Lucka 23 – 3 goda röror till julbordet

Hjortroncrème

Pricken över i…

Det här med såser och röror har alltid varit min starka sida, något jag hade mycket glädje av under mina 18 år i restaurangbranschen.

Att ackompanjera maten med en välkomponerad varm eller kall sås, sätter verkligen pricken över i-et.

Gör några av mina goda såser till det kallskurna på julbordet, så är jag säker på att de allra flesta kommer att uppskatta julmaten ännu mer.

Alla tre rörorna passar bra till både fisk och kött.

De passar fint även till det vegetariska på julbordet, förstås.

Basturökt fårlår med sås av hjortron och crème fraiche till julbordet

Hjortroncrème

2 dl crème fraiche

1½ dl hjortron

Några droppar Worcestershiresauce

Lite smulat flingsalt

Ev lite sötning, motsvarande ½-1 tsk honung

Vispa crème fraichen tjock med elvisp.

Smaksätt med salt och Worcestersauce och lite sötma om du vill.

Rör ner hjortronen försiktigt, smaka av om du vill ha mer sötma eller sälta.

Låt crèmen stå och dra åt sig smakerna en stund i kylen.

Färskost på fjällfil

Färskost

½ liter fjällfil

½ dl crème fraiche

Flingsalt efter smak

Värm upp filmjölken till 50 grader under omrörning.

Häll i kaffefilter eller silduk och ställ i kylen att rinna av över natten.

Häll upp osten i en bunke och rör ner crème fraichen och smaka av med salt.

Blanda i så mycket du tycker blir gott av den smaksättning du vill ha, här några goda förslag.

Riven pepparrot, finhackad gräslök eller andra örter, pressad vitlök, finhackad chili, stött kummin, hackade valnötter, svartpeppar, finhackade soltorkade tomater eller oliver.

Dansk Remouladsås

Dansk remouladsås

2 dl majonnäs

1 dl crème fraiche

1 tärnat äpple

1 dl finhackad salt/ättiksgurka

½ dl hackad kapris

1-2 tsk curry

Salt och peppar

Rör ihop majonnäs och crème fraiche väl, blanda ner övriga ingredienser.

Låt stå en stund i kylen och mogna i smaken.

Smaka av om du vill ha mer kryddor.

Tomten

Dan före dan…


Lucka 5 – Julens rödkål

Rödkål

Rödkål med svarta vinbär 6-10 port

500 g rödkål

4 skivor varmrökt sidfläsk

2 dl svarta vinbär

1 äpple

1 gul lök

2-3 msk smör

1-2 msk balsamvinäger

10 kryddpepparkorn

10 vitpepparkorn

10 nejlikor

ca 2 tsk salt

Skär rödkål, lök och fläsk i strimlor, jag tog dem inte så tunna.

Bryn smöret  och fräs lök och fläsk utan att ta färg i några minuter.

Tillsätt kål, vinbär och tärnat äpple, låt fräsa med en stund.

Krossa kryddorna i mortel till pulver. Rör ner kryddorna och balsamvinäger.

Låt allt koka upp och puttra under lock i en halv timme. Rör då och då.

Smaka av om det behövs mer salt, kryddor eller vinäger.

Jag serverade rödkålen till en basturökt fårlägg, den passar fint till mycket på julbordet.

Den går bra att frysa och bara värma när det är dags för julmaten.

Tomten har också börjat känna av julfeelingen så smått.

Tomten


Julbröd LCHF/Paleo

Mjukt fröbröd LCHF och Paleo

Julbröd

Många har hört av sig och frågat efter recept på nötfria bröd, så här kommer ett som jag bakade förra julen.

Det innehåller förvisso kokosnötmjöl, men det klarar många nötallergiker bra.

Brödet blir mycket gott med bara smör på eller varför inte nu när det lackar mot jul, med skinka och senap.

Här på fina bloggen Ekofilosophie hittar du ett gott senapsrecept att testa till jul.

Fröbröd, glutenfritt, nötfritt och mjölkfritt

Fröbröd med julsmak

3 ägg

100 g smör (eller kokosolja)

2½ dl mixat mjöl av pumpakärnor (av 2 dl hela)

2 dl vatten

1 dl majonnäs

1 dl kokosnötmjöl

1 dl hela linfrön

½ dl blå vallmofrön (eller sesamfrön)

½ dl psylliumhusk (eller fiberhusk)

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver (eller 1 tsk bikarbonat)

ca 1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Koka upp vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Mixa eller mal pumpakärnorna till mjöl.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen en minut.

Blanda vätskan med det torra och rör ner äggen i degen.

Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 30 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag, då kommer smakerna fram ordentligt.

Juldofter...

Juldofter…


Snabb LCHF-pizza utan botten

LCHF Pizza med Rödkålssallad

Pizza Lowcarb 2 port

4 skivor varmrökt sidfläsk

1 gul paprika

6 cocktailtomater

5 cm purjolök

2 msk chilisås

Färsk timjan

Salt och svartpeppar

100 g gräddost, mozzarella eller lagrad ost

Strimla fläsk och purjo. Skär tomat och paprika i bitar.

Blanda allt i en bunke med chilisås och krydda med salt, peppar och hackad timjan.

Häll upp i två smorda portionsformar och strö riven ost över.

Grädda på 250° i 15 minuter, låt pizzorna glida över på en tallrik.

En god pizzasallad med adventskänsla gör du så här:

Strimla rödkål, knåda med fingrarna en stund och blanda med pumpakärnor, balsamvinäger, kallpressad olivolja och smaka av med lite flingsalt.

Pizza Lowcarb med Rödkålssallad


Varm biffsallad med senapscrème

Biff med lök, sallad och senapssås

Biffsallad med senapscrème 2 port

300 g strimlad biff

2 färska, gula lökar

3 msk smör

Salt och peppar

Dijoncrème

2 mjukkokta äggulor (råa går också bra)

2 tsk Dijonsenap

Salt och peppar

Sallad

Blandad grönsallad, persilja, rucola, gurka och tomat

Olivolja och vit balsamvinäger

Strimla köttet och skär löken i skivor, stek hastigt i het stekpanna och krydda med bara salt och peppar, så köttsmaken kommer fram på bästa sätt.

Gröp ur en mjukkokt äggula (på ett ägg kokt i 6 minuter nedlagt i kokande vatten) och mosa tillsammans med senap, lite salt och peppar.

En djup tallrik fyller du med en bädd av strimlad sallad, persilja, tomat och gurka i bitar över.

Kött och lök i mitten med senapscrèmen och en kvist persilja på.

Klart att avnjutas. Äggvitan kan du förstås också hacka och blanda ner i salladen om du vill.

Varm sallad med kött, lök och senapssås


Fröbröd med halloumi

Glutenfritt LCHF-bröd

2 ägg

1 ½ dl crème fraiche

25 g smält smör

3 msk hela psylliumfrön

2 msk helt linfrö

2 msk sesamfrön

2 msk kokosflingor

2 dl riven halloumi

1 tsk pofiber

½ krm salt

Rör ihop ägg, crème fraiche och smör i en bunke.

Blanda ner alla frön, kokos, pofiber, salt och ost.

Låt smeten stå i kylen och svälla i 2 timmar.

Forma till matskedsstora bollar och lägg på bakplåtspapper.

Bred ut till platta kakor och grädda på 200° i 15 minuter. Låt svalna på galler.

Jag fick till 23 små brödkakor av den här satsen.

Lösfrys och ta fram och tina i ugn eller brödrost eftersom.


Baconfyllda champinjoner

Fyllda champinjoner

Läcker smårätt

Den här rätten har jag ätit flera gånger på Restaurang Gabbiano i Makrigialos på Kreta.

Den passar fint både till brunch eller som en lättare middag, i mindre format även på en tapasbuffé.

Fyllda champinjoner 2 port

6 stora champinjoner

2-3 skivor varmrökt bacon

2 msk smör

1 liten, gul lök

½ dl riven, lagrad ost

½ dl riven fetaost

Lite salt och peppar

Bryt bort foten på champinjonerna och hacka dem fint.

Blanda med finhackad bacon och lök. Fräs i smör några minuter, peppra och salta lätt.

Fyll hattarna med röran och lägg på ett lager riven ost.

Gratinera på 225 grader i ca 15 min.

Servera på en salladsbädd med tomat, olivolja och vinäger.

Fler goda smårätter hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Baka med frukt & grönt.

Här nedan ser du grekiska tomatbiffar från tillbehörsboken.

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Krämig soppa på broccoli

Broccolisoppa

Broccolisoppa med salamistrimlor 2 port

250 g förvälld broccoli

2 dl grädde/kokosgrädde

2 dl kycklingbuljong

3 msk smör

½ gul lök

1 vitlöksklyfta

Salt och peppar

Kokta ägghalvor

Skär broccolin i små bitar, hacka lök och vitlök fint.

Fräs grönsakerna några minuter i smöret, krydda med salt och peppar.

Häll över buljong och grädde. Koka upp och låt puttra i 30 minuter.

Mixa soppan med stavmixer direkt i kastrullen.

Skär tunna strimlor av salami och rosta i het stekpanna.

Eller servera korven på mina nya Spröda frökex, som nu finns med smak av nässla, libbsticka och vitlök.

Några ägghalvor och lite fetaostsmör är gott till.

I morgon är det Benbuljongens dag, läs mer i länken om alla hälsosamma effekter du får av att koka egen buljong.

Broccolisoppa med ägghalvor och frökex från Huså Bröd


Laxgryta med blomkål

Fiskgryta på Lax med Blomkål och gräddiga grönsaker

Laxgryta 2 port

200 g lax i bitar, helst viltfångad

1 litet blomkålshuvud

3 dl grädde/kokosgrädde

1 röd och 1 grön paprika

4 soltorkade tomater i olja

2 msk smör

1 vitlöksklyfta

1 msk hackad persilja

1 krm oregano

1 krm timjan

Saft och rivet skal av en halv citron

Paprikapulver

Chiliflingor

Salt

Riv citronskalet på den fina delen av rivjärnet. Pressa saften över fisken och salta.

Låt marinera medan du kokar grytan. Skär paprika och tomater i mindre bitar.

Fräs dem mjuka i smör tillsammans med citronskal, kryddor och örter utom persiljan.

Tillsätt grädden och koka i en halvtimme tills grytan tjocknat lite.

Under tiden kokar du blomkålen mjuk i saltat vatten, dela den först i mindre buketter.

När grytan börjar bli klar, smaksätter du med persilja.

Rör ner fisken försiktigt och låt den bli varm.

Varva kokt blomkål med laxgrytan i en skål. Garnera med gurka och en grön kvist.

Blomkål på turkisk marknad


Snabb lammgryta med paprika och örter

Lammgryta

Lamm med paprika och örter 2 port

300 g fint tärnad lammstek

1 grön paprika

1 röd paprika

1 tomat

½ gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

1 msk olivolja

2 tsk pressad citron

1 tsk timjan

1 tsk mynta

½ tsk chiliflingor

Salt

Bryn lammtärningarna ordentligt i smör och olja.

Krydda med salt, chili, citron och örter.

Tärna grönsakerna fint och låt dem steka med köttet i 10 minuter.

Smaka av om det behövs mer salt.

Servera grytan med aioli och en sallad eller brynt blomkål.

Klicka på bilden nedan så kommer du till min kokbok Grillmat LCHF, en perfekt julklapp till alla som uppskattar naturligt god mat?

Majonnäs och Aioli från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Majonnäs och aioli från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson