Frittata med zucchini och rödkålssallad

Frittata på zucchini

Frittata med zucchini 2 port

3 ägg

3 dl grovriven zucchini

1 dl finhackad dill

2 msk finhackad lök

2 msk nötmjöl, jag mixade paranötter fint

1-1½ tsk salt

2-3 msk smör/kokosolja

Vispa samman alla ingredienser och låt smeten stå i kylen och svälla en halvtimme.

Stek på båda sidor som små pannkakor i liten stekpanna eller plättlagg.

Den går också fint att göra i en stor stekpanna som tål ugnsvärme.

Stek då frittatan några minuter i pannan och låt sen steka färdigt i 10 minuter på 175º.

Eller så steker du den som en vanlig omelett och låter glida över på en tallrik, lägg pannan över och vänd så ner i stekpannan.

Coleslaw på rödkål

Rödkålssallad 2 port

3 dl finstrimlad rödkål

½ dl granatäppelkärnor

½ dl finstrimlad bladpersilja

3 msk olivolja eller majonnäs

1 msk granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger

Salt och peppar

För att göra kålen mer lättsmält kan man knåda den lite med fingrarna en stund eller slaka den med kokande vatten.

Lägg kålstrimlorna i en bunke och häll kokande vatten över, låt stå en minut.

Häll av vattnet och spola kålen i kallt vatten, låt rinna av väl.

Blanda ner de övriga ingredienserna och låt stå i kylen en stund innan serveringen.

Servera frittatan som frukost eller en lättare middag.

Till lunch smakar den gott som tillbehör till fågel eller fisk.

Den passar också fint som tapas. Låt den då kallna och skär upp i trekanter.

Fler goda tips på sommarmat hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Rödbetsmousse med chèvre från Gröna, sköna tillbehör

Grillad lax och limeaioli

Grillad lax

Chilimarinerad lax 4 port

4 bitar lax à 150-200 g, helst viltfångad

2 msk olivolja

2 tsk chiliflingor

Saft av 1 citron

Blanda samman ingredienserna till marinaden.

Lägg laxbitarna i en plastpåse och häll över marinaden.

Massera försiktigt så marinaden fördelas jämnt kring fisken.

Lägg på ett fat och ställ i kylen några timmar.

Stek eller grilla fisken ett par minuter på var sida. Servera med grillade grönsaker och aioli.

Grön aioli

2 äggulor

2 dl olivolja

1 dl finhackad citronmeliss

½ dl finhackad rucola

Saft av ½ lime

1 riven vitlöksklyfta

Salt och peppar

Lite Worcestershiresauce

Knäck äggulorna ner i en bunke, blanda ner vitlök och limesaft.

Mixa oljan tillsammans med örterna så den blir riktigt grön.

Vispa äggsmeten kraftigt medan du häller i oljan riktigt sakta och försiktigt från början i en smal stril.

När aiolin bundit ihop riktigt kan du hälla på oljan lite snabbare.

Smaksätt med salt, peppar, Worcester och ev mer limesaft.

Aiolin håller cirka en vecka i kylen.

Klicka på bilden nedan så hittar du fler av mina bästa grilltips, marinader, såser, röror, tilltugg och drinkar, allt du behöver för en lyckad grillfest.

Päronkeso med örter

Protienrik frukost

Idag får du tips på en riktigt god sommarfrukost, en örtig kesoröra med fräsch päronsmak.

Den passar förstås lika bra som kvällsrätt eller varför inte packa ner allt i en korg och ta med ut på en picknick.

Fler tips att njuta av i sommar hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Här kan du läsa mer om min matfilosofi och de övriga kokböcker som jag skrivit under de senaste 9 åren.

Päronkeso 2 port

2 dl keso

1 päron

½ dl smetana

2 msk majonnäs

½ dl finhackad citronmeliss

2 msk finhackad persilja

½ pressad citron

Salt och peppar

Rör samman keso, crème fraiche och majonnäs i en bunke, blanda ner de finhackade örterna och smaksätt.

Skär päronet i små tärningar och blanda försiktigt ner i keson.

Servera med några skivor kokt skinka och ett kokt ägg.

En bild från igår kväll ute på Waldemarsudde

 

 

Räkor i dillmajonnäs till chaffles/ostvåfflor

Räkor med gott sällskap

Jag har blivit väldigt förtjust i chaffles, sammandrag av cheese waffles, på svenska helt enkelt ostvåfflor.

De passar perfekt att ha med som utflyktsmacka eller som på bilden ovan som en liten kvällsrätt, eller varför inte till frukost.

Jag serverade mina chaffles med räkor som jag blandade med dillmajonnäs, mycket gott och mättande.

Vill du ha fler tips med somriga smaker, så ta en titt på mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Om du vill veta mer om mina tankar kring maten och hur den hjälpt mig att få ett friskare, starkare och slankare liv, läs då gärna mer här.

Dillmajonnäs

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill

2 msk smetana/kokosgrädde

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Rör samman majonnäs och smetana, smaksätt med vinäger, salt och peppar.

Blanda med dillen och låt stå en stund i kylen så smakerna utvecklas.

Chaffles/ostvåfflor ca 3 st

3 dl riven mozzarella på påse

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Vispa ihop alla ingredienser i en bunke.

Pensla våffeljärnet med lite smält smör och sprid ut smet över järnet med en slev.

Grädda våfflorna ca 4-5 minuter tills de fått fin färg, lägg dem på galler att svalna.

Värm dem strax innan serveringen i ugnen, lägg dem på gallret i en minut på 175º.

Du kan frysa in våfflorna och ta fram eftersom, tina då ett par minuter i ugnen eller i brödrost.

Här hittar du en matig ostvåffla gjord i ett belgiskt våffeljärn hos Halva Lindha, de ser verkligen goda ut.

Frasig ostomelett

Lördagsbrunch

Att laga till en omelett, kan det behövas recept på det?

Ja, vill man göra en riktig gourmetomelett, så är det enkla knepet det här 🙂

Krispig ostomelett 1 port

50 g vällagrad ost

3 ägg

2 msk vatten eller grädde

2 msk smör

Salt och peppar

Färska örter och extra smör till serveringen

Skär osten i lite tjockare stavar. Bryn smöret och lägg ner osten och låt den få lite färg.

Vispa under tiden ihop omelettsmeten, smaka av med kryddor.

Häll smeten över osten, sänk värmen på plattan lite.

Rör lite lätt mot botten med stekspaden, men inte så osten blandas med äggsmeten, låt steka i ca 5 minuter med lock.

Vänd upp omeletten på en tallrik, strö över hackade örter.

Vill du ha fler tips på rätter till din brunch, så hittar du det jag bjöd på i Nyhetsmorgon i torsdags här på Köket.se.

Recepten kommer från min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör, du hittar den här på Adlibris och här på Bokus.

Här finns receptet på den hallontårta jag hade med till TV 4, den blev väldigt god.

Morotskaka med ost och pumpakärnor

Morotskaka

Smakrik middag

Idag får du tips på en riktigt lättlagad morotsrätt, som passar både att äta precis som den är eller till grillat.

Igår kväll såg jag ett mycket intressant TV-program, Sanningen om kolhydrater och hur vi enkelt kan dra ner på dem.

Något jag gjorde redan för 11 år sen, strax innan starten av den här bloggen.

Det har lett till en otrolig förbättring av min hälsa, läs gärna mer om den resan i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Morotskaka 1 port

1 stor morot

1 dl riven ost

1 ägg

2 msk finstrimlad purjolök

1 msk pumpakärnor

1 msk kokosolja

1 msk smör

Salt och peppar

Riv moroten grovt, blanda med ost och ägg.

Rör ner strimlad purjo och pumpakärnor, smaksätt med salt och peppar.

Bryn smör och kokosolja i en liten stekpanna.

Bred ut smeten över botten och stek 5 minuter.

För en stekspade under så det inte bränns fast och skaka pannan lite då och då.

Vänd upp på ett lock och låt kakan glida ner i pannan.

Stek färdigt på andra sidan i några minuter.

Ät morotskakan som den är med en klick crème fraiche eller smetana.

Vegetarisk morotskaka på grönsaker från Ås Trädgård

Frittata med spenat och chèvre

Sommarlunch

Dagens mattips i Coronatider blir en smakrik och lättlagad spenatfrittata.

Du kan använda späda nässelblad istället för spenat, kom bara ihåg att sätta på dig handskar när du plockar dem.

Fler njutbara somriga tips hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Spenatfrittata med getost 2-3 port

300 g färsk bladspenat

1 medelstor lök

2 vitlöksklyftor

25 g smör

Salt och peppar

Riven muskot

Äggstanning:

3 ägg

100 g chèvre

1 dl majonnäs

Peppar och ev lite salt

1 spetspaprika och ½ dl pumpakärnor till garnering

Hacka löken och skiva vitlöken, bryn dem lätt i smöret och blanda ner spenaten.

