Falukorvsgratäng

Gratäng på falukorv

Snabb vardagsmat

Då var det måndag igen, den dag i veckan det oftast var en falukorvsrätt som Dagens lunch när jag jobbade som restaurangkock.

Perfekt även i hemmaköket för att ta tillvara på grönsaksrester efter helgen.

Här har en kvalitetskorv fått sällskap av lite smörfräst blandsvamp från frysen.

Korvgratäng 2 port

400 g falukorv med hög kötthalt

2 dl brynt skogssvamp

2 dl riven, lagrad ost

2 ägg

1 paprika

1 dl strimlad purjo

Gräslök

Skär korven i skivor som delas i fyra bitar och skär paprikan i strimlor.

Fördela korv, paprika och brynt svamp i en smord ugnsform, strö över purjolök och ost.

Gratinera på 200° i 15-20 minuter, tills gratängen fått fin färg.

Servera med stekt ägg med gräslök strödd över vitan, blomkålsmos är också gott till.

Min sockerfria chilisås passar också bra till gratängen.

LCHF-ketchup

Kokbokstips

Fler lättlagade och goda mattips hittar du i mina kokböcker.

Köp gärna en eller ett par till dig själv eller någon kär i present eller julklapp.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Korv med syrlig rödkål från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson
Lättlagad husmanskost – Korv Stroganoff

Den bästa korvgrytan

Nu när många går tillbaka till vardagen efter semester och sommarlov kommer jag att dela med mig av mina bästa tips på god, näringsrik och lättlagad husmanskost och annan vardagsmat.

Korv Stroganoff har alltid tillhört mina favoriter bland korvrätterna.

Det finns många bra falukorvssorter att köpa idag som har hög kötthalt, ofta från lokala charkuterier.

För att få en ännu bättre gryta, så kan du passa på att göra egen sockerfri chilisås/ketchup, nu när det är högsäsong för tomaterna.

Det här blomkålsmoset passar riktigt bra om du inte vill ha hela broccoli/blomkålsbuketter till.

Du kan också riva broccolin eller blomkålen och förvälla eller steka i smör till ris.

Det blir extra gott och näringsrikt om du steker med lite finhackad paprika, lök och örter, glöm inte salt och peppar så det blir riktigt gott.

Korv Stroganoff 4-5 port

500 g falukorv

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl crème fraiche/smetana/kokosgrädde

2 gula lökar

1 dl av min enkla buljong eller 1 dl vatten+1 tsk eko buljongpulver

1 dl rödvin eller 1-2 msk rödvinsvinäger+vatten

3 msk tomatpuré

2 msk chilisås

1 msk Dijonsenap

2 tsk paprikapulver

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär falukorven i strimlor och lökarna i klyftor.

Bryn smöret i en gryta, häll i korven och bryn runt om en stund.

Tillsätt löken och låt fräsa med utan att ta färg.

Strö över paprikapulvret, så det får bryna med, då utvecklas mer smak.

Detsamma med tomatpurén, som du tar i härnäst, den blir mildare i smaken om den får bryna en stund.

Nu häller du över rödvin, buljong, worcester, senap och chilisås och låter koka in ett tag.

Häll så i grädden och koka en stund till, sänk värmen, tillsätt crème fraichen och låt småputtra en halv timme.

Smaka av och krydda med salt och peppar.

Vill du hellre göra din korv själv, så kan du testa det här receptet som jag skapade till Anna Halléns bok LCHF för familjen.

Falukorv med ketchup

Fler recept på lättlagad husmanskost hittar du i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt och i Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Gammaldags husmanskost skrev jag tillsammans med Dr Annika Dahlqvist, LCHF-rörelsens grundare.

Stora diabeteskokboken är skriven med Lars-Erik Litsfeldt, han är upphovsman till många populära LCHF-böcker.

Korv med syrlig rödkål från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson
Gröna bönor med tomat till falukorv

Lättlagad korvlunch

Fram till 2009, innan jag började äta mat med få kolhydrater och mer fett, allmänt kallat LCHF, så var falukorv med spaghetti och ketchup min absoluta favoriträtt.

Jag kunde äta det varje dag, det satte sina spår både på hälsan och på vikten.

Nu tycker jag att grönsaker är så otroligt mycket godare, så pasta blir det bara nån enstaka gång per år och då väljer jag glutenfri bönpasta.

Bönor i olika former ingår ofta i min mat sen jag skrev Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken tillsammans med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

I länken ovan kan du läsa mer om den och ladda ned som E-bok, kokboken blev mycket populär så den inbundna är tyvärr helt slutsåld.

Baljväxter är ett både gott och mättande tillbehör som även fungerade bra som medicin mot mina klimakteriebesvär häromåret.

Mjölksyrade grönsaker, fetaost, yoghurt eller någon annan form av probiotika äter jag också varje dag, det är väldigt bra för magen och immunförsvaret.

Du kan ta del av flera recept och mycket information om hur bra pre/probiotika är för hälsan i Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Även den kokboken är skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, han har gett ut ett tiotal populära böcker om diabetes.

Gröna bönor i tomat 2 port

250 g kokta haricot verts i mindre bitar

10 cocktailtomater skurna i 4 delar

2 dl strimlad purjolök

50 g smör

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

Bryn smöret lätt och häll i purjo och tomater och fräs några minuter på medelvärme. Krydda med salt, peppar och timjan.

Rör ner bönorna försiktigt och häll på vinägern, låt puttra en liten stund tills bönorna har den konsistens du vill.

Servera med några skivor falukorv med hög kötthalt och stekt ägg.

Här hittar du mitt recept på hemgjord falukorv, den är riktigt god även fast korvskivorna inte blir runda när man inte stoppar korven i fjälster.

Svamppytt, syrliga tomater och räksallad till grillad korv

Grillkorv med extra allt

Idag får du några enkla men ack så goda tillbehör till kanske det vanligaste som svensken grillar på sommaren, nämligen korv.

Grillkorv kan vara riktigt bra mat att ta till när man inte har lust att lägga så mycket tid på matlagningen, då passar mina goda tillbehör extra bra.

Svamppytt med aubergine

2 dl fint tärnad aubergine

1 dl finstrimlad skogssvamp

½ dl finstrimlad purjo av det vita

1 finhackad vitlöksklyfta

3 msk smör

Salt och peppar

Bryn smöret och stek svampen några minuter så den får färg.

Blanda ner auberginetärningarna och löken, bryn dem lätt.

Krydda och låt steka i tio minuter på svag värme, rör då och då.

Syrliga tomater

250 g cocktailtomater

1 gul lök

3 msk smör

1 msk av min sockerfria chilisås/ketchup

1-2 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Dela tomaterna och hacka löken. Bryn smöret lätt, rör ner löken och låt den få lite färg.

Rör så ner tomaterna och låt fräsa med en liten stund. Smaksätt med chilisås, vinäger, salt och peppar.

Låt koka i 15 minuter, till en simmig konsistens. Smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.

Hemgjord räksallad till grillkorv

2 dl skalade räkor

½ dl finhackad gurka, färsk eller inlagd

½ dl av min hemgjorda majonnäs

½ dl crème fraiche

1 msk finhackad gräslök

1 tsk senap

Några droppar pressad citron

Salt och cayennepeppar

Hacka räkorna grovt och låt dem rinna av väl i durkslag om de varit frysta, färska kan du hacka direkt.

Blanda crème fraiche och majonnäs, rör ner övriga ingredienser och smaka av.

På bilden nedan har grillkorven fått sällskap av varma mackor och grönkålschips, här hittar du ett riktigt bra recept på glutenfritt formbröd och tips på varma mackor.

Vill du hellre lägga annat på grillen än korv?

Då hittar du 80 recept på marinader, rub/glaze, somriga drycker, sallader, kryddsmör, såser, röror och många andra olika tillbehör till grillfesten i min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Keso med ugnstorkade tomater och örter

Ännu ett grilltips

Nu i sommar delar jag riktigt lättlagade mattips för att du ska kunna äta gott utan att lägga alltför mycket tid i köket.

Det här är ett av de allra första recept som jag publicerade härinne, bloggen firade sin 15-årsdag för några veckor sen.

Eftersom jag alltid gillat korv, särskilt lokalproducerad av hög kvalitet, så får det bli sällskapet till dagens smakrika kesoröra.

Grillkorv med tomatkeso

En grillkorv kan faktiskt bli riktigt bra snabbmat med näringsrika tillbehör, men tomatkeson passar förstås väldigt bra till allt annat du lägger på grillen också.

Kanske den kan bli en ny favorit till sommarens grillkvällar?

Grillkorv med tomatkeso 2 port

2 korvar med hög kötthalt

1 dl keso

1 dl crème fraiche

1 dl av mina ugnstorkade cocktailtomater

5 cm purjolök

2 msk hackade, färska örter

1 msk av min sockerfria chilisås

1 tsk äppelcidervinäger

½ tsk paprikapulver

Salt och cayennepeppar

Finhacka tomaterna och strimla purjolöken riktigt fint.

Blanda keso och crème fraiche och rör ner alla ingredienser.

Smaka av så du får lagom syra, sälta och sting.

Snitta korven, så den inte spricker och grilla den på utegrill, i ugnen eller i grillpanna.

Jag serverade den grillade korven med tomatkeson, skivad avokado och lite extra örter från balkongen.

En matig sallad passar också till, här hittar du en riktigt god på minivattenmelon.

Ännu fler röror, såser, sallader, drycker, tilltugg och annat gott till grillfesten hittar du i mina kokböcker Birgitta Höglunds bästa grilltips och i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här nedan ser du min tomatpesto från Gröna, sköna tillbehör, jag tog bilden en tidig sommarmorgon uppe på Storhogna i Härjedalen.

Korvgryta med inspiration från Medelhavsköket

Korv med vuxen smak

Även om många barn säkert tycker om den här korvgrytan, så är ingredienserna lite mer åt vuxna smaklökar.

Jag hittade på den här grytan på en resa till Cypern, där jag köpte en mycket smakstark korv hos den lokala slaktaren, liknande vår ölkorv.

Vitlök, tomat, paprika, örter, oliver, kanel och vin är alla typiska smaksättningar i medelhavsmaten, så även i min korvgryta.

En sallad med fetaost och en vitlöksyoghurt kompletterade smakerna väl.

Cypriotisk korvgryta för 2

3 smala, rökta korvar typ ölkorv

½ gul lök

½ grön paprika

1 tomat

10 stora, svarta oliver

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

½ tsk paprikapulver

½ tsk timjan

½ tsk kanel

1 dl av min enkla buljong

½ dl rödvin

Skär korven i bitar, hacka lök, paprika och tomat och riv vitlöken fint.

Skär loss köttet från oliverna och strimla det.

Värm oljan och fräs korv, lök och paprika några minuter utan att ta färg.

Rör ner kryddor, tomat och oliver, häll på vin och buljong.

Koka upp och låt puttra på svag värme i 45 minuter.

Servera med strimlad sallad, fetaost och paprika.

Jag gjorde en vitlöksyoghurt till: Riv en vitlöksklyfta ner i 2 dl grekisk yoghurt, smaksätt med lite flingsalt.

Kallpressad olivolja och balsamvinäger på salladen gjorde måltiden ännu godare.

I min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv hittar du flera recept med inspiration från mina många resor till Medelhavet.

På bilden nedan ser du tomatbiffar, som är en specialitet från den vackra ön Santorini i Grekland.

Jag fick receptet av en kock där och har gjort om det lite för att få det glutenfritt, men den underbara smaken är precis som den jag minns.

Här hittar du två andra av mina medelhavsrecept som passar fint tillsammans med sommarmaten, bönsallad från Kreta och morotsröra från Turkiet.

Gratinerad falukorv med blomkålsmos

Goda smakminnen

Idag den 12 mars är det Korvens Dag, det firar jag med en svensk husmansklassiker i en riktigt snabblagad tappning.

En favorit jag haft ända sen barndomsdagar är korv i ugn, då med potatismos, nu blir det oftast blomkålsmos till istället.

Till en eller två portioner är det enklare att varva skivor av korven med äpple och tomat, än att skåra en hel bit.

Gratinerad falukorv 2 port

200 g falukorv av hög kvalitet

½ svenskt äpple

6 cocktailtomater

1 dl riven, gärna lagrad ost

Lite sockerfri chilisås och senap

Skär korven i halvmåneformade skivor. Skär äpple och tomat i tunna klyftor.

Varva korv, äpple och tomat, bred på chilisås och senap efter smak.

Strö över riven ost och gratinera på 200° i 15 minuter.

Blomkålsmos 2 port

4 dl små buketter blomkål

4 msk grädde

2 msk smör

Salt och peppar

Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa den ordentligt med en potatisstöt.

Värm försiktigt moset med grädde och smör under omrörning. Krydda med salt och peppar.

Fler tips på vår traditionella husmanskost blandat med modernare smaker hittar du i mina kokböcker.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

diabetes_banner3

BÄSTA SMÖRGÅSEN! Surdegsbröd med salami, brie och rödlök

Det finns EN… En enda smörgås, baguette som jag älskar snäppet mer än allt annat men då måste den vara perfekt!!👌 Är brödet torrt, inget smör på brödet, billig ”ful-salami” och dito brieost då förvandlas prinsen tillbaka till en groda. Då kan det likagärna vara. Då pratar jag mest om de man köper på mackar o snabbmatshak. Men meningen ”salami och brie” låter ju sååå gott så ibland kan man inte stå emot att köpa ändå när man är hungrig och lunchen ska gå snabbt.

Vet ni NÅGOT ställe där som gör smörgåsar med salami/brie som inte blir en groda???!

Jag har aldrig hittat något så jag gör alltid mina egna efter konstens alla regler med lite pyssel och pill och förberedelser men det blir alltid så gott det bara kan bli!😉

Prova mitt beprövande recept. Ni kommer inte bli besvikna.

Behöver inte vara baguetter. Idag köpte jag ett fransk surdegsbröd och ska grova skivor och fyllde.

Vilken brieost är godast??

Jag glömmer alltid bort varje gång jag handlar. Men den här gången blev det rätt! Den vita med kolibrin på!😉 Vilken är er favorit?


Marinad till 2- 3 rödlökar :

1 dl olivolja
2 kortar ättika 12%
½ pressad citron
2 tsk italiensk salladskrydda
2 tsk flingsalt
Nymalen svartpeppar
En pytteliten nypa socker…
4-5 inlagda, marinerade vitlöksklyftor
Lite av marinaden

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop ingredienserna i en burk med tätslutande lock, skiva rödlöken och lägg i. Något som är extra gott är att blanda i marinerade, finhackade vitlöksklyftor. Prova!
Skaka om.
Låt gärna stå i kylskåpet nån timme.

Ge allt ett lätt tryck till” med handen innan då börjar äta så blir det mindre spill.😉

Smaklig lunch, tilltugg eller vad du önskar. Ett tips om det skulle bli något över!? slå in i aluminiumfolie och skjuts in i ugnen ca 10 min på 200 grader.
BÄSTA SMÖRGÅSEN! Surdegsbröd med salami, brie och rödlök
Det finns EN… En enda smörgås, baguette som jag älskar snäppet mer än allt annat men då måste den vara perfekt!!👌 Är brödet torrt, inget smör på brödet, billig ”ful-salami” och dito brieost då förvandlas prinsen tillbaka till en groda. Då kan det likagärna vara. Då pratar jag mest om de man köper på mackar […]
Ayran och korv med smaker från Medelhavet

Medelhavsmat

Smakminnen

Den grekiska och turkiska maten ligger mig varm om hjärtat, efter många års resor till Medelhavet.

Medelhavskosten är väldigt hälsosam även för oss som äter olika former av lågkolhydratkost, den innehåller mycket av färska ovanjordsgrönsaker, i sallader, stekta eller kokta i grytor.

Turkar och greker äter också stora mängder mjölkprodukter, som smör, yoghurt och ostar av alla de slag.

Det märks tydligt i butikernas mjölkdiskar, utbudet av lokala produkter är mycket stort.

Den godaste korven har jag hittat i Grekland, deras Loukaniko är mycket smakrik.

Bland ostarna är en av mina favoriter den cypriotiska Halloumin.

Sältan och gnisslet, när man tuggar den stekta eller grillade osten, gör den till något alldeles extra.

Till maten smakar det mycket gott med ett glas iskall turkisk ayran.

En bönsallad är också gott till, här hittar du en variant från Kreta.

 Medelhavsmat på mitt sätt 1 port

1 korv med hög kötthalt, smaksatt med örter

1-2 skivor halloumi

2 dl aubergine i tärningar

2 msk smör

1 tsk torkad oregano

Salt och chiliflingor

Tzatziki

Salta auberginebitarna och låt dem ligga en halvtimme, då dras de bittra ämnena ut och auberginen blir mer lättsmält.

Skölj av saltet, torka tärningarna och stek dem i smör, krydda med chiliflingor. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Stek eller grilla korv och halloumi, servera med tzatziki och/eller ayran.

Ayran, Turkisk Yoghurtdryck

Ayran 2-3 port

2 dl turkisk yoghurt 10%

5 dl iskallt vatten

½-1 krm salt

Vispa yoghurt, vatten och den mindre mängden salt, kraftigt med elvisp i en kanna.

Den ska bli riktigt skummig, smaka av om du vill ha mer salt.

Fler goda och lättlagade rätter och tillbehör med inspiration från länderna kring Medelhavet hittar du i de här kokböckerna.

Länkarna går till Bokus, de finns också i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem hos din lokala bokhandlare och på Biblioteket.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund