Söndagsmiddagstips
Idag bjuder jag på ett riktigt gott laxrecept att njuta av så här på en kulen novembersöndag.
Ja, det är ju förstås såsen och inte laxen som har huvudrollen, den krämiga såsen smaksatt med färsk dill.
Såser har alltid varit min paradgren ända sen tiden på 80-90-talen då jag jobbade som kock i många restaurangkök.
En fisk- eller kötträtt likaväl som en vegetarisk rätt blir alltid så mycket festligare om man serverar den med en god sås eller kryddsmör till.
Du hittar mängder med olika såser, röror och kryddsmör i mitt bloggarkiv och i alla mina kokböcker, länkar till dem får du efter receptet.
Festlax med dillgräddsås 2 port
2 bitar lax (helst viltfångad) à 150-200 g
2 msk smör
2 dl grädde eller kokosgrädde
1 dl majonnäs
1 dl finhackad dill
1 tsk pressad citron
Salt och peppar
Börja med såsen, låt grädden koka ihop på medelhög värme, tills ungefär hälften återstår.
Krydda såsen med citron, salt och peppar.
Stek under tiden laxen i smöret, salta och peppra.
Ett par minuter på var sida räcker, då blir den inte torr.
Dra från värmen och låt eftersteka några minuter i pannan.
Stek några skivor zucchini i smör, krydda även dem med salt och peppar.
Dra såskastrullen från värmen och rör ner majonnäs och dill, smaka av om det behövs mer kryddor eller citron.
Lägg upp laxen på en bädd av dillsåsen med zucchiniskivorna bredvid.
Jag serverade en sallad med rucola, grön paprika, granatäppelkärnor och dill, med pressad citron och kallpressad olivolja ringlad över.
I länkarna till Bokus här nere kan du läsa mer om innehållet i mina olika kokböcker.
Jag blir riktigt tacksam och glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa någon eller några av dem.
Antingen till dig själv eller som julklapp eller gåbortspresent till alla glöggmingel och julfester som väntar runt hörnet.
Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)
Gröna, sköna tillbehör (E-bok)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)