Krydda efter din egen smak och låt grönsakerna fräsa några minuter.

Mixa under tiden ihop äggstanningen och smaka av om den behöver lite mer salt, osten är rätt salt i sig.

Låt spenaten vara kvar i stekpannan om den har ett handtag som tål ugnsvärme, annars häller du upp den i en ugnsfast form.

Häll över äggstanningen, rör lite med sleven ner mot botten så den blir jämnt fördelad bland spenaten.

Skiva paprikan och lägg runt formen, strö pumpakärnorna över. Grädda på 175º i cirka 20 minuter.

Låt svalna en liten stund i formen innan frittatan skärs upp i tårtbitar.

Du kan också låta den kallna helt i kylen, skära i bitar och värma upp i ugnen på 175º i 15 minuter.

Frittatan passar också fint som ett kallt tilltugg på en tapasbuffé eller picknick.

Vego LCHF

Rökt lax och räkor i pepparrotsgrädde

Lättfixad sommarfrukost

Idag får du tips på en riktigt god och lättlagad söndagsbrunch.

Pepparrotsgrädde blandat med hackade räkor och kallrökt lax är en väldigt läcker kombination.

Den här laxröran serverade jag ofta när jag jobbade på restaurang som en förrätt på smörstekt toast.

Prova den gärna på en skiva valnötsbröd nästa gång du vill ha en fin liten förrätt eller kvällsrätt.

Laxröra med räkor 2 port

2 skivor kallrökt lax

10 räkor med skal

1 dl vispad grädde

1-2 msk riven pepparrot

Lite pressad Citron

Salt och peppar

Skala räkorna och skär laxen i tärningar, spara några hela räkor till garnering.

Frys in räkskalen, de är väldigt bra att koka räksoppa på.

Vispa grädden, inte alltför hårt. Blanda den rivna pepparroten och citronsaften, rör ner i grädden.

Blanda försiktigt ner laxen och räkorna. Smaksätt med salt, peppar och ev mer pepparrot och citronsaft.

Fler njutbara somriga tips hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Somrig brunch på rätter från Gröna, sköna tillbehör

Rökt fisk med ägg och senapssås

Rökt fisk med senapssås

Sommarmat

Jag fortsätter dela daglig inspiration i Coronatider, hoppas du får glädje av mina tips och recept i sommar.

Nu blir det mat som passar varma dagar, som är lätt att fixa till och njuta av hemma eller på en picknick.

Här tipsar Diet Doctor om god sommarläsning, glädjande nog så är min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör med på listan.

Jag blir förstås ännu gladare om du också vill stötta mitt skrivande genom att köpa den eller någon annan av mina kokböcker.

Senapssås 2 port

1 dl majonnäs

2 msk grovkornig, osötad senap

2 msk grädde/kokosgrädde

2 msk finhackad dill

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och svartpeppar

Rör ut senapen med vinägern och blanda ner dill, majonnäs och grädde.

Smaka av med lite salt och peppar, låt stå en stund så smakerna mognar.

Servera såsen till varmrökt fisk, kokta ägg, sallad, tomater, gurka, ost och dill.

Bowl med brysselkål och hampafrö från Gröna, sköna tillbehör

Gubbröra och Glad Midsommar

Midsommartips

Idag får du ett snabblagat sistaminuten-tips inför Midsommarbuffén.

Gubbröra är ett riktigt klassiskt recept, förr serverades den ofta på herrmiddagar, därav namnet.

Den passar förstås inte bara till gubbar, den är precis lika njutbar för kvinnor och alla andra som tycker om vår traditionella mat.

Fler såna rätter hittar du i min och Annika Dahlqvist Gammaldags husmanskost på nytt sätt, där det här receptet kommer ifrån.

Mer tips på somrig mat finns i Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Ät, njut och må gott i Midsommar och kom ihåg att hålla distansen.

Gubbröra från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

 

Gubbröra 4-6 port på buffé

1 liten burk ansjovis eller ca 8-10 filéer

2 hårdkokta ägg

2 msk crème fraiche/smetana

2 msk kaviar

2 msk finhackad, gul lök

2 msk hackad gräslök

2 msk hackad dill

Låt ansjovisen rinna av väl i en sil. Hacka ägget och ansjovisen.

Blanda crème fraichen med kaviar, lök och örter, vänd försiktigt ner ägg och ansjovis i röran.

Kyl en stund så kommer smakerna fram bättre.

Servera gärna på en skiva av mitt populära valnötsbröd.