Vitlökssmör

Vitlökssmör

Vitlökssmör ca 4 port

200 g smör

2 vitlöksklyftor

Saft av en halv citron

Några droppar Worcestershiresauce

Salt och peppar efter smak

Låt smöret stå framme i en bunke och bli mjukt.

Pressa i citron, rör ner Worcestersås och  kryddor.

Vispa kraftigt med elvisp, tills smöret blir ljust och poröst.

Då smälter det bättre över kött, fisk eller grönsaker.

Vitlökssmör i Paprika till Entrecôte

Många förvarar smöret i en rulle i frysen, men jag har den hellre i kylen i en skål.

Då är det lätt att ta fram och få det rumstempererat snabbt.

Du kan också fylla vitlökssmöret i en paprika så blir det lite snyggare.

Här kommer du vidare till ett inlägg med 7 sorters kryddsmör och om fettets betydelse i vår mat.

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF... Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson

Delar här en av mina senaste bilder från Stockholm, vädret var fantastiskt igår.

Följ mig gärna på Instagram, så får du ta del av lite mer tips om mat, natur och annat trevligt från min vardag.

Stockholm


Så här kan en matdag se ut i vår livsstil nuförtiden
Bra mat för hjärtat :)

Bra mat för hjärtat…

Lite nya rutiner

Mitt förra inlägg blev ett av de absolut mest välbesökta sen jag startade min blogg i juni 2009.

Tack för alla besök, det värmer att så många är intresserade av att ta del av min livsstil och matfilosofi.

Jag har nu levt med lågkolhydratkost i 6 år och gått från att tidigare ha varit rejält sjuk, tablettberoende, överviktig och handikappad till ett mycket friskare och gladare liv.

En bild från mitt liv som sjuk, då jag åt en kost med mycket socker, gluten och snabba kolhydrater...

En bild från mitt liv som sjuk, då jag åt en kost med mycket socker, gluten och snabba kolhydrater…

Birgitta Höglund i Alanya

En bild av mig 13 år senare och efter 6 år med LCHF…

Har jag då levt som jag lär hela tiden?

Ja, faktiskt, det enda som ändrats är att jag hela tiden lärt mig nytt och därmed förändrat mitt sätt att äta lite då och då under tiden.

Nu senaste åren har det inneburit att jag dragit ner mycket på mejeriprodukterna, utom smör som jag äter ännu mer av idag.

Grädde och ko-ost har jag för det mesta bytt mot kokosgrädde, majonnäs och get/får-ost, vilket har gjort att jag mått ännu bättre.

Anledningen till att jag numer avstår från nästan all den goda grädden, crème fraichen, yoghurten och de flesta ostar har inget med viktminskning att göra, även om det för många hjälper till även där.

Biff med lök och champinjoner i rödvinssmörsås

Biff med lök och champinjoner i rödvinssmörsås

Jag märkte efter många år med en hög gräddkonsumtion att mina magproblem som jag lidit av ända sen jag var barn började komma tillbaka.

Jag blev bra i min mage när jag helt tog bort gluten på hösten 2009, det kändes förstås fantastiskt efter alla krånglande år när läkarna inte hittade något fel trots många undersökningar.

Enligt den läkare jag träffade då så tydde alla mina symptom på att jag är glutenintolerant, även om inte proverna visade något.

Men då för ett par år sen kröp sig liknande magbesvär på mig igen, trots att jag åt helt glutenfritt.

Min släkt på mammas sida kommer från Pargas i Finland och flera är både gluten- och laktosintoleranta, så jag bestämde mig för att prova om det gällde även mig.

Fisksoppa med kokosmjölk, recept kommer senare

Thailändsk fisksoppa med kokosmjölk från min artikel i Expressens Allt om LCHF, recept kommer senare på bloggen

Efter att jag gått över till min typ av LCHF/Paleo så har jag blivit mycket bättre i mage och tarm, även snarkningen och slembildningen i halsen har försvunnit.

Så jag kommer att fortsätta äta så här, men gör ibland ett medvetet avsteg till fest och njuter då av grädde, hemgjord glass eller goda, vällagrade ostar.

Både jag och Lennart snarkar natten efter en sån fest, men det får vi stå ut med ;)

Jag har under de här åren levt efter filosofin att man ska äta 3 mål mat om dagen för att få i sig alla näringsämnen kroppen behöver.

För mig som tycker om att laga mat har det här inte varit något som helst problem, det finns ju så fantastiskt mycket goda råvaror att variera med när man bara äter naturlig mat.

Varmrökt bacon från Trångsviken/Ramsele med äggröra

Varmrökt bacon från Trångsviken/Ramsele med äggröra

Men för Lennart blev det lite jobbigare att ändra om sin livsstil, efter många år av uteätande, färdiga rätter från frysdisken och snabbmat till att nu laga maten från grunden i sitt lilla kök hemma i Stockholm.

Vi lever tillsammans på våra resor, men i Sverige bor han på Kungsholmen och jag i Östersund.

Så den här vintern har vi ändrat lite på rutinerna så att han också ska få matlagningslust och inspiration till ett sätt att äta som fungerar bra även på hemmaplan, när han inte har personlig kock 24 timmar om dygnet ;)

Nötfrukost med kaffe

Nötfrukost med kaffe

Vi börjar varje morgon med nötfrukost vid 8-tiden, något vi båda ätit nu i 3 år.

Det är den absolut godaste frukost vi vet, så ”lättlagad” och mättande.

Bara att hälla upp 1 dl blandade nötter i en skål och blanda ner ca 30 gram smör i små kuber.

I vinter har vi också lagt till en osvavlad aprikos i små tärningar, så nu är vår frukost ännu mer njutbar och riktigt bra för magen.

Efter frukosten kör vi mitt kombinerade sjukgymnastik/yogaövningar, det sätter fart på hela kroppen och är så bra för stela leder och muskler.

Energidryck med granatäpple,grapefrukt,citron, ingefära, kokosolja och kryddor

Energidryck med granatäpple,grapefrukt,citron, ingefära, kokosolja och kryddor

Vid 10-halv 11 dricker vi en energidryck på färskpressat granatäpple, blodgrape, citron, ingefära, kryddor, hett vatten och kokosolja.

Ett riktigt gott sätt att få i oss den nyttiga kokosoljan och drinken ger energi till flera timmars promenad.

Plus att orken räcker till att handla och laga en riktigt god och stadig lunch/middag som vi brukar äta vid 14-15-tiden.

Här kommer den största förändringen i vår mathållning den här vintern.

Istället för att äta en lättare lunch vid 12 och sen middag vid 17, så har vi slagit ihop de målen till ett.

Vi har nu i några veckor ätit en rejäl lunch med en stor köttbit, fisk eller kyckling/kalkon på ca 200-300 gram.

Lite smörstekta grönsaker som paprika, zucchini, champinjoner, broccoli, lök, tomater m.m.

Inköp från grönsaksmarknaden

Inköp från grönsaksmarknaden

Grönsakerna har jag stekt i smör och kokosolja och kryddat med chili, örter och med en god syra från vinäger eller citron, det lyfter smakerna enormt.

Halva tallriken består av en stor sallad på gröna blad, rucola och bladpersilja är alltid stommen.

En mild och god kallpressad olivolja, granatäppelvinäger, äppelcidervinäger, citron eller en majonnäsdressing över, ibland även pumpakärnor, tärnat äpple eller jordgubbar.

1-2 stekta ägg som tillbehör om vi äter fisk eller kyckling, för vi har märkt att det mättar inte lika bra som till exempel proteinrikt kalkonbröst, en välmarmorerad entrecôte eller lammkött med mycket fett.

Här kan du läsa mer om mättat fett i en ny undersökning som Ann Fernholm skrev om igår.

Entrecôte med sallad, ratatouille och hemkärnat smör

Entrecôte med sallad, ratatouille och hemkärnat smör

Som tillbehör till det här blir det ibland kryddsmör men ofta bara en rejäl klick nykärnat smör inköpt på grönsaksmarknaden.

Drycken till maten är alltid friskt vatten, på de här hälsoresorna blir det ingen alkohol överhuvudtaget.

Ibland när vi ätit en kalventrecôte på uppåt 250-300 gram har det blivit periodisk fasta ända till nästa dags frukost, det är som du förstår mycket mättande.

Nykärnat smör

Nykärnat smör

Jag har länge ätit enligt periodisk fasta 14:10 utan att tänka på det som en fastevariant.

Du som följt min blogg har ju tidigare sett att jag inte är så förtjust i viktminskningsmetoder som 5:2, jag vill kunna äta rejäla portioner mat med ordentligt med smör varje dag.

Men nu de senaste veckorna har det faktiskt blivit ända upp till 18 timmars fasta några gånger och det har gått riktigt bra.

Tidigare försök att äta med långa mellanrum har fått mig att bli orkeslös och få mer värk, men nu har det istället gett mer energi och lett till mindre värk i lederna.

Då har jag ätit mindre portioner, med lägre halt av protein och fett, så det här är en modell som fungerar mycket bättre just för mig.

Märker en klar skillnad om vi äter kyckling eller fisk, då blir det ett litet kvällsmål med en kopp te vid 18-tiden.

Äggbröd - Proteinbröd

Äggbröd – Proteinbröd

Oftast en skiva bröd, särskilt mitt nya proteinbröd blir riktigt gott att smörsteka och täcka med smör och ett gott pålägg

Varierar pålägget med getost, kallrökt lax, sill, varmrökt makrill, räkor eller rimmad kalkon.

Kall kvällstallrik

Kall kvällstallrik

Ibland blir det istället en kall tallrik med kokt ägg och räkor eller kallskuret och oliver som en lätt kvällsmåltid.

Det här har fått oss båda att bli lite slankare och fastare i kroppen.

Vi har helt enkelt fått mer muskler och det är ju aldrig fel :)

Vill du ta del av fler recept än de som finns här på bloggen, så finns nu mina kokböcker Långkok för LCHF och Paleo och Grillmat LCHF till det smått otroliga priset av 49 kr att förboka inför bokrean på Bokus.

Ann Fernholm skrev ett mycket intressant förord just om fettets betydelse för smak, mättnad och näring i Långkok.

Anna Hallén skrev hur viktigt det är med vitaminer, mineraler och spårämnen i vår dagliga mat i Grillmat.

Mina kokböcker för 49 kr på Bokus just nu

Mina kokböcker för 49 kr på Bokus just nu…


3 miljoner och 3-rätters middag från mina 3 kokböcker
Laxbakelse från LCHF för seniorer  Foto Mikael Eriksson

Laxbakelse från LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

3.000.000 visningar

Tänk att idag kommer jag att passera 3 miljoner visningar sen jag startade min blogg.

Är så glad åt att min mat blivit så populär runtom i landet och även runtom i hela världen.

Statistiken visar att många av mina läsare nu kommer från USA, kanske min kommande bokutgivning där redan börjar locka nya läsare?

Jag har haft funderingar att starta en engelsk systerblogg så småningom, men fram till dess fungerar ju Google Translate, åtminstone rätt så bra.

Igår skickade jag iväg det färdiga korrekturet till min första bok på engelska, Low Carb High Fat Barbecue. Den kommer ut i juni på Skyhorse Publishing.

För att fira lite extra så bjuder jag idag på en trerättersmiddag med recept från mina 3 kokböcker, kanske nåt att prova till helgen?

Först ut blir en laxbakelse från LCHF för seniorer som jag skrev tillsammans med Dr Annika Dahlqvist.

Den boken har nu sålts slut på mitt svenska förlag, Optimal/Pagina, vi får hoppas de beslutar om nytryck framöver.

Här finns den att förboka på engelska på Amazon.com.

Dragonkyckling med rökt fläsk och oliver från Långkok för LCHF och Paleo  Foto Mikael Eriksson

Dragonkyckling med rökt fläsk och oliver från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson

Till varmrätt bjuder jag på en riktigt god kycklingrätt från Långkok för LCHF och Paleo.

En långkokt gryträtt på kycklingklubbor med smak av dragon, där köttet blir så mört så det nästan faller sönder.

En liten ischokladtryffel med hjortron blir en fin avslutning på denna festmiddag, receptet kommer från Grillmat LCHF.

Klicka på länkarna ovan till Långkok och Grillmat, då hamnar du hos Bokus och kan beställa dem för bara 79 kronor styck just nu.

Har du dem redan så köp gärna några exemplar och ge bort till någon som skulle må bra av att laga lite god och nyttig mat, då gör du både mig och dem en tjänst.

Min goda vän Ruttan sa när jag startade bloggen att jag borde ha betald reklamplats härinne, så jag kunde få in åtminstone en krona för varje klick vidare till någon produkt.

Jag valde att inte följa hennes råd eftersom jag själv inte är så förtjust i reklambloggar.

Jag har fått så otroligt mycket positiv feedback på mina recept under de här åren, det är värt så mycket mer än reklampengar. Tack för det, kära läsare <3

Den här veckan kan du läsa om min mat även i tidningsform. Bilden nedan skickade min syster häromdagen.

Allt om LCHF

I det senaste numret av Expressens Allt om LCHF medverkar jag som matkrönikör med fokus på resor.

Den finns ute i butik nu och säljs till och med måndag.

Det känns förstås väldigt roligt att mina recept får visa upp sig även i de större tidningarna därhemma.

Jag medverkar också varje månad i tidningen 100% Östersund i min hemstad, där har jag skrivit om mat nu i över 4 år.

Efter bilden på tryfflarna följer recepten på mitt förslag till en festmiddag, direkt tagna ur kokböckerna.

Klicka på bilderna så blir de större och lättare att läsa.

Ischokladtryffel med hjortron  Foto Mikael Eriksson

Ischokladtryffel med hjortron
Foto Mikael Eriksson

Laxbakelse

Recept på laxbakelse ur LCHF för seniorer

Dragonkyckling från Långkok för LCHF och Paleo

Dragonkyckling ur Långkok för LCHF och Paleo

Ischokladtryffel från Grillmat LCHF

Recept på ischokladtryffel med hjortron


Limpa LCHF med zucchini, sesam och kanel + 15 tips på andra glutenfria bröd

Zucchinibröd med sesam och kanel

Lyckat LCHF-bröd

Jag fortsätter med mitt experimenterande med att ta fram bra bröd som passar oss som äter en glutenfri LCHF/Paleo-kost.

Många har frågat efter recept på nöt/mandel-fritt bröd, så här kommer ett sånt.

De flesta som inte tål nötter och mandel kan äta kokosnötmjöl, men hör efter innan om du ska servera det till någon med svår allergi.

Det finns en del som hävdar att bröd inte hör hemma i LCHF, men jag är av en annan åsikt.

Att kunna njuta av en god smörgås bakat på bra ingredienser, utan spannmål och som inte höjer blodsockret hör verkligen in i den njutmetod som jag lever efter sen snart 6 år.

Jag äter inte min variant av LCHF för att gå ner i vikt, utan för att jag mår så bra av det.

Då finns det plats för en smörgås till eftermiddagskaffet eller till kvällsteet ibland.

Jag frossar inte i bröd som jag gjorde förr, när jag åt vitt bröd kunde det bli 4-5 mackor på kvällen.

LCHF-bröd innehåller väldigt mäktiga ingredienser, så jag blir mätt på en skiva med smör på.

Kan tänka mig att den här skulle smaka riktigt gott med julskinka och senap på…

Nedanför dagens recept hittar du länkar till många andra av mina LCHF-bröd.

Inne på min blogg på Kostrådgivarna kan du idag läsa om hur en matdag kan se ut för oss här i Alanya, med recept på en mycket god biff med lök som vi åt igår.

Zucchini

I dagens recept härinne testade jag att göra ett saftigt bröd med zucchini. För att få ett sånt bröd riktigt gott är konsten att man kör det på lite längre tid, på lite lägre temperatur i ugnen.

Då blir zucchinin bakad och ger en mustig saftighet till limpan.

Jag smaksatte den här med sesampasta, sesamfrön och kanel, så det smakar gott både som smörgås och fikabröd.

Jag förvarar det i en plastpåse i kylen och tar fram och skivar eftersom. Det blir också riktigt gott att steka som en toast i smör.

Jag är inte så förtjust i kokosmjöl annars, det ger ofta ett torrt bröd med tydlig kokossmak, men bakat på det här viset så kamouflerades mjölet väl.

Att salta bröd är också väldigt viktigt för smakupplevelsen, ett för dåligt saltat bröd får en väldigt fadd smak.

Smaka av smeten tills du får en nivå på sältan som passar just dig.

LCHF-bröd med zucchini

Zucchinibröd med kanel 1 limpa

4 ägg

3 dl grovriven zucchini

1½ dl kokosmjöl

50 g sesamfrön, ca 1 dl

½ dl tahini, sesampasta

2 msk kokosolja

2 msk linfrön

2 msk kanel

2 msk fiberhusk

ca 1 tsk salt

Vispa äggen tjockt med elvisp några minuter. Blanda de torra ingredienserna väl.

Blanda zucchinin och kokosoljan i äggsmeten och rör ner mjölblandningen med stora tag.

Smaka av med salt och om du vill ha mer kanelsmak. Fyll i en smord, avlång form på ca 1 liter.

Grädda på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna på galler.

Kaffe och smörgås LCHF

Kaffe och smörgås LCHF

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Halloumibröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Små valnötsbröd

Fetaostbullar

Kryddiga nötkakor

Pizzabullar

Pannkaksbröd

Frökex

Scones LCHF/Paleo

Kryddade Brödkakor

Ostbröd i stekpanna

Kokosbröd

Ostbröd med sesamfrön

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo


Frökex med hemlagad färskost på LCHF-bjudning

Färskost på fjällfil

I fredags var det dags för mitt och Lindha Vikströms (Halva Lindha) första LCHF-gig tillsammans, där vi informerade om LCHF och bjöd på diverse godsaker.

Det fina namnet på vår LCHF-bjudning hittade Lindhas man på, lite roligare än att bara kalla det hela en matdemonstration ;)

Vi blev inbjudna att prata om vår typ av mat på ICA Matmästaren här i Östersund, som också stod för råvarorna till det vi serverade.

Vi bjöd på gulaschsoppa från min Långkokbok och en hemgjord färskoströra från Grillmat LCHF.

Färskosten serverade vi till Spröda frökex från Huså Bröd, som bjöd på smakprov till alla.

Här kan du läsa mer om hur vårt samarbete startade för 3 år sen, kring det LCHF-frökex som de nu bakar efter mitt recept.

LCHF-klubben bjöd på sitt Fröknäcke och så delade vi ut informationsbroschyrer om LCHF för nybörjare från Kostdoktorn.

Det blev en mycket lyckad eftermiddag, både gulaschsoppan och frökexen blev mycket uppskattade och många stannade för att prata med Lindha och mig.

Lindha Vikström, Halva Lindha.se

Lindha Vikström och Birgitta Höglund

Vi har båda fått stora hälsovinster av att äta LCHF, det var många som ville veta mer om det.

Lindha, som skriver den populära bloggen Halva Lindha.se, har gått ner fantastiska 70 kilo de senaste åren och jag har blivit i stort sett symptomfri från min fibromyalgi.

Magbesvär och migrän som jag haft sen barndomen är också borta, så det här är en kostmodell vi båda kommer att hålla oss till. Vi vill absolut inte tillbaka till de svårigheter vi hade innan.

Det var så roligt och givande att träffa så många som följt våra bloggar, så vi vill gärna göra fler såna här evenemang tillsammans.

Det är ett väldigt bra sätt att sprida information om LCHF, både till dem som redan känner till vårt sätt att äta och till de som fortfarande tror att det är en konstig modediet som innehåller bara kött och smör.

Tror vi lyckades övertyga flera att prova på, det roligaste var att så många unga är nyfikna på det här med att äta naturlig mat.

Det har verkligen spridit sig bland den yngre generationen att socker och mjöl inte alls är bra för hälsan.

Idag får du recept på min lättlagade färskoströra och några olika användningsområden för osten.

Här på Halva Lindha kan du läsa mer om vår trevliga matdag tillsammans.

Färskost på fjällfil

Färskost

½ liter fjällfil

½ dl crème fraiche

Flingsalt efter smak

Värm upp filmjölken till 50 grader under omrörning. Häll i kaffefilter eller silduk och ställ i kylen att rinna av över natten.

Häll upp osten i en bunke och rör ner crème fraichen och smaka av med salt. Blanda i så mycket du tycker blir gott av den smaksättning du vill ha, här några goda förslag.

Riven pepparrot, finhackad gräslök eller andra örter, pressad vitlök, finhackad chili, stött kummin, hackade valnötter, svartpeppar, finhackade soltorkade tomater eller oliver.

Den är också god naturell eller varför inte med kardemumma och lite honung eller annan sötning på ett frökex, så blir det lite mer smak av kaffebröd.

Serranorullar med färskost, valnötter och rökta musslor

8 stora skivor Serranoskinka

1 dl färskost

1 dl valnötskärnor

16 st rökta musslor

Hacka valnötterna och blanda samman med osten. Dela skinkskivorna på längden och lägg en tesked av oströran vid ena kanten. Lägg en mussla på osten och rulla ihop.

Som del i en tapasbuffé räcker det med två rullar per person, annars blir receptet till en mättande lunch för 2 med en grönsallad och kokta ägghalvor till.

Färskoströra från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Färskoströra från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Färskoströra med kapris och dill

1½ dl färskost

1 msk finhackad kapris

1 msk finhackad dill

1 tsk rapsolja med citron

Lite salt och vitpeppar

Blanda alla ingredienser utom kryddor i en bunke. Rör om väl med en slev eller elvisp tills det blir en smidig röra.

Smaka av med salt och peppar. Kaprisen är väldigt salt i sig, så ta det lite försiktigt.

Forma små ägg av röran med en sked doppad i varmt vatten. Servera till stekt fisk eller kyckling.

Färskost på fil


Norsk snabbmat, en natt i Bergen och några timmar i Hell

Norsk snabbmat

Nyttig och god snabbmat

Nu har det äntligen blivit dags att skriva det sista inlägget om vår resa på Hurtigrutten häromveckan.

Det är så många recept som pockar på uppmärksamhet i min hjärna, så ibland glömmer jag att skriva det jag planerat sen tidigare… ;)

På resan körde vi en liten budgetvariant vid måltiderna, det hade blivit för dyrt att bara äta på restaurang i 4 dygn.

Blev riktigt glatt överraskad att hitta en fin snabbmatsvariant i snabbköp och närbutiker, rå lax med sesamfrön och en soyasås från Salmalax.

Tyvärr finns den inte i Sverige än, men stöt på hos Salmalax så kanske de börjar sälja den här med.

Pratade med en representant för dem på NK i fredags när de bjöd på laxen, men de visste inte om den svenska marknaden var mogen för den här typen av snabbmat än, blev svaret. Jag tror vi är mogna för det.

Många matbutiker har samma typ av salladsvagn som i Sverige, vi köpte kokta ägg, fetaost och grönsaker på Rema 1000. Ett paket Bregott havssalt och nötter tog jag med hemifrån.

Till det handlade vi rökt sill, rømmesild, räksallad och andra goda tillbehör på fiskhallen Ravnkloa i Trondheim och på matbutiken.

Rømmesild

Ett av stoppen på Hurtigrutten

Vi hade kylskåp på hotellrummen och i hytten så det var inga problem att hålla maten fräsch. Annars brukar jag ta med en fryst vattenflaska på resan, så håller den maten kall första dygnet.

Bor man på hotell utan kylmöjligheter så finns ofta en ismaskin eller så kan man få is i baren. Lägger den i tvättstället, på med det som ska kylas och sen över med en dubbelvikt badhandduk. Då har jag enkelt fixat en egen kyl.

Nedan får du se lite fler matbilder från resan och bilder från övernattningen i Bergen på anrika hotell Grand Terminus.Bergens järnvägsstation

Grand Terminus Bergen

Baren på Grand Terminus

Utsikt från Grand Terminus i Bergen

Frukostbuffé på Grand Terminus

Gott smör till frukosten

Min frukosttallrik

Frukostmatsalen på Grand Terminus

Bergen

Bergen

Bergen

De sista timmarna när vi landat i Trondheim och väntade på tåget tillbaka till Östersund tillbringade vi på fina Hotell Rica i Hell, precis invid Vaernes flygplats.

Vädret var bedrövligt så vi vill inte åka in till stan bara för några timmar. Vi blev väldigt väl bemötta på hotellet, fick te och kaffe och gratis internet medan vi väntade.

Rica Hell Hotel

Brunch på Rica Hell Hotel

Dessertbordet på Rica Hell Hotell

Norsk fisksoppa på Rica Hotell i Hell

Lunch på Rica Hell Hotell

Dopgäster på Rica Hell Hotell

De hade dukat upp en fantastisk lunchbuffé som var en fröjd för ögat och mycket populär hos ortsborna. Vi fick se ett helt dopfölje som kom till restaurangen, många var klädda i vacker bunad, folkdräkt.

Det hade blivit så mycket buffémat på frukostarna på resan för oss, så vi tog bara en hamburgare på traktens gräsbeteskött med extra smör och en mycket god om än inte så vacker fisksoppa med picklad rödlök.

Vi delade på rätterna och höll oss mätta ända tills vi kom hem.

Jag kan verkligen rekommendera både en resa på Hurtigrutten och övernattningar på de hotell vi bodde på, du kan läsa mer om resan i de här inläggen:

Dag 1 – Trondheim

Dag 2 – En fantastisk resa på Hurtigrutten

Dag 3 av vår resa i Norge och på Hurtigrutten

 

Hell station

Tåg genom Norge


Kostfonden.se – nystartad fond för kostforskning
Länk till Kostfonden.se

Länk till Kostfonden.se

Nystartad kostforskningsfond

Idag lanseras Sveriges första ideella kostforskningsfond, Kostfonden.se, med målet att samla in pengar till studier på området kost och hälsa.

Ett fantastiskt bra initiativ, det behövs verkligen oberoende forskning kring dessa mycket viktiga ämnen.

Idag är det ofta pengar från livsmedels- och läkemedelsindustri som finansierar forskningsrapporterna, resultatet kan ju tyvärr då vinklas till betalande företags fördel.

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm, som är en av initiativtagarna bakom Kostfonden, har precis kommit med sin nya bok, Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar.

Boken är en uppföljare till succén Ett sötare blod, som blivit en mycket viktig del i dagens kostdebatt.

Så här skriver Ann i mailet jag fick igår om lanseringen: ”Min förhoppning är att denna fond ska kunna bli den kraft som kan leda till förändring i vården. Fem kronor av ”Det sötaste vi har” kommer att gå till fonden.”

Bild lånad från Kostfonden.se

Bild lånad från Kostfonden.se

Utdrag från Kostfondens hemsida:

”Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete”

”Kostfondens mål: fler människor ska leva friska

»Låt maten vara din medicin och medicinen vara din mat.« Det sa medicinkonstens fader Hippokrates flera hundra år f. Kr. Men sedan de första livräddande läkemedlen kom under början av 1900-talet har medicinsk forskning främst handlat om att utveckla nya effektiva piller. De fungerande kostbehandlingar som användes, till exempel vid diabetes och epilepsi, föll i glömska och mat blev något som vi enbart äter för att få näring och energi.”

Bild lånad från Kostfonden.se

Bild lånad från Kostfonden.se

Många har efterlyst just den här typen av oberoende fond, så nu är det upp till var och en att bidra efter sin egen förmåga.

Tillsammans kan vi hjälpas åt att bli ett av världens ledande länder inom forskningen på mat/hälsa, så lämna gärna bidrag du med.

Jag valde formen månadsbidrag som dras direkt från kontot. Känns så bra att kunna hjälpa till att förbättra folkhälsan på det här sättet.

Kostfonden.se – lämna bidrag

Kostfonden på Facebook

Ann Fernholms blogg Ett sötare blod

Det sötaste vi har av Ann Fernholm Länk till Bokus

Det sötaste vi har av Ann Fernholm
Länk till Bokus


Frökex med kardemumma och tankar om glutenfria fröbröd

Spröda frökex

Populära frökex

Frökex och fröknäcke har blivit väldigt populära, inte bara i LCHF/Paleokretsar. Det finns nu en mängd olika sorter i butikerna, så roligt att det börjat dyka upp gott bröd även för oss som inte tål gluten eller av annan anledning väljer att inte äta spannmål.

Tyvärr finns även en del sorter som ger sig ut för att vara anpassade för LCHF/Paleo, ibland med innehåll av råg, havre eller kruskakli från vete.

Många, även LCHF-förespråkare, tror att kruskakli är glutenfritt eftersom det är skaldelar från vetet. Men det kan följa med rester av vetekärnan vid skalningen, så det är inget jag rekommenderar att använda.

Så här skriver Svenska Celiakiförbundet på en fråga om just kruskakli på sin Facebooksida:

”Har fått ett recept på bröd där det inte fanns något mjöl i men något som heter kruskakli. Är det något en glutenintolerant kan äta? Någon som vet?

Svenska Celiakiförbundet: Hej. Kli som kommer från vete, korn och råg kan innehålla gluten. Kruskakli är en grov variant av vetekli, innehåller upp till 50% kostfiber och kommer från vetekornets skaldelar. Vetekornets skaldelar innehåller inte gluten i sig, men vid framställningen kan andra delar av vetekornet hamna bland skaldelarna.”

Flera mjuka brödsorter, tortillas och pasta säljs av Carbzone med stämpeln LCHF, men de innehåller både vetemjöl och extra gluten.

Så håll koll på innehållsförteckningen om du inte vill komma hem med ett bröd eller någon annan vara du inte kan/vill äta.

Här på Alpha Plus kan du läsa en mycket bra lathund som beskriver alla varor som kan innehålla gluten.

Här skriver Annika Dahlqvist om en ny bakmix med lågkolhydratprofil som lanseras med hjälp av Fredrik Paulùns namn. Kex som innehåller havre, råg och spelt.

När jag började med LCHF för 5½ var rekommendationerna att man kan äta finncrisp eller flatbröd, bara för att de per skiva innehåller låg andel kolhydrater.

Men så gott som alla LCHF-förespråkare har idag gått över till att ta bort spannmål helt ur kosten.

Glutenintolerans ökar lavinartat och det är idag inte bara magbesvär som är vanliga, även symptom som eksem, huvudvärk, trötthet, fibromyalgi, benskörhet och depression kopplas till de problem som gluten orsakar i kroppen.

Spröda frökex från Huså Bröd med röra på gravad regnbåge från Börtnans Fjällvattenfisk

Spröda frökex från Huså Bröd med röra på gravad regnbåge från Börtnans Fjällvattenfisk

Nedan följer en ny variant på mitt fröknäcke, som numera bakas av Huså Bröd. Receptet på regnbågsröran på kexen ovan kommer du till genom att klicka på bilden.

De här med kardemumma gjorde jag en vinter i Turkiet, där finns inte mycket att välja på i brödväg när man inte tål gluten.

Frökexen är den här gången gjorda mer som ett kaffebröd, med en liten sötma från honung eller om du föredrar det, från  sötningsmedel.

Kardemumman ger dem en riktigt härlig smak. Kanske nåt att testa till helgens fikastunder?

Kardemummakex utan gluten

Frökex med kardemumma

1½ dl sesamfrön

1 dl linfrön

2 msk pofiber

1 msk fiberhusk

1 msk mald kardemumma

1 msk honung eller björksocker/sukrin

1 tsk salt

½ dl smält smör

2½ dl kokande vatten

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Koka upp vattnet och ta från värmen. Tillsätt smör och honung eller valfri sötning.

Häll smörvattnet över fröblandningen, rör ihop alltsammans ordentligt. Häll ut det direkt på en bakplåtspappersklädd plåt. Bred ut smeten till en jämn kaka över hela plåten. Min har måtten 33×30 cm.

Grädda i mitten av ugnen (jag har vanlig, inte varmluft) på 150° i 45 minuter. Ta ut plåten efter 30 minuter och skär kakan i små fyrkanter, det går enklast med en bakskrapa av metall eller en pizzaslicer.

Grädda ytterligare i 15 minuter. Ta ut och sära lite på kexen. Låt torka på 50° i 2-3 timmar. Låt kallna på galler och förvara i lufttät burk.

Kexen är väldigt goda med smör och ost på, till en kopp kaffe eller te.

I går kväll hittade jag mina 3 kokböcker på Skyhorse Publishing, nu börjar det kännas lite mer att det är på riktigt.  Tänk, mina böcker kommer att finnas i USA och England nästa år…

Fantastiskt roligt, särskilt som jag fått höra från flera förläggare här i Norden att det är väldigt ovanligt att skandinaviska författare ges ut i Amerika, särskilt med 3 böcker samtidigt.

Det här är stort, mycket stort för mig, särskilt eftersom det var jag själv som kontaktade Skyhorse och frågade om de ville översätta min böcker :)

Missa inte min tävling som pågår till den 5 oktober. Du kan vinna Långkok för LCHF och Paleo, läs mer Här.

Birgitta Höglunds kokböcker

Fröknäcke från Långkok för LCHF och Paleo

Fröknäcke från Långkok för LCHF och Paleo

 


Smörstekt röding med gräddstuvade kantareller och romanesco

Smörstekt röding med gräddstuvade kantareller

Njutbar fiskmiddag

En av de bästa rätter jag kan tänka mig är smörstekt fjällfisk. Jag har sån tur att jag har jägare/fiskare i Familjen, så förråden av röding och öring fylls på lite då och då när det är älgjaktstider.

De lägger då nät på kvällen och vittjar dem på morgonen innan dagens jakt sätter igång, ett verkligen tidseffektivt sätt att ta reda på det som bjuds i naturen. På väg från jaktpasset blir det ibland också en hel del fjällkantareller som plockas.

Senaste helgen var en sån riktigt lyckad fångstdag, det var bara älgen som klarade sig. Jag fick en påse med några fina fiskar och en stor påse kantareller, det är verkligen guld värt.

Fisken mår bäst av att bara saltas lätt in- och utvändigt och stekas ett par minuter på var sida i rejält med smör.

Sen stänger jag av plattan och lägger på ett lock på glänt, så får fisken steka färdigt under några minuter till. Går det lätt att dra loss ryggfenan så är fisken färdigstekt, låt den annars ligga nån minut till.

Kantarellstuvningen till min fina fisk gjorde jag så här:

Kantareller

Kantarellstuvning 2 port

3 dl kantareller i bitar

25 g smör

2 dl grädde eller kokosgrädde

1 färsk, liten rödlök

1 tsk vit balsamvinäger

Salt och peppar

Skär löken i smala strimlor. Bryn smöret och låt svampen steka gyllenbrun ett par minuter. Tillsätt löken och låt den fräsa med en stund.

Salta, peppra och häll på vinägern och låt den koka in i svampen. Tillsätt grädden, koka upp och låt småputtra ca 10 minuter så stuvningen tjocknar.

Servera med kokt romanesco, blomkål eller broccoli och några skivor smör till.

Den vackra och smakrika romanescon, rödlöken, tomaterna och dillen kom från ekologiska odlaren Ås Trädgård, så det här är verkligen en måltid med den bästa näring och smak jag kan tänka mig.

Romanesco från Ås Trädgård

Romanesco från Ås Trädgård


Dag 3 av vår resa i Norge och på Hurtigrutten
Kvällsutsikt från vår balkong på MS Finnmarken, Hurtigrutten

Kvällsutsikt från vår balkong på MS Finnmarken, Hurtigrutten

Sista etappen på Hurtigrutten

Fredagens vackra väder mellan Trondheim och Molde byttes under natten till regn och mycket låga moln hela lördagen. Så nu har vi verkligen fått se all slags väder på vår resa med MS Finnmarken, förutom storm. Båten har knappt ens gungat.

Resan har varit mycket bekväm, särskilt som vi fick en så fin hytt då receptionschefen hade uppgraderat oss till en svit. Bara som en överraskning, han brukar visst göra så ibland när det finns en svit ledig, så vi vann verkligen högsta vinsten.

Jag skrev när jag bokade och bad om att få en hytt högt upp i båten med utsikt, eftersom den ospecificerade hytt jag bokat kunde ha begränsad utsikt. Vi fick då en av de finaste sviterna, till samma pris som en vanlig hytt. Snacka om att vi blev överraskade… När vädret är sämre kändes det riktigt bra att bo så här flott, mycket tid spenderades i vår svit.

Jag fick också ett trevligt möte med hotellchefen på båten för att presentera Spröda frökex från Huså Bröd och ge honom ett smakprov.

Hurtigrutten köper sedan tidigare ostar från Gangstad Gårdsysteri som är leverantör av kexen i Norge. Så det skulle ju passa ypperligt om de kunde servera frökexen som tillbehör till de lokala ostarna.

Spröda frökex LCHF/Lavkarbo

Spröda frökex LCHF/Lavkarbo

Han var riktigt intresserad och skulle prata med ledningen, så nu är det bara att hålla tummarna att kexen så småningom kommer att finnas på båtarna.

Här nedan ser du fler bilder från resan och på den mat som serveras på båten, på lunch och middag är det mycket lokala produkter.

Norge har en stolt mattradition med ett stort utbud av lokalproducerat gräsbeteskött och förstås mängder av fisk och skaldjur.

Där ingen skulle tro att någon kunde bo...

Där ingen skulle tro att någon kunde bo…

Kristiansund

Kristiansund

Vackert även i gråväder

Vackert även i gråväder

Inloppet till Bergen

Inloppet till Bergen

Hurtigruteterminalen i Bergen

Hurtigruteterminalen i Bergen

Bergen anlöptes 14.30, regn och rugg även här. Det var tur vi hade första dagen med vackert väder, men jag tycker faktiskt att även bilder i gråskala kan vara riktigt vackra.

Vi bodde över natten på hotell Grand Terminus, alldeles i närheten av buss- och tågstation.

Det var verkligen skönt att komma in i värmen vid brasan i hotellbaren, efter en långpromenad från terminalen i det duggiga vädret.

Värmande brasa på Grand Terminus

Värmande brasa på Grand Terminus

Det blev ett intressant och trevligt möte även här. En av Kostrådgivarna, Audun Jåvold, bor i Bergen. Här kan du läsa hans hemsida Sunne liv.

Vi tog en kopp te vid brasan i hotellbaren och pratade om våra gemensamma tankar och idéer kring bra mat. Vi hoppas så småningom kunna samarbeta kring ett projekt om vårt stora intresse för traditionell mat.

Efter en god natts sömn avnjöt vi den bästa frukosten på hela resan. Det var både vackert upplagt och smakrikt, inga burksillar utan egna inläggningar som inte alls var söta.

En promenad i de vackra kvarteren hanns med innan det var dags att åka vidare till Flesland, flygplatsen i Bergen för att flyga upp till Vaernes utanför Trondheim och sen ta tåget hem till Östersund. Läget på hotellet passade riktigt bra, det tog inte många minuter att gå till bussen.

Återkommer i ett eget inlägg om besöket i Bergen, en stad vi absolut kommer att återkomma till.

Här följer lite matrelaterade bilder på det som serveras på MS Finnmarken och några härliga akvareller av Dagfinn Bakke som prydde väggarna i trapporna. Bilder att bli glad av.

Frukost på Hurtigrutten

Frukost på Hurtigrutten

Sillfrukost

Kaptenens bord

Kaptenens bord

Lunchbuffé på MS Finnmarken

Lunchbuffé på MS Finnmarken

Lokala ostar till dessert

Lokala ostar till dessert

Dagfinn Bakke på Hurtigruten

Dagfinn Bakke

Dagfinn Bakke

Utsikt från balkongen

Utsikt från vår balkong