Lättlagad husmanskost – Dillkött på kyckling

Fredagskyckling

Den här veckan har jag delat recept på lättlagad husmanskost varje dag, för att visa hur enkelt det kan vara att laga både god och näringsrik mat utan att behöva ha så stora matlagningskunskaper.

Det här är exempel på mat som jag ofta lagade när jag jobbade som kock på lunchrestaurang, rätter som var mycket populära hos gästerna.

Om du klickar på bloggnamnet högst upp på sidan så kan du enkelt scrolla nedåt och ta del av de tidigare recepten.

Dagens rätt är dillkött, här har jag gjort en snabbvariant på kycklingbröst och förstärkt den med svamp och purjolök.

Dillkött på kyckling 2 port

300 g kycklingbröst eller urbenat kycklinglår

200 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

2 dl strimlad purjolök

2 dl grädde/kokosgrädde

1 dl av min enkla kycklingbuljong

½-1 tsk ättikssprit 12% eller 1 pressad citron

2 msk hackad dill

Salt och peppar efter smak

Dela champinjonerna i 4 delar, bryn dem och purjon i hälften av smöret, krydda med salt och peppar.

Skär kycklingen i 3×3 cm stora bitar, bryn och krydda. Blanda allt det stekta i en gryta.

Häll på grädde och buljong, koka upp och låt puttra ca 15 minuter tills kycklingen är färdigkokt.

Smaksätt med dill och ättika, smaka av om det är bra syra och sälta.

Tycker du inte om dill så kan du smaksätta såsen med riven pepparrot istället.

Jag serverade dillköttet med smörbrynt blomkål och morot, det blir också gott med blomkålsmos.

Vill du ta del av fler av mina lättlagade recept så hittar du hundratals i kokböckerna nedan, har du matintresserade medlemmar i familjen så kanske någon av dem kan bli en fin julklapp.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Dillkött på kalv från Gammaldags husmanskost

Foto Mikael Eriksson
Kycklinggryta med indiska smaker

Näringsrik hälsokost

Jag tycker väldigt mycket om det indiska köket, idag får du recept på en korma på mitt sätt.

Det här är en rätt som lagats rätt ofta i mitt kök, mestadels med lamm men här är den lagad med kyckling.

Jag använder gärna ingefära och gurkmeja i både mat och dryck, kryddor som ger en riktig hälsoboost.

Så passa på att äta mycket av dem nu när förkylningstiderna slår till med full kraft.

Även kanel och kardemumma är favoritkryddor i mitt kök, så för dig som vill ha ett recept för att fira Kanelbullens Dag så hittar du här mina kanelbullebollar.

Snabb Chicken Korma 1 port

1 färskt kycklingbröst

1 dl kokosgrädde

2 msk kokosolja

2 msk mandelmjöl

1 msk riven ingefära

½ liten gul lök

½ riven vitlöksklyfta

1-2 tsk ekologisk gurkmejamix

1 tsk pressad citron

1 krm kardemumma

1 krm kanel

Salt och peppar

Skär kycklingen i tunna strimlor och löken i smala klyftor. Stek i kokosoljan, tills det fått lite färg.

Krydda med salt, peppar, vitlök, ingefära, gurkmeja, kanel och kardemumma.

Låt alltsammans fräsa en minut under omrörning.

Tillsätt mandelmjöl, kokosgrädde och citronsaft.

Koka upp och låt puttra några minuter, tills grytan tjocknat.

Servera med blomkålsris, riv färsk blomkål, lägg i ett durkslag och stoppa ner en minut i kokande, saltat vatten.

Blomkål

Jag har haft med den här grytan i olika varianter i flera av mina kokböcker.

I Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker finns ett recept som du ser här nedanför på Mikael Erikssons bild.

I E-boken Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken hittar du en annan med lamm och kikärtor, proteinet i grytan går att variera efter tycke och smak.

I min snart slutsålda vegetariska kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv finns flera goda smårätter och smoothies kryddade med ingefära och gurkmeja.

Här finns Gröna, sköna tillbehör som E-bok.

Lättlagad gratäng med kyckling, bacon och jordnötter
Kycklinggratäng med Bacon, Grädde, Chilisås, Paprika och Ekologiska Jordnötter

Min variant på Flygande Jakob

Flygande Jakob var en populär lunchrätt på 90-talet när jag jobbade som restaurangkock.

Med ris i botten, bananer och grädde med chilisås, den gick hem hos både stora och små gäster.

I dagens variant har jag ändrat om den till en rätt med lite färre kolhydrater men med mycket goda smaker.

