Broccolisoppa från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson
Tips för hemmakocken
Nu har de allra flesta av oss fått ändra vårt beteende på många sätt på grund av Coronapandemin.
Hemmamatlagningen har blivit mycket viktigare nu när vi inte kan umgås på samma sätt som vanligt på grund av karantänen.
Jag bjuder därför på ett recept vardera från mina 6 kokböcker, på sån mat som är enkel att laga, fylld av njutbara smaker och rejält med näring.
Själv lagar jag gärna storkok just nu, så finns det mat för flera måltider, inte minst viktigt om vi kanske blir sjuka.
Lennart och jag distanserar oss så mycket det går från andra, det blir minimalt av sociala kontakter nu, så hittills har vi klarat karantänen här i Stockholms innerstad riktig bra.
Vi är ute och går mycket, då är det skönt att ha något färdigt att bara värma till lunch eller middag när man är lite trött efter promenaden.
Så passa på att laga ordentligt med matlådor och stoppa i kyl och frys, för kommande behov.
Du kan variera mina recept med vad du har hemma, se dem som inspiration och våga experimentera lite med de råvaror du tycker bäst om.
I fredags gjorde jag en kylskåpsrensning av sista resterna på de grönsaker jag storhandlar en gång i veckan hos Fruktaffären på Hantverkargatan, då laddar jag upp med ägg, smör, fisk och grönt.
Grönsaksresterna resulterade i en annorlunda och mycket god kålpudding, kållagren bestod av strimlad rödkål, bladspenat och lök som jag smaksatte med hönsbuljong och ädelost.
Köttlagret gjorde jag av älgfärs som blandades med ägg, smetana, fiberhusk, chili, paprikapulver och vitlök, vill du prova så kan du använda ungefär samma proportioner som i min traditionella kålpudding.
Till det hela serverade jag en smakrik tomatsås som blev över när jag långkokade en mustig oxsvansgryta häromsistens och en klick bearnaisesås.
Prova gärna den kombinationen, det smakade himmelskt även om färgen på kålpuddingen inte blev så vacker av rödkål/spenat så det blev ingen bild tagen.
Först ut bland mina kokboksrecept kommer en av mina godaste soppor, den här gjorde jag ofta redan under mina år som restaurangkock.
Broccolisoppa med skaldjur 4 port
600 g broccoli
4 dl kycklingbuljong
4 dl grädde
1 gul lök
1 dl riven Västerbottensost
200 g skalade räkor
100 g kräftstjärtar
Salt och peppar
Skär broccolin i mindre bitar och finhacka löken, bryn smöret och lägg i grönsakerna.
Låt fräsa några minuter utan att få färg, krydda lätt med salt och peppar.
Häll på buljong och grädde, ge soppan ett uppkok under omrörning.
Låt sjuda på svag värme i 30 minuter.
Mixa broccolin och rör sen ner ost, räkor och kräftstjärtar.
Låt soppan bara bli varm, annars blir skaldjuren lätt sega.
Servera med en kokt ägghalva och gärna lite färska örter.
Receptet ovan finns med i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Den är en samlad nyutgåva av två av mina mest populära kokböcker, min och Annika Dahlqvists LCHF för seniorer och från Långkok för LCHF och Paleo.
Du får gärna stötta mig, Annika och det lilla förlaget Lumio, genom att köpa den och min grillkokbok direkt därifrån, de har nu fri frakt inom Sverige.
En del av förtjänsten går till välgörenhet, så här skriver förläggaren Christina Snell Lumio:
”Under hela april månad kommer Lumio Förlag att stödja UNICEFs arbete mot spridningen av Corona och deras arbete med att stödja barn och familjer genom att skänka 5% av hela vår bokförsäljning!”
Nästa recept, en mycket god, saftig och användbar tjälknöl, är också med i Gammaldags husmanskost, det kommer från början från slutsålda Långkok för LCHF och Paleo.
Kokboken har förutom Annika Dahlqvists inledande text även ett mycket intressant förord av Kostfondens grundare, vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm.
Ann berättar på sitt engagerade och lättlästa sätt bland annat om fettets viktiga betydelse i vår mat.
Kostfonden har just startat en ny studie för att undersöka hur maten kan motverka typ 2-diabetes, den ska bli intressant att följa.
Jag är sen många år månadsgivare till Kostfonden, jag vill med hjälp av både den slanten och mina kokböcker dra mitt strå till stacken för att förbättra folkhälsan.
Recept nummer två kommer också det från Gammaldags husmanskost, det smakar fantastiskt gott med en zucchinisallad, bönsallad eller på en smörgås av nötbröd.
Tjälknöl från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson
Tjälknöl ca 6-8 port
1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller gris
1 liter vatten
1 dl salt
1 stor morot
3 stjärnanis
2 msk enbär
1 smulat lagerblad
1 tsk hel vitpeppar
Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform.
Sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.
Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat.
Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken.
När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º.
Skala och riv moroten grovt, jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.
Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel och blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.
Lägg köttet i en hög, smal bunke, häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.
Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.
Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper.
Skiva steken tunt, frys gärna in i portionspåsar och ta fram efterhand, så har du alltid ett gott köttpålägg utan tillsatser.
Nästa recept kommer från Diabeteskokboken för män, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.
En högaktuell kokbok just nu, då sjukvården sett att många av de som drabbas värst av Covid-19 är män som lider av diabetes typ 2, fetma och hjärt/kärlproblem.
Recepten passar förstås lika bra för kvinnor som uppskattar min form av traditionell husmanskost tillagad på lågkolhydratvis.
Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås och blomkålsris
Foto Mikael Eriksson
Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås och blomkålsris 2 port
2 stora kycklingklubbor, gärna ekologiska
2 msk olivolja
Ca 1 tsk salt
1 tsk curry
1 tsk paprikapulver
½ tsk kanel
Blomkålsris:
1 litet blomkålshuvud
1 liter kokande vatten
1 msk salt
2 msk smör
Currysås:
2 dl crème fraiche
½ dl reducerad sky från kycklingen
1 msk gul curry
1 tsk gurkmeja
½ pressad lime
Ev lite salt
Sätt ugnen på 125°. Blanda salt och kryddor. Pensla kycklingklubborna med oljan och gnid in kryddblandningen väl.
Lägg låren med skinnsidan nedåt i en smord ugnsform.
Sätt in formen i ugnen och låt sakta bakas i 45 minuter, vänd klubborna och låt stå inne 45 minuter till.
Genom att steka kycklingen under lång tid på låg värme får du en väldigt saftig kycklingklubba som är välstekt utan att bli torr.
För att vara helt säker på att den är klar så stick en kniv in mot benet, köttsaften som rinner ut ska vara klar och inte rosa.
Använder du stektermometer så stick in den mot benet i den tjockaste delen av låret, temperaturen ska vara uppe i 82˚ när klubban är klar.
Medan kycklingen lagas till så river du blomkålen grovt på rivjärn som du placerar över en form, så slipper du få blomkålsris som skvätter över hela köksbänken.
Koka upp skyn som bildats i formen från kycklingen, koka ihop/reducera till ca ½ dl.
Tillsätt curry, gurkmeja och crème fraiche, låt koka ihop några minuter tills såsen tjocknat.
Smaka av med limesaft och om du vill ha mer sälta än den från skyn.
Precis innan serveringen häller du ner blomkålsriset i det kokande, salta vattnet.
Koka upp i en halv minut och häll av genom ett durkslag.
Häll tillbaka i kastrullen och lägg i ett par klickar smör och rör om.
Lägg upp kycklingklubban på en spegel av currysåsen.
Strö lite chiliflingor som garnering runt tallriken och servera med blomkålsriset.
Nästa mattips kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.
Den kokboken och min senaste, Gröna, sköna tillbehör är utgiven på det lilla men naggande goda förlaget Bladh by Bladh.
Förläggare Annika Bladh har även ett väldigt fint utbud av skönlitteratur om du är läslysten i karantänen.
Bönkokboken lyckades knipa en av världsmästartitlarna i kategorin Specialkokböcker på Kokboks-VM Gourmand Awards i Kina förra sommaren, det kändes verkligen roligt.
Den kokboken är för närvarande slutsåld men kommer ut på nytt till hösten, under tiden finns den här som E-bok.
Tomatsalsa med linser
Foto Veronica Kindblad
Tomatsalsa med ajvar, chili och gröna linser
2 dl kokta gröna linser
2 stora tomater
1 dl hackad bladpersilja
1 dl finhackad knipplök
1 dl ajvar relish
1 pressad citron
1 finhackad chili, ca 2 msk
½ dl olivolja
Ca 1-1½ msk flingsalt
Skär tomaterna i skivor och sen i fina tärningar, blanda med de väl avrunna linserna i en bunke.
Vänd ner det hackade kryddgröna, ajvar, citronsaft, chili, olja och den mindre mängden salt.
Låt stå en stund, smaka sen av om du vill ha mer hetta, syra eller sälta.
Jag använder oftast mild ajvar till den här salsan, men vill du ha den riktigt het så väljer du förstås den heta varianten.
Då har turen kommit till ett recept från min grillkokbok, en riktigt passande bok inför vårens och sommarens alla grillmiddagar.
Den innehåller alla mina favoritrecept på marinader och tips för en lyckad grillning.
Jag tipsar också om goda sommardrinkar, förrätter, sallader, såser, röror och desserter, du hittar kokboken här för bara 195 kr på Lumio Förlag.
Förordet om grillningen genom tiderna har mina goda vänner Jenny och Magnus Andersson bidragit med.
De driver den mycket populära Paleobloggen Under vårt tak, en av de första bloggar jag började följa när jag gick över till glutenfri lågkolhydratkost för 11 år sen.
Jenny och Magnus har de senaste åren kommit med två kokböcker där de samlat sina bästa recept, här hittar du Ren & Naturlig Mat och Nyttigare Gott.
Kokospannacotta med vanilj
Foto Mikael Eriksson
Kokospannacotta med vanilj ca 6 port
2 kokosgrädde på tetra à 250 ml
2 blad gelatin
1 vaniljstång
Kokosgrädde, coconut cream, finns i hyllorna med thaimat i större matbutiker, annars fungerar det bra med det tjocka lagret som ligger på toppen i en burk kokosmjölk.
Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter, häll ner kokosgrädden i en kastrull och låt smälta.
Dela och lägg ner vaniljstången, låt koka upp och puttra på svag värme i 5 minuter, rör då och då.
Ta från värmen och fiska upp vaniljstången, skrapa ur fröna och vispa ner i kastrullen.
Krama ur gelatinet och rör ner det i den varma kokosgrädden.
Låt svalna lite, rör om väl och häll upp i glas eller koppar, ställ i kylen att stelna i 3-4 timmar.
Sist ut bland mina Coronakarantäntips blir en lättfixad, läcker och näringsrik smoothie från min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Det här är den första kokbok där jag tagit alla bilderna själv, ett fantastiskt roligt jobb där jag tog med alla smårätterna ut i den jämtländska naturen.
Jag berättar för första gången om hela min hälsoresa, hur jag ätit mig friskare från flera svåra krämpor, som fibromyalgi, migrän, magbesvär och övervikt, för att nämna några.
Här har jag återigen fått ett mycket fint förord från vännen Ann Fernholm, om hur viktigt det är att vi återvänder mer till vår ursprungliga mat och börjar ta vara på det vi kan hitta i naturen.
I kokboken hittar du alla gröna tillbehör du behöver för att få till riktigt njutbara måltider, som passar alla oavsett om du äter kött, fisk eller bara vegetariskt.
Somrig brunch på rätter från Gröna, sköna tillbehör
När vi nu inte har lika mycket som vanligt att glädjas åt, då känns det bra att göra alla måltider till en fest, tycker jag.
Jag dukar med finaste porslinet, har blommor på bordet och dricker i vackra glas, då blir maten ännu godare.
Nu i Coronatider delar jag recept dagligen härinne för att ge inspiration, gå bara in på bloggens startsida och scrolla dig neråt så kan du läsa allihop.
Jag hoppas du uppskattar mina tips och kanske köper någon eller några av mina kokböcker, till dig själv eller att skicka till någon när och kär du inte kan besöka just nu.
Dela gärna inlägget vidare bland dina vänner så fler får chansen att njuta, klicka bara på någon av symbolerna för sociala medier nedanför inlägget så delas det på din sida.
Rödbetssmoothie med bär 1 port
2 små, kokta rödbetor
½ dl svarta vinbär
½ dl lingon
½ dl blåbär
1 tsk riven ingefära
1 dl nyponte
Blanda allt i matberedare eller mixa med stavmixer och häll upp i ett vackert glas.
Tips: Vill du ha en mer mättande smoothie så mixa med 1 dl fet yoghurt, smetana eller kokosgrädde.
½ dl kikärtor eller röda linser är också gott att ha i, då får du en välsmakande proteindrink.
Har du frysta slånbär eller rönnbär så passar även de väldigt bra som smaksättning, rödbetans sötma passar fint ihop med deras kärva smak.
Rödbetssmoothie med bär
Foto Birgitta Höglund