Tack för mig efter 3 år och 900 inlägg på bloggen

Allting har en ände…

Nu, mina Vänner, är det dags för mig att avsluta äventyret med matbloggen Birgitta Höglund’s Mat.

Just idag är det exakt 3 år sedan jag skrev för första gången härinne.

Idag kom jag också upp till den smått otroliga summan av exakt 900 inlägg.

Att skriva i det för mig tidigare okända mediet, lärde jag mig under en 3-timmars bloggkurs på teknikmässan Eclectic Tech Carnival på Umeå Universitet.

Det närmaste jag någonsin i livet kommit universitetsstudier, kan jag tillägga.

Lyckades på dessa korta timmar lära mig att behärska bloggandet via WordPress, ja någorlunda i alla fall.

Skrev mitt första recept samma kväll, ett mycket enkelt sådant på Äggröra.

Det fick inleda den långa kavalkad av recept på Naturligt God Mat Att Njuta Av, som blev ett signum för min blogg.

Mat lagad på så naturnära råvaror som möjligt, med minsta möjliga mängd kolhydrater.

Jag ville på det här sättet dela med mig av alla de kunskaper som jag samlat på mig under mina 18 år i olika restaurangkök.

Kunskapen att det kan vara väldigt snabbt, enkelt och roligt att laga bra mat.

Med tanke på alla de besökare jag haft under de här åren, verkar det som jag lyckats med mina intentioner.

Bloggandet har gett mig ett fantastiskt fint kontaktnät av matintresserade runtom i landet och även på många andra platser på vårt klot.

Matskrivandet har det senaste året lett mig in på många intressanta uppdrag, som tar mer och mer av min datortid.

Uppdrag som är så roliga och spännande, så det har blivit allt mindre med tid att ägna mig åt bloggen.

Därför känns det nu efter precis 3 år helt rätt att avsluta just den här delen av mitt skrivande.

Kostrådgivarna

Varannan söndag kan Du ta del av mina recept inne på Kostrådgivarna.se. Där bidrar jag och Klara Dessermed goda och nyttiga LCHF-recept.

Den sidan har på kort tid blivit en viktig mötesplats för väldigt många som vill lära sig mer om bra mat och hälsa. Jag fortsätter dessutom att skriva matkrönikor varje månad i 100% Östersund

Jag arbetar också vidare med utvecklingen av Restaurang PriMaten i Uppsala, där kan Du ta del av mina recept mer i verkliga livet.

På veckorna serveras ett stort urval av frukost- och lunchrätter helt baserade på naturliga råvaror, tillagade enligt LCHF och Paleo.

I september 2013 öppnades även PriMaten Deli i Svava-gallerian i centrala Uppsala.

Recept härifrån min blogg har nu också börjat leta sig ut i butikerna.

Spröda frökex från det lilla familjebageriet Huså Bröd i västra Jämtland finns att köpa i delikatessbutiker över hela landet.

Hittar Du dem inte i närheten av där Du bor så finns de också att beställa här från LCHF-Butiken.

Huså Bröd

Jag samarbetar också med Glada Lådan, en butik som säljer Jämtländska råvaror på nätet.

Glada lådan

Du får gärna lägga till Birgitta Höglund som vän på Facebook, så blir det lite mer vardaglig kontakt.

Där delar jag med mig av nyheter kring mitt matskrivande, intressanta länkar, kostfunderingar och tips på ett och annat gott.

Mina recept kan numera också läsas i bokform, i kokboken LCHF för seniorer.

Dr Annika Dahlqvist bidrog med ett förord om sin syn på kosten och dess fördelar för hälsan.

Boken finns också på Finska under namnet Karppaa terveellisesti och kan beställas här på Bookplus.fi

Min andra kokbok Grillmat LCHF har nu kommit ut, klicka på bilden så kommer Du till den på Adlibris.

Det har varit riktigt roligt att skriva en bok med alla mina favoritrecept som passar en grillmiddag.

Min vän Anna Hallén har skrivit ett mycket intressant förord till boken.

Kokboken på bilden under är min tredje, Långkok för LCHF och Paleo. Den kommer ut i bokhandeln i september 2013.

Förordet är skrivet av Ann Fernholm, som skrivit boken Ett sötare blod. Här en länk till hennes blogg med samma namn.

Omslag Långkok

Vill Du ha tips på lite godsaker som passar fint nu på sommaren, så klicka Dig vidare till Bloggreceptboken.

Kokboken har nu haft premiär på nätet och kan laddas ned helt gratis.

Där skriver jag och 19 andra av landets bästa matbloggar om våra favoriträtter på temat ”Något köpt, Något lagat”.

Bloggen kommer att ligga kvar, så använd den gärna som receptarkiv när Du behöver inspiration.

Jag stänger från den 24/4 2013 av kommentarsfunktionen, då bloggen senaste tiden översvämmats av spam.

Är det något du undrar över eller vill kommentera så hittar Du mig här på Facebook eller skicka ett mail, adressen finns under Kontakt.

För att hitta ett speciellt recept är det bara att skriva in den ingrediens eller rätt Du vill hitta i sök-rutan längst upp till höger, klicka på Sök och så kommer receptet fram.

Eller botanisera bland de olika kategorilänkarna i högermarginalen, där är alla recept uppdelade i sina respektive kategorier.

Till sist vill jag framföra ett stort Tack för allt stöd och glada tillrop jag fått från Dig, Kära Läsare.

Ät, Njut och Må Gott!

Birgitta Höglund


Egg McMuffin


Nu har jag gjort Egg McMuffins! Inte ett dugg svårt och sååå, jag säger då bara sååå mycket godare än McDonalds egna som ibland kan vara lite ”gummi-aktig” om ni provat?

Dessa gjorde jag i muffinmakern och de blev frasiga, mjuka, och ägget sådär perfekt som man själv vill ha det. Lite mjuk och rinnig äggula tycker jag är godast och det är bara tiden i muffinmakern som justerar detta. Öppna och tjuvkika lite då å då, sen tar du upp dom när dom är helt perfekt i ditt tycke. Brödet blir inte på något sätt bränt eller hårt utan mer frasigt i kanterna och mjukt, som nybakade!

Ja, har man ingen muffinmaker (eller kanske har du turen att vinna en?!), så hade jag provat att göra detta i en vanlig liten rund portionsform i ugnen. Finns ju oändliga många storlekar och formar i porslin som är ugnsfasta som funkar att göra i små portionsstorlekar. Tex. Le creuset´s små ramikiner, suffléformar, pannacottaformar, eller i en helt vanlig temugg?! Å sen skjuts in i ugnen med dom istället!

Jag använde mig utav Frisco hamburgerbröd för de låg så passande i brödlådan så jag tog ut små rundlar av dem med botten och lock i ett. Lite smör på bottenbrödet, en skiva smältost/emmentaler alt. cheddar, (ta ut runda formar med ett upp & nedvänt glas). Peta ner botten + ostskiva i hälften av hålen på muffinmakern. Knäck ett ägg på varje (litet ägg). Lägg locken i dom övriga tre tomma hålen så de får lite krispig yta. Stäng locket några minuter och kolla till äggen då och då och ta upp när dom är helt perfekta i ditt tycke.

Lite salt och peppar på ägget, sen på med locket! Klart! :-P

TIPS!!
Klipp långa remsor av bakplåtpapper som du lägger i botten och låter flikarna sticka upp på varje sida, då lyfter du enkelt du upp din muffins hel, rund och fin utan att bränna fingrarna dessutom. Fiffigt tips jag kom på i efterhand såklart! ;-)


Egg McMuffins; Bröd, ägg, ost…


Bottenbröd + ost, knäck ägget ovanpå och grädda locket vid sidan om så det blir mjukt och krispigt!


Såhär!


Sen när det är klart, blir det såhär! På med lite salt och peppar på ägget och lägg på locket.


Färdigt!


Och naturligtvis en insider-bild också… :-P

LCHF-Bröd med Sesamfrön och Hasselnötter i stekpanna

Bröd på LCHF-vis

Jag brukar experimentera fram olika bröd med lite kolhydrater då och då, för ibland gör sig suget efter en vanlig smörgås påmint.

Det vanligaste LCHF-brödet är nog Oopsies, men de tycker jag mest smakar stekt ägg.

Därför har jag de senaste åren skapat helt nya recept, på bröd som har lite mer tuggmotstånd.

Hittade på det här en dag under vårens resa till Turkiet. Hade med lite Fiberhusk och Pofiber hemifrån, bra om man vill baka glutenfritt på semestern.

Brödet är väldigt enkelt att göra i stekpannan, så det fungerar även på semester utan ugn eller i ett spritkök ute i vildmarken.

När brödet kallnat blev det riktigt gott med smör och ost på, men den största njutningen var nygräddat med färska jordgubbar till.

Det slår vilken rostad macka med marmelad som helst med hästlängder.

Ett bra tips om Du tänker resa till Alanya i sommar, är att besöka den gamla stadsdelen Tophane.

Ett undangömt paradis som inte många turister hittar till.

Bakom Röda Tornet i hamnen följer man en liten stig, så öppnar sig en helt annan värld än den turisttäta staden.

Här fortgår livet som förr,  en känsla av frid råder på stigarna mellan de gamla husen.

En del har nyligen renoverats varsamt. Ett inrymmer ett litet hotell, Centauera, med bara fem rum.

Vi tog en kopp Turkiskt kaffe serverat i vackrast tänkbara kopp på hotellets uteservering.

Mycket lugnt läge, med fantastiskt fina rum och enastående utsikt. Här ska vi bo nån gång framöver.

Nedan följer några länkar till mina tidigare glutenfria LCHF-bröd, så har Du några att testa inför sommarens utflykter.

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Halloumibröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Små valnötsbröd

Fetaostbullar

Kryddiga Nötkakor

Pizzabullar

Pannkaksbröd

Frökex

Småfranska med Bovete

Kryddade Brödkakor

Ostbröd i stekpanna

Kokosbröd

Ostbröd med Sesamfrön

Stekpannebröd med Sesamfrön och Hasselnötter

1 Ekologiskt Ägg

1 dl riven Ost

1 dl Sesamfrön

2 msk finhackade Hasselnötter

1 tsk Pofiber

½ tsk Fiberhusk

½ tsk Kanel

Lite Havssalt

3 msk Smör till stekning

Vispa upp ägget lätt. Blanda ner de övriga ingredienserna, rör om väl.

Låt svälla en 10-15 minuter. Bryn smöret i stekpanna, häll i blandningen.

Tryck till med stekspaden så det blir jämnt fördelat. Stek på medelvärme i ca 5 minuter.

Låt glida ner på en tallrik och vänd tillbaks i stekpannan.

Stek ytterligare 5 minuter på andra sidan. Dra från värmen och låt svalna lite i stekpannan.

Låt brödet glida över på en skärbräda. Skär upp i tårtbitar.


Tävling!! – vinn en muffin & cupcakemaker!


Ni kommer väl ihåg muffinsmaskinen? :-P Idag tävlar vi ut 4 st till er. Baka dina egna härliga muffins och cupcakes!

Det du ska göra är att koppla på geniknölarna, använda all fantasi du bara har och bidra med ditt bästa tips på vad mer man kan göra med denna maskin förutom muffins! Jag hade ju själv några idéer i mitt inlägg när jag provbakade så kanske kan du spinna vidare lite med något ännu bättre? Vinnarna presenteras med sina recept alt. receptskisser.

 Tävlingsregler :

  • Lämna ditt bidrag i kommentarsfältet nedan. Din kommentar syns så snart den blivit godkänd.
  • Tävlingen pågår fram till och med söndag 10 juni så innan dess vill jag ha ditt bidrag.
  • De 4 vinnarna presenteras under dagen på måndag 11 juni.
  • Länka gärna tävlingen vidare på din blogg eller facebooksida.

Lycka till!

Tävling i samarbete med Empire


Empire finns även på facebook här >> Och twitter här >>
Företaget bakom muffinsmakern heter Empire och varumärket för Muffin & Cupcakemakern är C3

 

Dagens lunch på jobbet, helt otippat…


Hehe… Jo, jag lagar en hel del mat på jobbet, idag blev det enligt önskemål köttfärslimpa! :-P Så otippat!

Funderade under tiden hur många gånger har jag inte lagat just denna rätt? Var tvungen att bläddra lite bland alla bilder, det blev en del, och då har jag ändå inte fotat varje gång! ;-)

Man skulle kunna summera det med att här på jobbet så ligger köttfärslimpan på 1:a plats av önskade maträtter! Ja, så därför får det bli dagens middagtips också! Köttfärslimpa... Hej så länge!

 

Smörstekt Röding från Jämtlandsfjällen med Grönsaksfräs och Aioli

Jämtländsk Fisk på Medelhavsvis

Senaste veckan har verkligen visat upp hur vackert Jämtland kan vara på våren och försommaren.

Från att ha varit väldigt regnigt, kallt och blåsigt med temperaturer på blygsamma +5, så kom plötsligt sommaren farande.

Så det har blivit en hel del jobb på balkongen, så att jag ska kunna sitta ute och njuta.

Det har varit så varmt så alla måltider har intagits vid mitt lilla marmorbord, från tidigt morgonkaffe, till middag i kvällssolen.

Att kunna sitta ute och njuta av värmen och samtidigt titta på de snöklädda fjällen, är inte så vanligt på de här breddgraderna.

En kväll blev det röding till middag, fiskat just i fjälltrakterna häruppe. Godare och nyttigare fisk går nog knappt att få tag på.

Fisken fick lite andra tillbehör än vad som brukar vara vanligt här i Jämtland, det blev grönsaker och sås med Medelhavssmaker till.

Smakerna passade mycket fint ihop med det mjälla fiskköttet.

Vill Du ha tips på en god sås som serveras traditionellt till fjällfisken häruppe, så finns den här i inlägget om Smörstekt Harr på Jämtlandsvis.

Ett annat gott recept att lagas över öppen eld om Du har fiskelycka i sommar finns här, Folieinbakad Öring.

Röding med Grönsaksfräs

1 Röding

Havssalt och nymald Vitpeppar

Smör till stekning

1 dl Aubergine i bitar

2 Cocktailtomater i bitar

½ dl gul Paprika i strimlor

2 msk strimlad Purjolök

1 msk Smör

1 msk Kokosfett utan smak

Chiliflingor

Havssalt med Örter

Nymald Vitpeppar

Bryn smör och kokosfett till grönsakerna.

Lägg i auberginen och låt den få färg på båda sidor. Krydda med salt och chili.

Tillsätt de övriga grönsakerna, sväng runt i pannan ett par minuter, inte för länge för då blir de mosiga.

Stek under tiden fisken i rejält med brynt smör, två-tre minuter på varje sida.

Låt dra på eftervärmen i pannan en stund så den blir lagom stekt.

Servera med Citronmeliss, Grönsallad och Aioli.


Tips på Tapas

Sommarmat

Tapas är perfekt som LCHF-mat, en plocktallrik med godsaker passar riktigt fint nu till sommaren.

Antingen som en liten förrätt före grillmiddagen, som buffé eller varför inte ta med som Picknick ut i naturen.

I Spanien serveras ofta små smakbitar till ett glas vin på barerna, man kan välja på många olika rätter, så det finns nåt för alla smaker.

Under resan till Gran Canaria hade jag en liten kurs just om Tapas. Anna Hallén har tagit bilderna därifrån.

Deltagarna fick också tips på många andra smårätter, utöver de tre som jag lagade till vår lunch.

Tänkte att jag skulle dela med mig av dem härinne med, så Du lätt hittar något gott att bjuda på i sommar.

Vädret har visat sig från sin finaste sida även här i Jämtland de senaste dagarna, balkongen är iordninggjord för uteätande.

Så det kommer att bli en hel del av de här rätterna till lunch och middag framöver, gott och lättlagat i värmen.

Lägger in länkar till lite fler Tapas, goda såser och LCHF-bröd som passande tillbehör.

Bilderna i slutet på inlägget kommer från en utflykt till Puerto de Mogan, en av mina favoritplatser.

Kan rekommendera två bra Tapasrestauranger där, El Faro som ligger längst ut på piren.

Där åt jag Räkor och Svamp i Vitlöksolja med Piri-Piri. Riktigt gott.

På La Bodeguilla vid Plaza Mayor testade jag Ostgratinerad, Kanarisk Chorizo.

Deras meny består bara av Kanariska specialiteter, den är verkligen värd att provas.

Korven serverades på små brödkrutonger, men det gick fint att lyfta av det gratinerade och lämna brödet.

Där avnjöt jag också en riktigt bra Leche Leche. Espresso som ligger ovanpå ett lager av kondenserad mjölk.

Sött men gott, det blir mer som en dessert än kaffe.

 Avocadoröra med Koriander

2 välmogna Avocado

10 Cocktailtomater

2 msk grovhackad Koriander

½ pressad Citron

2 msk Kallpressad Olivolja

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär avocadon i bitar och tomaterna i 4 delar.

Lägg i en bunke och häll över citronsaft, olja och kryddor. Blanda försiktigt.

Fyllda Ägghalvor

4 hårdkokta Ekologiska Ägg

½ dl Aioli

2 msk finhackad inlagd Paprika

2 msk finhackad Persilja eller ½ tsk Chiliflingor

Havssalt

Dela äggen och plocka ur gulan. Mosa dem i en skål tillsammans med aioli.

Blanda ner paprika och chili. Smaka av med lite salt.

Lägg en klick äggröra på varje ägghalva.

Frasig Fiskfilé

100 gr Torsk eller annan vit fisk

1 Ekologisk Äggvita

1 dl Sesamfrön

2 tsk Svartkummin

Havssalt och nymald Vitpeppar

2 msk Smör

1 msk Kallpressad Olivolja

Skär fisken i tunna skivor. Krydda lätt med salt och peppar på båda sidor.

Vispa äggvitan skummig med en gaffel i en skål. Blanda sesamfrön och svartkummin i en annan.

Doppa först fiskbitarna i äggvitan, använd gärna en tång. Håll dem en stund ovanför skålen och låt rinna av.

Doppa dem sen i fröblandningen, se till så fröna täcker runtom.

Lägg fisken på en tallrik och ställ in i kylen en halvtimme, så sitter fröna fast bättre under stekningen.

Bryn smör och olja lätt i en stekpanna. Stek fisken gyllenbrun i omgångar, ett par minuter på var sida. Var försiktig så inte fröna bränns.

Ostgratinerade Champignoner

8 st Champignoner

3 msk Smör

½ dl finskuren Purjolök

1 tsk hackad, färsk Timjan

1 dl riven Manchego eller annan god ost

1 Vitlöksklyfta

Några droppar Citronsaft

Havssalt och nymald Vitpeppar

Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar.

Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint.

Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron.

Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund. Lägg champignonhattarna i en ugnsform.

Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost.

Gratinera på 200º i 10 minuter. Låt svalna en liten stund innan serveringen.

Örtmarinerad Kalvlever

Serranolindad Sparris

Rimmat Kycklingbröst

Rökt Lax med Fetaost

Champignoner i Örtolja

Ugnstorkade Cocktailtomater

Hemlagad Majonnäs och Aioli med Stavmixer

Kanarisk Mojo på mitt sätt

Ostkex med Mandel

Halloumipizza

Fröknäcke


Prinsesstårta – Prinstårta

Mitt tårttips nu till Pingsthelgen
och Mors Dag!

Då jag inte vill färga marsipanen med grön karamellfärg har jag här valt att färga marsipanen med blåbär och det gör tårtan lite lila, den kan då kanske kallas för Prinstårta.

14-16 bitar
(har man fler sorters kakor räcker den säkert till 4 personer till, receptet kan också halveras för mindre tårta)

Ingredienser tårtbotten:
200 gram smält osaltat smör
2 dl grädde
7 ägg
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia
2 dl kokosnötsmjöl
1 tsk vaniljpulver
3 tsk bakpulver

Glasskräm till fyllning 1 o 2:
4 dl grädde
4 gelantinblad
6 äggulor
4 msk erythritol och 3/4 krm stevia
1 tsk vaniljpulver eller 2 vaniljstång urgröpt
100 gram smör

4 dl hårt vispad grädde

3 dl mosade hallon till fyllning 2 (man tvistar om Prinsesstårta ska innehålla sylt eller inte och då kallas Operatårta, välj själv)

Översta och tredje fyllningen:

3 dl hårt vispad grädde

Marsipan lock:
400 gram mandelmjöl eller malda mandlar
4  msk erythritol och 1/2 krm stevia eller egen vald sötning
1 äggvita
pressad saft ur 0,5 dl frysta tinade blåbär

pudra med erythritol flor


Gör gärna vaniljkrämen/glasskrämen och marsipanen dagen innan så de hinner sätta sig och marsipanen bli riktigt kall.

 Glasskrämen:
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.Vispa samman alla ingredienser till vaniljkrämen utom smöret, låt det sjuda upp (får ej koka) ordentligt, det ska bara nästan koka. När den tjocknat så ta den från värmen och vispa ner gelantinbladen, rör sedan i smöret bit för bit. Låt kallna och vispa sedan 2 dl grädde ganska hårt och vänd ner i krämen, låt stå kallt tills den tjocknat/stelnat.
Vaniljkräm med vispad grädde i kallas glasskräm.
Även marsipanen bör göras dagen innan så den är ordentligt kall när den ska kavlas. Kavla gärna ut den på stenskiva eller ett kallt underlag.

Tårtbotten:
Vispa äggen till tårtbotten fluffigt i flera minuter, tillsätt sedan det smälta smöret, grädden, vaniljen och sötningen, vispa ordentligt ner detta.
Blanda sedan kokosmjölet med bakpulver och blanda ner det i smeten väl. Häll smeten i en bakplåtspapperklädd rund springform 24 cm i diameter. Grädde i 175 grader i 30-40 minuter, känn med sticka att den är torr. Låt tårtbotten svalna  och dela den sedan i tre bottnar.

Gör så här:
Vispa  3 dl grädde ganska hårt till tredje fyllningen.

Bred ut halva glasskrämen på första bottnen och lägg den andra ovanpå. Bred mosade hallon på den andra botten och  bred  resterande glasskräm på den andra bottnen och lägg den sista och tredje bottnen ovanpå. Hit kan den gott göras dagen innan/flera timmar innan och stå kallt med plastfolie tätt omkring.

Bred ut den hårt vispade grädden och se till att det blir en lagom hög kulle.

Marsipanlocket:
Låt den malda mandeln/mandelmjölet och sötningen gå i matberedaren med knivar i några minuter. Blanda äggvita med blåbärsaften, och häll i dem óch låt knivarna blanda till lagom konsistens, ta kallt vatten om du tycker den känns torr.

Kavla ut marsipanen på 2 st bakplåtspapper lätt omlott ( för att kunna kavla ut diametern) penslade med lite smält smör tryck ut marsipanen lite och lägg den på pappren, lägg två till tre lager plastfilm över och kavla den ganska tunt, men inte för tunn. Se till att den är rejält mkt större än tårtan. Dra av plastfilmen och pensla med smält smör på den sidan. Detta för att hindra marsipanen att svettas av att ligga kloss an grädden.
Lyft locket med smörpappren kvar och vänd försiktigt men snabbt över på grädden, måtta bra för det går inte att lyfta och ändra.
Tryck till lite försiktigt runtom och laga eventuella hål med överbliven marsipan, blir den torr fukta upp med kallt vatten
Vill du undslippa veck så skär lite skåror och tryck till. Skär av överbliven marsipan, eller tryck till kanten.

Pudra med erythritol-flor. Ställ kallt.

Vill du göra det riktigt läckert så knyter du ett band roten foten så försvinner alla fingeravtryck ;) . Ett vitt/silver band passar läckert till denna färgsättning.

Givetvis kan man göra marsipanrosor och ringla choklad över.
Gör lite mer mandelmassa om du vill göra rosor.
Bli inte förskräckt när du ser färgen på marsipanen, det blir helt ok när den är utkavlad tunt och pudrad. :)
Man får förklara fördelen att undkomma kemiska färgämnen av att färga med blåbär för de som blir konfunderade ;)

©MariannAndersson

 

 

 

Bloggar etiketter: , , , , ,

Het kycklingsoppa med udonnudlar


Det här är en av mina favoritsoppor som bara är så vansinnigt god så man kan inte överleva en sommar utan den! Trots hettan och pannan som pärlas av harissa och chiliflakes så är den ett måste i sommarvärmen. De krispiga grönsakerna i soppan ger ett härligt ”crunch” ihop med kycklingen och dessa underbara udonnudlar. Tillaga receptet som en wok och ät som wok. Späd med vatten och fond och ät som soppa. Minska mängden vätska och du har en gryta med en riktigt god sås. Variationen är det finurliga och smakerna passar till alla tre klockrent! En lätt, fräsch och het sommarsoppa du inte får missa. :-P

6 port
Det här behöver du : 
400 gram kycklingkött (lår, filé etc)
1-2 msk harissa el. dyl chilipasta (ex. sambal oelek)
1½ – 2 liter vatten
3 – 4 msk kycklingfond
1 gul paprika
2 salladslök
10 cm urkärnad gurka
1 näve sockerärter
1 burk vattenkastanjer
1 burk wokgrönsaker
1 rejäl knippe salladskål
Salt & peppar
Chiliflakes
2 förp tjocka udonnudlar (200 gram)
Några stänk D´Elidas chilisås som ”bordskrydda” om man vill ha mer hetta!

GÖR SÅHÄR : 
Skär kycklingköttet i strimlor/mindre bitar. Bryn i het stekpanna med smör. Tillsätt harissan och låt få fräsa ihop med kycklingen en minut. Slå på vatten och fond och rör ut alla smaker från botten ordentligt. Tillsätt sedan resten av ingredienserna som de följer i receptet. Smaka av med salt och peppar, ev chiliflakes och sist av allt lägger du ner de färdigkokta nudlarna i soppan. Dags att servera.

TIPS! 
Trolla fram din egen favoritsmak med tex färsk riven ingefära, färsk chili, koriander, svamp, purjolök, broccoli, morot, vitlök etc etc. När du väl hittat din ”formel” så har du en en favoritsoppa för resten av livet att trolla fram måndagstrista middagar på! ;-)


Förbered grönsakerna på ett fat så är det bara att putta i soppan allt eftersom. Salladskålen bör gå i allra sist.


Soppan går väldigt snabbt att göra. Har du allting förberett så går det som en dans! ;-)


Mängden vatten/fond i soppan justerar du själv om du just vill ha den som soppa. Vill du ha den som gryta så minska bara mängden vätska och red av med lite maizenamjöl så får du en tjockare sås.


Tjocka udonnudlar är en riktig favorit här hemma. Dom ser mastiga och stabbiga ut men jag lovar det är dom inte. Fjäderlätta och väldigt ”smältande” i smaken. Prova, om du inte gjort de!


En kopp kycklingsoppa med lite extra hetta är bara sååå gott och perfekt att ta med sig som lunch till jobbet eller i termos till en kväll på stranden!

Träning, Bergsvandring, Delfinsafari, Tapaskurs och annat från Zumbaresan till Gran Canaria

Vältränad och fullmatad

Då var årets Hälsoresa till Gran Canaria över, kom hem till ett kallt och regnigt Östersund igår.

Vilken kontrast med +5 grader och regn, efter en vecka med uppemot +38 i Playa del Cura.

Varm Afrikavind, Scirocco, drog in över öarna lagom till vår ankomst.

Ett fint täcke av mikroskopiskt små sandpartiklar skymde solen i flera dagar, annars hade det blivit ännu varmare.

Uppe i bergen, där vi skulle gå på vandring med Rocky Adventure, var det än varmare, hela +45 i början på veckan.

Vår promenad flyttades fram till torsdagen, då temperaturen sänkts med cirka 20 grader, så vi nästan tyckte det blev lite svalt på morgonen.

Veckan har innehållit så mycket kunskap om bra mat och träning, varvat med historier från deltagarna om hur de fått ett mycket bättre liv tack vare övergången till LCHF.

Det var en stor spridning i ålder och kondition på deltagarna, från 25 år upp till 80.

Så det finns träning som passar alla, den fungerar även för oss som haft mycket problem med Fibromyalgi och värk.

Anna Hallén har verkligen förmågan att få läran om kost och hälsa att bli till något spännande, så föreläsningstimmarna i en varm lokal känns alltid alldeles för korta.

Men Anna är inte den som bara föreläser, utan hon delar frikostigt med sig av tips och råd hela dagarna.

Så vi har blivit fullmatade med kunskap om hur viktig maten är för att bygga upp en hälsosam kropp, både vid middagsbord, under promenader och vid poolkanten.

Hon är också en idéspruta när det gäller att hitta på aktiviteter utanför programmet. Sista dagen behövde vi därför inte tillbringa bara i väntan på att få åka till flygplatsen.

Det blev istället en improviserad utflykt med båten Felusi från hamnen i Puerto Rico, för att titta på valar och delfiner.

Efter 45 minuters båttur rakt ut till havs, hade vi helt plötsligt mängder av de mäktiga valarna och lekfulla delfinerna runt båten.

Tyvärr fick jag inte till några bra bilder på valar och delfiner, hoppas nån av de andra deltagarna hade bättre tur.

När vi kommit i land tog flera av oss en promenad tillbaks till hotellet längs den fina strandpromenaden, så det blev sen alldeles lagom att packa väskan innan avfärden mot flygplatsen.

Själv hade jag min första lilla föreläsning och matkurs på den här resan. En ny erfarenhet, har aldrig pratat inför en grupp tidigare.

Men det gick riktigt fint, alla deltagarna var så snälla och mycket intresserade av att lära sig mer om Tapas på LCHF-vis, så nervositeten la sig nästan direkt.

Att laga till några Tapas är något som är riktigt enkelt, det finns mängder med goda rätter som passar både till ett glas vin på kvällen eller till en nyttig lunch i sommarvärmen.

Jag bjöd Anna och hennes vän U på en Tapaslunch på balkongen en dag.

Mat som fungerar perfekt att ta till i ett semesterkök utan andra kokmöjligheter än en micro.

Det går att få till en riktigt bra måltid på några burkar från snabbköpet.

Jag bjöd på Sardiner i Olivolja, Bläckfisk och två sorters Musslor. Getost, Jamon Iberico, Chorizo, Nötter, Bladpersilja och Alioli till.

Du får några enkla recept på fyllda Serranorullar och en Avocadosallad med Ägg från min lunch på balkongen idag.

Samtidigt vill jag rikta ett stort Tack och Kram till Anna för en fantastisk resa.

Arrangörerna Lotta och Stene från Gran Canaria Experten får också de ta del av dem.

Hoppas vi ses nästa år, både gamla och nya deltagare. Då kommer jag också att vara med på ett hörn med några matkurser.

Både datorn och kameran fick ta semester på den här resan, men jag återkommer med lite mer bilder i ett senare inlägg.

Vill Du se mer bilder hur det kan se ut på en träningsresa, så titta in här på inläggen från förra årets Zumbaresa och Bergsvandring.

Serranorullar med Färskost, Valnötter och Rökta Musslor

8 stora skivor Serranoskinka

1 dl krämig Ost, t.ex Cantadou eller min egen Färskost

6 Valnötskärnor

8 st rökta Musslor

Hacka valnötterna och blanda samman med osten. Dela skinkskivorna på längden och lägg en tesked av oströran vid ena kanten.

Lägg en mussla på osten och rulla ihop till ett rör.

Som del i en större Tapasbuffé räcker det med två rullar per person, annars blir receptet till en mättande lunch för 2.

Avocadosallad med Ägg och Bladpersilja

1 Avocado

1 hårdkokt Ekologiskt Ägg

2 msk hackad Bladpersilja

2 msk Kallpressad Olivolja

1 msk pressad Citron

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär avocadon i små bitar och hacka ägget. Blanda försiktigt med persiljan, kryddor och dressing.