Fröbröd med fetaost

Lättbakade bullar

Nu så här i slutet av helgen kanske du har några äggvitor över i kylen om du gjort majonnäs eller hollandaise till påskmaten?

Då passar det här äggvitebrödet riktigt bra att ta till, gott både till frukost eller som utflyktsfika.

Passa på att ta med fikat ut i en skogsbacke eller till en parkbänk nu när vårsolen börjar värma, det blir ju annars mycket innesittande i dessa svåra Coronatider.

Jag och Lennart tillbringar påsken och våren i Stockholm, nu när alla resor blivit inställda, så vi försöker hitta fina platser i närområdet.

Det har blivit många tidiga morgonpromenader, då det är nästan folktomt på gatorna.

Här en bild jag tog på en blommande stam på ett körsbärsträd i Kungsträdgården häromdagen, det finns mycket vacker vårgrönska att titta på även i en storstad.

Fler goda, glutenfria bröd hittar du i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör, här finns den på Adlibris och här på Bokus.

Det har ju blivit en väldigt annorlunda start för kokboken, i och med att jag inte kan åka runt i landet och ha boksigneringar som jag brukar.

Flera planerade föreläsningar har förstås också fått ställas in, jag hoppas kunna genomföra dem till hösten istället.

Jag berättar i boken hur jag kommit tillbaka till ett friskare liv med hjälp av glutenfri lågkolhydratkost, jag hoppas att min berättelse ska inspirera många fler att äta sig till en bättre hälsa.

Du får gärna stötta mitt skrivande genom att köpa den till dig själv eller skicka som present till någon när och kär du inte kan besöka nu.

Fetaostbullar ca 10 st

2 äggvitor

100 g fetaost

1½ dl sesamfrön

½ dl psylliumfrön eller chiafrön

1 msk kokosolja utan smak

Vispa upp äggvitorna lätt, riv osten grovt och rör ner tillsammans med smält kokosolja.

Blanda ner fröna och rör om ordentligt.

Smaka av om du vill ha smeten mer salt än den från fetaosten, låt svälla en halvtimme i rumstemperatur.

Forma till runda, små bullar och skär ett kryss på toppen med en vass kniv.

Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 175° i ca 15 minuter.

Du kan smaksätta degen med t ex 2 tsk hackad, färsk timjan, då blir de riktigt goda som tillbehör till en soppa.

Läs mer om min nya kokbok genom att klicka på bilden

Fyllda ägghalvor

Lättfixat till påskbordet

Idag bjuder jag på ett snabbt, gott och enkelt tillbehör som passar till de flesta av påskens goda rätter.

Det är väldigt enkelt att göra egna ugnstorkade tomater, men du kan också använda soltorkade på burk.

Tycker du om att göra grönsaksinläggningar så hittar du fler av mina favoriter i Gröna, sköna tillbehör.

Fyllda ägghalvor

6 hårdkokta ägg

1 dl aioli

3 msk finhackade, ugnstorkade tomater

1 tsk finhackad chili

Flingsalt

Dela äggen och plocka ur gulorna, mosa dem i en skål med en gaffel.

Blanda äggulorna med aioli, tomater och chili, smaka av med lite smulat flingsalt.

Spritsa eller lägg en klick av äggröra på varje ägghalva.

Räkor med Rhode Islandsås

Inspirerande recept

Sen en tid tillbaka har jag börjat dela med mig av dagliga recept för att ge inspiration till njutbar och hälsosam mat, båda bra komponenter i måltiderna just nu.

Näringstät mat behöver vi alla lite extra av idag för att stärka immunförsvaret.

Idag får du tips på en av de bästa såserna till skaldjur, en klassisk Rhode Island så som jag gjorde den när jag jobbade på restaurang.

Räkor, kokt ägg och den krämiga såsen till blir en riktigt härlig frukost, gärna med en skiva rostat valnötsbröd.

Den passar förstås väldigt bra även till påskbordet, jag kommer att dela recept med anknytning till en av våra största mathelger nu den kommande veckan.

Att maten är extra god även till vardags gör också sitt till för att det ska bli mer uthärdligt att vistas så mycket inne som vi alla måste göra nu i Coronatider.

Försök göra måltiderna extra festliga nu när du har mer tid att lägga på matlagningen än normalt.

Duka med ditt finaste porslin, ta fram dina vackraste glas och servetter och gör alla de ansträngningar för att få ett vackert bord, som du skulle gjort om du väntat gäster.

Jag lovar att maten smakar lite annorlunda om du lägger ner lite själ i dukningen, då kan både finare mat och vardagsrätter smaka extra gott.

Klicka på bilden så kommer du till Adlibris

Vill du stötta mitt arbete med att sprida recept så blir jag förstås väldigt glad och tacksam om du vill köpa min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den här veckan skulle jag varit hemma i Östersund för kokboksrelease och vernissage med bilder från boken på 2inspire – Ecocaféet på torsdag, men som du förstår så är det inställt och kommer att bli vid ett senare tillfälle.

Jag har även fått ställa in flera föreläsningar och boksigneringar under våren, får ta dem senare i år.

Här hittar du boken på Adlibris och på Bokus, de finns även i vanliga bokhandlar från och med torsdag.

Rhode Islandsås 4-6 port

3 dl majonnäs

1 dl chilisås

½ pressad citron

Salt

Cayennepeppar

Vispa samman majonnäs och chilisås, smaksätt med citron och kryddor.

Det ska vara lite sting i såsen, så snåla inte på cayennepepparn.

För ännu lite mer krut i såsen till kvällsräkor så kan du smaksätta med lite whisky eller konjak, men just till frukost är den här varianten godare tycker jag.

I Gröna, sköna tillbehör hittar du recept majonnäs gjord med ghee och en äggfri variant gjord på aquafaba, kikärtsspad.

Här nedan bilden på dem som jag tog på Ås Trädgård en vacker dag i somras.

Glutenfria ostkex med mandel och sesamfrön

Lättbakade kex

Idag får du ett riktigt lättfixat tillbehör till söndagsbrunchen, ja det passar förstås fint som tillbehör till kvällsmyset också.

De här kexen är både smakrika och ger gott om energi som håller länge, en kombination som man inte så ofta hittar i vanliga kex med gluten.

Du som läst min blogg genom åren, har fått veta att jag slutade med gluten för 11 år sen, ett beslut som jag aldrig ångrat.

Det gjorde att min mage som krånglat ända sen barnsben nu mår bra, min migrän försvann och de symptom som följde i spåren av min fibromyalgi är så gott som borta.

Jag brukar rekommendera de som har fibromyalgi att prova helt glutenfritt i minst en månad och många har rapporterat att de också blivit mycket bättre.

Så känner du nån som lider av denna handikappande sjukdom som ger värk i hela kroppen och en förlamande trötthet, så sprid gärna det här tipset vidare.

I min nya kokbok, ”Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv”, delar jag med mig av hela min hälsoresa.

Efter receptet kan du läsa några citat från den första recensionen som kom igår.

Kex med ost och mandel 10-12 st

2 dl riven ost

1 dl flagad mandel

½ dl sesamfrön

½ dl vatten

1 tsk fiberhusk

Lite salt

Rör samman de torra ingredienserna, blanda ner ost och vatten och blanda ordentligt.

Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.

Forma till små bollar, lägg på bakplåtspapper och platta till.

Strö gärna över lite svartkummin som ger extra god smak och färg, dem hittar du i orientaliska butiker eller kryddbutiker.

Grädda i 225° i 10-12 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

Kokboksrecension hos BTJ

Citat ur recensionen av ”Gröna, sköna tillbehör” ur kommande numret av Bibliotekens tidning BTJ, skriven av Erika Storme Martinger.

”Temat är nyttig mat från naturen, utan tillsatser eller märkligheter. Alla rätterna är vegetariska samt gluten- och sockerfria.

Jag uppskattar mycket att recepten är nyskapande utan att vara krångliga och att de erbjuder många nya smaker.

Vad sägs om citronmarinerade rödbetor med rabarber eller rödkålsslaw med pepparrot och lingon?”

Här kan du läsa om och förhandsbeställa kokboken, den finns ute i bokhandlarna 2 april.

Rödkålsslaw med lingon från Gröna, sköna tillbehör

Mina bästa tips till sportlovet

Vinterbild från mina stigar i Jämtland

Mat för uteaktiviteter

Nu är det hög tid för mat som är lätt att ta med sig ut i skidbackar, längdspår eller bara på en skogsutflykt, för alla som inte har tillgång till snö.

Nu har ju en del redan haft sportlov, men jag har delat lite tips på bra picknickmat även de gångna veckorna så klicka bara på bloggrubriken och sen scrollar du dig neråt.

Glutenfria kolbullar 2 st

4 ägg

2 dl grädde

2 msk psylliumhusk

ca ½ krm salt

Smör till stekning

200 g rimmat eller rökt, fett sidfläsk

Vispa äggen med grädde och salt, strö ner husk under fortsatt vispning och låt smeten stå och svälla 10 minuter.

Vispa om ordentligt innan stekning. Skär fläsket i tärningar och bryn väl i smör.

Häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.

Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.

Kolbullen är god att äta som den är, uppskuren i trekanter och serverad i en servett.

Det passar också bra med lingonsylt till, här hittar du min sockerfria.

Chaffles 3 st

3 dl riven ost

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Jag blandade allt i en bunke och mixade slätt med stavmixer, jag använde cheddar men många har riven mozzarella i sina chaffles.

Smeten kan också bara vispas ihop, då gör oststrimlorna att de blir lite frasigare i kanterna, mina blev lite kompaktare och håller ihop bra som smörgås.

De är också goda som varm klämmacka, som Halva Lindha har gjort här på sin blogg.

Gulaschsoppa ca 4-5 port

500 g nöt-, lamm- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

2 ekologiska köttbuljongtärningar + 5 dl vatten

eller motsvarande mängd hemkokt buljong

2 dl rödvin

2 msk tomatpuré

1 msk worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar, riv vitlöken fint.

Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg. Tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.

Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om. Häll den över köttet, tillsätt buljong, vin, worcestershiresås, örter och lagerblad. Blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.

Rör då och då och späd med mer vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta. Servera gärna med en sked crème fraiche eller aioli.

Varm choklad 1 port

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl vatten

ev 1 msk kokosolja

2 bitar mörk choklad 70-90%

En nypa flingsalt

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under vispning tills chokladen smälter.

Saltet har jag i för att det framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.

En klick vispad grädde och lite nymald kardemumma sätter pricken över i.

Plocka ner lite gott i en korg och ge Dig ut i grönskan

Kokbokstips

Vill du ha fler tips på njutbara rätter till vårvinterns utflykter så hittar du många i mina kokböcker här nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

mobiluppladdning_604a39222a6b22aa5e5b5c4a

Bästa tillbehören till frukostägget

Mättande äggfrukostar

Tycker du om att äta ägg till frukost, då är det här inlägget som klippt och skuret för dig.

Här tipsar jag om några av de goda tillbehör som jag brukar förgylla frukostäggen med.

Ägg innehåller i stort sett allt vi behöver, utom Vitamin C.

Så gör gärna en god shot och drick till frukosten, du hittar ett recept längre ner i inlägget.

Dagens första recept innehåller paprika som också har ett högt innehåll av C-vitamin.

Paprikamajonnäs

1 dl finhackad, grillad paprika

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill eller persilja

2 msk tomatpuré

½ finhackad, urkärnad chili

1 tsk äppelcidervinäger

Salt

Rör ut tomatpurén med majonnäsen, så den blandas väl.

Tillsätt övriga ingredienser, smaka av med salt.

Ställ i kyl en stund innan du serverar den till kokta ägg.

Majonnäsen håller upp till en vecka i kylen.

Kesoröra med tonfisk

1 liten burk tonfiskfilé i vatten

1 dl keso eller smulad fetaost

½ dl majonnäs

1 msk hackad persilja

1 msk hackad dill

1 msk hackad purjolök

1 tsk pressad citron

Salt och chiliflingor

Låt tonfisken rinna av väl i en sil.

Rör ihop keso med majonnäs och citronsaft.

Blanda ner de hackade örterna och smaka av med salt och peppar.

Finfördela tonfisken och vänd försiktigt ner i kesoröran.

Blir det tonfiskröra över så håller den sig fint några dagar i kylskåp.

Valnötsröra

Röra på valnötter och soltorkade tomater

1 dl majonnäs

½ dl turkisk yoghurt

4 soltorkade tomater i olja

1 dl grovhackade valnötter

1 msk finhackad basilika

Chiliflingor

Havssalt

Hacka tomaterna riktigt fint. Blanda majonnäs och yoghurt, rör ner tomater och valnötter.

Smaksätt med basilika, chili och salt. Låt stå en stund så smakerna mognar.

Fetaoströra med timjan

100 g fetaost

2 dl yoghurt 10-17%

2 msk finhackad, färsk timjan

Lite flingsalt och peppar

Hacka timjankvistarna fint och mosa fetaosten med en gaffel eller mixa den med yoghurten.

Blanda ner örter och smaksätt försiktigt med salt och peppar.

Osten kan vara väldigt salt så prova dig fram.

Ringla lite olivolja över och garnera med örter.

Antioxidantshot 2 port

1 grape/blodgrape

1 dl hett vatten

1 msk kallpressad kokosolja

1 msk riven ingefära

1 tsk gurkmejamix

eller

½ tsk gurkmeja, 1 krm kanel, 1 krm mald ingefära och lite svartpeppar

Blanda kryddorna och kokosoljan med det heta vattnet.

Pressa grapefrukten och blanda ner med ingefäran, rör om väl och häll upp i glas eller koppar, servera tillsammans med äggen.

Klicka på bilden nedan så kommer du till mitt recept på Rhode Islandsås, för en DeLuxe-frukost med ägg och räkor.

Ät, njut och må gott!

Boktips i nystartstider

Vill du ta del av fler recept som gör dig mätt och nöjd samt håller blodsockret på en jämn nivå?

Ta då en titt på min senaste bok Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker på Bokus, eller här på Adlibris.

Jag har skrivit boken med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt han står för faktatexterna och jag för recepten.

Både Bokus och Adlibris har kampanjpris nu, 219 kr, i länkarna ovan kan du också läsa vad LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist och vetenskapsjournalisten/författaren Ann Fernholm tycker om boken.

Här nere ser du en grötfrukost från kokboken gjord på mandelmjöl, grädde och ägg, bilden är tagen av Mikael Eriksson.

Glutenfria ostmuffins

Macka till allehanda utflykter

Tyvärr är det fortfarande svårt att hitta bra, glutenfria lågkolhydratalternativ om man vill fika något snabbt och försöker handla på flygplatser, tåg och snabbmatsställen.

De här muffinsarna har jag ofta gjort till utflykter och resor, de är perfekta att ha med i väskan som en lättare lunch.

Gör en sats och ta med ut på sprotlovsaktiviteterna, så räcker energin hela dagen.

Vill du ha en lite matigare variant så hittar du här mina köttfärsmuffins.

Ostmuffins

2 dl riven, lagrad ost, typ Västerbotten

2 ägg

1 dl crème fraiche

25 gr smält smör

½ dl pumpakärnor

½ dl solrosfrön

2 msk fiberhusk

1 tsk stött brödkummin

½ tsk havssalt

Dela äggvita och gula i två olika bunkar och rör samman gulorna med crème fraiche och smält smör.

Blanda ner frön, ost, fiberhusk, kummin och salt.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.

Lägg i bullformar med hjälp av två skedar, jag fick 12 stycken av den här satsen.

Grädda på 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler.

Frys in muffinsen och ta fram eftersom.

Värm dem då en stund i ugnen, så blir de som nybakta.

Bönsalsa med tomat, koriander och chili

Populära bönor

Vi är många nu som äter pre- och probiotika i vår vardagsmat, baljväxter och mjölksyrat är hetare än nånsin.

Jag är väldigt glad att jag fick möjligheten att skriva ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, efter att de kom med succéboken ”Låt bönor förändra ditt liv” häromåret.

I länkarna ovan kan du förhandsbeställa bönkokboken till det väldigt låga Bokreapriset 95 kr på Adlibris, den första bönboken kostar 55 kr som pocket.

Att jag la till både pre/probiotika i min egen mat för snart 3 år sen i samband med att jag började jobba med kokboken har lett till flera hälsofördelar.

Viktnedgång, mindre svullnad och klimakteriebesvär, en lugnare mage och ett starkare immunförsvar har jag fått på köpet av det här goda tillägget på min tallrik.

Vår kokbok har blivit väldigt populär, har hört att den till och med används i hemkunskapsundervisningen i flera skolor.

Den fick även en fantastiskt fin utmärkelse förra sommaren, då den utsågs till en av världens bästa kokböcker på Gourmand Awards i Kina.

Bönsalsa 4-8 port

3 dl kokta bönor av valfri sort

1 stor tomat

1 dl finhackad koriander

1 dl olivolja

2 msk tomatpuré

2 msk äppelcidervinäger

½-1 färsk chili

Salt efter smak

Skölj bönorna väl och låt rinna av, kidney, borlotti eller svarta passar riktigt bra till den här salsan.

Skär tomaten i små tärningar och finhacka chilin, ta bort kärnorna om du vill ha en mildare salsa.

Rör ut tomatpurén med vinäger, salt och chili.

Blanda ner olja och koriander, vänd sist försiktigt ner tomathacket och bönorna.

Smaka av om du vill ha mer hetta, sälta eller syra.

Får salladen stå i kylen några timmar så utvecklas smakerna ordentligt.

Mörkt kryddbröd utan gluten och mjölk

Macka full av smaker

Idag får du ett av mina favoritrecept bland de brödsorter jag skapat under de 11 år jag ätit glutenfri lågkolhydratkost.

Det är gott både som smörgås eller som kaffebröd, perfekt att ta med som matsäck på skidturen nu på sportlovet.

Brödet får sin mörka färg och mustighet från malda nejlikor, kardemumma och kaffe och en liten sötma från några torkade fikon och granatäppelkärnor.

Du kan använda någon annan torkad frukt om du vill, som osvavlade aprikoser eller katrinplommon, granatäppelkärnorna går att byta mot lingon, blåbär eller tranbär.

Är du känslig för kolhydrater så kan du byta ut fikonen mot en mosad avokado.

Tål du inte mandel, så kan det mjölet bytas ut mot mixade pimpakärnor eller solroskärnor.

Så som du ser, det här är ett flexibelt bröd som passar de flesta.

Mackan blir väldigt god med rejält med smör, en skiva lagrad ost, varmrökt karré eller sidfläsk och lite stark senap, som fikabröd passar det fint med naturell färskost.

Fler av mina populära, glutenfria brödrecept hittar du i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, du kan förhandsbeställa den i länken till Adlibris för Bokreapriset 135 kr.

Mörkt mandelbröd

3 ägg

3 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

½ dl fiberhusk

4 torkade fikon

1 dl granatäppelkärnor

1 dl kokosolja

1 dl starkt kaffe

1 pressad citron

2 tsk bikarbonat

ca 2 tsk salt

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald ingefära

Skär fikonen i små tärningar och koka upp tillsammans med kokosolja, kaffe, citronsaft och kryddor.

Låt puttra några minuter och sen svalna en stund, kokningen gör att kryddsmaken på brödet blir ännu mer intensiv än om du blandar ner dem torra.

Blanda all torra ingredienser i en bunke, rör ner äggen och kryddblandningen, blanda om väl.

Låt svälla i 10 mnuter, forma degen till bullar, jag fick till 10 stycken av den här satsen.

Grädda bullarna på 200º i 20-30 minuter.

Vill du hellre göra en limpa så upp degen i en smord brödform på ca 1 liter.

Täck med folie och grädda i nedre delen av ugnen på 175º i 30 minuter.

Ta av folien och grädda ytterligare 30-40 minuter.

Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler för att kallna.

Förvara i plastpåse eller burk i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.

Färskost på fjällfil

Glutenfria pannkakor med hackade paranötter

Lördagsnjutning

Passa på att unna dig en riktigt lång och god brunch med nygräddade pannkakor idag.

Med mina nötpannkakor blir den ännu lyxigare och mättar riktigt länge inför alla helgaktiviteter.

Jag slutade helt med glutenhaltigt mjöl i min mat för över 10 år sen.

Min led- och muskelvärk blev så mycket bättre av att utesluta spannmål, migränen som jag haft sen jag var barn försvann och magen blev lugn och glad.

Men det går ju att få till riktigt fina glutenfria pannkakor också, i min smak betydligt godare än de vanliga.

De passar också väldigt bra att ha med som fika ut på skidturen, låt dem kallna och gör wraps med ditt favoritpålägg och ät till en rykande kopp choklad.

Pannkakor med paranötter 2 port

4 ägg

2 dl grädde/kokosgrädde

1 dl mjölk eller vatten

½ dl psylliumfrön eller chiafrön

10 riktigt finhackade paranötter

Salt

Rejält med smör till stekning

Vispa upp äggen med grädden med mjölk eller vatten, blanda ner frön och nöthack, smaka av med salt.

Låt smeten stå någon timme i kylen, så fröna sväller ordentligt.

Vispa igenom smeten ordentligt mellan varje lagg, fröna sjunker annars till botten.

Gör gärna smeten på morgonen, så är det bara att grädda på kvällen.

En viktig sak är att steka i ordentligt med smör, i en stekpanna med en botten där de inte bränner fast.

Du kan som variation steka smeten som plättar i en plättlagg och använda andra nötter eller finhackade pumpakärnor om du är allergisk.

Klicka på bilden nedan så kommer du till min kokbok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, där finns över 100 recept på glutenfria och njutbara rätter.

Pannkakor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson