Syrlig marinad
Dagens recept blir en riktigt fräsch marinad som passar utmärkt till lamm.
Har du inte en lammsadel så går det lika bra till kotletter också, eller använd marinaden till fläsk, kyckling eller lax.
Citronmarinerad lammsadel 4 port
1 kg lammsadel
½ dl olivolja
1 pressad citron
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk finhackad timjan
1 msk honung
Rör samman ingredienserna till marinaden. Snitta fettkappan på lammsadeln.
Lägg sadeln i dubbla plastpåsar och häll över marinaden.
Knyt igen och massera runt så marinaden kommer åt överallt.
Lägg på ett fat och ställ i kylen till nästa dag, vänd några gånger under tiden.
Ta fram sadeln och krydda väl med salt och peppar runtom.
Jag skär bort innerfiléerna och steker dem sen för sig, så de inte blir överstekta i ugnen.
Det räcker med ett par minuter i stekpannan för de tunna filéerna.
Bryn sadeln lätt och lägg i en ugnsform och ugnsstek på 175º i 20-30 minuter.
Du kan förstås grilla lammet också, men just den här gången lagade jag den i köket.
Använder du stektermometer ska den visa 70º när köttet är rosa och 75º vid välstekt kött.
Låt sadeln vila under folie på skärbrädan i 5 minuter innan du skär upp den, så stannar all den goda köttsaften kvar.
Skär ut ytterfiléerna från benet och tranchera upp i sneda skivor. Servera med tomatsås, dijonmajonnäs och kokt broccoli.
Den här grekiska salladen passar också mycket bra till lammet.
Fler grillrecept och tillbehör hittar du i mina kokböcker Birgitta Höglunds bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.