Advantam, nytt syntetiskt socker

IMG_2990ÄKTA VARA skriver om detta nya godkända syntetiska sötningsmedel advantam E 969 och som utvinns ur aspartam.

Detta kan ju vara viktigt att veta för de av oss som vill undvika syntetiska och artificella sötningsmedel.

Läs här

 

Jag för min del väljer att hålla mig till bakery+, en fin blandning av stevia och erytritol från Stevia Vital.se

I kväll kan man köpa Bakery+ för 99 kr!!

pase_ bakery+_mariann

Endast ikväll kan man köpa Bakery+ för 99 kr påsen.

Skriv jamamma i webshopen så ska du få priset 99 kr!

ojdå, glömde länken :(

STEVIA VITAL.SE

Stevia Vital svarar på myter och felaktiga påståenden om Stevia

steviavital_weblogoPåstående: ”Men det är inte stevia vi köper utan steviolglykosider.

SteviaVital: – Det är klart det är Stevia. Är inte te längre Te för att tebladen lösts upp i vatten? Är socker inte längre socker för att man raffinerat det? Är ett steviablad inte längre Stevia för att det plockats från plantan? Är pulver av torkade blad inte längre Stevia för att det är bara en del av bladet? Var går gränsen?

Tekniskt kallas det utvunna för steviolglykosider, inte minst för att man skall särskilja det från själva plantan och dess blad som i helhet aldrig genomgått samma kontrollerande som just steviolglykosiderna. Det är ju det enda som tillåtits som livsmedel just där finns det en laglig aspekt på vad innehållet skall vara, dvs samma som det som godkänts, över 95% steviolglykosider. Det är för övrigt inte många livsmedel som ens gått igenom så rigorös forskning som just Stevia.

pase_ bakery+_mariannHela världen har benämnt blad, pulver, avkok, extraktion etc, av Stevia som just ”Stevia” i många decennier och det är underligt att människor (som t ex som Evelyn från livsmedelsverket eller Sund.nu) som aldrig tidigare känt till produkten nu plötsligt är specialister och skall dra någon slags linje mellan vad som är vad. Hårt kanske men tänkvärt.

Livsmedelsverket gör stort väsen av detta i en artikel och därifrån kommer många av de missriktade texterna. Livsmedelsverket sysslar med en konstig desinformation/förvirringskampanj mot Stevia. 

Påstående: ”Den art som används för sin sötma är Stevia rebaudiana.”

– Nej, det är arten ”Stevia Rebaudiana Bertoni” för att vara exakt.

Påstående: ”Naturliga steviablad ger en sötma på 30-40 gånger mer än socker medan de steviaprodukter med steviolglykosider som nu finns på marknaden ger ungefär 300 gånger mer sötma än motsvarande mängd socker.”

– Styrkan används ofta i negativa ordalag som något onaturligt men betänk att det inte är något onaturligt i sötheten. Det finns så liten gramvikt söta ämnen i plantan att det krävs massor av blad för att få fram lika mycket vikt som ett t ex blad. Klart feltänk här. Tittar man på hur söt en (1) glykosid är (om det nu skulle gå) så är den lika söt i ett litet blad som när den hoppat ur därifrån. Det är också 400 ggr sötare än socker (och inte 300 som texten säger).

Påstående: ”I Japan består stevia-produkten av 80-88% steviolglykosider och resten är vatten och sackarider.

– Steviaprodukten? Stevia består inte av sackarider… Dessutom är det en gigantisk marknad med alla sorters stevia i olika grader av renhet.

Påstående: ”- De steviatillsatser som finns på den svenska marknaden har mycket lite med den ursprungliga växten att göra. De har gått igenom så många kemiska processer att de knappast kan kallas naturliga längre, säger Evelyn Jansson Elfberg på Livsmedelsverkets regelutvecklingsavdelning till tidskriften Fokus.”

– Ja vi har tidigare nämnt livsmedelsverkets konstiga inställning till Stevia/steviolglykosider. Stevia har genomgått en liknande process som socker med det tycker man inte är kemiskt på något sätt? Socker t ex har många kända problem redan vid låg överdosering, steviolglykosider har långt ifrån samma riskfaktor som socker.
Naturlig är också i benämningen att glykosiden finns naturligt i plantan, men jämför då aspartam och sukralos m fl artificiella sötningsmedel där det inte finns i den formen i naturen.

steviavital_steviasocker_fam2_300Påstående: ”Tillverkningsmetoderna kan skifta något mellan olika länder och tillverkare. Men gemensamt för alla tillverkare är att utvinningen sker genom kemisk raffinering och att det finns gränsvärden för hur mycket giftiga restprodukter den färdiga produkten får innehålla. Maxinnehåll för till exempel arsenik och bly är satt till 1 mg per kilo kroppsvikt.”

– Vi häpnar över okunskapen hos de som skall hjälpa oss att äta nyttigt. Stevia är en jordbruksprodukt och i jorden finns vissa orenheter som vi skall vara försiktiga med precis som alla andra jordbruksprodukter. Men själva raffinerings processen skapar inga sådana restprodukter!!!
Produkterna kontrolleras alltid för saker som kan finnas i jorden/miljön, även bakterier, svamp etc. Detta för att vi ska veta att det INTE finns något i våra produkter, och OM det skulle finnas är det långt under gränsvärdena som i sin tur brukar vara 100-fallt lägre än vid någon möjligt skadlig nivå. Vi har alltid labbrapporter från varje batch som tillverkas.

Påstående: ”Det går inte att få de gröna steviabladen till ett vitt sockerliknande pulver eller vätska på ett skonsamt och naturligt sätt även om det är det som reklambudskapen vill få oss att tro.”

– Det är nog ingen i branschen som försöker lura någon om att det skulle vara skonsamt mot bladen? Vi äter ju produkterna dagligen själva! Det är en extraktion med alkohol och en torkningsprocess till pulver. Evelyn kan prova själv att låta bladen torka, lösas upp i alkohol och kokas. Klorofyllen (det gröna) försvinner för varje steg.

Påstående: ”Det finns många studier gjorda på stevia och de flesta motsäger varandra. Till exempel publicerade tidskriften Science en studie 1968 med anledning av rykten om att Paraguays ursprungsbefolkning använde stevia som preventivmedel.”

– Mycket riktig finns det många studier, över 250 st, men det är en lögn att de flesta är motsägande. Tvärtom är de allra flesta eniga om stevians säkerhet, och några är inte rätt utförda. Ryktet om preventivmedel har förekommit, men källan har aldrig hittats och bevisligen är det inte sant. Det är tråkigt att Evelyn skall smutskasta industrin genom att ta upp lösa rykten. Hon glömmer att artificiella sötningsmedel som verkligen har motsägande forskning, är helt uppbackade av livsmedelsverket.

steviaPåstående: ”Detsamma gäller studier kring toxicitet och förändringar i DNA. Det finns studier som visat att det kan förekomma (Ja studier där man givit råttor motsvarande 19 kilo socker per dag för en människa! En mängd som skulle göra vanligt vatten giftigt för kroppen!!! SteviaVitals anm.) och andra studier som visar att det inte alls finns sådana risker. Innan EFSA, europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, godkände steviolglykosider som tillsats gjorde de en grundlig utvärdering av flera hundra studier.

– Här är det extremt viktigt att se den sista raden. ”Innan EFSA, europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, godkände steviolglykosider som tillsats gjorde de en grundlig utvärdering av flera hundra studier.”

Påstående: ”Stevia kan vara farligt om man intar stora mängder. Man tror att ett intag på 15-20 gram steviolglykosider per kilo kroppsvikt är dödande. Eftersom steviasocker är så sött är det inte rimligt att man ska kunna komma upp i dessa mängder.

– Återigen får man läsa sista raden i det i övrigt absurda påståendet för att se att det inte finns någon fara. Det motsvarar nämligen upp till 640 (!!!) kilo socker i ett svep (räknar på en person på 80 kilo). Ni får ursäkta att vi är irriterade på detta påstående som kommer från livsmedelsverket.

 

Blodsockertest grafik

Denna grafik har stevia vital gjort efter ett gammalt inlägg där vi frossar i glass och tårta, allt hembakat med erytritol och stevia.
Lite kul att se våra tre olika värden efter just dylik steviasocker-frossning.

35008_513696295353218_359859350_n

Stevia Vital tar endast 20 kr i frakt nu över helgen!

Kanske passa på om du behöver något!
LÄNK till Stevia Vital

 

Vinnaren av en bok är…

STORT GRATTIS  TOMMY RUNESSON!

Du har vunnit en bok i min lilla utlottning bland alla er som bemödat er att maila in en liten recension av Mariannsocker- Bakery+ till Stevia Vital.
TUSEN TACK ALLA SOM DELTAGIT! UPPSKATTAS MYCKET!

Berätta gärna vilken bok du vill ha av Baka med LCHF eller Baka matbröd med LCHF, svara på vinnarmailet så ordnar vi allt.

Grattis igen Tommy!

 

Bloggar etiketter: , , ,

14 dagar kvar av utlottningen

Det kommer in recensioner nu av Mariannsocker och för den som undrar så är de inte publicerade på Stevia Vitals sida.
Jag tror däremot att alla har fått ett svar som bekräftar att de är med i utlottningen i alla fall.
Förhoppningsvis blir recensionerna publicerade i en framtid. Men alla som mailar en kort recension av Mariannsockret deltar hur som helst.

Givetvis kan inte recensioner av andra sötningar tas med i utlottningen eller publiceras på sidan. Så använder du andra sötningar så är det liksom ingen idé att tycka nått allmänt om steviasocker till Stevia Vital med den tron att man är med i utlottningen.

Så nu påminner jag nytillkomna läsare och bakare att provar du bakery+ och vill vara med i utlottning av min bakbok eller brödbok så finns det ännu chans kvar att hinna maila in en kort recension av sockret till info@steviavital.se och delta.
1/12 dras en vinnare och vinnaren väljer vilken bok som önskas.

 

 

Bloggar etiketter:

Förlänger utlottningen av en bok till 30 nov


Det går lite trögt med recensioner ang “Mariannsockret”.
Så jag tar mig friheten att förlänga tiden. Nu har man till 30 november på sig att maila in till info@steviavital.se en kort recension för alla de som provat Bakery+.

Givetvis tas ingen hänsyn till vad som skrivs, det är inte heller jag som plockar ut vinnaren, utan det överlåter jag till Stevia Vital.
Vinsten blir min bakbok Baka med LCHF eller om man hellre vill min nya bok . Vinnaren får välja själv, väljer man den nya boken kan inte den skickas förän i jan/feb.

Jag blir jätteglad om ni alla som provat mariannsocker orkar, kan och vill ge en liten feedback på sockret till Stevia Vital. :D

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Utlottning av Baka med LCHF eller nya boken

till alla som vågat prova Stevia Vital Bakery+. Maila in en kort recension till info@steviavital.se
Bland alla inkomna recensioner kommer det dras minst en vinnare den 31/10. Vinnaren meddelas här på bloggen och via mail.

Vill vinnaren hellre ha min nya bok så kan det ordnas, men då får vinnaren vänta på den tills i jan/feb.

Detta är mitt lilla sätt att premiera de som vågat prova Mariannsockret och har något att säga om det.
Rebecka du som redan gjort en recension är givetvis med i utlottningen.

Läs gärna tidigare inlägg. 

Kram på er alla!

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Mariannsocker och utlottning av bakboken

Så roligt att se att det kommit in en recension av Bakery+ Mariannsockret!!
Det är exakt så som Rebecka skriver det är drygt och inga bismaker – ett fantastiskt gott och fint socker tycker alla här hos oss.
Tack Rebecka för din recension, uppskattas mkt!

Är man helt avsötad kan man ta ytterst lite ner mot 1 msk eller mindre kan räcka. Vill man bjuda sötnosar bör man ta 3 msk då bör deras smaklökar absolut få sitt.

Jag lägger mig ofta på 2 msk då vi oftast fikar med sötnosar, de får tåla lite halvosöta bakverk ;)

Vi hade  härom helgen ett par på fika där en av dem är otroligt känslig för de traditionella alternativa sötningsmedlens bismaker och detta var första gången de blev bjudna på mina bakverk med stevia och erytritol. Ingen av dem kände någon “konstig” smak alls, inte alltså ens han som är väldigt överkänslig  för alla sötningsmedel.
Kan man få bättre betyg?

Funderar över om jag skulle lotta ut  Baka med LCHF bland alla som recenserar sötningen på Stevia Vitals sida, vad tycker ni?
Skulle ni tycka det vara kul?

Jopp, jag bestämmer nu att en sådan liten kul utlottning får det bli.
Härmed startar en liten tävling maila till: info@steviavital.se
och berätta lite kort vad du tycker om sockret, alla som mailar in och publiceras på deras sida deltar sedan i utlottning av boken Baka med LCHF. Jag låter Stevia Vital dra vinnaren. Tävlingen pågår fram till den 31 okt.
Vinnaren kommer meddelas via mail, så använd en mailadress som fungerar.
Jag kommer påminna om tävlingen vid ett eller ett par tillfällen till. Så så många som möjligt  hinner med att testa sockret och skriva.
Jag tycker att alla som vågar prova sockret ska premieras och detta blir mitt lilla sätt att göra det på!

(Rebecka du som redan gjort en recension är givetvis redan med)

Kram från mig

 

Bloggar etiketter: ,