Gott till kvällsmyset
Mjukstekta eller friterade små paprikor, Pimientos de Padrón, tillhör mina favoriter bland tapasrätterna.
Det är väldigt gott att servera paprikorna ljumma tillsammans med serranoskinka, oliver, mandlar, ugnstorkade tomater och marinerad svamp.
I dagens inlägg hittar du även två andra favoriter, laxfyllda svamphattar och chilikryddade leverbitar, så som jag fått dem serverade i Turkiet, där smårätterna heter meze.
Pimientos de Padrón 2-4 port
500 g små paprikor/Pimientos de Padrón
1 dl olivolja
ca 1 -2 msk flingsalt
Skölj paprikorna och låt dem torka.
Värm upp oljan på medelvärme i en stekpanna.
Stek paprikorna i 20-30 minuter, vänd flera gånger. De ska bli mjuka och få lite färg.
Lägg dem på ett hushållspapper att rinna av lite.
Lägg upp paprikorna på ett fat och smula över flingsalt efter smak.
Jag tycker de är godast med rätt mycket salt.
Tapas på svamp och gravad/rökt fisk 4 port
12-16 svamphattar, champinjon, kantarell, ostronskivling eller liknande
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
Lite salt
Fyllning
100 g gravad eller rökt fisk
1 dl riven, lagrad ost
1 dl finhackad dill
½ dl majonnäs
Rensa och ta bort foten på svampen. Bryn smör och vitlök skuren i fyra delar, stek svampen lätt på båda sidor.
Salta försiktigt eftersom fyllningen också är salt.
Skär fisken i små tärningar, blanda väl med ost, majonnäs och dill.
Lägg svamphattarna på ett ugnsfast fat och fördela fyllningen i dem. Grädda på 200º i 3-4 minuter.
Vill du grava fisken själv, helt utan socker, så hittar du här receptet på min äppelgravade lax från E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Tapas på lever 2-3 port
200 g kalvlever eller kycklinglever
½ citron
ev 1 tsk chiliflingor
1-2 tsk oregano
Flingsalt
Smör och olivolja till stekning
Finhackad gräslök till serveringen
Skär levern i centimeterstora tärningar, lägg i en bunke och pressa över citronsaften.
Krydda med oregano och rejält med flingsalt, vill du ha lite sting så ta chiliflingor också, det hoppade jag över idag.
Täck med plast och ställ in i kylen ett dygn.
Häll upp i durkslag och låt all vätska rinna av.
Hetta under tiden upp ett par matskedar smör och en skvätt olivolja i en stekpanna.
Bryn leverbitarna så de får fin färg runtom, stek max ett par minuter, de smakar bäst om de fortfarande är lite rosa inuti.
Levern blir också god som en varm sallad, med rucola, citronklyfta och tunt skivad rödlök blandad med det syrliga bärpulvret sumak.
Fler smårätter hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Det finns bara ett fåtal exemplar kvar på Bokus, sen är den slutsåld, här hittar du samma bok att ladda ned som E-bok.