Vinterbild från mina stigar i Jämtland
Mat för uteaktiviteter
Nu är det hög tid för mat som är lätt att ta med sig ut i skidbackar, längdspår eller bara på en skogsutflykt, för alla som inte har tillgång till snö.
Nu har ju en del redan haft sportlov, men jag har delat lite tips på bra picknickmat även de gångna veckorna så klicka bara på bloggrubriken och sen scrollar du dig neråt.
Glutenfria kolbullar 2 st
4 ägg
2 dl grädde
2 msk psylliumhusk
ca ½ krm salt
Smör till stekning
200 g rimmat eller rökt, fett sidfläsk
Vispa äggen med grädde och salt, strö ner husk under fortsatt vispning och låt smeten stå och svälla 10 minuter.
Vispa om ordentligt innan stekning. Skär fläsket i tärningar och bryn väl i smör.
Häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.
Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.
Kolbullen är god att äta som den är, uppskuren i trekanter och serverad i en servett.
Det passar också bra med lingonsylt till, här hittar du min sockerfria.
Chaffles 3 st
3 dl riven ost
3 ägg
50 g smält smör
1 nypa salt
Jag blandade allt i en bunke och mixade slätt med stavmixer, jag använde cheddar men många har riven mozzarella i sina chaffles.
Smeten kan också bara vispas ihop, då gör oststrimlorna att de blir lite frasigare i kanterna, mina blev lite kompaktare och håller ihop bra som smörgås.
De är också goda som varm klämmacka, som Halva Lindha har gjort här på sin blogg.
Gulaschsoppa ca 4-5 port
500 g nöt-, lamm- eller älgfärs
250 g champinjoner
50 g smör/kokosolja
3-4 vitlöksklyftor
3 tomater eller ½ burk tärnade
2 gula lökar
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul paprika
2 ekologiska köttbuljongtärningar + 5 dl vatten
eller motsvarande mängd hemkokt buljong
2 dl rödvin
2 msk tomatpuré
1 msk worcestershiresås
1 msk paprikapulver
1 msk torkad persilja
1 msk torkad timjan
½-1 msk stött kummin
ca ½ msk salt
ca 1 tsk vitpeppar
2 lagerblad
Skär lök, tomat och paprika i små tärningar, riv vitlöken fint.
Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.
Bryn färsen i en gryta så den får fin färg. Tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.
Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.
Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om. Häll den över köttet, tillsätt buljong, vin, worcestershiresås, örter och lagerblad. Blanda ner tomat och paprika.
Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.
Rör då och då och späd med mer vatten om gulaschen blir för tjock.
Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta. Servera gärna med en sked crème fraiche eller aioli.
Varm choklad 1 port
1 dl grädde/kokosgrädde
1 dl vatten
ev 1 msk kokosolja
2 bitar mörk choklad 70-90%
En nypa flingsalt
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under vispning tills chokladen smälter.
Saltet har jag i för att det framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.
En klick vispad grädde och lite nymald kardemumma sätter pricken över i.
Kokbokstips
Vill du ha fler tips på njutbara rätter till vårvinterns utflykter så hittar du många i mina kokböcker här nedan.
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv 59 kr på Bokrean
Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt 79 kr på Bokrean
Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)