Gör din egen kalvsylta till jul

Hemlagad sylta

Mångas favorit på julen är en smakrik kalvsylta, idag får du ta del av mitt bästa recept.

Du kan göra den redan nu och stoppa i frysen, så blir det mindre av matlagningsstress i veckorna före jul.

Kalvsylta är inte bara gott på julbordet utan något jag äter av då och då även under resten av året.

Inte minst för att det är en så bra källa till det nyttiga kollagenet, som vi alla behöver få i oss genom maten, inte minst när vi kommer upp lite i åren.

Kollagenet hjälper mot mycket, från stela leder till rynkig hy, läs gärna mer om dess hälsofördelar här i mitt inlägg om buljong.

Kalvsylta

Kalvsylta

1 kg kalvkött med ben

1 liter vatten + 1msk salt

1 gul lök

1 liten morot

8 vitpepparkorn

5 kryddpepparkorn

4 hela nejlikor

2 lagerblad

Till den färdiga kalvsyltan

3 blad gelatin

1 msk ättikssprit 12%

½ tsk vitpeppar

ev mer salt

Spola av köttet med kallt vatten. Lägg i en kastrull, mät upp vatten i litermått och se hur mycket som behövs för att precis täcka köttet.

Tillsätt 1 msk salt per liter vatten. Koka upp vattnet och häll över köttet. Låt koka upp på nytt och skumma väl med en hålslev.

Skär lök och morot i mindre bitar och lägg ner bland köttet tillsammans med kryddorna.

Låt koka upp och sjud under lock på svag värme i 1½-2 timmar eller tills köttet är mört.

Ta med en hålslev upp ur köttet ur grytan, låt svalna lite och plocka loss allt från benen.

Ta av brosk och fett och lägg det tillsammans med benen tillbaka i buljongen.

Koka kraftigt i en halvtimme så benen släpper ifrån sig alla gelatinämnen och spadet blir simmigt. Sila av ben, grönsaker och kryddor.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten under tiden som benen kokar och skär kalvköttet i riktigt små bitar.

Det går också bra att grovmala köttet eller mixa det hastigt i en matberedare om man vill.

Mät upp hur mycket kött det blir i ett litermått och blanda det med samma mängd buljong i en kastrull.

Koka upp och rör ner gelatinblad, ättika och peppar. Smaka av om det behövs mer salt.

Blanda väl, låt svalna lite och häll sen upp syltan i vattensköljda formar. Ställ i kylen när de kallnat och låt stå till nästa dag.

Lossa syltan från formen genom att föra en vass kniv längs kanten. Vill den inte lossna så doppa formen hastigt i varmt vatten. Stjälp upp syltan på fat.

Den går även bra att frysa in i formarna så du kan förbereda syltan i god tid före jul.

När den tinat smälts den om i en kastrull och hälls upp i form för att stelna igen tills nästa dag.

I den här länken till Bokus hittar du min och Annika Dahlqvists E-bok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt – recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo som dagens recept är hämtat från.

Kokboken är en nyutgåva av tidigare slutsålda ”LCHF för seniorer” och ”Långkok för LCHF och Paleo”.

Den innehåller även ett förord om fettets betydelse i vår mat av vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm.

På bilderna nedan ser du några till rätter från boken som passar fint på julbordet, sedda genom min fotograf Mikael Erikssons kameraöga.

Laxbakelse från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson
Laxbakelse
Gubbröra
Gubbröra
Kycklingleverpaté med havtornsgelé
Mandelmusslor med hjortron och grädde

Falukorvsgratäng

Gratäng på falukorv

Snabb vardagsmat

Då var det måndag igen, den dag i veckan det oftast var en falukorvsrätt som Dagens lunch när jag jobbade som restaurangkock.

Perfekt även i hemmaköket för att ta tillvara på grönsaksrester efter helgen.

Här har en kvalitetskorv fått sällskap av lite smörfräst blandsvamp från frysen.

Korvgratäng 2 port

400 g falukorv med hög kötthalt

2 dl brynt skogssvamp

2 dl riven, lagrad ost

2 ägg

1 paprika

1 dl strimlad purjo

Gräslök

Skär korven i skivor som delas i fyra bitar och skär paprikan i strimlor.

Fördela korv, paprika och brynt svamp i en smord ugnsform, strö över purjolök och ost.

Gratinera på 200° i 15-20 minuter, tills gratängen fått fin färg.

Servera med stekt ägg med gräslök strödd över vitan, blomkålsmos är också gott till.

Min sockerfria chilisås passar också bra till gratängen.

