Goda tips till Midsommar

Goda favoriter

Idag får du tips på några av mina egna lättlagade smakfavoriter till Midsommarfesten.

Sill, lax och jordgubbar, svensk njutningsmat på hög nivå.

Jag önskar alla mina läsare en riktigt god och glad Midsommar.

Krämig örtsill

2 inlagda sillfiléer eller 120 g avrunnen

1 dl crème fraiche

½ dl majonnäs

½ pressad citron

2 msk finhackad gräslök

2 msk finhackad persilja

2 rivna vitlöksklyftor

Några droppar Worcestershiresauce

Vitpeppar

Rör ihop alla ingredienser till såsen.

Lägg ner skurna, avrunna skivor av inlagd sill.

Täck över och låt stå i kyl till nästa dag, då utvecklas mer smaker.

Smaka av om du vill ha mer sälta i såsen.

Chilimarinerad lax 4 port

4 bitar lax à 150-200 g, helst viltfångad

2 msk olivolja

2 tsk chiliflingor

Saft av 1 citron

Blanda samman ingredienserna till marinaden.

Lägg laxbitarna i en plastpåse och häll över marinaden.

Massera försiktigt så marinaden fördelas jämnt kring fisken.

Lägg på ett fat och ställ i kylen några timmar.

Stek eller grilla fisken ett par minuter på var sida. Servera med grillade grönsaker och aioli.

Grön aioli

2 äggulor

2 dl olivolja

1 dl finhackad citronmeliss

½ dl finhackad rucola

Saft av ½ lime

1 riven vitlöksklyfta

Salt och peppar

Lite Worcestershiresauce

Knäck äggulorna ner i en bunke. Blanda ner vitlök och limesaft.

Mixa oljan tillsammans med örterna så den blir riktigt grön.

Vispa äggsmeten kraftigt medan du häller i oljan riktigt sakta och försiktigt från början i en smal stril.

När aiolin bundit ihop riktigt kan du hälla på oljan lite snabbare.

Smaksätt med salt, peppar, Worcester och ev mer limesaft.

Aiolin håller cirka en vecka i kylen.

Sallad med chèvre och jordgubbar 4 port

Romansallad

16 jordgubbar

100 g chèvre

1 dl cashewnötter

Strimlat skal av en ekologisk citron

Finhackad rosmarin

Kallpressad olivolja och balsamvinäger

Lägg ut några fina salladsblad runt tallriken.

Smula över osten och lägg på jordgubbar och nötter.

Finstrimla citronskal och rosmarin, strö över tallrikarna.

Ringla olivolja och vinäger över salladen strax innan serveringen.

Jordgubbar

Jordgubbar med kardemummacrème

2 dl crème fraiche

½ tsk nymald kardemumma

Äkta vaniljpulver

Vispa crème fraichen riktigt hårt med elvisp, tar uppåt 4-5 min.

Den blir så hård att den går att spritsa, om man vill. Rör ner vaniljpulver och kardemumma.

Lägg upp i glas tillsammans med jordgubbar.

Tycker du om mina tips och recept så köp gärna nyutgåvan av min grillkokbok som kom förra veckan.

Klicka på bilden nedan så kommer du till Lumio Förlag där du kan beställa den.

Min grillkokbok har kommit ut på nytt

Naturligt goda grilltips

Jag fick mail från Lumio Förlag att nyutgåvan av min tidigare slutsålda kokbok ”Grillmat LCHF” är klar.

”Birgitta Höglunds bästa grilltips” är den nya titeln, den har just kommit från tryckeriet och är nu på väg till alla som förhandsbeställt den.

Det passade ju extra fint att den kom precis nu när jag firar 9 år i bloggvärlden.

Jag är så glad att jag började blogga och på det sättet kunde få dela med mig av mina matkunskaper, vilket lett till 5 kokböcker och en hel del andra spännande och matrelaterade äventyr.

Här finns boken att beställa i nätbokhandlarna Bokus och Adlibris, fråga gärna efter den hos din lokala bokhandlare så kanske de också beställer hem den.

Rabarberchutney och paprikachutney

Blåbärspesto och nässelpesto

Färskoströra

Apelsin- och rosmarinmarinerat grillspett

Nytt i den här utgåvan är förordet, skrivet av mina kära bloggvänner Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak.

Recepten i boken är också anpassade till mejerifritt så långt det är möjligt, så att fler ska kunna njuta av goda grillrätter med tillbehör.

Alla recept är förstås som alltid när de kommer från mig även glutenfria.

Många har efterfrågat den här grillkokboken sen den såldes slut för några år sen, så dela gärna vidare det här inlägget till dina vänner i sociala medier och i verkliga livet.

Glödande grillkol

Bloggen verkar också ha uppmärksammats i USA, haft en strid ström av besökare senaste dagarna, bara sen i måndags har 1500 kommit därifrån.

Här finns grillboken på engelska att köpa hos Amazon, tre av mina kokböcker är utgivna på Skyhorse Publishing i New York.

Här hittar du min blogg LCHF Made in Sweden, som jag skrev i samband med Amerika-lanseringen.

Bilderna från grillkokboken i inlägget är tagna av Mikael Eriksson.

Chilimarinerat grillspett och prat med Ann Fernholm om sockerfria marinader

Smakrika spett

Idag får du tips på en lättgjord marinad som passar riktigt bra till grillspett, passa på att njuta av grillat nu när vi fått så underbart försommarväder.

Det var många år sen sommaren kom så plötsligt, alla träd och buskar blommar samtidigt här i Stockholm.

Igår åt jag lunch på Blekholmen tillsammans med vännen Ann Fernholm och vi pratade bland annat om hur gräsligt mycket socker det är i matfabrikernas marinader och såser.

Här kan du lyssna på en P1-intervju med Ann om de sockrade grillsåserna.

Det är verkligen bra att hon som granskande journalist nagelfar fabrikanternas innehållsförteckningar.

Sprid gärna intervjun vidare så kanske det blir en motreaktion hos allmänheten mot färdiga grillsåser och vi får se bättre alternativ i butikerna.

Du vet väl att Ann även är initiativtagare till Kostfonden, som jobbar med att ta fram oberoende studier på lågkolhydratkostens inverkan på vår hälsa.

Igår var också en speciell dag för mig, firade då 9 år med mina recept i cyberspace.

Här kan du gå in och ta en titt på de recept och bilder jag då publicerade, tanken var då att starta en hemsida med namnet Kalaskokeri.

Men det blev ju en blogg med namnet Birgitta Höglunds mat istället och den har gått riktigt bra sen dess 🙂

På de 9 åren har det faktiskt hunnit bli 5 kokböcker, varav tre är utgivna i USA.

Vill du ha fler sockerfria och smakrika recept att prova i sommar så kan du här förbeställa min grillbok som snart kommer i nytryck.

Chilimarinad till grillspett 4 port

½ dl rapsolja

½ dl min sockerfria chilisås

2 msk balsamvinäger

1 msk oregano

1 msk Worcestershiresauce

2-3 rivna vitlöksklyftor

1-2 tsk chiliflingor

Riv vitlöken fint och rör ihop med det övriga.

Stoppa bitar av t ex fläskfilé, karré, lamm, biff eller kycklingbröst i en fryspåse och häll på marinaden, knyt och massera runt.

Låt ligga i kylen några timmar, har du tid att vänta så blir det ännu godare efter 1-2 dygn, vänd några gånger under tiden.

Lägg träspett i vatten en stund innan grillningen, så bränns de inte lika lätt.

Trä upp 4-5 köttbitar per spett och grilla tillsammans med skivor av zucchini, bitar av paprika och halverade aprikoser.

På bilden härovan har grillspettet sällskap av min hemgjorda, kylda bearnaisesås, det blir riktigt gott som kallt bearnaisesmör.

Doppa en sked i hett vatten och ta upp såsen med, då går det lätt att forma den stelnade såsen till ett ägg.

Nu ska jag ut och njuta vidare av sommarvädret, hoppas du också tar chansen.

Jag på Blekholmen

Sockerfri gravlax på grillen

Grilltips

Just nu upplever vi den varmaste majmånad i mannaminne, perfekt väder för alla som älskar att grilla.

Jag kommer nu under försommaren att dela med mig av mina bästa grilltips från mina olika bloggar härinne.

Vill du ha fler recept, fast mer beständiga i bokform, till dig själv eller att ge bort som present så kommer snart min tidigare grillkokbok i nytryck.

Grillmat LCHF eller som den engelska översättningen heter, Low Carb High Fat Barbecue, blev väldigt populär och såldes slut på svenska för några år sen.

Birgitta Höglunds bästa grilltips är kokbokens nya titel, du hittar den till specialpriset 159 kr på Lumio förlag om du förbeställer via länken.

Recepten är desamma som i förra utgåvan, men nu anpassade även till mejerifritt så långt det är möjligt.

Nytt är också förordet, skrivet av mina vänner Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak.

Tycker du om mina recept så blir jag väldigt glad om du delar dem vidare till dina vänner ❤

Grillad lax

Gravlax med äpple, dill och citron 2 port

En bit chumlax på ca 400 g

1 rivet äpple

2 msk salt

2 msk torkad dill, det går förstås bra med färsk också

Rivet skal och saft från en ekologisk citron

Riv äpplet grovt och strö ut hälften i en liten form som passar till laxbiten.

Krydda laxen på båda sidor med citronsaft, salt och dill.

Lägg den med skinnsidan mot fatet.

Fördela citronskalet, dillen och resten av det rivna äpplet över.

Täck med plast och ställ kallt minst ett dygn. Vänd laxen några gånger.

Jag delade fisken i två bitar för att den skulle få plats i mitt halster, men du kan förstås också grilla den hel.

Äpplet fick vara kvar när jag grillade, det gav extra god smak åt fisken.

Grilla först skinnsidan över het glöd i 2 minuter,  vänd och grilla 1 minut till.

Fös sen ut kolen mot sidorna i grillen eller stäng av gasolen och låt fisken grilla färdigt några minuter på indirekt värme.

Laxen ska vara rosa i mitten, då blir den som saftigast.

Jag grillade laxen över kol från björkved som sakta fick brinna till perfekt glöd i min eldstad vid älven.

Röken från björkveden ger extra god smak åt allt som grillas.

Fetaost på grillen

Foliebakad fetaost på grillen 2 port

1 paket fetaost à 150 g

Några skivor paprika

Ett litet knippe oregano

Lite kallpressad olivolja

Riv 2 ark grillfolie till en storlek av ca 25×25 cm.

Dela fetaosten på mitten och lägg en bit på varje ark.

Lägg paprika och oregano över osten, ringla lite olivolja över alltsammans.

Nyp ihop paketen och grilla i 7-8 minuter, tills osten blivit genomvarm.

Servera fisken med fetaosten, en grönsallad och aioli, här smaksatt med citronmeliss och rucola.

Haydari smakar också väldigt gott till, det är en turkisk vitlökssås som är mitt recept den här månaden inne hos Öländska bönchips.

Haydari, turkisk vitlökssås med Öländska bönchips Chilidill
Foto Amelie von Essen

Snart dags för min grillkokbok

Glödande grillkol
Foto Mikael Eriksson

Grillpremiär

Så, då var sista korrekturet till nyutgåvan av min grillkokbok inskickat till Lumio Förlag.

Eftersom så många känner till min blogg idag så bestämde vi att även boken skulle få mitt namn och signum i titeln.

Något som förstås känns extra roligt, det här är verkligen en bok som ligger mig varmt om hjärtat.

En del av er känner säkert igen bokomslaget från förra gången den gavs ut 2013, då hette boken Grillmat LCHF.

Det nya förordet är skrivet av Jenny och Magnus Andersson på finaste Paleobloggen Under vårt tak.

Här kan du förhandsbeställa boken till specialpriset 159 kr, ordinarie pris efter utgivningen är 195 kr.

Jag har nu omarbetat de allra flesta recepten så att de även är anpassade till alla som äter mejerifritt, till exempel inom Paleo.

Recepten är förstås  gluten/sockerfria, något som blev extra aktuellt idag när Ann Fernholms läsvärda artikel om de sockrade grillmarinaderna publicerades i Aftonbladet.

Bilderna i boken är tagna av Mikael Eriksson, en väldigt stormig septembervecka i Jämtland, därav de vackra glödbilderna som du ser exempel på i inlägget.

För dig som har vänner som inte pratar svenska så hittar du boken  på engelska på Amazon.

Hjälp mig gärna att dela inlägget vidare till dina vänner, tack på förhand ❤

Glödande kol
Foto Mikael Eriksson

Spare Ribs med chiliglaze
Foto Mikael Eriksson

Blåbärspesto och nässelpesto
Foto Mikael Eriksson

Parmalindat, fyllt kycklinglår
Foto Mikael Eriksson

Kokospannacotta med vanilj
Foto Mikael Eriksson

Fläskkarré med glaze av svarta vinbär

Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze
Foto Mikael Eriksson

Höstnjutning

Nu är det hög tid att ta vara på alla härliga svarta vinbär som dignar på buskarna, innan fåglarna äter upp allt.

Passa på att göra min goda svartvinbärsglaze som jag hade med i min för tillfället slutsålda Grillmat LCHF.

Planer finns på att trycka på nytt, precis som nyutgivna Gammaldags husmanskost.

Den är en kombinerad utgåva av mina tidigare böcker LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Du kan köpa kokboken direkt från förlaget i länken ovan, här hittar du den på Bokus och Adlibris.

Glaze till grillning som säljs färdig på flaska, innehåller ofta en hög halt socker.

Inte bra alls, både med tanke på kolhydraterna och på de skadliga ämnen som bildas i köttbiten när sockret hettas upp över grillen.

Den här glazen, gjord på svarta vinbär och lime, är helt fri från tillsatt socker och ger fläskköttet en härligt syrlig smak.

Koka gärna en större sats och frys in till kommande grillmiddagar.

Här hittar du också mitt recept på sockerfritt gelégodis.

Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze

4 skivor fläskkarré à 150 g (med ben 200 g)

2 dl svarta vinbär

1 ekologisk lime

1 tsk Worcestershiresauce

½ tsk grovmald svartpeppar

Tvätta och riv skalet av limefrukten och pressa ur saften.

Häll den i en kastrull och tillsätt de övriga ingredienserna, koka upp och låt småputtra 10 minuter.

Passera bärmassan genom en nätsil och häll upp glazen på burk.

Salta och peppra köttet och pensla ordentligt av svartvinbärsglazen på båda sidor, spar en del till grillningen.

Lägg skivorna i en plastpåse och låt marinera några timmar i kylen, gärna längre.

Torka av fläskkarrén med hushållspapper och pensla med rapsolja.

Pensla även gallret med lite olja, innan köttet läggs på över het glöd.

Grilla 2 minuter på var sida, salta och peppra lite lätt.

Pensla glaze på skivorna, vänd och grilla 1 minut till på var sida.

Grillar du skivor av fläskkarré med ben, låt dem då ligga kvar några minuter till på sidan om glöden eller under lock på svag värme, så köttet vid benet hinner bli färdigt.

Servera med resten av glazen i en skål, en grönsallad och grillade skivor av förvälld rättika.

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Ett kryddsmör passar bra till, 7 recept på det hittar du här tillsammans med ett inlägg om fettets betydelse i vår mat.

Här nedanför ser du några bilder från torsdagens föreläsning tillsammans med vännen Therese Renåker på restaurang In the Pink i Malmö.

I pausen berättade jag om min egen resa från utbrändhet av just stress och och åren som följde med ryggskada, steloperation, fibromyalgi och hur jag blivit friskare med hjälp av maten.

Jag har alltid trott att jag inte klarar att stå på en scen och prata inför en publik, men tänk, nu har jag bevisat motsatsen för mig själv…

Allt går, bara man vågar släppa rädslan och ta första steget.

Vill du att vi ska komma till din hemstad med vår föreläsningsturné, så får du gärna förmedla kontakt till nån som kan arrangera den.

Läs gärna mer och ta kontakt på Therese hemsida Kloka Råd.

Längst ner ser du en film som visar en del av allt det goda de serverar på restaurangen.

Therese Renåker föreläser om Stress på In the Pink i Malmö…

Här blir vi fotograferade tillsammans med Cecilia Paulsson, som driver bloggen PaulssonsPaleo…


Stora båtar & hemodlad gurka
God morgon! Igår kväll blev det ett intervallpass. En timma höll jag på och det blev 8,5 km. Grymt bra för att vara mig :) Så idag ska jag vila, blir på sin höjd ett bad i havet och ett yogapass. Förra helgen blev det en tur söderut till Halmstad för att umgås lite med min […]
Grillad, viltfångad och sockerfri gravlax med foliebakad fetaost

Njutbart från grillen

Den kommande veckan tar jag lite ledigt från kokboksjobb och åker med min goda vän Therese Renåker till hennes smultronställe i Danmark, Skagen.

Där ska vi planera inför kommande föreläsningar och nya, njutbara resor med Harmoniresor.se.

På hemvägen från Danmark kommer vi att delta i Under vårt taks Paleohelg, det finns några platser kvar om du är intresserad.

Gravad lax är något många som äter LCHF/Paleo undrar över.

Jag har fått en hel del frågor om man inte kan grava fisken utan socker.

Sockret är ju med för att förlänga hållbarheten, en metod som användes förr när det inte fanns de kyl- och frysmöjligheter vi har idag.

Men nu i moderna tider behöver vi inte förvara fisken så länge, så därför går det fint att grava den utan socker.

Det går förstås att använda bara salt, men då blir både smak och konsistens annorlunda, lite hårdare och fastare.

Till min kokbok Långkok för LCHF och Paleo skapade jag ett recept på gravlax sötat med rivet äpple istället för socker, just för att få smaken av gravning.

Odlad lax är ju väldigt omdebatterat nu pga sitt innehåll av miljögifter, så jag föredrar att köpa fryst chumlax, en viltfångad lax från Alaska.

Den är lite torrare i köttet än vanlig lax men med smakrika tillbehör som foliebakad fetaost och örtaioli blir det riktigt saftigt och gott.

Lax gravad med äpple och citron

Gravlax med äpple, dill och citron 2 port

En bit lax på ca 400 g

1 rivet äpple

2 msk salt

2 msk torkad dill, det går förstås bra med färsk också

Rivet skal och saft från en ekologisk citron

Riv äpplet grovt och strö ut hälften i en liten form som passar till laxbiten.

Krydda laxen på båda sidor med citronsaft, salt och dill.

Lägg den med skinnsidan mot fatet.

Fördela citronskalet, dillen och resten av det rivna äpplet över.

Täck med plast och ställ kallt minst ett dygn. Vänd laxen några gånger.

Jag delade fisken i två bitar för att den skulle få plats i mitt halster, men du kan förstås också grilla den hel.

Äpplet fick vara kvar när jag grillade, det gav extra god smak åt fisken.

Grilla först skinnsidan över het glöd i 2 minuter,  vänd och grilla 1 minut till.

Fös sen ut kolen mot sidorna i grillen eller stäng av gasolen och låt fisken grilla färdigt några minuter på indirekt värme.

Laxen ska vara rosa i mitten, då blir den som saftigast.

Jag grillade laxen över kol från björkved som sakta fick brinna till perfekt glöd i min eldstad vid älven.

Röken från björkveden ger extra god smak åt allt som grillas.

Grillad lax

Fetaost på grillen

Foliebakad fetaost på grillen 2 port

1 paket fetaost à 150 g

Några skivor paprika

Ett litet knippe oregano

Lite kallpressad olivolja

Riv 2 ark grillfolie till en storlek av ca 25×25 cm.

Dela fetaosten på mitten och lägg en bit på varje ark.

Lägg paprika och oregano över osten, ringla lite olivolja över alltsammans.

Nyp ihop paketen och grilla i 7-8 minuter, tills osten blivit genomvarm.

Servera till fisken med örtaioli och en sallad.

Aioli med citronmeliss och rucola


Grillad, viltfångad och sockerfri gravlax med foliebakad fetaost

Njutbart från grillen

Den kommande veckan tar jag lite ledigt från kokboksjobb och åker med min goda vän Therese Renåker till hennes smultronställe i Danmark, Skagen.

Där ska vi planera inför kommande föreläsningar och nya, njutbara resor med Harmoniresor.se.

På hemvägen från Danmark kommer vi att delta i Under vårt taks Paleohelg, det finns några platser kvar om du är intresserad.

Gravad lax är något många som äter LCHF/Paleo undrar över.

Jag har fått en hel del frågor om man inte kan grava fisken utan socker.

Sockret är ju med för att förlänga hållbarheten, en metod som användes förr när det inte fanns de kyl- och frysmöjligheter vi har idag.

Men nu i moderna tider behöver vi inte förvara fisken så länge, så därför går det fint att grava den utan socker.

Det går förstås att använda bara salt, men då blir både smak och konsistens annorlunda, lite hårdare och fastare.

Till min kokbok Långkok för LCHF och Paleo skapade jag ett recept på gravlax sötat med rivet äpple istället för socker, just för att få smaken av gravning.

Odlad lax är ju väldigt omdebatterat nu pga sitt innehåll av miljögifter, så jag föredrar att köpa fryst chumlax, en viltfångad lax från Alaska.

Den är lite torrare i köttet än vanlig lax men med smakrika tillbehör som foliebakad fetaost och örtaioli blir det riktigt saftigt och gott.

Lax gravad med äpple och citron

Gravlax med äpple, dill och citron 2 port

En bit lax på ca 400 g

1 rivet äpple

2 msk salt

2 msk torkad dill, det går förstås bra med färsk också

Rivet skal och saft från en ekologisk citron

Riv äpplet grovt och strö ut hälften i en liten form som passar till laxbiten.

Krydda laxen på båda sidor med citronsaft, salt och dill.

Lägg den med skinnsidan mot fatet.

Fördela citronskalet, dillen och resten av det rivna äpplet över.

Täck med plast och ställ kallt minst ett dygn. Vänd laxen några gånger.

Jag delade fisken i två bitar för att den skulle få plats i mitt halster, men du kan förstås också grilla den hel.

Äpplet fick vara kvar när jag grillade, det gav extra god smak åt fisken.

Grilla först skinnsidan över het glöd i 2 minuter,  vänd och grilla 1 minut till.

Fös sen ut kolen mot sidorna i grillen eller stäng av gasolen och låt fisken grilla färdigt några minuter på indirekt värme.

Laxen ska vara rosa i mitten, då blir den som saftigast.

Jag grillade laxen över kol från björkved som sakta fick brinna till perfekt glöd i min eldstad vid älven.

Röken från björkveden ger extra god smak åt allt som grillas.

Grillad lax

Fetaost på grillen

Foliebakad fetaost på grillen 2 port

1 paket fetaost à 150 g

Några skivor paprika

Ett litet knippe oregano

Lite kallpressad olivolja

Riv 2 ark grillfolie till en storlek av ca 25×25 cm.

Dela fetaosten på mitten och lägg en bit på varje ark.

Lägg paprika och oregano över osten, ringla lite olivolja över alltsammans.

Nyp ihop paketen och grilla i 7-8 minuter, tills osten blivit genomvarm.

Servera till fisken med örtaioli och en sallad.

Aioli med citronmeliss och rucola


Marinerade, grillade revbensspjäll och bloggens bästa tips på grilltillbehör

Tips till grillfesten

Nu drar det ihop sig till midsommarfirande, så många av er har säkert börjat fundera på marinader, sallader, röror och andra tillbehör.

I dagens inlägg har jag samlat många av mina godaste tillbehör från bloggens 15-åriga historia till sommarens kommande grillmiddagar.

Länkar till inlägg med mina olika recept är markerade med fetstil i ingredienslistor och tillbehörslistor, klicka bara på dem så hittar du just det receptet.

Tjocka revbensspjäll är ett av de godaste kött man kan grilla, tycker jag.

Allra godast blir det att grilla över glöd från en björkvedsbrasa, men du tager ju den grill du haver.

Här får du tips på hur jag oftast lagar till spjällen, öka bara på receptet om ni är fler runt grillen.

Marinaden går förstås fint att använda även till kyckling, kalkon, vilt, nöt och lamm.

020

Marinerade revbensspjäll ca 4 port

Färska, tjocka revbensspjäll i tunnare bitar ca 1 kg

Marinad:

2 dl finhackad timjan

4 rivna vitlöksklyftor

1 dl olivolja eller rapsolja

2 msk Worcestershiresauce alt glutenfri tamarisoja

1 pressad citron

Grovmald svartpeppar

Ev 1-2 tsk valfri sötning för färg och smak

För riktigt möra spjäll så låt dem puttra i buljong i en timme och låt kallna i spadet innan du marinerar dem.

Blanda samman allt till marinaden. Lägg spjällen i en tjock plastpåse och häll över marinaden.

Knyt igen och massera runt köttet så marinaden kommer åt överallt.

Lägg på ett fat i kylen och låt stå där i 1-2 dygn. Vänd påsen flera gånger under tiden.

Ta upp köttet och skrapa av örter och vitlök, så det inte bränns vid under grillningen.

Pensla det heta grillgallret med olja och lägg på spjällen. Salta efter behag.

Grilla 2 minuter på varje sida, även på bensidan och den feta ovansidan på het glöd om du grillar råa spjäll.

Lägg dem på en svalare plats på grillen och låt eftersteka ca 10-15 minuter beroende på hur tjocka bitarna är, vänd ett par gånger under tiden.

Är de förkokta så räcker 1 minut per sida, alltså 4 minuter sammanlagt plus en liten stund på sidan om så värmen fördelas jämnt i köttet.

Cole slaw

Cole slaw med ajvar 2-4 port

3 dl strimlad vitkål

1 dl av min lättgjorda majonnäs

1 dl hackade örter, jag tog gräslök, citronmeliss och citrontimjan

2 msk ajvar relish

Lägg kålen i en bunke och krama en stund med fingrarna så blir salladen saftigare.

Rör ner majonnäs, ajvar och örter.

Smaka av och ställ kallt en stund innan serveringen.

Valnötsröra

Röra på valnötter och soltorkade tomater 2-4 port

1 dl majonnäs

½ dl turkisk/grekisk/rysk yoghurt

4 soltorkade tomater i olja

1 dl grovhackade valnötter

1 msk finhackad basilika

Chiliflingor

Havssalt

Hacka tomaterna riktigt fint. Blanda majonnäs och yoghurt, rör ner tomater och valnötter.

Smaksätt med basilika, chili och salt. Låt stå en stund så smakerna mognar.

Mojo

Kanarisk mojo 5-6 port

1 röd paprika

1 gul paprika

2 stora vitlöksklyftor

1 + 1 dl kallpressad olivolja

1 dl mandelmjöl

1 msk finhackad, urkärnad chili

2 tsk finstötta korianderfrön

1½ tsk vit balsamvinäger

ca ½-1 tsk salt

Skär paprikan i mindre bitar och finhacka vitlöken.

Hetta upp 1 dl olivolja i en stekpanna, lägg i grönsakshacket tillsammans med chilin. Krydda med koriander, vinäger och salt.

Bryn lätt och låt sen puttra i en halvtimme, rör då och då. Var försiktig med värmen, så det inte bränns.

Lägg över paprikan i en mixer och mixa till en slät röra.

Tillsätt mandelmjöl och olja, mixa en liten stund till. Smaka av om det behövs mer salt eller vinäger.

Förvara i kyl, men ta då fram den i god tid före serveringen så den blir rumstempererad.

Såsen håller ett par veckor i kylen.

Vitlöksmajonnäs 2-4 port

1 dl majonnäs

1 riven vitlöksklyfta

½ dl grovhackade cashewnötter

1 msk min sockerfria ketchup/chilisås

½ tsk chiliflingor

1 tsk finhackad timjan

Salt

Rör samman alla ingredienser och ställ in i kylen.

Du kan variera nötterna eller ta pumpakärnor, det ger lite gott tuggmotstånd.

Gurkmajonnäs

Gurkmajonnäs 2 port

1 dl majonnäs

8 st cornichoner

2 msk kapris

½ dl finstrimlad rucola

1 msk finhackad persilja

Salt och peppar

Skär gurkorna i små tärningar och blanda med majonnäsen.

Hacka kaprisen och rör ner tillsammans med det kryddgröna, smaka av med salt och peppar.

Färskost på fjällfil

Färskost

½ liter fjällfil

½ dl crème fraiche

Flingsalt efter smak

Värm upp filmjölken till 50 grader under omrörning.

Häll i kaffefilter eller silduk och ställ i kylen att rinna av över natten.

Häll upp osten i en bunke och rör ner crème fraichen och smaka av med salt.

Blanda i så mycket du tycker blir gott av den smaksättning du vill ha, här några goda förslag.

Riven pepparrot, finhackad gräslök eller andra örter, pressad vitlök, finhackad chili, stött kummin, hackade valnötter, svartpeppar, finhackade soltorkade tomater eller oliver.

Här nedanför kommer länkar till tips på fler olika såser, röror och grönsaksrätter som passar bra till grillat, klicka bara på länkarna så kommer du till receptet.

Hamburgerdressing x 3

Kålrotspommes och paprikaaioli

Tzatziki och örtiga tomater

Avokadosalsa med koriander

Het cole slaw med ingefära

Dijonnaise och tomatsås

Tomatpesto med hasselnötter

Sockerfri chilisås

Vitkålssallad med örter och svartvinbärsblad

Rödkålssallad med granatäpple

Ugnstorkade cocktailtomater

Zucchinisallad och svartvinbärsmarinad

Ratatouille och ädelostsmör

Café de Paris-smör

För ännu fler tips på allt gott som hör till grillandet, så finns 80 recept i min grillkokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Den är en nyutgåva av min tidigare slutsålda Grillmat LCHF.

Recepten är i den här upplagan anpassade till mejerifritt så långt det är möjligt, så att så många som möjligt ska kunna njuta av naturligt goda grillrätter.

Ett nytt förord har boken också fått av mina vänner Jenny och Magnus Andersson på populära Paleobloggen Under vårt tak.

Ännu fler tips på vegetariska rätter, såser och röror finns i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Jag blir förstås väldigt tacksam och glad om du köper någon eller några av mina kokböcker, till dig själv, någon när och kär eller som gåbortspresent.

På bilden här nere ser du kaffemarinerat sidfläsk som blir väldigt gott att helgrilla, receptet på marinaden hittar du i min grillbok.