Glutenfritt julbröd med torkade aprikoser

Saftigt bröd med julsmak

Idag bjuder jag på ett riktigt saftigt och smakrikt matbröd, perfekt till skinkmackan nu i jul.

Här har jag smaksatt ett hasselnötsbröd med torkad frukt och juliga kryddor, det ger härlig smak till brödet och sprider underbara juldofter i köket.

Vill du baka brödet utan frukt så kan du använda tre medelstora, kokta rödbetor istället, som du skär ner och mixar med kryddblandningen.

Är du allergisk mot nötter och mandel kan du använda pumpafrömjöl av finmixade pumpafrön.

Julbröd 1 formbröd

4 ägg

200 g mixade hasselnötter

100 g smör eller kokosolja

6-8 eko torkade aprikoser eller plommon

2 dl vatten

1 dl kokosnötmjöl

1 dl psylliumhusk

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat

1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Skär aprikoser/plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket julsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.

Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.

Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.

Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen.

Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.

Brödet passar bra att frysa så du kan baka några nu och ge bort i julklapp.

Tomten och ägg

Julklappstips

I länkarna nedan till Bokus hittar du mina kokböcker, de två översta är de som finns kvar att köpa inbundna, så de kan bli ett hårt paket under granen.

De tre nedersta finns nu bara att ladda ned som E-bok, den perfekta julklappen till den som har fullt i bokhyllan eller hellre läser recepten digitalt.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Glutenfria brödrecept från Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

Glutenfri saffranskaka

Glad Lucia

Dagens recept för att fira denna vackra ljushögtid är min saffranskaka som blivit mycket populär, både bland oss som äter glutenfritt och alla som vill hålla ner på socker och kolhydrater.

Jag skapade receptet till glutenfria Ecocaféet i Östersund där jag jobbade som receptkonsult när de startade för 9 år sen, bilderna på kakan har jag tagit där.

Jag använde björksocker i receptet till Ecocaféet, det påverkar inte blodsockret nämnvärt.

Det är det sötningsmedel som jag tycker smakar bäst, men du väljer förstås den typ av sötning du föredrar.

Hoppar du över saffranet i kakan så får du en mycket god sockerkaka, du kan också smaksätta den med 2-3 msk pepparkakskrydda .

Kakan blir god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.

Det populära Ecocaféet hade öppet till i våras, nu i höst har de återöppnat igen med ny ledning och de har bytt namn till Nordvein, hälsokonceptet är detsamma som tidigare.

Mjuk saffranskaka

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör/kokosolja

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl valfri sötning

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½-1 tsk vaniljpulver

2 krm salt

2 kuvert à 0,5 g saffran

Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret.

Rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.

Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.

Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.

Vill du ha fler tips på mina glutenfria bakverk så hittar du en hel del gott i mina E-kokböcker Gammaldags husmanskost på nytt sätt och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Tillhör du dem som hellre läser inbundna kokböcker?

Då finns två av mina böcker fortfarande att köpa i nätbokhandeln eller beställa hem till din lokala bokhandlare, läs mer om dem i länkarna nedan.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker, skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Chokladdoppade kokoskakor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson
Tomtens snabba jultips – Glutenfri müsli med pepparkakskrydda

Lättfixad julfrukost

Många tycker om att äta grekisk/turkisk yoghurt, kokosyoghurt, keso eller fil på morgonen, jag äter det ibland som kvällsmål.

De flesta müsliblandningar i butikerna innehåller gluten och väldigt mycket socker, här får du ett lättlagat tips på min variant.

Du kan variera müslin med olika nötter, frön, kokosflingor, torkade bär och den kryddning du tycker bäst om.

Tomtens müsli ca 8-10 port

100 g valnötter

100 g pumpafrön

50 g smör/kokosolja

2 msk sesamfrön

1 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

1 msk pepparkakskrydda, kanel eller kardemumma

ca ½- 1 krm salt

ev lite sötning

Hacka nötterna grovt, rosta dem med fröna i en torr stekpanna tills de fått lite färg, rör om väl under tiden så de inte bränns.

Ta från värmen och rör ner smör, pepparkakskryddor, salt och lite sötning.

Blanda väl och låt fräsa en liten stund till, smaka av så du fått fram de smaker du vill.

Låt svalna i stekpannan, häll sen över i en burk.

Förvara müslin i rumstemperatur, då är den godast.

På bilden högst upp serverade jag müslin med lite yoghurt och hallonsylt i små glas som dessert efter en soppa.

Gör gärna en stor sats och ge bort i en fin burk som julklapp.

Till familjens riktigt matglada kanske någon av mina kokböcker kan passa bra, här hittar du dem alla på Bokus.

Min senaste som kom förra hösten har blivit väldigt populär, Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker.

Den är skriven med Lars-Erik Litsfeldt som gett ut ett tiotal böcker om diabetes.

Mandelgröt från Stora diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson

Julbröd – Glutenfritt och nötfritt

Mjukt fröbröd LCHF och Paleo

Julbröd

Många har hört av sig och frågat efter recept på nötfritt bröd, så här kommer ett bakat med frön som blev riktigt saftigt och gott.

Det innehåller förvisso kokosnötsmjöl, men det klarar många nötallergiker bra.

Använder du kokosolja så blir det även mjölkfritt, bra för alla som inte tål det.

Majonnäsen ger extra saftighet men kan byta bytas mot yoghurt, crème fraiche eller smetana om du äter mejeriprodukter.

Köp det kokosnötsmjöl som säljs på hälsokostbutiker, det är gjort på torkat och malet kokoskött som har hög uppsugningsförmåga vid bakning.

Risentas som görs på malda kokosflingor ger en annan konsistens så då kan det behövas mer.

Brödet blir mycket gott med bara smör på eller varför inte nu när det lackar mot jul, med skinka och senap.

Fröbröd, glutenfritt, nötfritt och mjölkfritt

Fröbröd med julsmak
3 ägg

100 g smör (eller kokosolja)

2½ dl mixat mjöl av pumpafrön (av 2 dl hela)

2 dl vatten

1 dl majonnäs

1 dl äkta kokosnötsmjöl

1 dl hela linfrön

½ dl blå vallmofrön (eller sesamfrön)

½ dl psylliumhusk

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver (eller 1 tsk bikarbonat)

ca 1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Koka upp vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket julsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Mixa eller mal pumpafröna till mjöl.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen en minut.

Blanda vätskan med det torra och rör ner äggen i degen.

Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 30 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag, då kommer smakerna fram ordentligt.

Fler glutenfria matbrödsrecept hittar du i Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.

Vill du ha recept på andra godsaker till julbordet så finns mängder av såna i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven med Dr Annika Dahlqvist.

Juldofter...
Julkonfekt – Chokladtryfflar med passionsfrukt

Njutbara tryfflar

De här passionstryfflarna hittade jag på till jul redan när bloggen var nystartad för 15 år sen.

De står sig fortfarande som en av mina absoluta favoriter bland alla de nyttigare godsaker du kan hitta härinne.

Just passionsfrukt ger en så otroligt intensiv smak som passar väldigt bra ihop med en riktigt mörk choklad.

Att koka upp passionsfruktköttet som jag gör i receptet ger den extra smakkicken som gör de här tryfflarna så speciella.

Passionstryffel ca 40 st små

100 g 70-90% mörk choklad

20 g kokosolja eller smör

½ dl + 2 msk grädde/kokosgrädde

2 passionsfrukter

2 msk vatten

2 dl ekologiska kokosflingor

Gröp ur innehållet i passionsfrukterna ner i en kastrull.

Vispa i vattnet och koka kraftigt i 5 minuter under omrörning.

Kokningen får allt fruktkött att lossna från kärnorna och en intensiv smak kommer fram.

Häll upp i en nätsil och passera ner i en bunke, använd en ballongvisp eller slickepott så du kan pressa ut all puré.

Smält choklad och kokosolja över vattenbad, blanda ner ½ dl av grädden i chokladsmeten, rör tills den svalnat lite.

Blanda så ner passionsfruktspurén, rör om ordentligt och ställ in i kylen att svalna 20 minuter.

Ta fram och vispa ner resterande grädde med elvisp, vispa tills chokladen blivit fluffig, ställ in i kylen minst 20 minuter igen.

Forma små kulor med hjälp av två teskedar, det är lättare och mindre kladdigt än att forma dem i händerna.

Kyl tryfflarna en stund till, så blir de lättare att doppa i kokos.

Häll kokosflingorna i en kopp och lägg i en kula i taget och tryck till försiktigt,  så det fastnar flingor runt om.

Forma tryfflarna till runda kulor och lägg i knäckformar, förvara i en burk i kylen eller frys in.

Ischokladtryffel med hjortron från min grillbok
Foto Mikael Eriksson

Julklappstips

Vill du ha tips på fler av mina godsaker till jul så hittar du många recept som passar i E-böckerna Gammaldags husmanskost på nytt sätt och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

De inbundna böckerna är slutsålda och kommer inte att tryckas upp på nytt.

Birgitta Höglunds bästa grilltips, som är en inbunden nyutgåva av min tidigare slutsålda Grillmat LCHF, innehåller också en hel del tillbehör som passar till julbordet.

Även om det är en bit kvar till grillsäsongen, så kanske den kan bli en hård julklapp till någon av alla grillentusiaster i släkten?

Drottningtryfflar från E-boken Gröna, sköna tillbehör
Frökex med smak av pepparkaka

Trevlig 1a Advent

Du tillhör kanske dem som brukar baka mitt populära fröknäcke.

Idag bjuder jag på en lite annorlunda variant, ett frasigt pepparkakskex.

Nu till adventsfikat och jul passar det förstås extra bra med pepparkakskryddade frökex, gärna med en krämig ädeloströra på.

Frökexen blir också goda smaksatta med kardemumma eller kanel, de passar perfekt som ett gott fikabröd bara som de är eller med smör och ost på.

Spröda frökex från Huså Bröd och Öländska bönchips

Fröpepparkakor

2 dl vatten

50 g smör, ghee eller kokosolja

1 dl sesamfrön

1 dl linfrön

1 dl blå vallmofrön

½ dl kokosflingor

2 msk psylliumhusk

2 msk pepparkakskryddor

1 msk valfri sötning

ca ½ tsk salt

Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna, låt koka upp under omrörning.

Tillsätt vatten och vald sötning, ta kastrullen från värmen, blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Häll över smörblandningen och rör om väl, smaka av om du vill ha mer sälta.

Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.

Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt, min plåt var ca 35×35 cm.

Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer, ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.

Grädda på 150º i ca 15 minuter, titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.

Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.

Sänk värmen till 50º och grädda en timme till, känn då efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.

Är de fortfarande mjuka så vänd och grädda en stund till.

Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen.

Låt svalna och förvara kakorna i lufttät burk.

Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.

Förbereder du kakorna redan nu för en lugnare jul, så stoppa in dem i frysen.

Lägg då in dem på tork i ugnen på 50 grader en halvtimme när de tinat, så blir de som nybakta.

Vill du har recept på min bästa glögg till pepparkakskexen så hittar du den om du klickar på bilden längst ned i inlägget.

Julklappstips

Vill du ta del av mina recept i kokboksform så ta en titt via länkarna nedan.

Fram till och med midnatt söndag 1/12 har Bokus 15% rabatt som gäller på alla mina böcker, både inbundna och E-böcker.

Det finns nåt som passar alla smaker, kanske kan en inbunden eller digital kokbok bli Årets Julklapp i din familj?

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden, skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Klicka på bilden så kommer du till receptet
Glutenfri, mjuk pepparkaka

Favorit till Adventsfikat

Idag bjuder jag på en av mina barndomsfavoriter bland julens fikastunder, numer bakad glutenfri.

Mjuk pepparkaka, gärna med vispad grädde och lingon till, ger mig många goda smakminnen från förr.

Den på bilden fick en lite annorlunda garnering då jag bakade den under en julvistelse i Turkiet.

Då fick det bli en turkisk syrad grädde (kaymak) och granatäppelkärnor till, mycket gott det med kan jag lova.

Mjuk pepparkaka

3 ägg

3 dl hasselnötsmjöl eller mandelmjöl

50 g smör/kokosolja

½ dl grädde eller kokosgrädde

2-3 msk valfri sötning

2 msk psylliumhusk

1½-2 msk pepparkakskryddor

1 msk bakpulver alt 1½ tsk bikarbonat + 1 msk pressad citron

1 krm vaniljpulver

ca 1 krm salt

Smält smöret och pensla bakformen med lite av det, blanda ner grädde och pepparkakskryddor i resten.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vispa äggen med sötningen hårt i en annan, ca 5 minuter med elvisp.

Rör ner mjölblandningen varvat med smöret i äggsmeten, blanda om försiktigt.

Smaka av så smeten är lagom salt, beroende på om du har saltat smör eller kokosolja i.

Lite sälta behövs i kakor för att framhäva smakerna, en kaka utan salt blir fadd i smaken.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 min på 175º tills kakan känns fast.

Gräddar du den som muffins så räcker det med 10 minuter, i en avlång form ca 30 min.

Låt kakan kallna i formen, skär bitar och lyft upp med en stekspade.

Här hittar du mitt recept på pepparkaksmuffins med apelsinfrosting och här pepparnötter med ädeloströra.

Foto Kristie Sullivan

Julklappstips

Om du uppskattar mina recept så hittar du i länkarna nedan mina kokböcker på Bokus, de passar fint som en julklapp med omtanke.

Till och med söndag 1/12 har Bokus 15% rabatt på alla böcker, läs mer om det i länkarna.

Kokböckerna och E-böckerna finns även på de övriga nätbokhandlarna, du kan be din lokala bokhandlare att beställa hem de inbundna och alla finns att låna på Biblioteket.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Pepparnötter med ädeloströra från min slutsålda bakbok Baka med frukt & grönt
Söndagsmiddag – Lax med gräddig dillsås

Söndagsmiddagstips

Idag bjuder jag på ett riktigt gott laxrecept att njuta av så här på en kulen novembersöndag.

Ja, det är ju förstås såsen och inte laxen som har huvudrollen, den krämiga såsen smaksatt med färsk dill.

Såser har alltid varit min paradgren ända sen tiden på 80-90-talen då jag jobbade som kock i många restaurangkök.

En fisk- eller kötträtt likaväl som en vegetarisk rätt blir alltid så mycket festligare om man serverar den med en god sås eller kryddsmör till.

Du hittar mängder med olika såser, röror och kryddsmör i mitt bloggarkiv och i alla mina kokböcker, länkar till dem får du efter receptet.

Lax med dillgräddsås

Festlax med dillgräddsås 2 port

2 bitar lax (helst viltfångad) à 150-200 g

2 msk smör

2 dl grädde eller kokosgrädde

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill

1 tsk pressad citron

Salt och peppar

Börja med såsen, låt grädden koka ihop på medelhög värme, tills ungefär hälften återstår.

Krydda såsen med citron, salt och peppar.

Stek under tiden laxen i smöret, salta och peppra.

Ett par minuter på var sida räcker, då blir den inte torr.

Dra från värmen och låt eftersteka några minuter i pannan.

Stek några skivor zucchini i smör, krydda även dem med salt och peppar.

Dra såskastrullen från värmen och rör ner majonnäs och dill, smaka av om det behövs mer kryddor eller citron.

Lägg upp laxen på en bädd av dillsåsen med zucchiniskivorna bredvid.

Jag serverade en sallad med rucola, grön paprika, granatäppelkärnor och dill, med pressad citron och kallpressad olivolja ringlad över.

I länkarna till Bokus här nere kan du läsa mer om innehållet i mina olika kokböcker.

Jag blir riktigt tacksam och glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa någon eller några av dem.

Antingen till dig själv eller som julklapp eller gåbortspresent till alla glöggmingel och julfester som väntar runt hörnet.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Halloumibröd till helgbrunchen

Halloumibröd från Långkok för LCHF och Paleo... Foto Mikael Eriksson

Halloumibröd Foto Mikael Eriksson

Ostbröd med frön

Dagens recept är ett riktigt gott, lättbakat och proteinrikt ostbröd, bakat med halloumi och frön.

Halloumi, eller eldost som är ett av namnen när den tillverkats i Sverige, är en väldigt bra ost att riva ned i olika sorters bröd.

Bullar som passar riktigt bra som frukostbröd eller som tillbehör till en värmande soppa, sallad eller till skaldjur.

Värm dem gärna 5 minuter på 150 grader innan serveringen så blir de som nybakta.

Halloumibröd

Fröbröd med halloumi ca 8 st

3 äggvitor

2½ dl riven halloumi

1½ dl sesamfrön

½ dl linfrön

2 msk olivolja

ca 1 krm salt

Vispa upp äggvitorna lätt. Blanda ner riven ost, frön, olivolja och salt.

Eftersom osten är rätt salt, så smaka av försiktigt med saltet.

Låt smeten svälla i en timme. Forma ovala bröd med en matsked eller slev, lägg på bakplåtspapper.

8 större eller 12 mindre blir det av den här satsen.

Grädda gyllenbruna på 175°  i 15-20 minuter, beroende på storleken på bullarna.

Receptet finns i min senaste kokbok Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker, skriven med Lars-Erik Litsfeldt som ligger bakom många populära böcker om diabetes.

Tycker du om recepten jag delar härinne så ta gärna en titt på den och mina tidigare kokböcker som du kan läsa mer om i den här länken.

Nu närmar sig julmånaden med stormsteg så när du ändå är igång och bakar kan du prova mitt recept på pepparnötter med ädeloströra.

Det är mitt bidrag denna månad till hälsosajten Mandarin, där finns mycket intressant läsning om kost och hälsa.

Receptet kommer från min slutsålda kokbok Baka med frukt & grönt, jag håller på att försöka få den utgiven på nytt då den blivit väldigt populär.

Tacokryddad kycklingpaj
Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal Foto Veronica Kindblad

Paj till fredagsmyset

Fredagstipset jag bjuder på idag är en tacopaj med kyckling, den har ett pajskal gjort på kikärtor som blir riktigt frasigt och gott.

Här har jag använt rester från ett kycklingbuljongkok till fyllningen, det går förstås lika bra med grillad eller ugnsstekt kyckling.

Du kan variera pajen genom att fylla den med till exempel köttfärs, varmrökt lax eller stekt svamp och grönsaker.

För en mjölkfri paj, byt ut smöret mot kokosolja och ost/smetana i äggstanningen mot 2 dl majonnäs och 2 extra ägg.

I receptlänkarna bland ingredienserna hittar du en tacokryddad köttfärspaj och en grönkålspaj med ugnstorkade cocktailtomater.

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal 4 port

Pajdeg:

3 dl kokta kikärtor

½ dl mandelmjöl

3 msk smält smör

Ca 1 tsk salt

Mixa alla ingredienser till degen i matberedare.

Knåda ihop till en platt kaka, svep in i plastfilm och låt vila i kylen en timme.

Ta fram och kavla ut degen mellan plastfolie, lägg den i en smord pajform med löstagbar kant.

Du kan också trycka ut degen i formen, det går enklast om du lägger plastfolie över.

Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen på 175˚ i 15 minuter.

Fyllning:

4 dl strimlat kycklingkött från buljongkoket eller från en grillad kyckling

2 dl strimlad paprika

2 dl strimlad purjolök

1-2 msk av min hemgjorda tacokrydda

25 g smör

Äggstanning:

5 ägg

2 dl riven, lagrad ost

2 dl smulad fetaost

2 dl smetana eller crème fraiche

2 tsk tacokrydda

Salt

Till garneringen:

Ugnstorkade cocktailtomater

Vispa ihop äggen med smetana och smulad fetaost.

Smaka av med lite salt och tacokrydda, tänk på att fetaosten är rejält salt.

Fräs kycklingbitar, paprika och purjo några minuter med tacokrydda och salt.

Låt svalna en stund och sprid ut jämnt över det förgräddade pajskalet. Häll äggstanningen över.

För en ännu mer mättande paj kan du strö över lite kikärtor eller bönor innan du häller på äggstanningen.

Garnera pajen med cocktailtomater och grädda i mitten av ugnen i 30-40 min på 175°.

Låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp i bitar.

Ska pajen serveras till många, kyl då ner den först innan den skärs upp, då blir bitarna jämna och fina.

Pajen går också bra att frysa, för att tas fram för långsam upptining i kylskåp.

Värm bitarna på en plåt på 150° i ca en halvtimme.

Receptet kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med LCHF-författaren Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta diabetiker.

Den inbundna kokboken är slutsåld men här finns den att ladda ned som E-bok.

Fler av mina bästa recept och tips med bönor och andra baljväxter hittar du i Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker och i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Ett gott tillbehör till pajen är den här färgstarka rödbetstzatzikin, den kommer från Gröna, sköna tillbehör.

För dig som föredrar digitala kokböcker så hittar du den E-boken i den här länken.