LCHF-ketchup

Kokbokstips

Fler lättlagade och goda mattips hittar du i mina kokböcker.

Köp gärna en eller ett par till dig själv eller någon kär i present eller julklapp.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Korv med syrlig rödkål från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson
Lättlagad husmanskost – Dillkött på kyckling

Fredagskyckling

Den här veckan har jag delat recept på lättlagad husmanskost varje dag, för att visa hur enkelt det kan vara att laga både god och näringsrik mat utan att behöva ha så stora matlagningskunskaper.

Det här är exempel på mat som jag ofta lagade när jag jobbade som kock på lunchrestaurang, rätter som var mycket populära hos gästerna.

Om du klickar på bloggnamnet högst upp på sidan så kan du enkelt scrolla nedåt och ta del av de tidigare recepten.

Dagens rätt är dillkött, här har jag gjort en snabbvariant på kycklingbröst och förstärkt den med svamp och purjolök.

Dillkött på kyckling 2 port

300 g kycklingbröst eller urbenat kycklinglår

200 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

2 dl strimlad purjolök

2 dl grädde/kokosgrädde

1 dl av min enkla kycklingbuljong

½-1 tsk ättikssprit 12% eller 1 pressad citron

2 msk hackad dill

Salt och peppar efter smak

Dela champinjonerna i 4 delar, bryn dem och purjon i hälften av smöret, krydda med salt och peppar.

Skär kycklingen i 3×3 cm stora bitar, bryn och krydda. Blanda allt det stekta i en gryta.

Häll på grädde och buljong, koka upp och låt puttra ca 15 minuter tills kycklingen är färdigkokt.

Smaksätt med dill och ättika, smaka av om det är bra syra och sälta.

Tycker du inte om dill så kan du smaksätta såsen med riven pepparrot istället.

Jag serverade dillköttet med smörbrynt blomkål och morot, det blir också gott med blomkålsmos.

Vill du ta del av fler av mina lättlagade recept så hittar du hundratals i kokböckerna nedan, har du matintresserade medlemmar i familjen så kanske någon av dem kan bli en fin julklapp.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Dillkött på kalv från Gammaldags husmanskost

Foto Mikael Eriksson
Söndagsmiddag – Långkokt oxlägg med trattkantareller och örter

Värmande höstmat

Nu när höstmörkret lägger sig över oss är det en riktigt bra tid att laga långkok.

Dagens recept blir ett exempel på riktigt gammaldags matlagning, men med en liten tillsats av moderna smaker.

Oxlägg i skivor med märgfyllt ben i mitten ger en mustig och näringsrik gryta.

En enklare styckdetalj som man ofta kan få till bra pris, dessutom är köttet mycket gott och mört om det får koka riktigt länge.

Långkokt oxlägg med trattkantareller och örter ca 4 port

1 kg oxlägg i skivor eller oxsvans

2-3 dl smörstekta trattkantareller

2 dl av min enkla buljong

50 g smör

2 stora morötter

2 gula lökar

1-2 msk torkad timjan

½-1 msk torkad rosmarin

1 dl vitt vin

Salt och peppar

Vatten så det täcker

Bryn köttskivorna väl på båda sidor i en stekgryta, skär under tiden morot och lök i grova bitar.

Lägg ner dem bredvid köttet och låt allt puttra under några minuter, salta och peppra väl.

Rör ner örterna och svampen, häll på vinet och buljongen.

Har du inte vin så går det bra med 1-2 tsk balsamvinäger istället, det ger en god smakbrytning till köttet.

Fyll på med kallt vatten, så köttet nätt och jämnt täcks, koka upp och låt sjuda under lock i ca 2½-3 timmar.

Vänd köttbitarna någon gång under tiden och fyll på lite mer vatten och vin om det kokar torrt.

Grytan sköter sig annars helt själv, samtidigt som den sprider ljuvliga dofter omkring sig.

Jag serverade köttet med grönsakerna och en klick smör i en djup tallrik, kokt blomkål eller broccoli smakar gott till.

Lingon är också gott till, här hittar du min sockerfria lingonsylt.

Fler recept på mustiga långkok och annan typ av vår traditionella mat hittar du i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist.

Ännu fler finns i Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker, skriven med Lars-Erik Litsfeldt som ligger bakom många populära böcker om diabetes.

Oxsvans Stifado, en av rätterna i Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson
Glutenfri köttfärslimpa och gräddsås med svamp
Köttfärslimpa

Bästa vardagsmaten

Den här köttfärslimpan är ett säkert kort att ta till när matlagningsfantasin tryter.

