Gratinerad fetaost

Gratinerad fetaost 

Ugnsbakad fetaost 4 port

200 g fetaost

2 spetspaprikor, röda eller gröna

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 tomater

3 msk smör

2 msk olivolja

2 tsk oregano

1 tsk timjan

1 tsk hackad rosmarin

1 kanelstång

Saft av 1 citron

Salt och chiliflingor

Strimla lök, paprika, vitlök och stek grönsakerna mjuka i smör och olivolja på svag värme.

Lägg med kanelstången så den får avge en angenäm smak.

Krydda med örter, salt och chili. Var lite försiktig med saltet eftersom osten tillför mycket sälta.

Pressa över citronen mot slutet av stekningen.

Fördela röran i portionsformar eller i en större form. Skiva tomaterna och lägg på grönsaksröran.

Smula över fetaosten och strö över lite örter.

Ringla lite olivolja över och gratinera på grilleffekt, 250º i ca 10 minuter.

Servera till grillat eller ät som en vegetarisk rätt med en grönsallad till. Då är satsen lagom för 2.

Ugnsbakad fetaost


Mina bästa recept på pumpa
Marando Farms, Fort Lauderdale

Marando Farms, Fort Lauderdale

Pumpatider

Jag antar att ni är många därhemma som får en hel del pumpa över efter utskärning av pumpalyktor nu i helgen.

Här i USA är det förstås pumpor överallt just nu och dekorationen av trädgårdar och husväggar är minst sagt skräckinjagande hos många…

En del har lite snällare halloweenutsmyckning, den här såg jag på en promenad inne i stan häromdagen.

Halloween

Halloween

Fort Lauderdale 1920

Fort Lauderdale 1920 och nutid

High tide in Fort Lauderdale

Vi fick en lite längre promenad bland villorna än vi tänkt, när vi försökte gå från stranden upp längs Las Olas Boulevard.

Högvattnet vid fullmånen hade gjort att stadens många kanaler svämmade över, så många gator dränktes helt under några timmar.

Så det var bara att gå tillbaka igen, vi hade ingen lust att bli blöta upp till knäna.

Högvattnet avlöstes sen av intensiva åskskurar, så det har verkligen varit blött både uppifrån och nerifrån de senaste dagarna.

Här får du några av mina recept på pumpa, klicka på bilderna under det här receptet så kommer du till fler.

Ugnsbakad pumpa

Ugnsbakad pumpa 2 port

400 g pumpa

½ dl olivolja

2 msk finhackad timjan

2 tsk chiliflingor

Havssalt

Skala och skär pumpan i 3×3 cm stora kuber. Lägg i en bunke och tillsätt olja och kryddor.

Blanda om väl så kryddorna fördelas jämnt runtom.

Lägg pumpan i en ugnsform och baka på 175º i 40-50 minuter, tills de mjuknat. Servera till bacon och ägg.

Ugnsbakad pumpa med bacon och ägg

Pumpasoppa Foto Mikael Eriksson

Pumpasoppa
Foto Mikael Eriksson

Gryta på fläskkarré

Snabblagad gryta på fläskkarré och pumpa

Grönsaksmuffins Paleo

Grönsaksmuffins med blomkål och pumpa

Stekpannebröd med pumpakärnor...

Stekpannebröd med pumpakärnor

Rosmarinstekt pumpa till pannbiff med lök

Bakelse LCHF till jul

Mjuk pepparkaka med pumpa


Smördegsinbakad fläskfilé med ädelost

fläskfile_smördegsinbakad_smördeg_ädelost
Hoho!!?? de va väldigt va det ekar tomt av kommentarer från er?! Självklart förstår jag att ni har lite annat att stå i, sommartid, semester och allt men kan ni inte visa att ni finns därute lite grann i alla fall? ;-) Saknar ju er här! Kryddburken tar inte semester och jag vet ju att ni är tusentals som läser varje dag så berätta vad ni gör! Är ni lediga? På landet? Jobbar och sliter? Ätit nåt gott i sommar ni vill dela med er av? Vad gör ni, kort och gott?! :-P Det är faktiskt lite tomt här utan er….

Idag bjuder jag på en festlig klassiker till bjudrätt; smördegsinbakad fläskfilé. Alltid uppskattad och vansinnigt god. Använd din favoritost att fylla den med, eller som här kvibille ädelost, den smälter fint mellan skivorna och blir riktigt krämig.

Det här behöver du :
1 rulle färdig smördeg
500 gram fläskfile
Smör till stekning
Salt & peppar

200 gram ädelost (kvibille gräddädel)
Ägg till pensling
Sesamfrön

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär i tunna skivor. Bryn hastigt i het stekpanna med smör på bägge sidorna. Salta och peppra. Rulla ut smördegen och varva kött och ostskivor stående på smördegen. Rulla ihop och nyp till kanterna. Pensla med ägg och strö över sesamfrön. Grädda i ugn, 200 grader ca 15 min.

inbakad_fläskfile_ädelost
Fläskfile och ädelost varvat på smördegen.

smördegsinbakad_fläskfile
Hoprullad och klar för gräddning. Pensla med ägg och strö över sesamfrön.

smördeg_smördegsinbakad_fläskfile
Efter ca 15 min i ugnen på 200 grader.

inbakad_fläskfile_smördegsinbakad
Färdig att serveras! Smaklig måltid.