraftig plastpåse, häll över marinaden.

Lägg på ett fat i kylen och låt marinera 12-48 timmar, vänd några gånger under tiden.

Torka av överflödig marinad innan du grillar köttet och pensla med olivolja.

Då får du en jämn och fin grillyta och minskar risken att det bränns.

Vill du ha fler grilltips så har jag skrivit en hel kokbok om det heta ämnet, Grillmat LCHF.

Chili passar bra till Fläskkött

Grillspett


Annorlunda sallad och pesto till grillat

Sallad med svartvinbärsblad

Sommarsallad med örter och citron

Färsk, grovhackad vitkål

Nyplockade örter, jag tog oregano, timjan och persilja

Späda svartvinbärsblad

Späda maskrosblad

Grovhackade cashewnötter

Saft och skal från ekologisk citron

Mild, kallpressad olivolja

Flingsalt

Hacka örter, vinbärsblad och maskrosblad grovt och blanda med vitkålen.

Tvätta och riv citronskalet och pressa saften över salladen.

Ringla över olivoljan och vänd ner nötterna.

Lägg upp i en skål, strö det rivna citronskalet och lite flingsalt över salladen.

Sommarsallad

Surkålspesto och oliver till Spröda frökex från Huså Bröd

Surkålspesto

3 dl surkål

1 dl hackad persilja

1 dl mandelmjöl

1 dl riven, stark ost typ Västerbotten

2 rivna vitlöksklyftor

Havssalt

2-3 dl kallpressad, mild olivolja

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa så den blir nästan slät.

Tillsätt oljan, vill du ha en lösare pesto så tillsätt en större mängd olivolja.

Vill du ha peston fast, så den går att ha som pålägg, så ta lite mindre. Smaka av så du får lagom sälta.

Förvara peston i en burk i kylen, se till att den är täckt med ett lager olivolja så håller den sig länge.

Surkålspeston är skapad av Ylva Forsberg på Huså Bröd, som bakar mitt recept på Spröda frökex.

Fler tips för en lyckad grillsommar hittar du här:)

010


Souvlaki med tzatziki

Souvlaki med tzatziki

Souvlaki 2 port

300 g fläskfilé

½ pressad citron

2 msk olivolja

1-2 tsk torkad oregano

Salt och peppar

Skär filén i ca 10 skivor. Lägg på en tallrik och pressa över citronsaften.

Ringla olivolja över och strö över hälften av oreganon. Salta och peppra lätt.

Vänd köttet och strö över resten av oreganon, krydda lätt.

Låt stå framme i ca en timme, så citron och örtsmaken går in i köttet. Gör under tiden tzatzikin.

Tzatziki 2-3 port

½ gurka

1-2 vitlöksklyftor

½ tsk havssalt

1 dl grekisk yoghurt

1 msk olivolja

½ tsk pressad citron

Peppar

Riv gurkan grovt och vitlöken fint. Blanda med salt i en bunke, låt stå i 30 minuter.

Rör ihop yoghurt, olivolja, citron och peppar.

Pressa ur vätskan ur gurkan och rör ner i yoghurtröran. Smaka av om det behövs mer salt.

Skiva aubergine och salta lätt på båda sidor och låt ligga en halvtimme så vätskan dras ur, då blir smaken ännu godare.

Trä köttskivorna på spett och stek i väl brynt smör, ett par minuter på varje sida. Eller ännu hellre, grilla dem.

Stek auberginen i smör i en egen panna också ett par minuter på varje sida, så de får ordentlig färg och blir mjuka.


Gratinerad fetaost

Gratinerad fetaost 

Ugnsbakad fetaost 4 port

200 g fetaost

2 spetspaprikor, röda eller gröna

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 tomater

3 msk smör

2 msk olivolja

2 tsk oregano

1 tsk timjan

1 tsk hackad rosmarin

1 kanelstång

Saft av 1 citron

Salt och chiliflingor

Strimla lök, paprika, vitlök och stek grönsakerna mjuka i smör och olivolja på svag värme.

Lägg med kanelstången så den får avge en angenäm smak.

Krydda med örter, salt och chili. Var lite försiktig med saltet eftersom osten tillför mycket sälta.

Pressa över citronen mot slutet av stekningen.

Fördela röran i portionsformar eller i en större form. Skiva tomaterna och lägg på grönsaksröran.

Smula över fetaosten och strö över lite örter.

Ringla lite olivolja över och gratinera på grilleffekt, 250º i ca 10 minuter.

Servera till grillat eller ät som en vegetarisk rätt med en grönsallad till. Då är satsen lagom för 2.

Ugnsbakad fetaost


Mors Dags-bakelse

Mandelmusslor Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor 10-12 st

50 g kallt smör

2 dl mandelmjöl

2 tsk fiberhusk

1 ägg

1 msk honung, björksocker eller annan sötning

1 msk smält smör till formarna

Dela smöret i små bitar. Rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, fiberhusk och sötning.

Blanda sist ner ägget. Låt degen svälla 10 minuter i kylen.

Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar.

Grädda på 200° i 8-10 minuter.

Mandelmusslor LCHF

Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:

”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”

Receptet kommer från LCHF för seniorer, den är tyvärr slutsåld på svenska men finns här på engelska.

kickstarter-forst

Har din Mor allt hon kan önska sig redan, inklusive snälla barn?

Då kan du ge en gåva till Tidningen Matkärlek istället, som genom en gräsrotskampanj samlar in pengar till en nystart av tidningen.

En tidning som handlar om lågkolhydratkost med goda recept, intressanta reportage och insatta artiklar behövs.

Läs mer hur insamlingen fungerar här på Kickstarter.

Mandelmussla med Smultron


LCHF-wraps

Fyllda omelettrullar

Fyllda wraps

När jag jobbade på restaurang gjorde jag ofta tunnbrödsrullar med olika fyllningar som förrätt.

Nu när jag lever utan gluten så får det bli en wrap, en 0melettrulle av ägg istället.

Med psylliumfrön i smeten så blir de tunna omeletterna lätta att hantera och får ett gott tuggmotstånd.

Du kan servera dem som en liten förrätt eller att ta med hela ut på picknick eller som färdkost på resa.

Svep då in dem ordentligt i plastfilm.

Du kan fylla wrapsen med allt möjligt. Till exempel med:

Laxmousse

Avocadoröra med ugnsstekt kyckling

Sardiner mosade med avocado, örter och gurka.

Rökt renstek i små tärningar, blandat med pepparrotsgrädde och purjolök.

Sardeller med soltorkad tomat, vitlök och örter och gratinera den skivade rullen med Västerbottensost.

Omelettrullar 5 små

1 ägg

3 äggvitor

1 dl grädde

1 msk psylliumfrön

1 krm salt

Valnötsfyllning

10 grovhackade valnötskärnor

½ dl äpple i små tärningar (vid strikt LCHF, byt mot ½ grön paprika)

½ dl purjolök i lika små tärningar

1 dl vispad grädde

½ dl majonnäs

1 tsk Dijonsenap

Salt och peppar

Vispa ihop äggsmeten i en bunke, låt stå och svälla i 1 timme.

Stek som tunna crèpes i en liten omelettpanna.

Vänd upp på ett bakplåtspapper och låt kallna innan de fylls.

De sväller upp ordentligt efter vändningen, men sjunker när de svalnar.

Jag fick 5 stycken tunna omeletter av den här smeten.

Bred fyllningen centimetertjockt över omeletten.

Rulla ihop som en rulltårta och svep in i plastfilm och lägg i kylen några timmar.

Skiva upp rulltårtan med en vass kniv och servera som förrätt.


Krämig fisksoppa LCHF och Paleo

Soppa i kopp

Fisksoppa 2 port

200 g skinn och benfri lax eller annan fisk

2 dl blomkålsbuketter

2 dl zucchini i bitar

2 dl kokosgrädde

½ röd paprika i strimlor

2 msk kokosolja/smör

1 msk riven ingefära

1 msk curry

1 tsk chiliflingor

1 dl vatten

1 msk pressad citron

Salt

Fräs grönsakerna tillsammans med curry och chili.

Häll på kokosgrädde och koka upp. Låt puttra några minuter.

Koka under tiden upp vattnet med citronsaft och salt, ta från värmen och lägg i fiskbitarna.

Låt fisken ligga och dra i det heta vattnet ett par minuter, så blir den färdigkokt.

Späd soppan med vattnet och smaka av om det behövs mer krydda eller citron.

Lägg laxbitar i botten på en mugg eller skål.

Skeda över soppan och lägg några fiskbitar till på toppen.


Biff Greta på mitt sätt

Biff Greta

Favoritpytt

Idag får du receptet på en av mina personliga favoriter bland vår svenska, traditionella restaurangmat.

När jag jobbade som kock fick den här rätten ofta avsluta ett tufft arbetspass.

Biff Greta 2 port

200 g ryggbiff eller oxfilé

1 gul lök

2 äggulor

2 tsk Dijonsenap

1 tsk grovkornig, osötad senap

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

3 msk smör till stekning

1 palsternacka

Skär biffen i små tärningar och hacka löken. Blanda köttet i en bunke med äggulor, senap och Worcester.

Krydda ordentligt med salt och peppar. Låt stå och dra åt sig av smakerna en stund.

Skär palsternackan i fina tärningar och stek gyllenbrun och mjuk i smör. Krydda lätt med salt och peppar.

Hetta upp en omelettpanna, bryn smöret och häll ner köttet.

Låt bryna ett par minuter, vänd med stekspade och bryn en liten stund till. Lägg upp på tallrik med palsternackan.

Jag serverade en sallad på späda maskrosblad till, det smakar ungefär som rucola.