Medelhavsbullar
I år är det kanske dags att prova en lite annorlunda köttbulle till julbordet?
De här köttbullarna har en annan smaksättning än våra traditionella, här har jag istället hämtat inspiration från Medelhavsköken och drygat ut färsen med kikärtor.
Att blanda färs med baljväxter har blivit väldigt populärt senaste tiden.
Köttbullarna blir inte bara billigare, kikärtorna märks inte i smaken men de ger en väldigt fin konsistens till bullarna.
Jag har hört av många följare att de här köttbullarna är ett väldigt bra sätt att få in mer baljväxter i maten, även för de allra kräsnaste små och stora i familjen.
De fungerar fint att frysa in, antingen ostekta eller stekta, bara att värma till julbordet.
Köttbullar med kikärtor, rosépeppar och örter 4 port
500 g köttfärs, gärna av vilt, kyckling eller kalkon
2 dl kokta kikärtor
1 ägg
1 dl hackad färsk persilja
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk oregano
2 msk krossad rosépeppar
Rivet skal och saft av 1 ekologisk citron
Salt och svartpeppar
Smör/kokosolja till stekning
Mixa kikärterna fint och blanda med ägg, citron, vitlök, örter och kryddor i en bunke.
Smula ner färsen i bunken, blanda hastigt ihop alltsammans till en smidig köttbullssmet.
Stek en liten klick färs och smaka av om det behövs mer kryddor.
Låt smeten svälla en halvtimme i kylen, då håller köttbullarna ihop bättre under stekningen.
Rulla små, fina köttbullar, doppa händerna i kallt vatten emellan, så går det lätt att rulla jämna bullar.
Lägg dem på en skärbräda eller bricka som fuktats med vatten.
Stek köttbullarna i omgångar i riktigt varm stekpanna i smör/kokosolja, inte för många i pannan i varje stekning.
Skaka stekpannan efter att de fått lite färg på undersidan, då steks de jämnt runtom och behåller formen.
Stektiden är cirka 6-8 minuter innan bullarna är klara.
Låt dem kallna och kyl, lösfrys dem sen så är det lätt att ta fram så många du vill ha när det är dags för middag.
Julbokstips
Det här receptet skapade jag till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som jag skrev redan 2018 tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.
Den inbundna kokboken är helt slutsåld från förlaget men den finns att ladda ned som E-bok för bara 99 kr i länken ovan.
För mer tips på både annorlunda och traditionella rätter till julbordet så hittar du många såna recept i Stora diabeteskokboken (Inbunden) och i Gammaldags husmanskost (E-bok).