Gratänger är ett bra sätt att ta vara på helgens rester, så i det här receptet kan du stoppa ner lite av det du har hemma.

Kycklinggratäng LCHF

Kycklinggratäng 2 port

100 g urbenat grillat, stekt eller kokt kycklingkött

½ paket bacon

½ grön paprika

½ dl ekologiska jordnötter

1½ dl grädde

1 dl bearnaisesås

2 msk av min rabarberchutney eller sockerfria chilisås

Salt och peppar

Skär kycklingen i mindre bitar. Skär baconet i strimlor och paprikan i bitar.

Lägg allt i en smord form och strö jordnötter över.

Rör ihop bearnaise, grädde och rabarberchutney eller chilisås.

Fördela som ett täcke ovanpå kycklingen, gratinera i 25-30 min i 175°.

Jag serverade gratängen med en grönsallad med pressad citron, olivolja och gräslök.

Fler tips på mina mest lättlagade rätter hittar du i E-boken Gammaldags husmanskost och i Stora diabeteskokboken.

Kyckling till middag, med lite kolhydrater

Örtkryddad, ugnsstekt kyckling med gräddsås

Populär husmanskost

Idag bjuder jag på ett av de mest populära recepten i bloggens 15-åriga historia.

Ugnsstekt kyckling blir väldigt saftigt och gott, dessutom är den rätt enkel att laga till.

Med gräddsås och kokta sommargrönsaker som tillbehör så får du en härlig middag som passar både till vardags och till fest.

Örtkryddad kyckling i ugn 4 port

1 färsk kyckling ca 1,3 kg vägde min ekologiska

2 msk olivolja

2 msk blandade, torkade örter

2 msk salt

1 tsk chiliflingor

3 stora vitlöksklyftor

1 ekologisk citron

2 msk smält smör till pensling

Skölj kycklingen in och utvändigt i kallt vatten. Ställ på högkant i ett durkslag och låt rinna av.

Värm ugnen till 125°. Mortla örter, chili och salt till ett pulver. Jag tog lika delar av timjan, oregano och mynta.

Tvätta citronen och skär den och vitlöksklyftorna i mindre bitar. Gnid in kycklingen med olivoljan.

Krydda inuti och gnid sen in örtblandningen ordentligt överallt. Stoppa in vitlök och citron i fågeln och lägg på galler i en långpanna.

Vill du inte ha örter på kycklingen så byt bara ut dem mot 2 msk paprikapulver.

Ställ in långt ner i ugnen och stek i ca 3 timmar.

Ta ut kycklingen efter en timme och pensla med smält smör. Efter en timme till samma procedur.

Mot slutet av stekningen häller du 2 dl vatten i formen, så stekskyn löstes upp.

Prova om fågeln är klar när det gått 2½ timme, det beror lite på hur stor din kyckling är.

Det ska inte komma ut någon rosa köttsaft när den är klar, temperaturen inne vid benet ska då vara 82º.

Täck med folie och låt vila en stund innan du skär upp kycklingen. Den är mycket god kall också.

Under tiden kycklingen står i ugnen och lagar sig själv så kan du koka en god gräddsås till, här kommer mitt bästa recept.

Gräddsås 4-6 port

5 dl grädde eller kokosgrädde

1 dl av min enkla buljong

1 dl steksky från kycklingen

1 liten, gul lök

1 msk balsamvinäger

1 tsk Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja

ca ½ tsk vitpeppar

Salt efter smak

25 g smör till stekning

Finhacka löken och fräs i smöret några minuter på medelvärme utan att den får färg, krydda med peppar och lite salt.

Häll på buljong och Worcester/soja. Låt koka kraftigt i 10 minuter, så buljongen reduceras och ger såsen en kraftigare smak.

Rör ner nästan all grädde och smaka av med salt, var lite försiktig för steksyn som ska hällas i mot slutet är rätt salt i sig.

Koka upp och dra sen ner på låg värme.

Låt såsen puttra i upp till en timme på svag värme. Ju längre, desto godare sås.

Rör då och då, så det inte bränns. Späd med mera grädde och ev lite vatten om såsen blir för tjock.

När kycklingen är klar så tar du av 1 dl av skyn och sila genom en tesil ner i såsen, det ger extra god smak.

Resten av skyn kan du frysa in till kommande såskok.

Fler goda och enkla tips och recept på min typ av mat hittar du i kokböckerna nedan.

Bilden på kyckling med currysås nedanför länkarna kommer från min senaste bok som kom i höstas, Stora diabeteskokboken.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD


Foto Mikael Eriksson
Grillade, citronmarinerade kycklingspett till Mors Dag

Kycklingspett

Grilla till Mor

Efter en riktigt kylig vår så kom då äntligen försommarvärmen med besked, så inför Mors Dag i morgon bjuder jag på ett riktigt gott tips om du vill överraska din kära mamma med en grillmiddag.

Den här lättgjorda citronmarinaden är suverän till kycklingspett, men den passar fint även till fläskkött och fisk.

Jag tycker om att servera flera olika såser och grönsakstillbehör till grillat, du hittar tips och länkar till dem på bilden efter marinaden.

Vill du hellre göra en smörgåstårta till Mors Dag så hittar du ett riktigt gott zucchinibröd som passar bra till och här ett vitt formbröd och tips på goda fyllningar.

Citronmarinad till kycklingspett 5-6 port

1 kg färskt kycklingbröst eller kycklinglår

1 dl olivolja

Skal och saft av 1 ekologisk citron

2 msk glutenfri tamarisoja

ev 2 msk valfri sötning

1 tsk chiliflingor

Skär kycklingen i bitar, ca 3×3 cm. Blanda alla ingredienser till marinaden.

Lägg kycklingen i en plastpåse och häll över marinaden.

Knyt igen och massera runt köttbitarna, så marinaden kommer åt överallt.

Lägg på ett fat i kylen minst några timmar, men helst ett dygn. Vänd några gånger under tiden.

Trä upp kycklingen på blötlagda träspett eller metallspett.

Grilla ett par minuter på var sida så de får fin färg, krydda med salt och peppar.

Låt eftersteka på låg värme på sidan om glöden i 10 minuter så blir de genomstekta men inte torra.

Jag serverade de grillade spetten tillsammans med en morotssallad på små fina snacksmorötter, som jag strimlade på längden med osthyveln och marinerade en stund med citronolivolja, flingsalt och pumpafrön.

Små, råa blomkålsbuketter, cocktailtomater och bladsallad blir ett bra komplement.

Fetaoströra, örtbearnaise och min kanariska mojo smakar riktigt gott till.

Present till en matglad Mor

I länkarna här nere hittar du de tre av mina kokböcker som fortfarande finns att köpa inbundna.

Kanske nån av dem kan bli en fin sistaminutengåva till Mor?

Skriv ut en bild på omslaget och gör ett fint presentkort, helt säkert blir det uppskattat.

Tips på fler såser och goda tillbehör till grillat och sommarens alla måltider finns i mina kokböcker Birgitta Höglunds bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Tycker hon bättre om vår traditionella husmanskost så finns det i mängd i Stora diabeteskokboken, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.

Rödbetsmousse med chèvre från Gröna, sköna tillbehör

Parmalindat, fyllt kycklinglår från min grillbok
Foto Mikael Eriksson

Stekt torskrygg med brynt pepparrotssmör från Stora diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson
Glutenfri kycklingpaj

Mat med vårkänsla

Sparris och kyckling är traditionell vårmat, idag har jag kombinerat dem i en smakrik och saftig kycklingpaj.

Pajen är god både varm och kall, ta gärna med den ut på picknick i vårsolen.

Skalet blir gott även till efterrättspaj, om du minskar på saltet och eventuellt smaksätter lite med valfri sötning.

Ät, njut och må gott!

Glutenfri kycklingpaj ca 4 port

75 g kallt smör

1 dl kokosnötmjöl

1 dl nötmjöl eller mandelmjöl, jag hade paranötmjöl

½ dl sesamfrön

2 msk psylliumhusk

1 ägg

2 msk vatten

ca 1 krm salt

Skär smöret i små tärningar. Häll mjölsorterna, husk och salt i en bunke.

Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget.

Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.

Tryck ut den med handflatan i en smord pajform med löstagbar kant.

Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.

Förgrädda pajskalet i 5 min på 200°.

Pajfyllning

3 dl kyckling i bitar (grillad, ugnsstekt eller kokt)

3 ägg

1 dl keso

1 dl grädde

2 dl riven ost

2 tsk smulad dragon

Salt och peppar

Till garnering: lättkokt grön sparris

Fördela kycklingen över det förgräddade pajskalet.

Rör ihop äggen med grädde, keso och den rivna osten.

Smaksätt med salt, peppar och dragon.

Fördela smeten över kycklingen, garnera med sparrisen.

Grädda på 200° i ca 30 minuter, tills äggstanningen känns fast.

Servera med en grönsallad och min goda majonnäsdressing.

Vill du skära pajen i riktigt fina bitar så låt den kallna först, ställ sen i kylen ett par timmar.

Då kan du skära fina tårtbitar med en vas kniv, värm dem då i 175 grader i ca 15 minuter innan serveringen.

Fler tips på pajer och annan picknickmat och gofika hittar du i min kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Den utsågs till Sveriges bästa hälsokokbok 2021 på internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards, vilket kändes väldigt roligt och hedrande.

Fredagsfågel – Smakrik gryta på kalkon eller kyckling

Det smakar fågel

Nu är jag tillbaka igen efter några dagars ledighet härifrån under Valborg och 1a Maj.

Jag kommer nu att fortsätta dela med mig av naturligt goda maträtter och bakverk mest varje dag, prenumerera gärna på mina blogginlägg så missar du dem inte.

Du kan annars klicka på bloggnamnet häruppe och scrolla neråt, så kommer du till den senaste tidens inlägg och recept.

Fågel är väldigt gott tycker jag, föredrar kalkonbröst framför kyckling då det har mer av både smak och struktur.

Kalkonbröstet är mer som färsk skinka i konsistensen, det passar väldigt bra till den här typen av grytor.

Som tillbehör tog jag vara på blasten från ett blomkålshuvud, men det blir gott även med andra smörstekta kålsorter eller zucchini om du inte råkar ha blomkålsblast hemma.

Fågelgryta för två

250 g kalkon- eller kycklingbröst

1 dl strimlad, röd paprika

1 dl min enkla kycklingbuljong

½ dl finstrimlad rödlök

½ dl av min sockerfria chilisås

2 finhackade vitlöksklyftor

1 tsk torkad oregano

Salt och svartpeppar efter smak

Smör till stekning

Skär köttet i tärningar, ca 2×2 cm. Bryn det i smöret och tillsätt paprika, lök och vitlök.

Krydda med salt, peppar och oregano, häll på chilisåsen och buljongen.

Låt puttra tills såsen fått en simmig konsistens, ju längre desto godare.

Jag serverade strimlad, smörstekt blomkålsblast till, strödde över flagad parmesan och la till några skivor smör på tallriken.

Vill du ha tips på fler lättlagade rätter till vardag och fest så ta en titt på min senaste kokbok Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker.

LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt har skrivit förordet till boken, om hälsofördelarna med just ett stabilt blodsocker.

Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås och blomkålsris Foto Mikael Eriksson
Min bästa kycklinggryta från Kreta

Medelhavsmat

Du som följt mig här på bloggen genom åren vet att Medelhavskosten ligger mig varmt om hjärtat.

Jag har även med många recept därifrån i mina kokböcker, du kan läsa mer om dem och min matfilosofi i den här länken.

Idag bjuder jag på ett riktigt favoritrecept, det här är en kycklingrätt som jag ofta lagar.

Bilderna kommer från min första resa till Kreta för 14 år sen, en ö som jag återvänt till många gånger efter det.

Kycklinggryta 2-3 port

250 g kycklingbröst

50 g bacon

1 röd lök

1 stor tomat

1 grön spetspaprika

1 vitlöksklyfta

20 svarta oliver

3 msk smör

1 msk olivolja

1 ½ dl vitt vin

1 dl kycklingbuljong eller 1 tsk buljongpulver + 1 dl vatten

Salt och peppar eller chiliflingor

Skär kycklingen i 2-3 cm stora kuber och strimla baconet.

Skär paprikan i stavar och löken i klyftor, tomaterna i bitar och vitlöken i tunna skivor.

Stek först kyckling och bacon i två matskedar smör. Krydda och lägg över i en gryta.

Stek grönsakerna i resterande smör och olivolja.

Häll ner i grytan och koka upp med vinet och buljongen.

Tillsätt oliverna och låt puttra i 20-30 minuter på svag värme.

Servera med en röra av grekisk yoghurt, lite majonnäs och riven vitlök.

Ugnsstekta rotfrukter, tzatziki eller fetaoströra smakar också väldigt gott till.

Grekisk kycklinggryta med tzatziki

Lättlagad fredagskyckling

Fredagens sportlovstips blir en lättfixad kycklingrätt med smaker som de flesta i familjen brukar tycka om, särskilt alla ni som brukar resa till Grekland på semester.

Jag är mycket förtjust i de grekiska smakerna, enkel och rustik matlagning på fina råvaror.

Jag får ofta frågan vad jag gör av kycklingköttet som blir när jag kokar kycklingbuljong.

Det går att använda till mycket, det kokta köttet är väldigt bra att ha på lut till en snabb middag.

Jag brukar frysa in kycklingköttet i portionspåsar och gör ofta en gryta tillsammans med grönsaker, ett exempel på det får du här nere i dagens recept.

Har du inte kokt kycklingkött så går det lika bra med grillat eller stekt.

Kycklinggryta på en kvart 4 port

400 g färdiglagat kycklingkött i bitar

1 stor aubergine

2 röda paprikor

2 gula paprikor

2 dl rödvin

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad timjan

1 dl kycklingbuljong

2 dl kalamataoliver

Salt och peppar

2 msk smör

2 msk olivolja

Skär auberginen i kuber om 2×2 cm och paprikan i ungefär lika stora bitar.

Fräs auberginen i hälften av smöret/olivoljan, krydda med salt, peppar och örter.

Lägg i ytterligare smör/olja, eftersom auberginen oftast suger åt sig det mesta. Stek paprikan några minuter.

Häll på rödvin och buljong, låt puttra i 10 minuter.

Rör ner kycklingen och oliverna, koka upp så allt bli varmt.

Servera med tzatziki eller vitlökssmör, tomat och färsk koriander, broccoli och blomkål är gott till.

Bilden kommer från min grillbok Foto Mikael Eriksson

Tzatziki 4-6 port

1 gurka

2-3 vitlöksklyftor

1 tsk havssalt

2 dl grekisk yoghurt

2 msk olivolja

1 tsk pressad citron eller vinäger

Peppar

Riv gurkan grovt och vitlöken fint. Blanda med salt i en bunke, låt stå i 30 minuter.

Rör ihop yoghurt, olivolja, citron och peppar.

Pressa ur vätskan ur gurkan och rör ner i yoghurtröran. Smaka av om det behövs mer sälta eller syra.

Fler tips på lättlagade rätter hittar du i mina kokböcker, klicka på länkarna så kan du läsa mer om dem och beställa om du vill stötta mitt receptskrivande.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör
Kycklinggryta med pumpa, zucchini och ingefära

Värmande höstmat

Nu börjar höstkylan krypa in under skinnet, så idag bjuder jag på en värmande gryta.

Här får du också ett matnyttigt tips på vad du kan göra med allt pumpakött som blir över när du gröpt ur lyktor till Halloween.

Använd en del av pumpaköttet till den här grytan, förväll och stoppa resten i frysen så har du ett gott grönsakstillbehör att ta fram till fler rätter.

Den här årstiden brukar jag och Lennart lämna landet för varmare breddgrader, men så blir det inte i år.

Omvärldsläget gör att det känns tryggare att stanna hemma just nu, hoppas verkligen att världen blir en lugnare och vänligare plats snart igen.

Smakrik kycklinggryta med pumpa 4 port

600 g kycklingbröst/lår eller kalkonbröst

1 dl kokosolja eller 100 g smör

5 dl pumpa i bitar

2 dl strimlad röd paprika

2 dl strimlad grön paprika

2 dl zucchini i bitar

10 cm ingefära i skivor

2 msk äppelcidervinäger

2-3 msk Paleoskafferiets sockerfria mango chutney

2 msk glutenfri tamarisoja

Salt och chiliflingor efter behag

Skär köttet i strimlor, hetta upp hälften av kokosoljan och bryn strimlorna snabbt, krydda med salt och chili.

Diska ur pannan och hetta upp resten av kokosoljan, stek grönsakerna ett par minuter.

Häll på vinäger, soja och mango chutney, blanda ner köttet och låt allt puttra en stund.

Grytan blir också god att göra krämig, blanda då ner 2 dl grädde eller kokosgrädde tillsammans med köttet.

Servera med en kålsallad eller blomkålsris.

Kålsallad x 3 från Birgitta Höglunds bästa grilltips Foto Mikael Eriksson

Kokboksreklam

Tycker du om mina recept och tips så hittar du hundratals till i mina kokböcker, läs gärna mer om dem och beställ i länkarna här nedanför.

Här kan du läsa en recension av Stora diabeteskokboken, den har blivit väldigt populär så första tryckningen på över 3000 böcker är snart slutsåld, ett tilltryck är planerat på Bookmark Förlag.

Stort tack till alla er som köpt den, hoppas många kan få hjälp att äta sig till en bättre hälsa med hjälp av mina recept och LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldts faktatexter.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

Pumpasoppa från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson