Artikel om min hälsoresa på Ekoappen.se

Hälsokost

Jag blev för en tid sen intervjuad av journalisten Inger Palm inför en artikel på hälsosidan Ekoappen.se, i den här länken kan du läsa den.

Jag är verkligen glad att min matfilosofi får så stor spridning, jag hoppas att det gör att många fler genom artiklar och mina kokböcker kan få chansen att äta sig till en bättre hälsa.

Min åttonde bok ”Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker”, som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, har fått ett väldigt fint mottagande.

Den är utgiven på Bookmark Förlag och har nu i två månader legat på Bokus Topplista över flest sålda kokböcker, verkligen hedrande när det i Sverige ges ut så otroligt många kokböcker.

Du hittar den även i den övriga nätbokhandeln, i din lokala bokaffär och på Biblioteket.

Sprid gärna artikeln och boken vidare om du känner någon som kanske också kan bli hjälpt av att lägga om sin kost.

3 x Nötter på Nötens Dag
Nötbröd med suovasrökt renstek

Alla dessa dagar

Idag den 22/10 är det Nötens Dag och den bör förstås uppmärksammas ordentligt, nötter är ju både väldigt näringsrika och goda.

Jag delar tre olika nötrecept, du hittar många fler både här på bloggen och i mina kokböcker.

Du kan läsa mer om böckerna och min matfilosofi i det här inlägget.

Först ut är ett av mina bästa och mest lättbakade nötbröd, gott som det är till fikat med bara smör och ost.

På bilderna har jag lite lyxigare lunchmackvarianter med på utflykter, det här brödet mättar väldigt bra.

Ät, njut och må gott!

Nötbröd 1 limpa

6 ägg

100 g blandade nötter

50 g smör eller kokosolja

3 dl vatten

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

1 dl psylliumhusk

1 dl linfrön

2 msk brödkryddor

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1 tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Krossa nötterna i mortel, ganska fint.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Koka upp vatten, smör, brödkryddor och äppelcidervinäger.

Vispa äggen riktigt tjockt, ca 5 min med elvisp.

Häll den heta vatten/smörblandningen över äggen under fortsatt vispning.

Blanda ner äggsmeten i omgångar i mjölblandningen, rör om väl.

Häll smeten i en smord form på ca 1½ liter.

Tryck till ytan på brödet med slickepotten, blöt handen i kallt vatten och släta till den.

Täck med folie och grädda 45 min i nedre delen av ugnen, ta av folien och grädda 45 min till.

Låt svalna en stund i formen innan brödet stjälps upp och får kallna på galler.

Förvara i plastpåse i kyl och skiva eftersom, eller skiva hela limpan och lösfrys.

Den här valnötsröran är väldigt användbar, den passar som en liten tapasrätt eller som tillbehör till grillad kyckling, ägg, fisk eller grönsaker.

Röra på valnötter och soltorkade tomater 2-4 port

1 dl majonnäs

½ dl yoghurt 10-17%

4 soltorkade tomater i olja

1 dl grovhackade valnötter

1 msk finhackad basilika

Chiliflingor och flingsalt efter smak

Hacka tomaterna riktigt fint. Blanda majonnäs och yoghurt, rör ner tomater och valnötter.

Smaksätt med basilika, chili och smulat flingsalt. Låt stå en stund så smakerna mognar. Smaka av om du vill ha mer hetta eller sälta.

Sist och minst kommer små läckra nötchokladbollar, lika goda till eftermiddagsfikat eller som återhämtning efter ett träningspass.

Nötchokladbollar 8 st små bollar

2 msk cashewnötssmör

1 msk brunt mandelsmör

2 tsk cacao nibs, krossade kakaobönor

2 tsk kakao

½-1 krm vaniljpulver

Lite smulat flingsalt

Garnering:

½ dl kokosflingor, hackade nötter eller kakao att rulla bollarna i

Se till att nöt- och mandelsmör är rumstempererat. (Du kan förstås använda bara mandel/nötsmör om du vill, jag hade båda hemma.)

Lägg allt utom garneringen i en skål och mosa ordentligt med en sked så det blir väl blandat.

Saltet gör att chokladsmaken framhävs mer, smaka av så du får en sälta som passar dig.

Forma degen till en rulle, skär i jämna bitar och rulla till små bollar.

Nötsmöret gör att bollarna blir ganska mjuka i en varm hand så arbeta fort.

Häll kokosflingor, nöthack eller kakao i en liten skål, rulla bollarna i det så de blir helt täckta.

Förvara chokladbollarna i kylen eller frysen. Tycker du satsen är för liten så dubbla den bara.

Du kan också smaksätta bollarna med t. ex lakritspulver, rivet skal från ekologiska citrusfrukter eller mint.

Olika sorters nötsmör finns i hälsokostbutiker och i välsorterade mataffärer.

Här nedan ser du ett nötrecept från min bakbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandninga av sött och salt.

Bilden tog jag en härlig försommarmorgon vid ett vilt äppelträd på Blockhusudden, längst ut på Djurgården i Stockholm.

Små pekannötsmuffins med äpple
2 x Ägg på Äggets Dag

Två av mina äggfavoriter

Idag är det Äggets Dag, en dag jag tycker är extra värd att uppmärksamma.

Ägg är ett fantastiskt livsmedel som innehåller i stort sett allt vi behöver, förutom Vitamin C.

Jag använder mycket ägg i både mat och bakning, som ett proteinrikt tillägg till frukost och mellanmål eller om jag känner mig lite hungrig på kvällen.

Här får du ett par av mina favoritrecept med ägg, vilken är din äggfavorit?

Blomkålsgratäng med varmrökt sidfläsk 2-3 port

3 dl blomkål i små bitar

150 gr varmrökt sidfläsk

2 msk smör

3 ägg

1 dl majonnäs

2 dl riven, lagrad ost

Peppar

Skiva och finstrimla fläsket. Bryn i smöret tillsammans med blomkålen, krydda med peppar, salt behövs inte här eftersom fläsket och osten är salt.

Lägg i en smord ugnsform. Vispa samman ägg och majonnäs och häll över blomkålen.

Strö den rivna osten jämnt över. Grädda i 30 minuter på 175°.

Servera med skirat smör och en sallad på rivna morötter, pumpafrön, pressad citron, olivolja och örtsalt.

Mandelostkaka med hjortron och grädde 10-12 bitar

3 ägg

1 dl riven ost

1 dl keso

1 dl flagad mandel

50 g smör

2 msk pofiber

1-2 krm nymald kardemumma

1 msk valfri sötning

Rosta den flagade mandel några minuter i en torr stekpanna. Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.

Rör ner smör och vald sötning mot slutet. Låt smöret smälta. Svalna av en stund.

Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med smöret. Rör ner mandeln. Krydda med kardemumma.

Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen på 175° i 40 minuter.

Låt svalna och servera med hjortron eller andra bär och vispad grädde. Eller ät kakan som den är till en kopp kaffe eller te.

Den är också väldigt god som på bilden nedan med rom, lök och en klick smetana eller gräddfil, uteslut då sötning och kardemumma.

Reklam för mina kokböcker

Många fler äggrecept hittar du förstås i mina kokböcker, här nere kommer länkar till dem som finns att köpa på nätet och i bokhandeln.

Alla åtta kokböcker jag skrivit det senaste decenniet finns att låna på Biblioteket, läs gärna mer om dem och min matfilosofi här.

Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt som E-kokbok

Glutenfria avokadoplättar på Sockerfria Dagen

Plättlätt efterrätt

Idag bjuder jag på en smakrik och sockerfri plätt som efterrätt efter torsdagssoppan för att fira att det är Sockerfria dagen den 12 oktober.

Jag hade tänkt vara med på plats i Stockholm idag på det stora event som du kan läsa om i länken ovan, men tyvärr kom annat i vägen.

Eventet anordnas i eftermiddag med många intressanta föreläsare, bland andra Andreas Eenfeldt, Babben Larsson och Johannes Cullberg

Ann Fernholm kommer att lotta ut Stora diabeteskokboken till förmån för Kostfonden och Annika Dahlqvist säljer den tillsammans med sina böcker, då inte heller min medförfattare Lars-Erik Litsfeldt kunde delta.

Plättar med avokado 2 port

2 ägg

1 mogen avokado

1 dl grädde eller kokosgrädde

1 msk psylliumhusk

2 tsk kakao

2 krm mald kardemumma

ca 1 krm salt

1 msk smör eller kokosolja till stekning

Skär avokadon i bitar och lägg den och alla andra ingredienser i en hög bunke och arbeta smeten slät med en stavmixer.

Hetta upp en plättlagg eller stekpanna, klicka i lite smör och stek små plättar ett par minuter på varje sida.

Servera plättarna med bär och citronmeliss, vispad grädde är förstås också väldigt gott till.

Kokboksframgång

Det känns overkligt stort att ha skrivit en kokbok som blivit Storsäljare på Topplistan i flera av landets tidningar, bland namn som Camilla Läckberg, Sofie Sarenbrandt och Annie Lööf 💞

På bilden nedan ser du ”Stora diabeteskokboken” högst upp till vänster med texten Storsäljare bland böcker som Camilla Läckbergs & Henrik Fexeus ”Mirage” och Sofie Sarenbrandts & Carina Bergfeldts ”Födelsedagen”.

Här finns Stora diabeteskokboken för 210 kr inkl frakt på Bokus och här finns den på Adlibris för 259 kr exkl frakt.

Bollar med smak av kanelbulle

Kanelbullens dag på mitt sätt

Innan jag började äta lågkolhydratkost för 14 år sen så var kanelbullar en stor passion, så här har jag tagit fram en boll med kanelbullesmak som passar fint för alla oss som inte äter gluten nu till Kanelbullens Dag.

De här bollarna har jag gjort flera gånger i sommar, de är perfekta att ta med i en burk på en fikapicknick, bärplockning eller som återhämtning efter ett gymbesök.

Jag har valt att ha dem naturella och inte doppa dem i kakao eller kokosflingor men det är en smaksak så där kan du förstås göra som du vill.

Kanelbullebollar ca 25 st

50 g mjukt smör

4 torkade, osvavlade aprikoser

4 torkade plommon

3 dl glutenfria havregryn

1 dl mandelmjöl

1 dl starkt kaffe

½ dl tahini, sesampasta

1 msk kanel

2 tsk kardemumma

½ tsk flingsalt

Skär aprikoser och plommon i små bitar och häll över hett kaffe.

Låt stå i en halvtimme så fruktbitarna mjuknar och drar åt sig av kaffesmaken.

Lägg smöret och de torra ingredienserna i en mixerbunke, kör med stavmixer tills allt är väl blandat.

Mixa ner frukten och sesampastan, smaka av om du vill ha mer salt, kanel eller kardemumma.

Ställ in bunken i kylen en timme, forma sen smeten till bollar med lätt fuktade händer.

Lägg dem på ett fat och ställ in i kylen tills de stelnat.

Förvara chokladbollarna i en burk i kylen eller frys in och ta fram efterhand.

Tips: Havregrynen kan ersättas med kokosflingor, hackade nötter/mandlar eller pumpafrön.

Har du inte tahini så kan du byta ut den mot kokosgrädde eller mosad avokado.

För en mer barnvänlig variant kan du byta ut kaffet mot varm choklad.

Vill du ta del av fler recept på mina glutenfria bollar och andra godsaker så är just nu min bakbok Baka med frukt & grönt med på Bokus Höstmatsrea för bara 119 kr.

Syrliga mangobollar från Baka med frukt & grönt
Gör din egen sockerfria chilisås till hamburgare med halloumibrod

Gott till grillat

Idag bjuder jag på en riktig favoriträtt tillagad på ett lite annorlunda sätt.

Hamburgare kan faktiskt vara väldigt bra mat för alla som vill hålla sitt blodsocker i balans om man gör några ändringar.

Byt ut det vanliga hamburgerbrödet mot mitt glutenfria halloumibröd, ersätt pommes fritesen med till exempel friterade vaxbönor.

Det blir även väldigt gott att koka en sockerfri chilisås/ketchup nu när vi har färska och fina svenska tomater.

Här hittar du mitt lättlagade recept på majonnäsen du ser på bilden ovan.

Hemlagad chilisås

1 kg tomater

½ dl olivolja

2 msk tomatpuré

 1-2 msk balsamvinäger/äppelcidervinäger

1 msk paprikapulver

2 tsk Worchestershiresauce eller tamarisoja

ca 2 tsk salt

 1-2 tsk chiliflingor

1 tsk mald nejlika

2 krm lökpulver

2 krm vitlökspulver

Skär tomaterna i små tärningar, jag låter skalet vara kvar eftersom det sitter en hel del nyttiga ämnen i det, men du kan förstås skala dem om du vill.

Fräs tomaterna och tomatpurén i olivoljan i en gryta.

Blanda ner övriga ingredienser, börja med den mindre mängden vinäger och salt, smaka sen av om du vill ha mer syra/sälta när såsen är klar.

Koka upp under omrörning, låt småputtra i ca 1 timme på spisen. Rör då och då så det inte bränns fast, blir såsen för tjock så späd med lite vatten.

Mixa såsen till den konsistens du föredrar med en stavmixer direkt i grytan, häll upp såsen på varma, rena burkar och stäng locket direkt.

Chilisåsen håller sig minst 1 vecka i kylen, frys in det som inte går åt och ta fram eftersom.

Vill du hellre ha en lite mildare sås av ketchuptyp så hoppa över chiliflingorna och passera bort tomatkärnor och skal ur den färdiga såsen innan du häller upp den på burkar.

Här nere följer receptet på hamburgarna och brödet.

Jag har gjort små 50-gramsburgare, med halloumibrödet blir de betydligt mer mättande än hamburgare i vanligt bröd.

Hamburgare 8 små
400 g köttfärs, nöt, lamm eller blandfärs

2 ägg

ca 1 tsk salt

½-1 krm peppar

Smör till stekning

Blanda snabbt ihop färsen med ägg och kryddor.

Ställ i kylen att vila en halvtimme, så håller de ihop bättre vid stekningen.

Stek ett litet prov och smaka av om det behövs mer kryddning.

Forma färsen till hamburgare, bryn smör och stek dem ett par minuter på var sida på medelvärme.

Halloumibröd 8 st

3 äggvitor

½ krm salt

2 dl riven halloumi/eldost

½ dl grädde

25 g smält smör

2 msk sesamfrön + lite till garnering

1½ msk psylliumhusk

Vispa äggvitorna med saltet tills det blir skummigt, rör ner den rivna osten, psylliumhusk och sesamfrön.

Blanda i grädde och smält, avsvalnat smör, blanda väl och låt svälla några minuter.

Fördela smeten till åtta stora klickar på plåt med bakplåtspapper med hjälp av en sked.

Bred ut dem lite med skeden till runda kakor och strö över lite sesamfrön.

Grädda mitt i ugnen på 200° i ca 15 minuter, låt svalna på galler.

Frys in de bröd som inte går åt, de blir bäst av att tinas i brödrost eller ugn, då blir de som nybakade.

Vill du lyxa till det så gör min bearnaisesås till på äggulorna som blir över när du bakar brödet, det blir väldigt gott ihop med chilisåsen till hamburgarna.

I min kokbok ”Birgitta Höglunds bästa grilltips” hittar du fler goda tips på hamburgare med tillbehör och mycket annat gott att lägga på grillen.

Vill du ha ännu fler tips på sockerfria och glutenfria rätter som passar alla i familjen så ta en titt på min senaste kokbok, Stora diabeteskokboken.

Den har jag skrivit tillsammans med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt som skrivit ett tiotal böcker om diabetes.

I vår kokbok delar han med sig av sina stora kunskaper om hur man får ett stabilt blodsocker med en bättre hälsa på köpet.

Idag släpps Stora diabeteskokboken + Rabattkod

En mycket speciell dag

Idag är det en riktigt stor dag för mig, för nu kommer min åttonde kokbok ut i bokhandeln, ”Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker”, skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Jag fick den i min hand för första gången i förrgår, du må tro att det är en häftig känsla att få hålla och bläddra i den kokbok som jag jobbat intensivt med under det senaste halvåret.

Du kan läsa mer om den här på Bokus, som även tagit fram en rabattkod som gäller från och med idag 30/8 till 4/9. Med koden DIABETESKOKBOK får du 40 kr i avdrag på priset.

Här ser du en bild om min första signering av boken, som äger rum på Ecocaféet i Östersund lördag 2/9 kl 12-14. Hoppas vi ses där.

Boken är en mycket utökad och omarbetad nyutgåva av ”Diabeteskokboken för män”, som jag och Lars-Erik skrev 2017.

Den blev väldigt populär och såldes slut för flera år sen, utgivningsrätten togs häromåret över av Bookmark Förlag, ett av Sveriges allra största bokförlag.

I vintras hörde de av sig och ville ge ut boken på nytt, den här gången var vi helt överens om att både texterna om diabetes och recepten skulle uppdateras och anpassas till alla, vilket efterfrågats av många.

Det har varit ett väldigt roligt jobb att komplettera boken med många fler av mina favoritrecept, en del kommer från likaledes slutsålda ”Långkok för LCHF och Paleo”, som var min tredje kokbok.

För att passa familjen likaväl som ensamhushållet, vegetarianen likaväl som pescetarianen och carnivoren, så har jag i alla recept lagt till tips om hur man enkelt väljer det protein som passar en bäst.

Jag har även tagit fram nya, vegetariska recept med innehåll av pre/probiotika som varit på önskelistan hos många av dem som köpte vår förra succébok ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, som vi skrev tillsammans med Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Lars-Erik och jag på Bookmarks förlagsfest i våras

Igår fick jag mail med mycket positiv läsning från vår förläggare Anna Cecilia Weschke på Bookmark.

Det innehöll en recension från BTJ, Bibliotekens tidning, som har högt renommé och läses av de allra flesta i hela bokbranschen.

Jag kan inte publicera hela recensionen då det inte tillåts av BTJ, men det är lovord rakt igenom, så här fin bokrecension har varken jag eller Lars-Erik fått tidigare.

Här några utdrag ur recensionen av Lektör Per Björgell, som ger boken det fina helhetsbetyget 5 av 5 möjliga, med tillägget Briljant.

Nedanför recensionen ser du några av mina och Mikael Erikssons bilder från boken.


”God mat förlänger livet”, står det på bokens baksida. Det känns som att det stämmer när man läser denna text- och kokbok, med recept och råd för stabilt blodsocker. Birgitta Höglund är en erfaren kock och matskribent. Lars-Erik Litsfeldt skriver om diabetes och kost, och båda har skrivit flera böcker.

Det roliga med Stora diabeteskokboken är att allt är så inspirerande och gott, vare sig man har diabetes eller ej. Det rör sig om fantasifulla rätter med fin smaksättning och variation.

Lars-Erik Litsfeldts texter om och för diabetiker, typ 1 eller främst typ 2, är bra och hänger med i den medicinska trenden. Läs om resistent stärkelse, GLP-1, probiotika och tarmflora, insulin, kolesterol och olika målsättningar, inte minst det något minskade kolhydratintaget som är gynnsamt för en diabetiker.

Lammfärsbiffar med grön wok Foto Mikael Eriksson
Pumpasoppa Foto Mikael Eriksson
Torskrygg med brynt pepparrotssmör och broccolimos med parmesan Foto Mikael Eriksson
Fläskpannkaka med lingon Foto Mikael Eriksson

Halloumipizza Foto Birgitta Höglund
Mjölksyrade morötter med ingefära och citron Foto Birgitta Höglund
Pesto Foto Birgitta Höglund

Gröna ostvåfflor Foto Birgitta Höglund
Glad Midsommar med matjestårta och jordgubbar

Ljuva midsommartid

Vilken sommar vi fått här i Jämtland, högsommarvärmen har legat parkerad här i över en vecka nu.

Vi har passat på att njuta av picknickmat på stränderna runt Storsjön och sena kvällar på balkongen bland alla blommor, som växer så det nästan hörs.

Lennarts dotter och ena dotterdotter kom på besök några dagar och vi fick visa många av våra favoritplatser, vi kunde sitta ute och äta flera timmar utan att bli störda av en enda mygga.

Som du kanske märkt så har jag inte skrivit så mycket härinne den senaste tiden.

Dels på grund av en eländig rygg efter att jag fick ett diskbråck i mars, som fortfarande gör att jag inte är i så fin form.

Dels för att jag haft ett spännande skrivjobb som tagit upp en hel del av min datortid de senaste månaderna, så jag har fått prioritera det framför att vistas på sociala medier.

Jag kommer snart att kunna berätta vad det är jag jobbat med, fram till dess får du passa på att njuta av några snabbfixade små rätter som passar bra till midsommarbuffén.

Först ut är en matjesmousse som blir väldigt god bara som den är på en silltallrik eller som en klassisk matjestårta.

Matjestårta gör du så här:

Använd mitt glutenfria valnötsbröd istället för kavring, mixa 200 g tärnat bröd med 1 dl brynt smör.

Det brynta smöret ger mer karaktär till tårtan och passar väldigt bra just till matjessill.

Pressa ut brödsmeten i en plastfilmsklädd form med löstagbar kant.

Gör dubbel sats av matjesmoussen här nedan, bred den över brödbotten och kyl minst 3-4 timmar.

Garnera tårtan till exempel med hackad gräslök och rädisor. De övriga sillarna på tallriken här ovan hittar du här.

Matjesmousse 3-4 port

2 matjessillfiléer

1 dl crème fraiche eller smetana

1 dl grädde

1 dl finhackad gräslök

½ dl färskost

2 gelatinblad

2 msk sillspad

Salt och peppar efter smak

Skär matjessillen i små tärningar, blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.

Krama ur och smält bladen på svag värme i sillspadet.

Vispa grädden rätt fast. Blanda färskosten med crème fraiche, gräslök och kryddor, rör ner sillbitarna.

Ta en matsked av röran och blanda med gelatinet, innan du blandar ner det, då minskar risken att gelatinet ska stelna i klumpar.

Vänd försiktigt ner den vispade grädden, låt stå i kylen minst 3-4 timmar, så stelnar den till en mousse.

Spola en sked i varmt vatten och forma moussen till ägg eller fyll den i glas eller små formar innan den kallnar, eller så gör du den som matjestårta till en buffé.

Finns det något mer njutbart än jordgubbar på midsommar? Här bjuder jag på två goda tillbehör.

Du kan använda kardemummacrèmen i första receptet som fyllning i en tårta om du vill, testa gärna mitt populära tårtrecept.

Jordgubbar med kardemummacrème 2-3 port

2 dl crème fraiche

½ tsk nymald kardemumma

1 krm vaniljpulver eller vaniljextrakt

Vispa crème fraichen riktigt hårt med elvisp, tar uppåt 4-5 min.

Den blir så hård att den går att spritsa, om man vill. Rör ner vanilj och kardemumma.

Lägg upp i glas och garnera med jordgubbar.

Är du mer lagd åt glasshållet, så är den här vaniljparfaiten väldigt god till gubbarna.

Vaniljparfait 4 port

1½ dl vispgrädde

2 äggulor

½-1 msk valfri sötning

1 krm vaniljpulver

Vispa äggulor och den sötning du föredrar riktigt hårt.

Vispa grädde och vaniljpulver men inte alltför hårt, för då blir parfaiten inte så len.

Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.

Häll upp i små skålar, glas eller koppar.

Ställ i frysen 3-4 timmar, ta sen fram parfaiten och ställ i kylen en stund att tina innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Har du glassmaskin så kan du köra smeten i den istället så får du en riktigt god vaniljglass.

Receptet ger 4 små portioner, vill du göra den till fler så är det bara att dubbla ingredienserna.

Ät, njut och må gott!

P.S Just nu är min senaste bok, ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt” med på Adlibris Sommarrea, du hittar den i länken ovan för bara 139 kr.

Den och mina övriga kokböcker finns också hos andra nätbokhandlare, att beställa hem hos din lokala bokhandel och på biblioteken.

Kanske nån av böckerna kan passa fint att ge bort som present på midsommarfesten?

Mer info om de 7 kokböckerna finns här eller om du klickar på mitt namn inne på Adlibris.

Du kan skriva ut bilden och göra ett fint presentkort, med lite mer omtanke bakom istället för den vanliga chokladasken, blomman eller vinflaskan.

Kafferep i rosenbersån med gofika från Baka med frukt & grönt

Hasselnötsbullar, sötpotatisplättar och bollar med bär till brunchen

Tre goda brunchtips

Söndagar är den dag jag får flest besök till mina bakrecept härinne på bloggen, så idag bjuder jag på några riktigt goda recept till söndagsbrunchen.

Många har frågat genom åren om jag kunde samla mina söta och salta bakverk i en kokbok och för några år sen blev den tanken äntligen verklighet.

I år är ”Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt” med på årets Bokrea.

Läs mer om innehållet i boken i länken ovan och här finns den att förboka inför reastarten 20/2 för bara 79 kr hos Bokus och här finns den för 89 kr på Adlibris.

Baka med frukt & grönt blev den andra kokbok som jag fick den stora äran att fotografera själv.

Jag gjorde den i sambo Lennarts lilla 1a i Stockholm under pandemisommaren 2020.

Bakverk, matbröd och smårätter fick följa med under tidiga soluppgångsmorgnar till de vackraste platser jag hittade runtom i huvudstaden, du ser några fler bilder från den i slutet av inlägget.

Hasselnötsbullar med vallmofrön 8 st

2 dl hasselnötsmjöl

1 dl pofiber

2 msk psylliumhusk

2 tsk bakpulver

Ca 1 tsk salt

3 äggvitor

2 dl hett vatten

1 tsk äppelcidervinäger

Till garnering:

½ dl vallmofrön

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa upp äggvitorna lätt, spar ca 1 msk till pensling av bullarna.

Blanda äggvitorna med vatten och vinäger, häll blandningen över mjölet och arbeta degen väl med elvispens degkrokar. Låt degen svälla i 10 minuter.

Sätt ugnen på 200˚. Ta upp degen, knåda ihop den lätt och forma till en rulle. Är degen kladdig så knåda in lite mer pofiber. Skär rullen i 8 bitar och rulla till släta bullar.

Häll upp vallmofröna på ett kaffefat. Pensla bullarna med lite äggvita och doppa toppen av bullarna i fröna, lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills de fått fin färg. Flytta över på galler att kallna.

Tips: Ställ in bullarna i kylen någon timme innan du delar dem, gör man det när de är varma kan de kännas lite degiga.

Du kan variera med mandelmjöl eller pumpafrömjöl.

Om du inte äter ägg så kan vitorna bytas ut mot 1 dl aquafaba, kikärtsspad, som du vispar upp till ett tjockt skum. Tillsätt då en tesked extra av psylliumhusk i degen så den binder ihop bättre.

Garneringen kan bytas ut mot rostade frön från till exempel sesam, solros, pumpa eller melon.

Fler bokreatips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” var den första av mina åtta kokböcker där jag fick förtroendet att själv stå bakom kameran, du kan läsa mer om innehållet i länken.

Det var ett fantastiskt roligt jobb, där jag fick kombinera mina intressen för matlagning, fotografering och natur.

Till den boken tog jag med rätterna till olika vackra platser i Jämtland, Härjedalen och vid min stuga i norra Dalarna för att ta bilderna.

Gröna, sköna tillbehör, där jag för första gången delar med mig av hela min hälsoresa, hittar du här på Bokus och här på Adlibris.

Sötpotatisplättar med jordgubbar och grädde ca 20 små plättar

3 dl skalad, tärnad sötpotatis

2 ägg

1 dl mandelmjöl

½ dl grädde/kokosgrädde

2 tsk psylliumhusk

Ca ½ krm salt

25 g smör/kokosolja till stekning

Koka sötpotatistärningarna mjuka i lättsaltat vatten, låt rinna av väl.

Lägg ner i en matberedare och mixa slätt.

Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa till en jämn smet, smaka av om den är lagom salt. Ställ i kylen att svälla i 10 minuter.

Bryn smör i en plättlagg eller stekpanna och vispa om i smeten, häll ner små klickar och stek plättarna en minut på var sida på medelvärme.

Lägg upp dem eftersom på ett ugnsfast fat och håll varma på 150˚ medan du steker resten.

Servera med jordgubbar eller andra bär och vispad grädde eller kokosgrädde.

Tips: I Gröna, sköna tillbehör hittar du flera olika sorters sockerfri sylt som är god till plättarna.

Gör gärna små bakelser av några plättar travade på varann med sylt emellan, spritsa grädde på sidorna och ovanpå och garnera med bär och citronmeliss.

Det blir ett festligt fika på kalas istället för tårta, en liten bakelse är lagom till både små och stora munnar.

De är också väldigt goda serverade som potatisbullar med en vitkålssallad med lingonsylt till.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker har verkligen förändrat mångas liv till det bättre sen den kom ut 2018.

Den blev en stor försäljningssuccé och fick stor uppmärksamhet när den utsågs till ”Best in the World” i sin kategori på den internationella kokbokstävlingen ”Gourmand Awards” i Kina 2019.

Den inbundna kokboken såldes slut så den som nu är med på rean är en nyutgåva i mjuka pärmar.

Den är också snart slut så passa på nu om du vill köpa den, du hittar den här på Bokus och här på Adlibris.

Sist ut av dagens recept blir mina fräscha energibollar från bönkokboken.

De passar fint både till brunchen och att ta med i en liten burk till träningen, skidturen eller resan som ett näringsrikt mellanmål.

Ät, njut och må gott!

Syrliga energibollar Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Du kan också forma dem som bars och doppa i mörk choklad innan den kyls.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

Här nere ser du några fler bilder från kokböckerna, jag blir väldigt glad om du vill stötta mitt skrivande genom att köpa någon eller några av dem.

Det låga priset gör att de passar fint även att ge bort som present istället för en blomma eller en flaska vin, en gåva med bestående värde.

I det här inlägget kan du läsa mer om mig, min matfilosofi och de övriga kokböcker jag skrivit det senaste decenniet.

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal Foto Veronica Kindblad
Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör
Fröknäcke med nässlor och parmesan från Gröna, sköna tillbehör
Hallonmoussetårta på apelsinchokladbotten från Baka med frukt & grönt
Havrekakor med kolasmak från Baka med frukt & grönt
Matiga muffins med bönor och grönt

Bönbröd

Eftersom många använder en del av söndagen till brödbakning så bjuder jag idag på ett av bönrecepten från min senaste kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Bakboken, som var den andra där jag fick den stora äran att fotografera själv, utsågs till Sveriges bästa hälsobok 2021 på internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards.

Att baka och lägga till bönor i den dagliga maten har blivit väldigt populärt, det märks inte minst i Facebookgruppen Låt bönor förändra ditt liv!

Gå gärna med där om du vill ha dagliga tips på hur du kan använda bönor, delar där bland annat tips och recept från bönkokboken.

Här kan du läsa mer om kokboken som jag skrev med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.

Låt bönor förändra ditt liv - Kokboken

 

I de här muffinsen kan du variera den gröna smaksättningen med till exempel späda blad av kirskål, förvällda nässlor, bladpersilja, timjan eller dragon.

Vill du ha en äggfri variant så vispa drygt ½ dl aquafaba, kikärtsspad, till tjockt skum. Tillsätt då även 2 tsk psylliumhusk så binder smeten ihop bättre.

Tål du inte mandelmjöl så kan det bytas mot samma mängd pumpafrömjöl.

På bilden har jag serverat muffinsen med en morotsröra, som också finns med i bakboken.

Hampafrön som jag använder i det här receptet hittar du i hälsokostbutiker och i välsorterade matbutiker.

Det är ett mycket näringsrikt frö som precis som linfröet odlas här i Norden.

Skalat hampafrö innehåller en hög halt fett, protein och fibrer. Det innehåller även vitamin E, kalium, fosfor och magnesium. Balansen mellan Omega 3 och Omega 6 är riktigt bra, så därför är det här ett frö som kan ätas ofta.

Smaken är milt nötaktig så är du allergisk mot nötter kan du testa att börja använda hampafrön istället.

Har du inte hampafrön eller svårt att få tag på dem så dubbla mängden sesamfrö.

Ät, njut och må gott!

baka-med-frukt-002

Gröna bönmuffins ca 12 st

2 dl kokta bönor, t ex cannelini eller kidney

2 dl kokosmjölk

2 ägg

50 g späd spenat eller mangold

2 msk finhackad rosmarin

2 dl mandelmjöl

1 dl sesamfrön

1 dl hampafrön

1 msk bakpulver

Ca½-1 tsk salt

2 msk smält smör eller kokosolja till formen

Sätt ugnen på 175˚. Skölj bönorna och låt rinna av väl, mixa med kokosmjölk, ägg, spenat och rosmarin till en slät smet.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner spenatsmeten i mjölet tills allt är väl blandat, smaka av om det behövs mer sälta.

Pensla en muffinsform med smöret och fyll dem med smeten till 2/3 med hjälp av två matskedar eller en spritspåse.

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna en stund i formen, ta sen ur muffinsen med hjälp av en kniv som du drar längs med kanten. Låt dem kallna på galler.

Förvara muffinsen i kylen där de håller sig fräscha i några dagar eller frys in och ta fram efterhand. Ge dem gärna ca 5 minuter på 150˚ innan serveringen så blir de som nybakta.

Här kan du läsa mer om innehållet i min bakbok. 

På bilden nedan ser du en smörgåstårta på ett zucchinibröd från boken, den är fylld med bland annat morotsröran som jag hade på bönmuffinset.