Populära paket till jul
Knappt en månad kvar till jul, så idag får du lite tips på hårda paket med julklappsböcker att lägga under granen.
Länkarna till kokböckerna i inlägget går till Bokus, men de finns också på de andra nätbokhandlarna och i vanliga butiker.
Jag har inget samarbete med någon nätbokhandel så jag tjänar inget på den här reklamen, tycker bara det är roligt att hjälpa mina bokskrivande vänner.
Bokläsandet ökar i landet igen efter några års nedgång för bokbranschen.
Det har ju även jag märkt av, under 4 år blev det inga nya kokböcker från mig, men nu har jag skrivit 2 stycken på kort tid.
Mycket roligt att så många hittat tillbaka till böckernas värld, det är visst fler än jag som inte är så förtjusta i att läsa en bok digitalt.
Särskilt inte en kokbok, för att få inspiration till både vardagsmat och fest är det ju mer lockande att bläddra i en bok med vackra bilder.
För att inte tala om när man ska använda den i köket, vilket kladd det blir att ha mobilen, paddan eller laptopen med där…
Först ut är Anne Aobadias nya kokbok ”Vardagsgott – LCHF varje dag utan krångel”.
Många känner till Anne från tiden med tidningarna Mat & Hälsa och Matkärlek, som också blev namnet på hennes första kokbok.
Numer jobbar hon som receptskapare hos Kostdoktorn, men här har hon skapat nya, enkla rätter för den som alltså hellre väljer en riktig kokbok framför nätrecepten.
Boken innehåller 52 riktigt lockande recept så du har nåt nytt att prova en gång i veckan, Annes vällagade mat passar nog ofta lika bra på helgen som till vardags.
Här en bild från kokboken på en högrevsburgare med bacon och gräddstuvad spetskål smaksatt med fänkål, riktigt gott låter det tycker jag.
En kokboksdebut blir mitt nästa tips, Sophie Cronquist med fina bloggen Ekofilosophie har precis kommit med sin bok ”Matfilosophie”.
Jag har följt Sophies blogg i ett par år nu, vår matfilosofi stämmer mycket bra ihop.
Så det är en kokbok jag verkligen kan rekommendera till dig som gillar naturlig, ekologisk mat utan tillsatser.
Recepten har mycket vackra bilder tagna av Sophie själv och de är förstås glutenfria och de flesta även mejerifria.
Cecilia Nisbet Nilsson som driver den intressanta sidan Swedish Paleo, kommer i årsskiftet ut med sin andra kokbok ”Den läkande maten”.
Cecilia har själv, precis som jag, erfarenhet av att äta sig frisk med hjälp av naturlig mat, så det här är en bok jag ser fram emot att läsa.
Monique Le Roux Svalberg på bloggen Lifezone, som tidigare skrivit flera strikta LCHF-kokböcker, kommer snart ut med boken ”Sköna böna”.
Monique har precis som jag och många andra hittat ett ytterligare steg i hälsans utveckling med hjälp av en liten tillsats av probiotika och prebiotika i den dagliga maten.
Jag har inte läst den boken än men ska köpa den när jag kommer hem till Sverige om några veckor.
Ann Fernholm som skrivit succéboken ”Ett sötare blod” ger nu till jul ut en pocketversion av sin bok ”Det sötaste vi har : om socker och växande kroppar”, en given julklapp till alla småbarnsföräldrar.
Där bidrar jag med några recept på naturliga godsaker.
Tycker du det är bättre att ge pengar till forskning istället för att lägga dem på julklappar, så hittar du här Anns initiativ Kostfonden.
Den finansierar oberoende forskning på lågkolhydratmatens effekter på hälsan.
En annan av mina vänner, kostrådgivaren och skribenten Therese Renåker, har inte gett ut någon kokbok, än, men hon är väldigt duktig på att måla tavlor.
Så vill du ge bort en unik tavla till någon när och kär i julklapp så ta en titt in på hennes hemsida AllMyTesign.
Här kommer också ett lite mjukare julklappstips för den som föredrar det.
Jag jobbar ju som du kanske sett i mina inlägg härinne som Sverigeambassadör för Wonderbag.
Till den som ”har allt”, passar den icke-elektriska långkokningspåsen riktigt bra.
Den är inte bara energibesparande och därmed miljövänlig, det är även välgörenhet med när du köper en Wonderbag av storlek small eller medium.
Då skänks en till en behövande familj i Sydafrika, så det här är verkligen en julgåva med både själ och hjärta bakom.
Vill du stötta mitt fortsatta skrivande härinne så får du förstås gärna ge bort någon av mina kokböcker i julklapp också.
Klicka bara på bilderna nedan så kommer du till deras respektive sida på Bokus.
Kycklingbuljong med svamp, tomat och rosmarin
1 ekologisk kyckling
2-3 stora tomater
2 morötter
2 gula lökar
1 dl torkad svamp, jag hade Karl-Johan
½ purjolök
3 kvistar rosmarin
2 vitlöksklyftor
2 lagerblad
2 msk äppelcidervinäger
1 litet knippe persiljestjälkar
10 vitpepparkorn
ca 1½-2 msk salt
Stycka kycklingen i mindre bitar men låt brösten vara hela, skölj av och stoppa ner allt i en stor gryta.
Jag skar loss låren och använde till en annan rätt för att få plats med den stora kycklingen i min gryta.
Häll på vatten så det knappt täcker, koka upp och skumma.
Tillsätt övriga ingredienser, börja med den mindre mängden salt och smaka dig fram.
Koka upp på nytt och låt sjuda under lock i en timme.
Ta upp skrovet och grönsakerna med en hålslev.
Låt kycklingen svalna lite och skär sen loss brösten som du kan skära upp i skivor och servera med en god sås.
Plocka av allt kött från benen och vingarna.
Lägg tillbaka benen i buljongen och koka ett par timmar till på svag värme.
Grönsakerna och svampen kan du mixa och blanda med en burk kokosmjölk eller grädde och några deciliter av buljongen.
Koka en soppa av det tillsammans med grovhackad bladspenat, blanda mot slutet ner det kokta kycklingköttet.
Förvara kycklingbuljongen i en burk i kylen, den håller upp till en vecka och kan användas till såser, grytor och soppor.
Du kan också frysa in buljongen, ett enkelt sätt är att hälla upp den i en istärningslåda.
Kycklingbuljong är också god att dricka varm, späd då med lite vatten, krydda med örtsalt och blanda ner en sked kokosolja.
Då får du en mycket näringsrik, värmande och mättande energidryck som har många bra effekter på hälsan.
Så här lagar du buljongen riktigt energisnålt i en Wonderbag.
Dela kycklingen i mindre delar och koka upp buljongen med grönsaker och kryddor på spisen.
Ta en slev och skumma ytan, avlägsna det skum som samlats, det ger bättre hållbarhet och godare smak på buljongen.
Lägg på lock och låt buljongen koka ordentligt i 15 minuter.
Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.
Efter 3-4 timmar tar du grytan upp ur bagen och lyfter upp kycklingbitarna med hålslev, låt svalna en liten stund.
Plocka av köttet, lägg tillbaks ben, brosk och skinn i grytan. Koka upp på nytt i 15 minuter med locket på.
Ställ ner grytan igen, knyt till väl och låt stå i 12 timmar.
Kycklingbuljongen är nu klar för att silas och reduceras, jag brukar låta den koka ihop till hälften.
Känn efter om buljongen är tillräckligt salt.
En månad kvar till jul…
På Wonderbag Swedens hemsida kan du köpa en liten kokbok som jag tagit fram, med klimatsmarta och läckra recept.
Här hittar du min kokbok + Wonderbag för 749 kr.
Bagen passar mycket bra att ge bort som julklapp och här stämmer verkligen ordspråket; Delad glädje är dubbel glädje.
För varje Wonderbag som säljs, skänks en till en behövande familj i Sydafrika.
Här hittar du alla de inlägg jag skrivit om matlagning i Wonderbag här på bloggen.
Populärt pizzarecept
Idag får du ett av mina populäraste recept i repris, kanske en ny favorit till fredagsmyset?
Tidigare i veckan delade jag med mig av hamburgare med bröd och sockerfri ketchup, så idag passar det ju fint att fortsätta med pizza.
Min glutenfria halloumipizza med lite kolhydrater går verkligen hem hos många, både stora och små brukar gilla den.
Jag skapade den här pizzan till Restaurang PriMaten i Uppsala häromåret, där har den blivit en populär lunchrätt bland gästerna.
Den här första veckan i Turkiet har det verkligen varit fullt upp. Förutom att jag varit förkyld så har jag också haft mer skrivjobb än vanligt.
Blev kontaktad av en journalist på Hemmets Journal som ville skriva om hur jag blivit bättre i min fibromyalgi med hjälp av övergången till glutenfri LCHF-kost.
Det känns riktigt bra att få vara med i den stora tidningen med min historia, som förhoppningsvis kommer att kunna ge många andra hopp om bättring.
Jag har också haft flera andra roliga skrivjobb att pyssla med.
Ett projekt jag hade sett mycket fram emot gick tyvärr om intet häromveckan, men nya möjligheter fanns bara runt hörnet.
Håll tummarna för att det går vägen, kan inte avslöja mer än att det säkert är något du kommer att gilla om det blir av ;)
Nu när det inte är långt kvar till jul så får du här inte bara ett, utan tre julklappstips.
LCHF-kokböcker i hårda paket är säkert välkommet hos många som redan har köket fullt av köksprylar.
Här hittar du mina 3 kokböcker på Adlibris och här på Bokus.
Böckerna kommer ut i USA till sommaren, så ett presentkort med bild på nån av böckerna blir ju enkelt att skicka i ett brev eller mail till släkt och vänner som bor långt borta.
Här finns den engelska utgåvan att förbeställa på Amazon.
Pizzabotten för 2
2 dl riven halloumi
1 ägg
½ dl grädde
2 msk pofiber
Rör samman alla ingredienser till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.
Bred ut till två runda bottnar, ca 1 cm tjocka, på bakplåtspapper. Förgrädda på 250º i 10 minuter.
De här bottnarna går bra att lösfrysa och ta fram eftersom och fylla med valfria pizzatillbehör.
Vill du göra en större sats så går receptet fint att dubbla flera gånger.
Pizzasås
2 dl mild Ajvar Relish eller
krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 msk olivolja
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk torkad oregano
1 msk balsamvinäger
½ tsk Worcestershiresauce
Salt
Blanda samman alla ingredienser till såsen, smaka av med salt.
Bred 2 msk sås över den förgräddade pizzabottnen. Täck med din favoritfyllning.
Jag hade rökt kalkon, färsk ananas och paprika på min. Strö över ca 1 dl riven ost.
Ringla lite olivolja över pizzan och grädda på 250° i 10 minuter.
Servera med lite rucola och olivolja över.
Gott till är en sallad på finstrimlad rödkål, balsamvinäger, olivolja, havssalt och svartpeppar.