60-årsdag och tårta på två sätt

Födelsedagstårtor

Idag är det min 60-årsdag, tänk vad tiden går fort när man har roligt.

Bloggen startade jag redan 2009, det har blivit en hel del matskrivande både härinne och i mina 7 kokböcker under de senaste 12 åren.

Skrivandet har bidragit till mycket roligt som har hänt under de här åren, jag har fått träffa väldigt många mat- och hälsointresserade på boksigneringar och resor både härhemma och utomlands.

Idag firar jag min födelsedag i lugn och ro tillsammans med Lennart på okänd ort, härinne bjuder jag dagen till ära på två av mina favorittårtor.

Min mamma var väldigt duktig på att baka, både kaffebröd och matbröd, så jag lärde mig mycket om goda smakkombinationer redan när jag var liten.

Min kärlek till naturen grundlades också väldigt tidigt, jag var ofta med mina föräldrar ute i skogen i närheten av vårt hus i norra Dalarnas fjälltrakter.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 244535468_1271333309962185_7119165839410791200_n.jpg

I det första receptet har jag gjort om mammas sockerkaka till en glutenfri variant, men smaken är nästan den samma som jag minns.

Sötning väljer du själv vilken sort som passar, jag har använt både björksocker och honung till den här tårtbottnen med bra resultat, det blir en smakrik tårta som inte känns så söt.

Tycker du om min typ av naturligt goda bakverk så hittar du fler i min senaste kokbok, ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.”

För dig som vill läsa om hela min hälsoresa under de senaste 20 åren och samtidigt ta del av en stor mängd av mina favoritrecept, så hittar du den både som vanlig bok och E-bok här i ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Hjortronbakelse

Glutenfri sockerkaka till gräddtårta

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör

1 dl grädde

1 dl björksocker, honung eller valfri sötning

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½ tsk vaniljpulver

2 krm salt

Smält smöret i en kastrull, smörj en avlång eller rund bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädden i det smälta smöret, rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.

Vispa äggen och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt, det gör att du får en hög och fin botten.

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas så håller den ihop bättre.

Jag brukar fylla mina tårtor med bär av olika slag och mousse, pannacotta eller fromage, det gör dem väldigt saftiga och goda.

Vispa grädde och bred över tårtan, spritsa ett fint mönster eller strö över riven choklad och garnera med färska bär och citronmeliss.

Du kan också dela kakan i mindre bitar när den är fylld, garnera och servera som bakelser.

119126600_322652098945439_2974416483361849783_n

Moussetårta ca 12 bitar

Bärmousse:

2 dl cashewnötter

5 kärnfria dadlar

1 dl crème fraiche, smetana eller kokosolja

5 dl bär, jag använde urkärnade körsbär

1 pressad citron

Chokladbotten:

2 dl pumpafrön

2 msk Choco Latte-mix eller kakao

Ca ½-1 krm salt

1 ekologisk apelsin, rivet skal och saft

8 kärnfria dadlar

1 dl smält smör eller kokosolja

Garnering

Skivad frukt, bär och citronmeliss

Blötlägg cashewnötterna till bärmoussen i en bunke med kallt vatten över natten.

Skölj och låt dem rinna av väl. Skär dadlarna i mindre bitar och mixa slätt tillsammans med crème fraiche och bär. Blanda ner citronsaften och vänd ner smeten i cashewröran.

Ställ in moussen i kylen medan du gör chokladbottnen. Mixa pumpafröna tillsammans med chokladpulvret och salt till grovt mjöl, börja med den mindre mängden salt.

Tvätta apelsinen, torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften. Skär dadlarna i mindre bitar och mixa ner i frömjölet med apelsinskal, saft och smält smör tills allt blandats väl.

Smaka av att blandningen fått lagom sälta, det är särskilt viktigt om du använder kokosolja istället för smör.

Täck botten av en springform på ca 15 cm i diameter med smörpapper eller plastfilm, fäst under kanten. Tryck ut chokladsmeten jämnt fördelat i formen.

Häll bärmoussen över och släta till med slickepotten.Ställ i kyl att stelna i minst 5 timmar.

Doppa hastigt ner formen i varmt vatten, så går det lättare att lossa den från kanten.

Du kan även ställa tårtan i frysen några timmar eller förbereda några dagar innan den ska ätas.

Ta då fram den en stund att tina innan den garneras med frukt och bär och skärs i bitar.

Variera moussen med bär efter säsong, till exempel hallon, smultron, jordgubbar, hjortron, blåbär, björnbär, aronia eller lingon.

Använder du frysta, importerade hallon från butiken så måste de kokas upp och kallna innan de används i moussen.

Tål du inte cashewnötter så kan du istället använda pumpafrön som du mixar fint eller köper som färdigt mjöl.

Dadlarna kan bytas ut mot torkade aprikoser, blötlägg dem då tillsammans med cashewnötterna.

Här nedanför ser du en bild från fotograferingen av Gröna, sköna tillbehör och en på mig från unga år, trivs lika bra i skogen nu som då.

Birgitta Höglund i Underbara Kungsholmen
Födelsedag och chokladdoppade kokoskakor

Firardag

Idag är det min födelsedag, den 59e i ordningen 😊

Bilden här ovan tog Lennart i förrgår på en utflykt till Rindö i Stockholms skärgård i underbart höstväder.

Jag är så glad och tacksam att jag  numer mår så bra som jag gör.

När jag skadade ryggen för 21 år sen var prognosen inget vidare, varken läkarna eller jag trodde att jag skulle bli så rörlig som jag är idag.

Jag 2001

En steloperation för 17 år sen gjorde mig tillfälligt bättre, men sen kom följdproblem som en nervskada i benet, stor övervikt och fibromyalgi.

När jag så lade om kosten till glutenfri lågkolhydratkost, typ LCHF/Paleo för 11 år sen, så började min resa mot ett friskare, starkare och slankare jag.

Facebook har flera gånger frågat mig under den senaste veckan om jag vill starta en insamling i samband med min födelsedag.

Det gav mig en idé att jag kan ju hjälpa både mig och andra genom att erbjuda er att köpa ett signerat exemplar av min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Antingen till dig själv eller som present/julklapp till någon som älskar god mat eller skulle behöva läsa om min hälsoresa för att själv ha större chans att komma in på rätt riktning.

Nu kan du alltså köpa en signerad kokbok med en hälsning till mottagaren för 229 kr inklusive frakt i nätbutiken hos min samarbetspartner Kall Natur Kompani.

Gå in, läs mer och beställ gärna boken här.

Tack på förhand./ Birgitta

Chokladdoppade kokoskakor 25 st

50 g rumsvarmt smör/kokosolja

1 dl grädde/kokosgrädde

½-1 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning

1-2 krm äkta vaniljpulver

200 g kokosflingor

100 g mörk choklad 70-90%

Ev några rutor vit choklad

Vispa smör, vald sötning och vaniljpulver fluffigt med elvisp.

Tillsätt grädden under fortsatt vispning och rör ner kokosflingorna, ställ i kylen att stelna en halvtimme.

Rulla till matskedsstora bollar och platta till dem lite, kyl en stund till innan de doppas i choklad.

Smält mörk och vit choklad i varsitt vattenbad, den mörka i en smal bunke så kakorna kan doppas helt i den smälta chokladen.

Doppa kakorna genom att lägga dem på en gaffel, sänk hastigt ner den i chokladen, som är så djup så de kan bada helt i den.

Slå lätt med gaffeln mot kanten på bunken, så överflödig choklad rinner ner och dra undersidan av gaffeln mot kanten.

Fös sen försiktigt av kakan från gaffeln med en annan gaffel över på ett galler.

Gör en liten spritspåse av smörpapper eller använd en plastpåse med ett litet hål klippt i ett hörn.

Spritsa mönster med den vita chokladen och ställ i kylen att stelna.

Här har jag spritsat en spiral och dragit med en tandpetare in mot mitten.

Vill du inte använda vit choklad till garnering så kan du lägga på en halv valnöt istället innan chokladen stelnar.

Perfekt frukost
Den här lilla nätta frukosten fick jag i helgen när jag fyllde år :) Helt underbart, eller hur? :) Efter en sovmorgon inledde vi min födelsedag med ett morgondopp i havet, 12 grader i luften… och kallt i havet ;) Efter det blev jag beordrad att hålla mig undan från köket och sedan sätta mig […]
5 sorters mjuka kakor
Att baka kakor är ju onekligen rätt kul och så klart extra kul när de bara innehåller bra, rena och nyttiga ingredienser. Här kommer fem favoriter när det gäller mjuka kakor :) Som ni kanske vet använder jag inte sötningsmedel utan sötar istället med färsk frukt (oftast banan och äpple) eller torkad frukt (fikon och […]
Nya rätter från årets buffé – del 2
Hej på er! Den här vattenmelontårtan kanske inte är helt LCHF eftersom den innehåller frukt. Men, den är ett väldigt bra alternativ till en vanlig söt och sliskig tårta. Dessutom är den snygg, enkel att göra och uppskattas av både barn och vuxna. Jag tycker den funkar som ett lågkolhydratalternativ, och det är ju inget […]
Födelsedagsfirande med LCHF

Dukning till födelsedagsmiddag

87-årsfriande

I helgen har jag varit hemma i Jämtland och firat min kära Mamma som fyllde 87 år.

Hon uppskattar precis som jag naturligt god mat, så det blev mycket gott när vi firade i dagarna 3.

Mamma är mycket duktig på matlagning och hon lagar allt själv från grunden.

Hon äter sin egen variant av LCHF, helt glutenfritt sen flera år, vilket gjort att hon fått betydligt mindre problem med hälsan.

Här kan du läsa ett inlägg som jag skrev till hennes 80-årsdag, på min då nystartade blogg.

Vi inledde firandet i fredags med pilgrimsmusslor som jag serverade med vit sparris och cironsås.

Lördagen var själva födelsedagen, då kom min syster Monica på middag.

Hon hade gjort en variant på frökex som vi åt med laxmousse till förrätt.

Varmrätten stod jag för, det blev tournedos med kantarellsås och ugnsbakade rotfrukter.

En fräsch sallad med ringblommor, citron och jordgubbar från Jordgubbslandet på Rödön och ugnstorkade cocktailtomater blev goda tillbehör.

Jordgubbssallad

Till en liten dessert avnjöt vi de godaste, mörka chokladtryfflar jag smakat.

De smakrika tryfflarna är gjorda på Vivani-choklad med ekologiska och närproducerade råvaror i fyllningen.

Jag hittade dem på Sternersborgs Choklad i Björnlunda förra veckan, där de också tillverkar den bästa glass man kan tänka sig.

Missa inte ett besök om du är i Sörmland, här hittar du dem på Facebook.

Sternersborgs Choklad

På söndagen kom min kusin från Tyskland på besök, vi bjöd honom på en rejäl brunch med flera av godsakerna från helgen till fina ägg från Gallina Ovum.

Mamma äter 2-3 ägg varje dag, en stor anledning till att hon lyckats hålla sig så pigg.

Klicka på länkarna i inlägget så kommer du till recept på det mesta av det vi åt i helgen.

De vackra servetterna jag dukade med hittar du på AllMyTesign.

Oxfilé med kantarellsås och ugnsbakade rotfrukter

Ägg från Gallina Ovum med servett från AllMyTesign.se

Brunch LCHF

Mamma 87 år

 


Medverkan i tidningar, födelsedagsfirande i Åre och lite annat smått och gott
Jag på Creperiet i Åre

Jag på Creperiet i Åre

Senaste veckan i bild

Tiden har bara rusat iväg senaste tiden, den har inte alls räckt till att vara aktiv med bloggandet.

Jag har ju dels mitt konsultjobb för Ecocaféet i Östersund och så har jag gjort klart det sista kring den kokbok jag gör tillsammans med Wonderbag.

Blåbärsglögg tillagad i Wonderbag...

Blåbärsglögg tillagad i Wonderbag…

På mediafronten har det också hänt mycket senaste dagarna.

I torsdags kom senaste numret av Året Runt ut i butikerna, de har en special om Fibromyalgi där jag berättar hur jag blivit bättre i värk och ork tack vare min kostomläggning.

Birgitta Höglund i Året Runt

Jag har också fått mail från Lose It Magazine i Sydafrika, med intervjufrågor inför en artikel där i nästa nummer, då de även kommer att skriva om Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging.

Så roligt att mina engelska böcker börjar få spridning nu, i fredags fick jag mitt första recept från dem publicerat på världens största Lowcarb-blogg, DietDoctor.

Inte nog med det, idag kom även senaste numret av Low Carb LCHF från LCHF Deutschland.

Intresset för LCHF växer sig nu större även i de tysktalande länderna, extra roligt tycker jag eftersom mina böcker översätts till tyska nästa år.

Jag är sen 1½ år matskribent i tidningen och den här gången bjuder jag på recept från Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking.

Mina engelska böcker finns att köpa på Bokus för 198 kr via länkarna ovan, kanske ett bra julklappstips till släkt och vänner utomlands :)

Birgitta Höglund LCHF Deutschland

Lindha Vikström LCHF Deutschland

Sverige är stort representerat i senaste numret av den tyska tidningen:

Lindha Vikström på bloggen Halva Lindha​ berättar om sin fascinerande vikt/hälsoresa.

Anne Aobadia på Tidningen Matkärlek intervjuas och Mats Lindgren på bloggen Fet hälsa och skön musik​ skriver om hur man kan bli frisk från kroniska sjukdomar med hjälp av maten.

De båda har också fått sina böcker översatta till tyska, riktigt roligt att vår svenska kostmodell får sån uppmärksamhet.

Lindha och jag är, som jag skrivit tidigare, engagerade i Ecocaféet som snart öppnar i Östersund.

Tyvärr blir premiären lite försenad, men snart så hoppas vi att allt är klart för öppning. Här kan du läsa mer om allt förberedande jobb inne hos Lindha.

I onsdags fyllde jag år och bjöd personalen på lite gott fika, de andra hade också med provsmak av det vi kommer att ha på menyn.

Gräddtårta LCHF

Gräddtårta LCHF…

 

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet…

 

Spröda frökex med fårsalami

Spröda frökex med fårsalami, crème fraiche med pepparrot och torkade havtorn…

Jag tycker mycket om gräddtårta, så det blev en bakad på min nykomponerade björksockerkaka.

Recepten som jag skapat till Ecocaféet kommer jag att hålla inne med, dem sparar jag till en kommande bakbok :)

Men jag bjuder förstås inte bara på sötsaker när jag har kalas, det blev även en del Jämtländska delikatesser.

Spröda frökex från Huså Bröd, en helt makalöst god fårsalami från Gårdscharken i Fågelberget och torkade havtorn från Örtagård Öst, allt inköpt på Glada Lådan.

Här nedan kommer några bilder från min födelsedag som jag firade med Mamma i Åre.

Hotell Åregården

Vi bodde riktigt fint på Hotell Åregården med utsikt över sjö och fjäll, vi fick till och med uppleva ett spektakulärt norrsken.

Rekommenderar verkligen ett besök för dig som tycker om gammaldags hotell med sin själ bevarad, det finns det gott om här.

Det är Åres äldsta hotell med bästa läge alldeles vid Åre torg. Rummen är renoverade och mycket bekväma.

Tyvärr var restaurangen stängd, de har bara öppet torsdag till söndag under sommarhalvåret.

Men det löste sig bra ändå, vi åt middag på Creperie & Logi alldeles i närheten. Crepes passar ju då förstås inte oss som äter glutenfritt och LCHF.

Galette på Creperie och Logi i Åre...

Galette på Creperie och Logi i Åre…

Men, de har även mycket läckra och glutenfria bovetepannkakor, franska galetter, med massor av god fyllning.

Vi delade på en galette med kyckling, chèvre och mandlar, mycket gott och så mättande.

Vi åt mest bara av pålägget, så det blev ett riktigt bra LCHF-alternativ i slutändan.

Frukosten fick vi tyvärr inte heller äta på hotellet pga den stängda restaurangen, utan fick bege oss ner till Åre Bageri när vi checkat ut på morgonen.

Frukostbuffé på Åre Bageri...

Frukostbuffé på Åre Bageri…

Det blev ändå riktigt bra eftersom de har en stor och välfylld frukostbuffé, med massor av gott som passade oss.

Vi hade också riktig tur med vädret. Solen sken från en klarblå himmel båda dagarna, så vi fick njuta av de vackra höstfärger som börjat komma.

Nu blir det lite paus från bloggandet igen, är på väg utomlands på en månad. Vart får du se nästa gång jag tittar in…

Under tiden kan du passa på att botanisera bland mina över 1000 recept härinne, på min Paleo-blogg eller på LCHF Made in Sweden.

Tror säkert att du hittar nåt gott som passar till frukost, lunch och middag hemma hos dig under kommande dagar :)

Åresjön

Åre på hösten

 

Utsikt från rum 402 på Åregården...

Utsikt från rum 402 på Åregården…

Norrsken i Åre

Norrsken över Åresjön

Norrsken över Åresjön


Medverkan i tidningar, födelsedagsfirande i Åre och lite annat smått och gott
Jag på Creperiet i Åre

Jag på Creperiet i Åre

Senaste veckan i bild

Tiden har bara rusat iväg senaste tiden, den har inte alls räckt till att vara aktiv med bloggandet.

Jag har ju dels mitt konsultjobb för Ecocaféet i Östersund och så har jag gjort klart det sista kring den kokbok jag gör tillsammans med Wonderbag.

Här en bild på blåbärsglögg som jag gjorde nu i helgen och en bild från Gårdsbutiken på Frösön, där omslagsbilden togs till boken häromveckan.

Där kan du som bor i närheten titta närmare på och köpa Wonderbag, det finns både små och stora på butikshyllorna.

Blåbärsglögg tillagad i Wonderbag...

Blåbärsglögg tillagad i Wonderbag…

Grönsakssoppa i Wonderbag på Gårdsbutiken på Frösön...

Grönsakssoppa i Wonderbag på Gårdsbutiken på Frösön…

På mediafronten har det också hänt mycket senaste dagarna.

I torsdags kom senaste numret av Året Runt ut i butikerna, de har en special om Fibromyalgi där jag berättar hur jag blivit bättre i värk och ork tack vare min kostomläggning.

Birgitta Höglund i Året Runt

Jag har också fått mail från Lose It Magazine i Sydafrika, med intervjufrågor inför en artikel där i nästa nummer, då de även kommer att skriva om Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging.

Så roligt att mina engelska böcker börjar få spridning nu, i fredags fick jag mitt första recept från dem publicerat på världens största Lowcarb-blogg, DietDoctor.

Inte nog med det, idag kom även senaste numret av Low Carb LCHF från LCHF Deutschland.

Intresset för LCHF växer sig nu större även i de tysktalande länderna, extra roligt tycker jag eftersom mina böcker översätts till tyska nästa år.

Jag är sen 1½ år matskribent i tidningen och den här gången bjuder jag på recept från Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking.

Mina engelska böcker finns att köpa på Bokus för 198 kr via länkarna ovan, kanske ett bra julklappstips till släkt och vänner utomlands :)

Birgitta Höglund LCHF Deutschland

Lindha Vikström LCHF Deutschland

Sverige är stort representerat i senaste numret av den tyska tidningen:

Lindha Vikström på bloggen Halva Lindha​ berättar om sin fascinerande vikt/hälsoresa.

Anne Aobadia på Tidningen Matkärlek intervjuas och Mats Lindgren på bloggen Fet hälsa och skön musik​ skriver om hur man kan bli frisk från kroniska sjukdomar med hjälp av maten.

De båda har också fått sina böcker översatta till tyska, riktigt roligt att vår svenska kostmodell får sån uppmärksamhet.

Lindha och jag är, som jag skrivit tidigare, engagerade i Ecocaféet som snart öppnar i Östersund.

Tyvärr blir premiären lite försenad, men snart så hoppas vi att allt är klart för öppning. Här kan du läsa mer om allt förberedande jobb inne hos Lindha.

I onsdags fyllde jag år och bjöd personalen på lite gott fika, de andra hade också med provsmak av det vi kommer att ha på menyn.

Gräddtårta LCHF

Gräddtårta LCHF…

 

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet…

 

Spröda frökex med fårsalami

Spröda frökex med fårsalami, crème fraiche med pepparrot och torkade havtorn…

Jag tycker mycket om gräddtårta, så det blev en bakad på min nykomponerade björksockerkaka.

Recepten som jag skapat till Ecocaféet kommer jag att hålla inne med, dem sparar jag till en kommande bakbok :)

Men jag bjuder förstås inte bara på sötsaker när jag har kalas, det blev även en del Jämtländska delikatesser.

Spröda frökex från Huså Bröd, en helt makalöst god fårsalami från Gårdscharken i Fågelberget och torkade havtorn från Örtagård Öst, allt inköpt på Glada Lådan.

Här nedan kommer några bilder från min födelsedag som jag firade med Mamma i Åre.

Hotell Åregården

Vi bodde riktigt fint på Hotell Åregården med utsikt över sjö och fjäll, vi fick till och med uppleva ett spektakulärt norrsken.

Rekommenderar verkligen ett besök för dig som tycker om gammaldags hotell med sin själ bevarad, det finns det gott om här.

Det är Åres äldsta hotell med bästa läge alldeles vid Åre torg. Rummen är renoverade och mycket bekväma.

Tyvärr var restaurangen stängd, de har bara öppet torsdag till söndag under sommarhalvåret.

Men det löste sig bra ändå, vi åt middag på Creperie & Logi alldeles i närheten. Crepes passar ju då förstås inte oss som äter glutenfritt och LCHF.

Galette på Creperie och Logi i Åre...

Galette på Creperie och Logi i Åre…

Men, de har även mycket läckra och glutenfria bovetepannkakor, franska galetter, med massor av god fyllning.

Vi delade på en galette med kyckling, chèvre och mandlar, mycket gott och så mättande.

Vi åt mest bara av pålägget, så det blev ett riktigt bra LCHF-alternativ i slutändan.

Frukosten fick vi tyvärr inte heller äta på hotellet pga den stängda restaurangen, utan fick bege oss ner till Åre Bageri när vi checkat ut på morgonen.

Frukostbuffé på Åre Bageri...

Frukostbuffé på Åre Bageri…

Det blev ändå riktigt bra eftersom de har en stor och välfylld frukostbuffé, med massor av gott som passade oss.

Vi hade också riktig tur med vädret. Solen sken från en klarblå himmel båda dagarna, så vi fick njuta av de vackra höstfärger som börjat komma.

Nu blir det lite paus från bloggandet igen, är på väg utomlands på en månad. Vart får du se nästa gång jag tittar in…

Under tiden kan du passa på att botanisera bland mina över 1000 recept härinne, på min Paleo-blogg eller på LCHF Made in Sweden.

Tror säkert att du hittar nåt gott som passar till frukost, lunch och middag hemma hos dig under kommande dagar :)

Åresjön

Åre på hösten

Utsikt från rum 402 på Åregården...

Utsikt från rum 402 på Åregården…

Norrsken i Åre

Norrsken över Åresjön

Norrsken över Åresjön


Herr Kryddburk har fyllt 40år!

frukostbricka_födelsedag_40år
Hej allihopa! Efter en toppenhelg sitter jag nu här vid datorn och sorterar bilder. Nicke, kära maken fyllde ju 40 år igår. :-P En otroligt mysig helg på alla sätt har vi haft. Han ville inte ha nån större uppståndelse eller stå-hej så firandet har varit endast med närmsta familjerna.

Joline och jag började söndagsmorgonen med skönsång och överraskade Nicke med frukostbricka, blommor och paket på sängen. Vi svängde ihop en stor smörgås med hönökaka, ägg, rökt lax och majonäs – säkert kort där! ;-) Framåt eftermiddagen dukade vi upp smörgåstårta och pinocchiotårta så det blir ett bildregn nu i tårtornas tecken.

ägg_lax_smörgås
Smörgås med kokt ägg och kallrökt lax o majonäs! ;-)

tulpaner
Vackra, färgglada tulpaner i mängder…  tårta_blåbär_gräddtårta
Tårtan jag gjorde som han hade med sig till jobbet i fredags! Vanlig gräddträta med massor av blåbär – han älskar blåbär!! Och självklart blev det USA´s färger också… ;-)

retro_bensinpump_nostalgi_route66
Presenten från mig och Joline; bensinpump ”Route 66″. Retropryl helt i Nickes smak! :-P

födelsedag_kryddburken_nicke_40år
Där på bordet en annan retropryl – en ”bensinpump” i form av bubbelgum-automat! Riktigt cool. Nu ska vi bara fylla upp den också.

liljor_vita

charktårta_smörgåstårta_ägg
Förberedd att garnera smörgåstårtan!

stor_smörgåstårta
Färdiga resultatet! Recept hittar ni i kategorin SMÖRGÅSTÅRTOR

smörgåstårta_bit_ägg_skinka_leverpastej
Fyllningen tre lager består av; Leverpastej/bostongurka, Mjukost/ägg, Rökt bog/mandarin.

blombukett

pinocchiotårta_marängtårta
P
inocchiotårta är den i särklass godaste tårta jag vet! Recept finns ett par stycken, både i långpanna och rund form; klicka HÄR

marängtårta_glömmingetårta_brittatårta_margarethatårta_herrgårdstårta_pinocchiotårta
Självklart fyllde jag den med blåbär, lätt sockrade och rivet limeskal och grädde.

pinocchiotårta_brittatårta_herrgårdstårta_margarethatårta_glömmingetårta

pinocchiotårta_margarethatårta_brittatårta_herrgårdstårta_glömmingetårta_marängtårta
Galet god! Även dagen efter till förmiddagskaffet! ;-)

tulpanbukett

Smörgåstårta med ägg, lax och räkor

smörgåstårta_lax_skaldjur_recept_rund
Igår 18 oktober fyllde jag år. Hur många år får ni gissa er till. Det är i alla fall så många att man inte jublar direkt som man gjorde när man fyllde 20 eller 25! ;-) Haha! Men sen tror jag många av er vet att jag är av den sena årgången -78 så det är väl inte så svårt att lista ut. Dagen var fylld av överraskningar, blommor, presenter, tårta, blombud och mysigt firande på kvällen med släkten. ♥

Jag hade förberett en rund smörgåstårta kvällen innan fylld med skagenröra, ägg och mjukost. Den är så vansinnigt god så endast en ynka liten trekant blev över men den bjöd jag fd. styvfar på idag när han kom förbi i ett ärende.

Jag hade då inte ens kunnat ana mig till så mycket fina presenter som jag fick så jag är tvungen att delge er hela listan. Är helt överväldigad och så tacksam över allt fint! Min lilla samling (numera ganska stora) Le Creuset-familj här hemma i köket har fått tillökning, bilder finns längre ner i inlägget.

Fina presenter av nära o kära ♥
Höstbuketter
Pengar och trisslotter
Raggsockar
Mortel
Popcornmaskin
Schampo o balsam
Ögonskugga
Sminkpenslar
Handkräm
Doftljus 
Plommonlila soppmugg m fat
Rosa rosor
Le creuset röd salt o pepparkvarn

Le creuset röd såssnipa
Le creuset turkosa äggkoppar

Och här kommer recept på smörgåstårtan samt bildregn från gårdagen. :-P

10 – 12 bitar, rund 3 lager
Det här behöver du :
2 förp hönökaka (8 halvmånar)
1 sats grundröra
1 sats skagenröra
5 kokta, mosade ägg + 1 msk smör + 1 krm salt
1 tub naturell mjukost

Grundröra : 
1 dl lättvispad grädde
1 dl creme fraiche
3 msk majonäs
1 burk stenbitsrom (80 gram)
1 kruka finhackad dill
Salt & peppar

Skagenröra : 
1/4 av grundröran
2 rejäla nävar räkor
½ finhackad rödlök
1 msk pressad citronsaft
en nypa cayennepeppar
en nypa havssalt

GÖR SÅHÄR :
Lägg ut första bottnen med två halvmånar. Bred med smör samt skagenröra. Lägg på andra bottnen och bred med mjukosten. Snåla inte. Lägg på tredje lagret bröd och bred med smör. Täck med äggröran. Lägg på sista lagret bröd och täck sedan hela tårtan med grundröran.
Hit brukar jag förbereda dagen innan. Täck med plast o ställ i kylskåp över natten.
Garnera tårtan samma dag den ska serveras. Använd kallrökt lax, räkor, kokta ägg, ost, gurka och citron.

kryddburken_födelsedag

höstbukett

presenter

soppmugg_fat_lila

le_creuset

bukett_liljor

rosa_rosor

bukett_snittblommor_födelsedag

my_tårta