Lucka 3 – Tjälknöl utan socker

Kallskuret till jul

Tjölknöl har en given plats på julbordet, köttet blir väldigt saftigt och gott när det först får tina långsamt och sen lagas klart i ugnen på låg värme.

När det är färdigstekt läggs det i en marinad att kallna för att sen kylas ner några timmar i lagen, det ger ett mycket smakrikt kött.

Receptet kommer från min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt, en bok som passar fint i julklapp till alla som uppskattar vår traditionella mat.

Den är en samlad nyutgåva av två av mina mest populära kokböcker, min och Annika Dahlqvists ”LCHF för seniorer” och de flesta recept från ”Långkok för LCHF och Paleo”, så här får man alltså två böcker till priset av en.

Du får gärna stötta mig, Annika och det lilla förlaget Lumio, genom att köpa kokboken direkt därifrån, de har fri frakt inom Sverige.

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Tjälknöl ca 6-8 port

1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller gris

1 liter vatten

1 dl salt

1 stor morot

3 stjärnanis

2 msk enbär

1 smulat lagerblad

1 tsk hel vitpeppar

Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform.

Sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.

Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat.

Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken.

När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º.

Skala och riv moroten grovt, jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.

Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel, blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.

Lägg köttet i en hög, smal bunke. Häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.

Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.

Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper.

Skiva steken tunt, frys in det som inte går åt på några dagar.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt, 249 kr på Lumio Förlag

På bilden nedan ser du Ekshäradsgården på Skansen, den känner jag lite extra varmt för eftersom min farfar kom från en by utanför just Ekshärad i Värmland.

De flesta av bilderna i Tomtens Adventskalender i år är fotograferade på Skansen nu i november, jag har tagit många, långa promenader där i höst.

Nu har de tyvärr stängt fram tills att Coronapandemin gett sig, det blir för dyrt att ha öppet med så få besökare som det är nu.

Vill du stötta deras fortsatta verksamhet så köp gärna ett årskort till dig själv eller någon när och kär i julklapp.

Bästa charkbrickan! (restaurangtips)
Hejsan! I förra veckan var vi och kollade på Foo Fighters konsert på Ullevi här i Göteborg. Vi inledde kvällen med lite drinkar och plockmat för att sedan röra oss bort mot Ullevi lagom till att förbanden började bli klara. Det var en fantastisk sommarkväll och konserten var grym! Någon av er som var där? […]
Onsdagstips – gör eget tillsatsfritt pålägg + recept på tunna ost- & blomkålsbröd
God morgon på er! Ska ni hitta på något idag när det är alla-hjärtans-dag? Idag får ni tips på hur ni lätt kan göra eget pålägg… kanske något att överraska med där hemma? Om inte annat en annorlunda alla-hjärtans-dag present ;) Dessutom får ni ta del av ett recept från min kokbok Matfilosophie och tips […]
Onsdagstips – gör eget tillsatsfritt pålägg + recept på tunna ost- & blomkålsbröd
God morgon på er! Ska ni hitta på något idag när det är alla-hjärtans-dag? Idag får ni tips på hur ni lätt kan göra eget pålägg… kanske något att överraska med där hemma? Om inte annat en annorlunda alla-hjärtans-dag present ;) Dessutom får ni ta del av ett recept från min kokbok Matfilosophie och tips […]
Onsdagstips – gör eget tillsatsfritt pålägg + recept på tunna ost- & blomkålsbröd
God morgon på er! Ska ni hitta på något idag när det är alla-hjärtans-dag? Idag får ni tips på hur ni lätt kan göra eget pålägg… kanske något att överraska med där hemma? Om inte annat en annorlunda alla-hjärtans-dag present ;) Dessutom får ni ta del av ett recept från min kokbok Matfilosophie och tips […]
Perfekt frukost
Den här lilla nätta frukosten fick jag i helgen när jag fyllde år :) Helt underbart, eller hur? :) Efter en sovmorgon inledde vi min födelsedag med ett morgondopp i havet, 12 grader i luften… och kallt i havet ;) Efter det blev jag beordrad att hålla mig undan från köket och sedan sätta mig […]
Lätt att fixa lyxig frukost!
God morgon, härligt med söndag! Att lyxa till det lite på helgen med en fin frukost behöver inte vara så svårt! Allt du behöver är lite olika ostar, lite kallskuret, lite grönsaker och en god äggröra :) Jag gör min äggröra på enbart ägg som jag vispar ihop lite lätt. Sedan smälter jag en klick […]
Tjälknöl – salt, mört och kallskuret kött av älgkalv

tjälknöl_recept
Dagens recept, denna goda, klassiska svenska tjälknöl har väl ingen undgått att smakat på hoppas jag?

Ett salt, mört kallskuret kött serverat på buffé, exotisk planka eller till varm, krämig potatisgratäng… Det är så förbenat gott alltså. Inget krångligt recept heller och det mesta sköter sig helt själv med minimal arbetsinsats så varför gör man inte detta oftare?! :-P

Som barn fick jag ofta tjälknöl och rostbiff. Det fanns mycket vilt i frysboxen hemma och har man tillgång till älgkött så är det ju urmodern till detta recept. Här på ön har vi nu lyckan att få älgkött av grannen i byn som jagar och det är med omsorg jag planerar varje liten bit vi fått. Vi har inget överflöd av viltkött så därför väljer jag ut godbitar som just tjälknöl. På en fryspåse stod det ”Älgkalv – fransyska”. Det blev perfekt!

Det fungerar naturligtvis med andra ”stekar” av både älg och nötkött.
Såhär tillagade jag min tjälknöl.

Det här behöver du : 
1½ – 3 kg fryst älg el. nötstek
- 10 – 12 timmar i ugnen

Saltlag :
1 liter vatten
1 dl salt
2 msk strösocker
2 lagerblad
1 tsk hela svartpepparkorn
1 tsk hela torkade enbär
- 10 – 12 timmar i saltlagen 

GÖR SÅHÄR : 
Köttet ska vara fryst när det börjas tillagas. Sätt ugnen på 100 grader och sätt in köttet i en ugnsform. Låt steka 10 – 12 timmar. Jag bryr mig inte om termometer, köttet blir inte rosa men det blir mört som bara den, bara det får långlagas under låg ugnstemperatur.

När timmarna gått tar du ut steken och lägger den i den kalla lagen. (Steken ska vara varm).

Såhär gör du lagen :
Koka upp vatten med salt och socker samt övriga ingredienser. Låt den kallna. Lägg ner det varma köttet i den kalla lagen och ställ i kylskåp över natten, ca 10 – 12 timmar. Ju längre tid i lagen, desto saltare kött. Jag gillar salt kött så därför låter jag min ligga och dra över natten.

Sen är det bara att skiva upp som man vill ha det tunna skivor eller tjockare skivor och servera till det man önskar. Hållbarheten på detta kött är minst 14 dagar. Gamla tillagningsmetoder som saltning ger ett hållbart kött så passa på att göra ett par tjälknölar när du ändå är igång, det är gudomligt gott även som pålägg eller på smörrebröd eller bara som tilltugg till en kall öl. ;-)
För att inte tala om alla goda smörgåstårtor du kan använda köttet till…

kallskuret_buffe_tjälknöl_recept
Denna tjälknöl jag gjorde serverade jag till en krämig potatisgratäng och kantarellsås… Gott, gott, gott är bara förnamnet!

kallskuret_recept
Allt kallskuret kött såsom tjälknöl, rostbiff, rökt kött, saltrulle, långlagat griskött etc etc blir vansinnigt gott till en buffé med exotiska frukter, goda ostar och sallader av olika slag. Blir det kött över så använd till pålägg, tilltugg eller smörgåstårtor! ;-)

rostbiff_kallskuret_kallskuren_tillaga_rostbiff
En riktig budgetfälla måste jag få ta upp när det gäller kallskuret kött och man ska göra smörgåstårta med rostbiff. Köp inte plånboksförpackningar i affären, det är HUTLÖST dyrt! Gör en egen rostbiff och du kommer undan sååå mycket billigare, dessutom hemlagat och godare! :-P

Rostbiff och krämig potatisgratäng

rostbiff_potatisgratäng_krämig_recept
Till Mors dag åt vi god middag på kvällen med en riktigt krämig potatisgratäng. Rostbiff eller grillat kött till för den som ville ha det. Jag bara älskar kallskuret till en varm gratäng så det blev min tallrik! ;-) Att göra egen rostbiff ä barnsligt enkelt och mer prisvärt än att köpa i förpackning eller över disk. Man behöver bara en fin bit kött, salt och peppar och en stektermometer. Ja, en ugn behövs också… ;-)

Råkar man dessutom ha en skärmaskin hemma får man riktigt fina och tunna skivor och då är det ännu godare!

Du behöver en stor bit rostbiff, innanlår eller annan fin mager bit av nöt. Välj ett stycke som väger minst 1 kg för att det ska bli en god och saftig rosbiff.

GÖR SÅHÄR: 
Putsa den från hinnor & gnid in hela biten rejält med salt och grovmalen svartpeppar. Lägg i en ugnsfast form & stick in en köttermometer. Sätt ugnen på 100 grader & låt rostbiffen stå inne tills termometern visar ca 65 grader. Allt mellan 55 – 75 grader fungera fint på rostbiff, ju lägre innertemperatur desto mer rosa kött.

rostbiff_laga_rostbiff
När köttet är klart, svep in det i aluminiumfolié och låt svalna ordentligt, gärna över natten i kylskåp innan du skär upp tunna skivor. Servera rostbiffen kallskuren till buffé, med potatissallad, gratäng etc.

potatisgratäng

4 port
Potatisgratäng :
6 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 40-50 min.

Långlagat vildsvin

vildsvin_stek_ugn_recept
Vildsvinskött är riktigt gott. Rätt tillagat blir det ett kraftigt men mört kött som är enkelt att handskas med för att just vara viltkött. Rådjur till exempel kan vara knepigare då deras muskelfibrer är så tunna och fina då ett överarbetet rådjurskött blir lätt ”mjöligt” i konsistensen.

Med vildsvin är det tvärtom, här ges utrymme för experiment och trots att köttet är så pass magert blir det lätt saftigt och mört men jag har några tips jag ska dela med mig av.

Vildsvin är en seg gris i sitt släkte, överlevnadsinstinkten är totalt, den tar sig fram i skog och mark som en ångvält och är inte rädd för något eller någon egentligen. Att möta ett vildsvin är inget man önskar på en skogspromenad…

Det är en tuffing med hård borst, nästan som en gigantisk igelkotte med humör som ilsk tjur. Att köttet (vildsvinet) vandrat fritt och ätit det den kommit åt och tycker om, stått emot väder och vind och har en utvecklad instinkt för att klara sig i skog och mark liksom sina jämnlika; älgar, räv, rådjur etc. sätter god viltsmak på köttet.

Smaken säger många är lika som vanligt fläskkött av gris men låt er inte luras av dom. En tamgris är så mycket fetare och har så mycket mer fläsk på kroppen just för att en grisuppfödning matar sina grisar med utvalt foder för att få stora feta skinkor. De lever heller inte i det vilda!

Vildsvinet är nog snarare en atlet i jämförelse. Här har musklerna arbetat hårt och det finns inte mycket fett på ett vildsvin. Smaken är vild, köttet magert 0ch muskelfibrerna tjocka. Här finns alltså utrymme för att själv lyckas i köket med goda marinader och lågtempererade tillagningar, för det är precis vad detta köttet kräver.

Marinera i kraftiga rödvinsmarinader, snåla inte med kryddor, var inte rädd att misslyckas och se till att du låter vildsvinet få ta lång tid på sig under tillagningen. Det vill säga att här passar låg ugnsvärme in alldeles utmärkt för ett saftigt, smakrikt och mört kött.

Det här behöver du : 
ca 2 kg benfri kotlett av vildsvin
1 flaska blossa vinglögg
1 dl mörk balsamvinäger
3 msk D´Elidas chilisås
2 msk tomatpuré
4-5 vitlöksklyftor

GÖR SÅHÄR : 
Putsa kotletten och bind upp den med steksnöre för mer jämnt fördelar värme när den ska stekas, samt att det ser trevligare ut när man skär upp.

Rör ihop ingredienserna till marinaden i en kraftig plastpåse. Lägg i köttet och förslut påsen. Massera in marinaden runtom hela och låt ligga i kylskåp 2 dygn. Vänd på steken ibland och massera in marinaden då och då.

Slå bort ½ av all marinad och lägg steken i en ugnsfast form, slå på det som är kvar. Dra några varv med pepparkvarnen och strö över rikligt med flingsalt. Stek på låg temperatur i ugnen, ca 80 grader tills innertemperaturen på köttet visar 68 grader. Ta ut det och slå in i folié och låt vila. Skär upp i tunna skivor före servering.

vildsvin_marinad
Bind upp köttet för en snyggare form samt en bättre fördelningen av värmen när det steks i ugnen.

vildsvin_recept_tillaga
Stek i ugnen med hälften av marinaden kvar. 80 grader tills innertemperaturen visar 68 grader. Använd stektermometer.

vildsvins_stek
Köttet är klart. Ta upp det ur formen, slå in i folié och låt det vila.

vildsvin_benfri_kottlett
Skär bort steksnöret och skär upp vildsvinet i tunna skivor.

plankstek_vildsvin
Här åt vi tunna skivor av vildsvinet tillsammans med ryggbiff och fläskfilé på nyårsaftonens plankstek! Vitlökssmör, rödvinssky och bearnaisesås. Guuuudagott, saftigt och mört!

The post Långlagat vildsvin appeared first on Kryddburken.se.