Mina inlägg med glutenfri bakning med lägre halt av kolhydrater lockar väldigt många läsare, då fler och fler märker att de mår bättre av bakverk utan vetemjöl och vitt socker.
Det märks även på alla caféer som börjat lägga manken till för att locka den växande skara som äter glutenfritt och även med en mindre mängd sött.
Det är stor skillnad mot bara för några år sen märker jag när jag går ut och fikar.
Vi enades om att det var ett bättre val när vi nån gång vill njuta av en kaka, istället för att använda artificiella sötningsmedel då de kan inverka negativt på tarmfloran.
Kostdoktorn Andreas Eenfeldt skrev en gång att den mängd honung som fanns i ett av mina recept på mandelkakor som han publicerat var närmast homeopatisk, så han rekommenderade det sättet att baka.
Numer skriver jag valfri sötning i recepten, då det finns så många olika sorters både naturlig och konstgjord sötning, så det är bäst att alla får välja det som passar just dem.
Men var lite försiktig när du väljer sötningsmedel, igår läste jag om en ny studie från Cambridge där en variant som används i Sverige, neotam E961, funnits orsaka många hälsoproblem, om du vill veta mer så läs här.
Där har jag gått ännu ett steg längre på vägen till det naturligt söta och använt bara frukt, bär och grönsaker som smaksättning av fikabröd och matbröd.
Nötkakor med choklad ca 20 st
2 ägg
2 msk valfri sötning
50 g smält smör/kokosolja
2 dl finhackade hasselnötter
1 dl rostade solrosfrön
1 msk psylliumhusk
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 krm vaniljpulver
En knivsudd salt
4 rutor mörk choklad 70-90%
10 hasselnötter
Vispa ägg och vald sötning vitt och pösigt med elvisp.
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten, rör till sist i det smälta smöret.
Fyll smeten med hjälp av två skedar i småbrödsformar på en plåt.
Grädda på 200° i 15 minuter och låt svalna på galler.
Garnera med lite smält choklad och en halv hasselnöt på varje kaka.
Här nere ser du några av mina bilder från den söta delen av ”Baka med frukt & grönt”.
Jag fick det stora förtroendet av Bladh by Bladh Förlag att fotografera den själv, ett väldigt roligt och givande jobb.
Idag bjuder jag på två av mina kokboksrecept, en matig våffla och en läcker småkaka som passar fint att ta med ut på kommande sportlovsutflykter.
Idag den 10 februari firas Baljväxtens Dag, extra aktuellt i år när många vill lära sig mer om hur vi kan dryga ut maten med bönor, kikärtor, ärtor och linser.
Baljväxter har blivit hetare än nånsin, både för dess hälsosamma effekter och för att hålla matkostnaderna nere.
För sex år sen skrev jag en hel bok med baljväxtrecept, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson. Du kan läsa mer om innehållet och oss författare i länken ovan.
Kokboken blev en stor succé och var en föregångare till en rad bönböcker som kommit på senare år.
Gröna ärtvåfflor med halloumi ca 4 st
4 dl små, gröna ärter
200 g halloumi
2 äggvitor
Ev ½ krm salt
2 msk smält smör till våffeljärnet
Riv halloumin grovt och mixa tillsammans med ärter och äggvitor. Låt stå och svälla i tio minuter, smaka av om smeten fått lagom sälta av halloumin, annars saltar du lite extra.
Värm under tiden upp våffeljärnet. Pensla ordentligt med det smälta smöret, lägg ihop järnet så det blir riktigt varmt igen. Häll i ca 1½ dl av smeten i järnet beroende på storleken på ditt järn, bred ut den mot kanterna.
Lägg ihop och grädda i 3-5 minuter, öppna inte förrän mot slutet av gräddningen. Låt svalna på galler och värm 1 minut på 175˚ innan serveringen.
Våffelhjärtana är också goda att ta med som utflyktsmacka eller serverade som en liten förrätt.
Vill du göra en helt mejerifri variant så vispa 4 msk kikärtsspad som ersättning för äggvitorna och riv tofu istället för halloumi. Tillsätt då 1 tsk psylliumhusk till smeten så håller våfflorna ihop bättre.
Recept nummer två är en riktigt god och näringsrik småkaka, perfekt till kaffet eller den varma chokladen både på skidturen eller hemma i soffan.
Kardemummakakor på kikärtor och jordnötssmörca 12 st
6 osvavlade aprikoser
2 dl kokta kikärtor
1 dl jordnötssmör
1 msk mald kardemumma
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
Ca ½ tsk salt
Sätt ugnen på 175˚. Skär aprikoserna i små bitar, mixa dem tillsammans med de avrunna kikärtorna i en matberedare.
Tillsätt jordnötssmöret och det övriga, mixa allt slätt. Smaka av om du vill ha lite mer sälta, det framhäver smakerna på kakorna.
Rulla små bollar av smeten och lägg på baklåtspappersklädd plåt. Platta till och tryck mönster i kakorna med en gaffel.
Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Lägg kakorna på galler för att svalna. Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.
Tips: Kakorna blir som nybakta om du lägger in dem i ugnen några minuter på 150˚.
Du kan variera kakorna med dadlar och mandelsmör. De blir också goda med chokladsmak. Byt då kardemumman mot samma mängd kakao och blanda i 1 msk kakaonibs.
Till jul kan du smaksätta dem med 1-2 msk pepparkakskryddor så får du riktigt goda pepparkakor.
Bönbokstips
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken såldes slut redan vid förbokningen inför årets Bokrea, den finns fortfarande att ladda ner här som E-bok.
Gröna, sköna tillbehör och Baka med frukt & grönt finns fortfarande med på Bokrean till väldigt låga priser hos Bokus i länkarna ovan, de finns även hos Adlibris.
Välkommen in på besök till Tomtens Adventskalender denna mycket annorlunda decembermånad.
Nu i Coronatider känns det extra viktigt att sprida ljus och glädje, så Tomten kommer att dyka upp härinne med ett recept med julanknytning varje dag fram till julafton.
Du som följt min blogg har under flera tidigare julmånader fått se Tomten på äventyr nere vid Medelhavet, från vår vintervistelse i Alanya.
I år blev det ju förstås ingen resa, så nu har jag istället fotograferat min lilla tovade Tomte i sin valnötsbåt i vackra miljöer på Skansen.
Jag har vistats mycket i naturen på Djurgården och Skansen senaste året, det har blivit mitt andningshål för att klara av att bo mitt i en storstad.
Jag är född i de fjällnära stora skogarna i nordvästra Dalarna, så det här med naturkontakt är otroligt viktigt för mig, den finns nära även i Stockholm om man letar lite.
Nu stängde tyvärr Skansen i fredags på grund av just Coronapandemin, så det dröjer till våren innan jag kan njuta av de vackra miljöerna igen.
Vill du hjälpa till att stötta deras verksamhet så köp ett årskortsom julklapp eller till dig själv, de börjar gälla i ett år från första gången man använder det.
Smått och gott från Gröna, sköna tillbehör
Dagens recept kommer från min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.
Här har jag smaksatt mina glutenfria kikärtskakor med pepparkakskryddor, de blir ett nytt och lite annorlunda adventsfika, gärna serverade med ädelost.
Sätt ugnen på 175˚. Skär aprikoserna i små bitar, mixa dem tillsammans med de avrunna kikärtorna i en matberedare.
Tillsätt jordnötssmöret och det övriga, mixa allt slätt.
Smaka av om du vill ha lite mer sälta, det framhäver smakerna på kakorna.
Rulla små bollar av smeten och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Platta till och tryck mönster i kakorna med en gaffel.
Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter, lägg kakorna på galler för att svalna.
Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.
Kakorna blir som nybakta om du lägger in dem i ugnen några minuter på 150˚.
Vill du göra kakorna helt sockerfria så använd ca ½ dl valfri sötning istället för aprikoserna, tillsätt då gärna ett ägg för en mjukare konsistens på kakorna.
Du kan variera kakorna med mandelsmör och torkade fikon.
Små grottor med olika sorters bär har alltid varit en av mina favoriter i vår svenska fikatradition.
Skogshallon är ett av mina absoluta favoritbär tillsammans med lingon och hjortron.
Alla tre bären fungerar bra att ha som fyllning i de här kakorna.
Sen jag slutade äta gluten för 15 år sen har det blivit många nya sorters kakor skapade hemma i mitt kök.
Lingongrottorna är bakade med bovetemjöl, vill du hellre använda mandelmjöl så kommer även ett recept här nedan på hallongrottor från E-kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Idag får du recept på en kryddig och lättbakad småkaka att njuta av till en kopp kaffe eller glögg nu när vi närmar oss Advent.
Du kan antingen göra dem lite tjockare som på bilden ovan, eller platta till dem och ät som smörgåspepparkakor med smör och ost på en vintrig picknick som på den här bilden.
Kardemummakaka har alltid varit en av mina absoluta favoriter bland mjuka kakor, mammas var alldeles underbar.
Men sen 10 år äter jag inte vanliga mjuka kakor, bakade på vetemjöl och socker.
Så därför kommer här en glutenfri variant bakad på mandelmjöl istället och med den sötning man själv föredrar.
Den malda mandeln gör kardemummakakan väldigt saftig, serverad med bär och grädde, smetana eller kokosgrädde blir den som en bakelse.
Kardemummakaka
3 ägg
100 g smör/kokosolja
1 dl grädde/kokosgrädde
2 dl mald mandel
2 msk honung, lönnsirap, björksocker eller annan sötning
2 msk fiberhusk
½-1 msk mald eller stött kardemumma
1 tsk bakpulver
1-2 krm vaniljpulver
1 nypa salt
Smör och sesamfrön till formen
Ta fram smöret så det blir rumsvarmt, ta lite av det och smörj en avlång bakform, strö i sesamfrön så det blir jämnt fördelat.
Vispa smör och valfri sötning kraftigt med elvisp, tills det blir vitt och fluffigt.
Knäck ner äggen i smöret, ett i taget, vispa kraftigt emellan, så smöret och äggen går ihop.
Rör samman den malda mandeln med fiberhusk, bakpulver, vanilj, kardemumma och lite salt.
Vänd ner blandningen i smeten, tillsammans med grädden, smaka av så du fått lagom sötma, sälta och kardemummasmak.
Häll upp i formen och grädda på 175° i ca 30 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.
Ta ut formen och låt kakan vila en stund, innan den stjälps upp på ett galler.
Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.
Låt kakan svalna en stund, den blir saftig och fin om den sen får kallna under formen.
Vill du ha fler tips på glutenfria bakverk så hittar du en hel del av mina favoriter i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, här nere ser du några bilder från den kokboken.
Hallongrotta från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson