Söndagsbrödet
Jag fortsätter med mina söndagsbakningstips för alla som vill baka och njuta ett både gott och nyttigt, glutenfritt bröd.
Idag har turen kommit till den formfranska som jag tog fram till en varm smörgås och som senare blev grunden till den formfranska vi använder till Ecocaféets smörgåstårta.
Formfranska
8 ägg
1 burk kokosmjölk à 4 dl
2 dl kokosnötmjöl
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosolja
1 dl sesamfrön
2 msk fiberhusk
2 msk äppelcidervinäger
2-3 tsk salt
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.
Vispa äggen kraftigt så det blir en riktigt tjock smet, jag kör 5 minuter med elvispen.
Koka upp kokosmjölk och kokosolja, häll det tillsammans med äppelcidervinägern över äggsmeten och rör om väl. Vänd ner äggblandningen i mjölet.
Smaka av om du vill ha mer salt, brödet blir gott med lite extra sälta. Låt smeten svälla i 15 minuter.
Smörj en 1½-liters bakform med kokosolja eller smör och sätt ugnen på 150º.
Rör om i smeten och häll den i formen, släta till ytan med slickepotten.
Grädda brödet på falsen näst längst ner i 1½ timme.
Låt svalna en stund i formen innan det stjälps upp och får svalna på galler.
Skär skivor och lösfrys eller förvara brödet oskuret i en plastpåse i kylen, det håller upp till en vecka.