Dessutom väldigt populär mat hos både stora och små.

Här har jag gjort en gräddig sås på blandsvamp till, men den är väldigt god med pepparsås eller bearnaisesås också.

Blir det några rester över av limpan så kyl den, skär sen i tunna skivor och ät som smörgås, det blir väldigt gott med smör och ost på.

Köttfärslimpa klar för gräddning

Köttfärslimpa med bacon, vitlök och timjan 3-4 port

300 g nötfärs/viltfärs

1 ägg

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

½ paket bacon

½ dl grädde/kokosgrädde

2 msk smör/kokosolja

1 msk psylliumhusk

2 tsk torkad timjan

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

1 ask cocktailtomater

1 msk smält smör

Hacka lök och vitlök fint. Skär baconet i små tärningar.

Bryn det i fem minuter utan att löken får för mycket färg, låt svalna en stund.

Blanda under tiden färsen med ägg, grädde, husk och kryddor, låt svälla 30 minuter.

Det ska vara rätt rejält med kryddor, för annars riskerar köttfärslimpan att bli lite smaklös.

Blanda ner lökröran i färsen och forma till en limpa, blöter du händerna blir den jämn och fin.

Lägg i en smord form och placera ut cocktailtomaterna runt om.

Pensla allt med smöret, strö lite timjan och salt över tomaterna.

Grädda på 175° i 45 minuter. Limpan ska kännas fast när den är färdig.

Du kan också köra ner en provsticka en liten stund och sen lägga mot underläppen.

Det sättet använde jag ofta när jag jobbade på restaurang. Är stickan riktigt varm, då är limpan klar.

Annars kan man använda det moderna sättet med stektermometer, den ska stå på 70° när köttfärslimpan är genomstekt.

Låt vila en stund i formen innan den skärs upp.

Tomaterna la jag i en skål och hällde över lite kallpressad olivolja och vit balsamvinäger.

Lite flingsalt över och några små persiljekvistar till garnering.

Köttfärslimpa med svampsås

Svampsås 3-4 port

3 dl blandsvamp i små bitar

1 dl tärnad purjolök

2 msk smör

3 dl grädde/kokosgrädde

1 dl av min enkla buljong

1-2 msk vitt vin eller citronsaft

½ tsk Tamarisoja (Glutenfri)

Salt och peppar

Bryn svampen några minuter i smöret, så den får lite färg.

Tillsätt purjolöken och låt den steka med på lite svagare värme en stund.

Häll på vin, soja, buljong och kryddor, låt koka in i svampen.

Häll på grädden, koka upp och låt puttra i 15 minuter.

Servera tillsammans med köttfärslimpan och tomatsalladen.

Fler av mina bästa tips på husmanskost hittar du i Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker och i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Ugnsstekt sill med purjolökssås
Ugnsstekt sill

Gammaldags husmanskost

Är du liksom jag förtjust i husmanskost, då kommer du säkert att tycka om den här rätten.

När jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott i mitten på 90-talet hade jag helt fria händer att sätta ihop menyn och då fanns förstås stekt sill med.

Det var mycket uppskattat, några äldre herrar kom till och med in i köket och tackade speciellt för att jag hade med sill på menyn, då det oftast är inte så vanligt på restauranger idag.

Dagens recept är gjort med mild purjolök och med kokt majrova till istället för potatis, det blir väldigt gott.

Här hittar du min sockerfria lingonsylt, det är ett klassiskt tillbehör med lingon till sill i södra Sverige.

Ugnsstekt Sill med gräddig Purjolökssås

Stekt sill med purjolökssås 2 port

4 urvattnade filéer norsk saltsill

3 dl strimlad purjolök

3 dl grädde/kokosgrädde

2+2 msk smör

Salt och peppar

Riven muskot

1-2 majrovor

Strimla purjolöken i centimetertjocka, sneda skivor.

Skölj ordentligt, låt rinna av och bryn försiktigt i smör.

Krydda med lite salt men var försiktig eftersom sillen är salt. Krydda även med peppar och muskot.

Häll på grädden och låt såsen koka tills den tjocknat lite, ca 10-15 minuter.

Häll purjolökssåsen i en ugnsfast form, lägg de avtorkade sillfiléerna över.

Lägg några små skivor smör på sillen och grädda i ugnen på 225° i ca 20 minuter.

Sill med smörklickar färdig för ugnen

Koka under tiden skivor eller klyftor av majrovan mjuka i saltat vatten.

Häll av vattnet och lägg i en klick smör och servera till den ugnsstekta sillen med lingonsylt.

Sockerfri lingonsylt
Ugnsstekt Sill med Purjolökssås, kokt Majrova och Lingonsylt

Blev du sugen på att laga mer av den här typen av mat så finns mina favoriter i E-kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Där har jag ett recept på stekt sill med den mer traditionella löksåsen på gul lök.

Här hittar du mina övriga kokböcker, jag blir förstås väldigt tacksam om du vill stötta mitt skrivande här på bloggen genom att köpa någon eller några av dem.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker Skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson

Lättlagad gratäng med kyckling, bacon och jordnötter
Kycklinggratäng med Bacon, Grädde, Chilisås, Paprika och Ekologiska Jordnötter

Min variant på Flygande Jakob

Flygande Jakob var en populär lunchrätt på 90-talet när jag jobbade som restaurangkock.

Med ris i botten, bananer och grädde med chilisås, den gick hem hos både stora och små gäster.

I dagens variant har jag ändrat om den till en rätt med lite färre kolhydrater men med mycket goda smaker.

Gratänger är ett bra sätt att ta vara på helgens rester, så i det här receptet kan du stoppa ner lite av det du har hemma.

Kycklinggratäng LCHF

Kycklinggratäng 2 port

100 g urbenat grillat, stekt eller kokt kycklingkött

½ paket bacon

½ grön paprika

½ dl ekologiska jordnötter

1½ dl grädde

1 dl bearnaisesås

2 msk av min rabarberchutney eller sockerfria chilisås

Salt och peppar

Skär kycklingen i mindre bitar. Skär baconet i strimlor och paprikan i bitar.

Lägg allt i en smord form och strö jordnötter över.

Rör ihop bearnaise, grädde och rabarberchutney eller chilisås.

Fördela som ett täcke ovanpå kycklingen, gratinera i 25-30 min i 175°.

Jag serverade gratängen med en grönsallad med pressad citron, olivolja och gräslök.

Fler tips på mina mest lättlagade rätter hittar du i E-boken Gammaldags husmanskost och i Stora diabeteskokboken.

Kyckling till middag, med lite kolhydrater

Gräddig viltgryta med svamp

Vilt- och svamptider

Nu är det högsäsong för oss som älskar vilt och skogens läckra svampar.

Så ge dig ut med svampkorgen och plocka lite gratis mat att förgylla både vardagen och festerna med i höst och vinter.

Idag bjuder jag på en av de viltgrytor jag själv tycker bäst om, hoppas du också uppskattar den.

Vill du hellre göra en vegetarisk svamprätt så hittar du här min gulaschsoppa i senaste numret av nättidningen Mandarin.

Viltgryta 4 port

500 g grytbitar av älg, ren eller rådjur

100 g rökt sidfläsk i tärningar

4-5 dl rödgul trumpetsvamp eller trattkantareller

2 morötter

1 röd paprika

3-4 vitlöksklyftor

100 g smör

2 burkar skalade tomater

2 dl av min enkla buljong

2 dl rödvin

4 dl grädde/kokosgrädde

Salt och svartpeppar

Bryn smöret och stek köttet gyllenbrunt, krydda lätt med salt  och peppar.

Tillsätt fläsket och svampen och låt det få lite färg.

Skär under tiden morot, vitlök och paprika i små tärningar och låt dem fräsa med en stund.

Häll över tomater, viltfond och rödvin dela tomaterna i mindre bitar med sleven.

Koka upp och låt puttra en timme eller två på svag värme.

Tillsätt då grädden och låt sjuda en halvtimme till.

Smaka av om köttet är mört, annars får grytan puttra vidare ett tag till.

Vill du ta del av fler recept på mustiga grytor, buljonger och annat gott i vår svenska husmanskost så hittar du många av mina favoriter i de här kokböckerna.

Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker med Lars-Erik Litsfeldt

Gammaldags husmanskost på nytt sätt E-bok med Dr Annika Dahqvist

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson

Ostfyllda viltfärsbiffar med ragu på bladspenat från Stora diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson
Lättlagad husmanskost – Korv Stroganoff

Den bästa korvgrytan

Nu när många går tillbaka till vardagen efter semester och sommarlov kommer jag att dela med mig av mina bästa tips på god, näringsrik och lättlagad husmanskost och annan vardagsmat.

Korv Stroganoff har alltid tillhört mina favoriter bland korvrätterna.

Det finns många bra falukorvssorter att köpa idag som har hög kötthalt, ofta från lokala charkuterier.

För att få en ännu bättre gryta, så kan du passa på att göra egen sockerfri chilisås/ketchup, nu när det är högsäsong för tomaterna.

Det här blomkålsmoset passar riktigt bra om du inte vill ha hela broccoli/blomkålsbuketter till.

Du kan också riva broccolin eller blomkålen och förvälla eller steka i smör till ris.

Det blir extra gott och näringsrikt om du steker med lite finhackad paprika, lök och örter, glöm inte salt och peppar så det blir riktigt gott.

Korv Stroganoff 4-5 port

500 g falukorv

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl crème fraiche/smetana/kokosgrädde

2 gula lökar

1 dl av min enkla buljong eller 1 dl vatten+1 tsk eko buljongpulver

1 dl rödvin eller 1-2 msk rödvinsvinäger+vatten

3 msk tomatpuré

2 msk chilisås

1 msk Dijonsenap

2 tsk paprikapulver

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär falukorven i strimlor och lökarna i klyftor.

Bryn smöret i en gryta, häll i korven och bryn runt om en stund.

Tillsätt löken och låt fräsa med utan att ta färg.

Strö över paprikapulvret, så det får bryna med, då utvecklas mer smak.

Detsamma med tomatpurén, som du tar i härnäst, den blir mildare i smaken om den får bryna en stund.

Nu häller du över rödvin, buljong, worcester, senap och chilisås och låter koka in ett tag.

Häll så i grädden och koka en stund till, sänk värmen, tillsätt crème fraichen och låt småputtra en halv timme.

Smaka av och krydda med salt och peppar.

Vill du hellre göra din korv själv, så kan du testa det här receptet som jag skapade till Anna Halléns bok LCHF för familjen.

Falukorv med ketchup

Fler recept på lättlagad husmanskost hittar du i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt och i Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Gammaldags husmanskost skrev jag tillsammans med Dr Annika Dahlqvist, LCHF-rörelsens grundare.

Stora diabeteskokboken är skriven med Lars-Erik Litsfeldt, han är upphovsman till många populära LCHF-böcker.

Korv med syrlig rödkål från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson
Söndagsstek och gräddsås med äpple och rosmarin

Gammaldags festmat

När jag var liten på 60-talet lagade mamma ofta stek på söndagarna, en fin tradition som jag gärna håller vid liv.

Dagens recept har härlig smak av äpple som steken får koka färdig tillsammans med och sen passerar jag ner det i såsen.

Jag smaksatte också med calvados som jag fått från min kusins gård i Tyskland, har du inte calvados så kan du ta äppelmust eller lite äppelcidervinäger istället.

Söndagsstek med äppelgräddsås

1 kg stek med ben, jag hade rådjur

2-3 msk finhackad rosmarin

2 msk salt

1 tsk peppar

1 gul lök

1 äpple

3 msk smör

Till gräddsåsen:

5 dl grädde/kokosgrädde

1 dl calvados

1 dl vatten

½ dl av min enkla buljong

1 msk ekologiskt buljongpulver

Gnid in steken med rosmarin, salt och peppar.

Lägg i plastpåse på ett fat i kylen i ett dygn, vänd efter halva tiden.

Skär lök och äpple i tärningar.

Bryn smöret och lägg i steken, låt den försiktigt brynas till vacker färg runt om.

Lägg ner äpple och lök runt om och låt dem få lite färg.

Häll på calvados, vatten, buljong och buljongpulver.

Koka upp och låt steken småputtra på lägsta värme i 1½-2 timmar under lock.

Vänd ett par gånger under tiden.

Ta upp steken och svep in den i folie ett tag, så behåller den all god köttsaft.

Så här gör du gräddsåsen:

Låt skyn koka ihop på hög värme en liten stund, till det återstår ca 3 dl.

Häll den reducerade skyn genom nätsil ner i en tjockbottnad kastrull.

Passera äpplet och löken med en slev eller ballongvisp genom silen.

Låt skyn koka upp, häll i grädden och låt puttra på svag värme tills den tjocknar.

Ju längre den kokar, desto godare blir såsen.

Smaka av om du vill ha mer calvados.

Tycker du också om vår traditionella husmanskost så hittar du mina bästa recept i kokböckerna Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker och i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Diabeteskokboken är skriven tillsammans med populäre diabetesförfattaren Lars-Erik Litsfeldt.

Gammaldags husmanskost är en nyutgåva av tidigare slutsålda LCHF för seniorer och många av recepten från Långkok för LCHF och Paleo.

Den inbundna kokboken är slutsåld men i länken ovan kan du ladda ned den till dator, platta eller telefon.

Husmanskostboken har förord av både Dr Annika Dahlqvist och vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm.