Semmeldags
Fettisdagen är nu på tisdag den 17 februari och du har väl väntat tills dess med att äta dem också?
Såg att det såldes semlor för fullt redan när jag var hemma i december…
Jag har fått frågan om jag inte har något recept och nej, det har inte blivit av att baka såna sen jag startade bloggen 2009.
Jag är ju alltid utomlands i semmeltider, så dem har jag inte haft en tanke på tidigare.
Nu hade jag planerat att baka ett recept som jag fick av Lars Fahlén på PriMaten Deli i Uppsala när jag var hemma över jul.
Men det har blivit rätt mycket glutenfritt bakande i vinter, så när jag skulle göra dem nu i helgen så var kokosmjölet slut…
Fick be Lars att ta bilder av deras populära Paleo-semlor och skicka, så idag är det PriMaten som står för både recept och bild.
Passar riktigt bra, för nu håller vi på och försöker få ihop allting inför hemresan på tisdag morgon.
Kanske blir en semla eller två när jag kommer hem istället ;)
För dig som hellre vill ha en semla som är anpassad efter LCHF, så klicka dig vidare via bilderna till de olika recepten.
Bilderna har jag lånat från respektive blogg.
Alla semlor är förstås glutenfria men bakade med olika sorters mjöl och sötning, så du kan lätt hitta en variant som passar just dig.
PriMatens Paleosemlor 8-12 släta bullar
6 ägg
1 dl kokosnötmjöl
1 dl kokosolja
½ dl kokosmjölk
4 msk fiberhusk
3 msk honung
2 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
1 ägg till pensling
Fyllning:
2 dl mald mandel
2 msk kokosgrädde
1 msk honung
Garnering:
Smält kokosoljan. Vispa ägg och honung kraftigt.
Häll i olja och kokosmjölk och fortsätt vispa.
Blanda de torra ingredienserna och häll ner i smeten. Rör ihop allting.
Låt degen stå och svälla 15 minuter.
Dela degen i lika stora bitar och rulla till bullar. Pensla tunt med vispat ägg på bullarna.
Grädda 20 minuter på 160º. Låt svalna på galler.
Blanda ingredienserna till mandelmassan och vispa kokosgrädden.
Skär ett lock av bullarna och fyll med mandelmassa och kokosgrädde.
Fiskgratäng i flygande fläng
Idag när jag är ute och flyger får du ett snabbskrivet inlägg att roa dig med tills jag kommit på plats nere i Alanya.
Den här gratängen gjorde jag tidigare i höstas som du ser på blommorna på bilden här nere.
Jag fotograferar alltsomoftast maten jag lagar, skriver ner receptet på en lapp som blir liggande nånstans och förhoppningsvis hittar jag igen både bild och recept efter ett tag :)
Så var det med det här receptet som dök upp när jag gick igenom lite bilder från resan på Hurtigrutten som jag och Lennart var ute på i september.
Vi hade några ljuvliga höstdagar här i Jämtland innan vi for till Norge, flera middagar avnjöts i kvällssolen på balkongen.
Nu tänker jag slå mig till ro nere i Turkiet ett längre tag, ska bli skönt att inte fara runt så mycket som jag gjort den här sommaren och hösten.
Jag älskar att resa men det är skönt att komma in i alla vardagliga rutiner för en längre tid ibland.
Nu blir det mycket träning men även en hel del lugn och ro med en god bok i solstolen på balkongen.
Missade du inlägget om min matfilosofi och hur en LCHF-matdag kan se ut hos mig, så kan du passa på och läsa den långa historian tills jag har fått till nåt nytt.
Fiskgratäng 2 port
300 g fiskfilé, jag hade öring
1 dl majonnäs
1 dl riven ost, jag hade Änglamarks lagrade
1 dl finhackad dill
½ dl grädde eller kokosgrädde
2 msk chilisås
2 tsk Dijonsenap
Salt och chiliflingor
1 litet blomkålshuvud
Dela blomkålen i små buketter, förväll några minuter i saltat vatten.
Skär fisken i bitar och lägg på botten av en smord ugnsform, krydda med salt och peppar. Lägg blomkålen runtom formen.
Blanda majonnäs, riven ost, dill och grädde. Smaksätt med chilisås, senap och kryddor. Bred gratängsåsen över fisken.
Gratinera på 200º i ca 20 minuter, tills den fått fin färg.
Jag serverade en sallad på tomat, cashewnötter och bladpersilja till med olja och vinäger över.
Nyttig och vacker kål
Svartkålen har blivit allt vanligare i grönsakslanden runtom i Sverige. En mycket god, näringsrik och vacker kålsort som odlas mest nere vid Medelhavet.
Men den fungerar också mycket bra att odla i vårt stundtals bistra klimat. Den är inte känslig för kyla utan kan precis som grönkålen skördas långt in på vintern.
Den kallas även palmkål, det kan man förstå när man ser den växa, plantan ser ut som en liten palm.
Här kan du läsa ett mycket intressant inlägg om svartkål och grönkål och alla dess nyttiga näringsämnen.
Förr rekommenderades diabetiker att äta kål istället för potatis, eftersom kålen inte höjer blodsockret. Här kan du läsa en intressant artikel i ämnet i Tidningen Diabetes.
Svartkålen har en väldigt matig konsistens, den ger ett gott tuggmotstånd även när den fått puttra i stuvningen ett tag.
Här har jag gjort en helt mejerifri variant med kokosgrädde och senap, men du kan förstås använda vanlig grädde om du föredrar det.
Efter receptet hittar du länkar till några andra av mina tidigare kålrecept, så får du inspiration till många billiga och nyttiga rätter.
Senapsstuvad svartkål 2 port
5 dl strimlad svartkål
3 msk smör/kokosolja
2 msk pumpakärnor
2 tsk osötad senap
1 dl kokosgrädde/grädde
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar
Fräs kålen ett par minuter utan att den får för mycket färg. Skiva lök och vitlök och tillsätt dem och pumpakärnorna. Krydda med salt och peppar, låt bryna en stund.
Rör ner senap och kokosgrädde, koka upp och låt småputrra i 5-10 minuter, beroende på hur välkokt kål du vill ha.
Servera med några skivor kokt fläsklägg, recept på den hittar du Här.
Svartkål med sardeller och getost
Rödkål med svarta vinbär och rökt fläsk
Falukorv med senapsstuvad grönkål
Min variant av Varma Koppen
Pulversoppornas tid är för evigt förbi i mitt kök. Det var i och för sig ganska många år sen sist.
Men jag måste bara skriva om dem, så att fler förstår vilket elände det är, att nöja sig med en påssoppa till lunch.
En Varma Koppen kan aldrig komma i närheten av en hemlagad soppa på färska råvaror.
Har förstått av mina Seniorvänner härnere i Turkiet att det är rätt populärt att köpa en påse pulver och vispa ihop.
Det är ju så gott och enkelt, tycker många. Kanske framför allt billigt. En påse med 1 liter soppa kostar 3-4 kronor.
Vad får man då för dessa pengar, här i Turkiet? Jo, den största beståndsdelen i nästan alla soppor är vetemjöl.
Sen kommer vegetabilisk olja och jag kan lova att det inte är den dyra, nyttiga kallpressade olivoljan vi pratar om. Det är oftast härdad solrosolja.
Soya protein och Monosodium Glutamat, E 621, är andra stora ingredienser i de Turkiska pulversopporna.
Varför använda naturliga smakämnen, när man kan sätta piff på en mjölsoppa med glutamat?
Här kan Du läsa lite mer om de skadliga effekterna av Glutamat.
Lite köttarom, grönsaksarom och ibland även lite äkta, torkade grönsaker och kryddor ingår också.
Det här är så långt ifrån god och naturlig mat man kan komma. Såg även hos en god Vän en påssoppa som var från Sverige, där var också största beståndsdelen vetemjöl.
Tyvärr består även buljongtärningarna här nere av nästan samma elände. Salt, glutamat, härdat, vegetabiliskt fett, socker och köttarom.
Jag hoppas att jag med det här inlägget kan inspirera fler till att laga soppor på riktiga råvaror, med bra näring och äkta smaker.
Det är inte alls svårt, men tar ju lite längre tid än att vispa ner lite soppulver i vatten.
Här hittar Du mina tidigare sopprecept, det borde finnas något för alla smaker.
Efter dagens inlägg kommer jag att ta lite semester, nu när vi bara har två veckor kvar härnere.
Under tiden kan Du titta igenom min receptbank på över 850 olika recept eller gå in och läsa om allt spännande som händer inne på Kostrådgivarna.
Där hittar Du förutom mängder av intressanta inlägg från landets främsta Kostrådgivare även recept från undertecknad och Klara Desser, varvat med övriga deltagares favoritrecept.
KRG som hade premiär på Julafton växer och har blivit en självklar mötesplats för alla oss som är intresserade av hälsa och god mat på äkta råvaror.
Hoppas Du vill hjälpa till att sprida denna sida med kostråd och allt detta goda, den är dessutom helt fri från medlemsavgifter för användarna.
Här i Turkiet ska jag under tiden njuta lite av våren där solen börjar värma, vårfåglarna kvittrar och blommorna blommar överallt.
När jag kommer hem till vårvintern i mars, blir det tillräckligt med innesittande, så då har jag mer tid för datorn.
Då kommer jag också att sätta igång med en del nya, spännande projekt och även fara ner till Uppsala igen för fortsatt utvecklingsarbete med Restaurang priMaten.
En spännande vår blir det, ska också bli väldigt kul att se hur mina recept framställs av Bonniers i Anna Hallén’s nya kokbok LCHF för familjen, som kommer nu i veckan.
Under Zumbaresan till Gran Canaria förra våren, satt vi och spånade ihop vilka rätter som kan passa barns smaklökar och hur de kan göras om på LCHF-vis.
Resultatet blev en hel del gott, som Tacopaj, Hamburgare med hemgjord Ketchup, hemlagad Falukorv, Müsli, Äppelmarmelad och annat godis med lite kolhydrater men mycket smak.
En bok med massor av kunskap från Anna om varför det är helt naturligt att ge även barn naturlig mat.
Som om nu någon skulle kunna tycka att det är konstigt, när man ser vad industrin kan stoppa i färdigmat som t. ex en påse soppa.
Fisksoppa med Kokos och Curry för 2
200 gr skinn och benfri Lax
2 dl Blomkålsbuketter
2 dl Zucchini i bitar
½ röd Paprika i strimlor
2 msk Smör
1 msk riven Ingefära
1 msk Curry
1 tsk Chiliflingor
2 dl Kokosgrädde
1 dl Vatten
1 msk pressad Citron
Havssalt
Fräs grönsakerna tillsammans med curry och chili i smör. Häll på kokosgrädde och koka upp. Låt puttra några minuter.
Koka under tiden upp vattnet med citronsaft och salt, ta från värmen och lägg i fiskbitarna.
Låt fisken ligga och dra i det heta vattnet ett par minuter, så blir den färdigkokt. Späd soppan med vattnet och smaka av om det behövs mer krydda.
Lägg laxbitar i botten på en mugg eller skål. Skeda över soppan och lägg några fiskbitar till på toppen.