Lucka 9 – 3 snabba frukosttips med julsmak

Juliga frukosttips

Idag bjuder Tomten och jag på några riktigt snabbfixade frukostar, fyllda med både härliga smaker och energi.

Recepten kommer från Diabeteskokboken för män som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Boken är fylld med lättlagade recept som förstås passar lika bra för alla i familjen.

Julklappstips

Rätterna i Diabeteskokboken är alla låga i kolhydrater och innehåller istället en större andel fett, för att hålla blodsockret på en stabil nivå över dagen.

Jag och Lennart äter sen många år nötfrukost, senaste året har jag lagt till även ett kokt ägg med kaviar så vi får i oss lite mer protein på morgonen.

Nu till jul är det extra gott att äta både nötter och gröt med en härlig kryddblandning fylld av julsmaker, se tips i nötfrukostreceptet nedan.

Mandelgröt från Diabeteskokboken för män
Foto Mikael Eriksson

Mandelgröt med smöröga och kanel 1 port

½ dl mandelmjöl

2 msk smör

½ tsk fiberhusk

1 dl grädde

1 ägg

Salt efter smak

Extra smör och kanel till serveringen

Smält smöret och rör ner mandelmjöl och fiberhusk. Häll på grädden, koka upp under omrörning och stäng av plattan.

Rör ner ägget och blanda om väl, smaka av med salt. Låt stå i 5 min tills gröten tjocknat, rör om och servera med en klick smör och kanel.

Nötfrukost från Diabeteskokboken för män
Foto Mikael Eriksson

Nötfrukost, nötter och smör helt enkelt 1 port

1 dl blandade nötter

ca 25 g smör

Julig kryddblandning

 1 tsk Gurkmejamix

eller 1 tsk Choco Latte-kryddmix

1 tsk pepparkakskryddor

Jag brukar ta lika delar av paranötter, sötmandel, hasselnötter, valnötter och cashewnötter till min nötfrukost.

Skär en skiva smör direkt från paketet och dela den i små kuber.

Lägg upp nötterna i en liten skål och fördela kuberna över.

Rör ihop kryddorna och förvara i en liten burk, strö ca 1 krm över nötterna.

Ät med en tesked, några nötter och några kuber smör i varje tugga.

Det smakar ungefär som en grov smörgås men mättar betydligt längre.

Tomtens müsli 8-10 port

100 g valnötter

100 g pumpakärnor

50 g smör/kokosolja

2 msk sesamfrön

1 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

1 msk kanel

ca ½- 1 krm salt

ev lite sötning

Hacka nötterna grovt, rosta dem med fröna i en torr stekpanna tills de fått lite färg, rör om väl under tiden så de inte bränns.

Ta från värmen och rör ner smör, kanel och salt, blanda väl.

Låt svalna i stekpannan, häll sen över i en burk.

Jag förvarar min i rumstemperatur, då är den godast.

Vill du ha lite sötma i müslin så tillsätt en matsked honung eller valfritt sötningsmedel med smöret.

Soldattorpet på Skansen

Farsdagstips

Magic Bullet Coffee
Foto Mikael Eriksson

Fars Dag

Idag får du ett av mina kokboksrecept från Diabeteskokboken för män, som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Magic Bullet Coffee har varit populärt några år bland dem som behöver få upp fettmängden i sin dagliga mat.

När man drar ner rejält på kolhydraterna är det viktigt att öka på fettet för att få ett stabilt blodsocker.

Här hittar du boken på Adlibris och här på Bokus, den finns också i vanliga bokhandlar.

Min variant av kaffet är kryddat med kanel och kardemumma, det ger en riktigt härlig smak.

Spiced Magic Bullet Coffee 1 port

1 kopp kaffe

1 msk kokosolja

½ tsk kanel

½ tsk kardemumma

Ev lite salt

Blanda lite kaffe med kokosolja, kanel och kardemumma i en kopp, så kryddorna blandas väl.

Häll på resten av kaffet och krydda gärna med lite salt, det förhöjer smaken på kaffet.

Rör om en stund i koppen tills det svalnat lite och drick försiktigt, för kokosoljan lägger sig som ett lock över och bevarar värmen länge.

Du kan också mixa kaffet så fördelas fettet jämnt i hela koppen.

Här hittar du länkar till mina övriga kokböcker, de passar förstås fint som present till Far de också 🙂

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Klicka på bilden så kan du beställa grillboken på Lumio Förlag.

Lättbakat nötbröd

Glutenfri macka

Idag får du tips på ett av mina bästa matbröd, ett saftigt och väldigt lättbakat nötbröd.

Passar fint både till frukost, till en soppa eller som en varm utflyktsmacka nu under de fina höstdagarna.

I år blir det förstås ingen utlandsresa för vår del, passar på att njuta så mycket som möjligt av vår svenska natur istället.

Jag har en hel del skrivjobb som kommer att uppta min datortid nu i höst, så jag kommer att dra ner betydligt på min närvaro på sociala medier.

Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4

Vill du ta del av mina recept i bokform så länge så blir jag väldigt glad om du köper min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, du hittar den i länken på Adlibris för endast 135 kr just nu.

Där finns alla mina favoritrecept på tillbehör, bakverk, matbröd, smoothies, såser, röror, ja allt du behöver för att få det lilla extra både till vardagsmaten och festmåltiderna.

Njut nu av hösten, gärna med en god macka på en utflykt i skogen.

Nötbröd 1 limpa
6 ägg

100 g blandade nötter

50 g smör eller kokosolja

3 dl vatten

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

1 dl fiberhusk

1 dl linfrön

2 msk brödkryddor

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1 tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Krossa nötterna i mortel, ganska fint.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Koka upp vatten, smör, brödkryddor och äppelcidervinäger.

Vispa äggen riktigt tjockt, ca 5 min med elvisp.

Häll den heta vatten/smörblandningen över äggen under fortsatt vispning.

Blanda ner äggsmeten i omgångar i mjölblandningen, rör om väl.

Häll smeten i en smord form på ca 1½ liter.

Tryck till ytan på brödet med slickepotten, blöt handen i kallt vatten och släta till den.

Täck med folie och grädda 45 min i nedre delen av ugnen, ta av folien och grädda 45 min till.

Låt svalna en stund i formen innan brödet stjälps upp och får kallna på galler.

Förvara i plastpåse i kyl och skiva eftersom, eller skiva hela limpan och lösfrys.

Här kan du läsa mer om mina kokböcker och matfilosofi.

Det kanske är dags att vara ute i god tid med julklapparna i år, hårda paket är ju alltid uppskattade ❤

Smått och gott från Gröna, sköna tillbehör

Ghee, klarnat smör

Kokboksrecept

Idag bjuder jag på ett recept från min populära kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Boken, som är min sjätte, innehåller 70 recept på mina egna favorittillbehör från grönsakslandet.

Såser, röror, sallader, smoothies, bakverk, ja allt grönt och skönt man kan tänka sig.

Kokboken är min första helt vegetariska, den är som de tidigare glutenfri, fri från socker och de allra flesta recept är även anpassade för alla som äter mejerifritt.

Men den är definitivt inte fri från goda smaker, njutbara tillbehör är det viktigaste i en god måltid enligt min matfilosofi.

Just nu hittar du den på extrapris, här för 135 kr på Adlibris och här på Bokus för 159 kr.

Dela gärna inlägget vidare så fler får chansen att njuta av naturligt god mat.

Örtmajonnäs på ghee, klicka på bilden så kommer du till receptet

Ghee används traditionellt i Indien, det klarnade smöret innehåller inte mjölkprotein så det fungerar ofta bra för dem som är laktosintoleranta.

Det kan finnas rester av mjölkproteinet kvar i det du gör själv, så är du väldigt känslig kan det vara bättre att köpa färdig ghee.

Ghee, klarnat smör

500 g osaltat smör

Smält smöret i en kastrull och låt puttra på svag värme i 30 minuter.

Det skum som bildas på ytan tar du av med en hålslev.

Var försiktig med värmen så mjölkproteinet från smöret inte bränns i botten.

När smöret är klarnat så sila det genom en silduk eller kaffefilter ner i en burk.

Låt svalna och förvara i rumstemperatur med locket på, använd till stekning och bakning.

Skummet som bildas brukar jag använda som smaksättning till kokta grönsaker, det ger en härlig smak och lockar fram alla fettlösliga vitaminer.

Min majonnäs gjord med ghee som du ser i en av burkarna på bilden härovan finns i Gröna, sköna tillbehör.

Den andra burken innehåller en äggfri majonnäs gjord på kikärtsspad, aquafaba.

Här nedan kommer några bilder från senaste veckan i Östersund, där jag fick uppleva höstens vackraste tid.

Det blev också en god lunch tillsammans med vännen Halva Lindha, jag åt en riktigt god omelett med kantareller och Västerbottensost på Hamngatan 12.

Vi avslutade vår date på Ecocaféet med ett glas bubbel, Kall Kombucha med röda vinbär.

Lindha Vikström, mer känd som Halva Lindha

En kopp gurkmejate på utflykt till Glösa

Värmande drycker till höstens utflykter

Gurkmejate vid Glösa, Alsen

Njutbart till skogsutflykten

I tisdags tog jag min lilla hyrbil och styrde kosan västerut, mot den vackra Kallbygden.

Där bor min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani, med en fantastisk utsikt över Kallsjön och Åreskutan.

Margareta Marples på Kall Natur Kompani

Vi inledde vårt samarbete förra våren när jag första gången hade smakat hennes goda havtornskombucha.

Tog då kontakt och undrade om jag fick bjuda på den vid mina kokbokssigneringar här i Jämtland, och det fick jag.

Margareta bidrog sen även med sitt suveräna recept till min kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör

Vi har inte setts sen Julmarknaden på Jamtli förra året, där vi hade ett gemensamt bord i Lusaflokojan och sålde kokböcker, kombucha och hennes övriga produkter.

Nu hade vi ett spännande möte för att diskutera gemensamma framtidsplaner, vad det blir får du veta så småningom.

Jag fick för ett tag sen testa Margaretas nya kryddmix, Choco Latte, en väldigt god, sockerfri chokladdryck som du kan läsa mer om och beställa i den här länken.

Choco Latte kryddmix från Kall Natur Kompani

Sen tidigare använder jag Margaretas goda gurkmejamix, som dryck, till matlagning och bakning.

Båda kryddmixerna innehåller ekologiska ingredienser av högsta kvalitet, kryddor som är bra för både hälsan och välmåendet.

Särskilt gurkmejateet har varit fint för mig nu i höst när lederna stelnar till i det kyliga vädret.

Höstpicknick på Bynäset

Jag brukar ha med en termos med hett vatten, två påsar av Pukkas Lemongrass and Ginger och 1 tsk gurkmejamix på mina skogspromenader, den kombinationen är väldigt god och värmande.

Nu har jag också testat att koka upp 2 dl kokosmjölk och krydda med ½ tsk av gurkmejamixen, 1 krm kanel och 1 krm kardemumma.

Det smakar fantastiskt gott och blir som ett helt mellanmål på promenaden.

Gurkmejalatte på kokosmjölk

Choco Latte med grädde

Choco Latte på kokosmjölk

Choco Latten har jag använt tillsammans med 50/50 grädde/vatten med vispad grädde på och med kokosmjölk, båda suveränt goda att värma sig med en kall höstdag.

Både gurkmejamixen och Choco Latten fungerar fint att blanda med den mjölk du föredrar, ekologisk standardmjölk, grädde/vatten, kokosmjölk, mandelmjölk, havremjölk eller liknande.

Hoppas du får en fin söndag ute i naturen och att mitt tips kan inspirera till lite nya drycker i termosen 🙂

Ostomelett med spenat

Ostomelett

Snabblagad äggrätt

När jag har riktigt bråttom och inte känner för att stå vid spisen mer än några minuter blir det ofta en omelett, det är verkligen bra snabbmat.

Med extra smak och näring från en vällagrad ost så blir den både godare och nyttigare.

För att den ska mätta bättre så blandar jag ner pumpakärnor, melonkärnor eller lite hackade nötter.

Det ger så gott tuggmotstånd till den annars lite svampiga känslan det blir av en omelett.

Grönsaker av allehanda slag är gott att fräsa med en stund innan du häller i smeten, det ger extra smak, näring och struktur till rätten.

Ostomelett 1 port

2-3 ägg

2 msk vatten, grädde eller kokosmjölk

2 msk smör/kokosolja

2 dl strimlad spenat eller mangold

4-5 skivor lagrad ost

Salt och peppar

Vispa upp äggen med vätskan, salta och peppra.

Fräs det strimlade gröna en stund, krydda lätt.

Häll över omelettsmeten och rör med stekspaden med lite lyftande rörelser mot botten så den blir luftig, sänk värmen och låt omeletten sakta gräddas.

När den nästan stannat på ytan så lägger du på ostskivorna och låter dem smälta ner lite innan omeletten viks ihop och får glida ner på en tallrik.

Njut tillsammans med lite fräscha örter och grönsaker med olivolja och vinäger.

Fler lättlagade och njutbara vegetariska rätter hittar du i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Snabb äggröra med rökt korv och bönor

Snabb äggröra 1 port

2 ägg

2 champinjoner i bitar

2 msk tärnad paprika

2 msk strimlad purjo

2 msk tärnad rökt korv, jag hade Forbondekorv

2 msk bönsallad

1 msk pesto

1 msk smör till stekning

Salt och peppar

Att strö över:

25 g smulad fetaost

1 tsk oregano

Bryn smöret lätt och häll i det tärnade och strimlade.

Stek ett par minuter, krydda med lite salt och peppar.

Rör ner ägget, ta pannan från värmen och rör ner bönorna.

Strö över ost och oregano, låt äggröran stanna nån minut och låt glida över på en tallrik.

Vill du ha fler tips på lättlagade rätter med bönor i, då hittar du här nyutgåvan av Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Fetaostmuffins från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad

Stekpannebröd med äggvitor och mandelsmör

Gott, enkelt och glutenfritt

Som jag skrev i gårdagens inlägg om min bästa majonnäs så har det blivit många äggvitor över den här sommaren.

Jag hittade då på ett nytt stekpannebröd som blivit en stor favorit.

Det är väldigt lätt att göra, mättar bra och smakar suveränt, särskilt som picknickbröd till en sallad.

Jag har testat både att ha lite riven ost på innan jag vänder eller bara som det är.

Vi tycker båda att ostvarianten blir bäst, smaka dig fram till hur du vill ha det.

Om du föredrar ett helt mejerifritt bröd så stek i kokosolja istället för i smör.

Mandelsmör finns i välsorterade matbutiker och i hälsokostaffärer.

Fler goda recept på min typ av glutenfria bröd med färre kolhydrater hittar du i Gröna, sköna tillbehör.

Stekpannebröd 1 kaka

3 äggvitor

2 msk mandelsmör

ca 1 krm salt

2 msk smör till stekning

Blanda allt utom smöret i en mixerbunke och mixa snabbt ihop till en slät smet.

Det går också att använda elvisp, vispa så mandelsmöret blandas väl med äggvitan.

Bryn smöret lätt i en stekpanna och häll i smeten jämnt fördelat över hela botten.

Stek på hög värme i ett par minuter tills ytan stelnat.

Lossa brödet ur pannan med hjälp av en stekspade som du för in försiktigt under hela brödet.

Vänd och grädda en halv minut, dra sen pannan från spisen och låt eftersteka i tio minuter.

För variation så täck brödet med 2 dl riven ost som får smälta lite innan vändningen, du ser på bilden ovan hur det blir.

Vill du ha det som fikabröd så kan du smaksätta med 1-2 tsk kanel eller kardemumma och lite vaniljextrakt.

Brödkryddor kan säkert också bli gott i, men det har jag inte hunnit testa än.

Lennart njuter av god picknick och fint väder på Hundudden

Smörgås med pannbiff och lök

Pannbiff 2-3 port

400 g blandfärs

1 liten gul lök

1 äggula

2 msk grädde eller majonnäs

1 msk sesamfrön

Salt och peppar efter smak

Smör till stekning

Hacka löken riktigt fint. Vill du ha en mildare löksmak i pannbiffen så stek den hackade löken i smör först, låt svalna innan den blandas med färsen.

Blanda snabbt ihop löken med köttfärsen och det övriga, smaka av så du får lagom sälta.

Låt smeten stå i kylen en halvtimme, så håller biffarna ihop bättre vid stekningen.

Forma med fuktade händer till små biffar, stek i omgångar i smör ett par minuter på var sida.

Lägg på ett fat eftersom och täck med folie, så eftersteker biffarna utan att de blir torra.

Som tillbehör till mina pannbiffsmörgåsar stekte jag skivad rödlök och smaksatte med en skvätt äppelcidervinäger, salt och peppar.

Brödskivan stekte jag i rejält med smör och lite nyplockade lingon satte pricken över i

Här hittar du receptet på det formbröd jag använde och här finns mitt valnötsbröd så kan du välja vilket du vill till din smörgås.

Fler av mina glutenfria brödrecept hittar du i de här kokböckerna.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Gammaldags husmanskost på nytt sätt 

Bilden nedan är en macka på ett ljust formbröd med cannelinibönor från bönkokboken.

Foto Veronica Kindblad

Glutenfri formfranska och tips på varma mackor

Glutenfritt formbröd

Mitt bästa formbröd

Det här brödet hittade jag på för 5 år sen och det har blivit en favorit här hemma och hos många av mina läsare.

Det är väldigt gott att använda till varma mackor, bäst blir de i ett mackjärn över öppen eld som utflyktsmacka.

Brödet fungerar också mycket bra att rosta eller att steka i smör till toast.

Många bröd bakade med kokosmjöl blir rätt smuliga, men det här håller ihop väldigt bra.

Mitt recept är helt mjölkfritt, men om du vill kan du byta ut kokosmjölken mot mjölk/grädde eller cashewnötsmjölk.

Jag tillsätter äppelcidervinäger i smeten, det ger en god smak och neutraliserar samtidigt kokossmaken som en del kan ha svårt för i matbröd.

Formfranska

8 ägg

1 burk kokosmjölk à 4 dl

2 dl kokosnötmjöl

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosolja

1 dl sesamfrön

2 msk fiberhusk

2 msk äppelcidervinäger

2-3 tsk salt

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen kraftigt så det blir en riktigt tjock smet, jag kör 5 minuter med elvispen.

Koka upp kokosmjölk och kokosolja, häll det tillsammans med äppelcidervinägern över äggsmeten och rör om väl. Vänd ner äggblandningen i mjölet.

Smaka av om du vill ha mer salt, brödet blir gott med lite extra sälta. Låt smeten svälla i 15 minuter.

Smörj en 1½-liters bakform med kokosolja eller smör och sätt ugnen på 150º.

Rör om i smeten och häll den i formen, släta till ytan med slickepotten.

Grädda brödet på falsen näst längst ner i 1½ timme.

Låt svalna en stund i formen innan det stjälps upp och får svalna på galler.

Skär skivor och lösfrys eller förvara brödet oskuret i en plastpåse i kylen, det håller upp till en vecka.

Tips på pålägg till matiga varma klämmackor för utflykten

Falukorv, purjolök och senap

Skivad pannbiff med stekt lök och Västerbottensost

Salami, soltorkade tomater, oliver, lök och vitlök

Varmrökt sidfläsk, chèvre och senap

Ädelost, valnötter och päron

Fler recept på mina glutenfria matbröd hittar du i de här kokböckerna.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Gammaldags husmanskost på nytt sätt