Oxfilé med rödvinsås

Rödvinsås:
2  charlottenlök hackad
1 dl vatten
2 dl röttvin
2 tsk grönsaksbuljong (biofood)
1 msk tomatpuré
lite salt och 8-10 vitpepparkorn
(1 krm redix)
50 gram smör

Gör så här:
Koka upp vin, vatten, lök , tomatpuré och lite salt och vitpepparn, låt den sjuda/småkoka i 5 minuter och sila av  löken och pepparn.
Ev Vispa i lite redix. Hit kan såsen förberedas.  Fixa köttet som ska vara till.
Hetta sedan upp såsen och rör ner 50 gram smör. Serveras.

Stek gräsbetes Oxfilén:
När du steker i en stekpanna, använd gott om smör att steka köttet i. Lägg ner 1-3 bitar som håller rumstemperatur i en het panna, och dra ner temperaturen från 6 till 4 på plattan. Låt biten steka efter tiden du räknat ut på varje sida (3 min för en bit som är 3 cm tjock exempelvis, totalt 6 minuter). Medan du steker biten på sista sidan, skopa upp smöret från stekpannan och häll över biten för att få en fin yta på den under tiden och krydda köttet. Låt gärna köttet vila nån minut innan du serverar.

Om du steker tunnare bitar så känn på dem med fingrarna – är det mjukt och lämnar fingeravtryck är den blodig och är den mjuk men ändå ger motstånd och fjädrar tillbaka är den medium och är den fast så är den genomstekt. En bra tumregel att komma ihåg är;
*Om det känns som när du trycker mot din kind = Blodig
*Om det känns som när du trycker mot din nästipp = Medium
*Om det känns som när du trycker mot din panna = Genomstekt

Hur man steker oxfilé och annat fint kött är texten hämtad här.

 

Bloggar etiketter: ,

Glutenfria Valnötsbröd och Ostbricka

Små Valnötsbröd LCHF

Jag fortsätter med mina experiment på bröd utan gluten och allt för mycket kolhydrater.

Valnötter är min favorit bland nötter, här i Turkiet är de verkligen goda.

Ett kilo av den bästa sorten på Yörükoglu på Saluhallen kostar 32 Lira, ca 120 kr per kilo.

Men då håller de också högsta kvalitet, de är riktigt feta och sötaktigt krämiga i smaken.

Valnötter tillhör de nyttigaste av nötterna, de innehåller många mineraler, bland annat magnesium.

Bröden kan se lite konstiga ut när de gräddas, när fettet från valnötterna kryper ut.

Men det går tillbaks in i brödet direkt efter att de tagits ut ur ugnen. Det här är bland de godaste LCHF-bröd jag bakat.

Vi avnjöt valnötsbröden alldeles nybakade, varma och frasiga till en ostbricka ute på balkongen.

På ostbrickan låg Dansk Ädelost, Holländsk Gouda med Grönpeppar, Danskt Smör, olika sorters Rädisor och Paprika.

Vill Du ha tips på en god, mättande LCHF-frukost, som vi brukar äta mest varje dag, så titta in på Kostrådgivarna.

Där har varit Frukosttema hela veckan, så det finns nåt för alla smaker.

 Glutenfria Valnötsbröd

4 dl grovhackade Valnötter av bra kvalitet

2 Ekologiska Ägg

½ dl smält Smör

½ dl Sesamfrön

1 msk Fiberhusk

ca 1 krm Havssalt

Garnering:

Lite Äggvita

Svartkummin eller Vallmofrön

Mixa de hackade nötterna snabbt, så en del blir mjöl men med en del grövre bitar kvar.

Vispa snabbt ihop äggen med det smälta smöret. Rör ner nötmjölet, sesamfrön, fiberhusk och salt.

Blanda väl och låt stå och svälla i en halvtimme.

Forma till små runda bullar, jag fick till 15 stycken. Platta till bullarna lite och lägg på bakplåtspapper.

Pensla med äggvita och strö över lite frön. Grädda på 200° i ca 10 minuter.

Vill Du hellre ha dem som kaffebröd, byt ut saltet mot lite Honung eller Sukrin och smaksätt med Kanel, Kardemumma eller Vaniljpulver.

Vädret har äntligen beslutat att visa sig från sin bästa sida, något både vi och Alanya’s djurvärld njuter av.


LCHF-Delizie

Källa:
Portioner: 4

Ingredienser:
LCHF-pasta
4 ägg
125 g philadelphiaost
½ dl fiberhusk

Fyllning
1 st zucchini
12 skivor kokt skinka
12 skivor valfri fet ost
200 g ricotta
torkad (el. färsk) oregano
1 vitlöksklyfta

Tomatsås
ca 8 cocktailtomater
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1,5 dl vispgrädde
Oregano
vatten

Ostsås
1,5 dl vispgrädde
1 dl ost

Gör så här:
LCHF-pasta
1. Förbered två ugnsplåtar, lägg ett bakplåtspapper på varje samt ta fram ytterligare två att lägga över smeten senare. Sätt på ugnen på 150C.
2. Vispa äggen pösigt.
3. Lägg i philadelphiaosten och fiberhusken i de vispade äggen och rör den slät.
4. Häll upp halva smeten på ena plåten och resten på den andra.
5. Lägg de andra två bakplåtspapperna ovanpå smeterna, platta ut smeterna med händerna lite grann.
6. Ta sedan en brödkavel och kavla smeten ytterligare så att smeten blir riktigt tunn.
7. Låt båda bakplåtspapperna sitta kvar, grädda en plåt i taget i ugnen i cirka 8-10 min. Konsistensen ska bli ungefär som färsk pasta. Ta ut "pastan" ur ugnen och låt svala, dra sen bort översta bakplåtspappret.
8. Dela de två färdiga "pasta skivorna" i två delar så att du har totalt 4 delar.

Fyllning
1. Dela zucchinin på tvären till två delar.
2. Hyvla med osthyvel tunna skivor av zucchinin.
3. Värm lite rapsolja i en stekpappa, fräs hyvlade zucchinin tillsammans med pressad vitlök så den blir lite mjuk, låt svalna.
4. Blanda under tiden ricottan med torkad oregano enligt smak samt lite salt och peppar.
5. Bred ut ricottaröran över de fyra "pasta delarna".
6. Lägg tre skivor skinka och tre skivor ost över ricottan på varje del.
7. Lägg slutligen på den svalnade zucchinin.
8. Rulla ihop de fyra "pastaskivorna" så att du får fyra rullar. Slå in de i plastfilm och låt vila ett tag i kylen.

Tomatsås
1. Dela cocktailtomaterna i ungefär fyra delar.
2. Skiva vitlöksklyftan tunt.
3. Värm lite rapsolja i en stekpanna, fräs på vitlöken tillsammans med tomaterna någon minut, häll sedan över grädden. 4. Lägg i tomatpurén samt salt, peppar. Smaksätt med lite oregano om så önskas.
5. Låt såsen puttra på svag värme, rör i såsen lite då och då så att tomaterna mosas.
6. Ju längre du låter såsen puttra ju godare blir den men de viktiga är att den kokar ihop ordentligt, späd med vatten om den blir för tjock.

Ostsås
1. Häll grädden och osten i en kastrull.
2. Låt ingredienserna puttra ihop tills osten har smält, peppra och salta om det behövs.

Montering
1. Sätt ugnen på 225C.
2. Ta ut "pastarullarna" ur kylen och dela rullarna så att du får cirka tolv 5 cm höga rullar.
3. Lägg lite av ost såsen i botten av en ugnsfast form.
4. Ställ de cirka tolv rullarna i formen.
5. Häll tomatsåsen över rullarna och sen resten av ostsåsen, toppa med ytterligare lite riven ost om så önskas.
6. Gratinera i ugnen i cirka 15-20 minuter tills osten har fått fin färg.
7. Ät och njut tillsammans med en god blandsallad.
Plankstek med ryggbiff & fläskfilé


Lördag och helg och humöret är på topp! Solen skiner och här hemma vankas det tjejdisco med övernattning  för Joline och hennes kompisar! Guuud va vi ska dansa och slå klackarna i taket!! Eller ABSOLUT inte!! Vi är strängt portade från Jolines rum och får inte vara pinsamma föräldrar ikväll! Hehe… ;-)

Självklart ska ni få lite festliga recept från discot, bland annat ”regnbågs-is-monster-glass” och hallonswiss! Varmkorv med bröd och tillbehör blir det också sen ska dom ju orka dansa med så det blir nog alldeles tillräckligt! Melodifestivalen är det ju ikväll med, tror jag måste kika lite grann i alla fall, nu när jag ändå såg första delfinalen!

Igårkväll däremot åt vi plankstek! Tänk att man så lätt glömmer bort dom där plankorna underskuffade i nåt skafferi! Det är ju så enkelt och extra festligt till fredagsmys eller helg! Vilken planka gillar ni bäst?? Det går ju liksom att variera med precis vad som helst egentligen, fisk, kyckling och kött osv… Allra godast tycker jag nog att köttplankan är med ryggbiff och fläskfilé!

4 planstek
Det här behöver du :
4-6 portioner potatismos
2 stora tomater + riven parmesan
2 knippe grön sparris
120 gram bacon
4 skivor ryggbiff
6-8 skivor fläskfilé
Bearnaisesås
Bladpersilja

GÖR SÅHÄR : 
Bränn in plankorna före användning om dom är nya. Jag köpte mig två nya igår så vi skulle ha 4st, dom förra jag hade är nog i ask tror jag, de nya jag köpte blev i ek. Otroligt vilken skillnad på färg de blir på dom plankorna, mycket mörkare och djupare färg! Jag brukar smörja in dom rejält med vanlig rapsolja och sen in i ugnen på 200 grader tills dom är ”torra”, ca 30 min, och sen låta dom stå kvar och svalna när jag stängt av ugnen. Torkar dom snabbt kan du behöva ta ut dom och olja in mer en gång eller två. Sen är dom redo!

Duchessmoset gör jag av vanligt potatismos men tillsätter två extra äggulor och ingen mjölk! Smör, salt, vitpeppar och lite muskot! Jag ser till att göra moset nån timme i förväg så det hinner svalna av innan jag spritsar ut det. Sen kör jag plankorna med _bara_ moset ca 10 min innan jag lägger på resten, just för att jag få rejält med färg på topparna, sen vill jag inte ha plankorna inne mer än köttet kräver.

Baconlindad sparris, inga konstigheter. Förkoka dom nån minut i saltat vatten och sen linda om bacon ett par varv.

Tomaterna skär jag ut som ”stjärnor” och river över parmesanost.

Ryggbiff och fläskfilé bryner jag lätt i stekpannan, saltar och pepprar sen får dom gå färdigt i ugnen på plankorna.

Bearnaisesåsen är Lohmanders, (orkade inte göra hemmagjord) tycker den är god till plankstek, kall och krämig till den heta plankan!

En liten kvist bladpersilja som garnityr! That´s it! ;-) Festligt och så vansinnigt gott!!

Förgräddat mos, sen på med tomat, kött, sparris!


Ryggbiff och fläskfilé, sååå gott på planka med olika kött!


Sådär, då var dom klara!



Brukar ni göra plankstek? Har ni nåt ”favorit-pålägg”??

Rättikagratäng LCHF

Falsk Potatisgratäng

Rättika är en grönsak jag inte använt mycket av, annat än som skivad eller riven i sallad.

Rättika och olika typer av rädisor används mycket i det Turkiska köket.

Har sett på olika lågkolhydratsidor att den fungerar utmärkt som ersättning för potatis i gratänger.

Rättikan innehåller bara 2,3 %  kolhydrater mot potatisens 16,1.

Var lite tveksam till hur den rädissmakande rotfrukten skulle smaka i gratinerad form, men det blev verkligen gott.

Eftersom rättikan inte innehåller stärkelse, så binder den inte vätska lika bra som i en gratäng på potatis.

Det problemet löste jag genom att smula ner fårost mellan lagren. Det gav både mycket smak till den milda rättikan och gjorde den riktigt krämig.

Jag använde mig annars av samma recept som jag hade på restaurang i forna tiders potatisgratänger.

Vi åt gratängen till kryddiga Lammfärsbiffar, men den passar förstås fint till grillat kött och fisk, rostbiff, kyckling eller som komplement till en vegetarisk rätt också.

Rättikagratäng

1 stor Rättika à ca 400 gr

1 liten, gul Lök

2 Vitlöksklyftor

2 dl Grädde

100 gr Fårost

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skala och skiva rättikan, löken och vitlöken.

Lägg ett lager skivad rättika i botten på en smord gratängform. Krydda med salt och peppar och strö över lök och vitlök.

Smula över fårosten. Täck med ett lager rättika, krydda med salt och peppar igen. Slå över grädden.

Grädda på 175 ° i ca 45 minuter, känn efter om rättikan är lagom mjuk.

Nedan några bilder från grönsaksmarknaderna här i Alanya.

Tyvärr har vädret varit riktigt grått, kallt och regnigt i januari, så det har inte blivit så många turer med kameran.

Hoppas på bättring nu under vår andra månad här, enligt almanackan så går vi ju mot våren.


Prästostfyllda biffar i gräddsås

Källa: lisasgodbitar.se
Portioner: 4

Ingredienser:
Cirkamått

Biffar
500 g färs
1 ägg
1/2 dl grädde
1 msk pofiber
1/2 riven gullök
salt
peppar
1 msk dijonsenap
vällagrad präsost, en rejäl bit

Såsen
grädde
nån enstaka droppe soya

Topping: Friterad kapris (se beskrivning nedan)
Gör så här:
Blanda allt till biffarna, inte osten. Skär bitar av ost och forma färsen runt om till biffar. Stek så dom blir precis genomstekta. Häll på grädde och soya.

Toppa med friterad kapris som ni hittar här:

Friterad kapris
In under skinnet på kycklingen…


Gokväll på er! Halva veckan gjord och TV-kväll står för dörren! ”Sveriges mästerkock” och lite repriser från ”Jamie lagar brittiskt”, inte så tokigt alls! Onsdagar här hemma äter vi ofta sen middag, strax innan 19 eftersom Joline har sin boxningsträning på onsdagar! Att stoka i sig en hel middag precis innan dess blir bara jobbigt och hon får ”håll” när hon ska träna! Istället när dom kommer från skolan vid 15-tiden blir det ett rejält mellanmål med yoghurt, musli, frukt och smörgås! O så middag lite senare…

Ikväll är det Nicke som är iväg med Joline på träningen och jag lagar mat! Kvällens middag består av två hela, färska kycklingar som jag styckade upp i delar och la på en ugnsplåt. Ingen av oss i familjen äter själva skinnet på kycklingen så egentligen är det ju knasigt att bara pensla på kryddor eller marinad innan stekning ovanpå själva kycklingen. Istället rörde jag ihop rumsvarmt smör med kryddor, salt och örter och petade in under skinnet på varje kycklingdel.

Det är såklart enklare att göra detta under skinnet på en hel kyckling, men nu ville jag att det skulle gå lite snabbare så det går alldeles utmärkt att fylla delar av kyckling också! Överblivet kryddsmör gnider man såklart in ovanpå och runtom och sen skjuts in i ugnen!

Ja förutom den ugnsstekta kyckling så kokade jag penne, och innan Joline åkte gjorde hon en sallad och skakade ihop en vinegrette, så det är det hela! :-P

4-6 port
Det här behöver du :

Kokt penne pasta till 4 port
2 hela kycklingar
Kryddsmör
Sallad
Vinegrette

Kryddsmör : 
150 gram smör
1 msk mild, malen paprika
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkar basilika
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och rinlga över lite olivolja och låt stå.

Stycka upp kycklingarna i delar; filéer, lår och vingar. Lägg ut på en plåt och fyll med kryddsmöret under skinnet och det som blir över ginder du in delarna med. Stek i ugn ca 25-30 min i 200 grader.

Gör en sallad; romansallad, gurka, körsbärstomater + vinegrette.

Vinegrette : 
½ dl olivolja
1½ msk vitvinsvinäger
2 tsk pressad citron
1 msk dijonsenap
Salt & peppar
en gnutta socker…

GÖR SÅHÄR :
Skaka ihop ingredienserna till vinegretten i en mixer. Häll upp i en liten glasflaska eller liknande. Ställ fram på bordet att dressa salladen med.


Kycklingdelarna som precis ska in i ugnen!


Sallad och vinegrette. Dressingen kan även blandas med pastan och ringlas över kall kyckling. Supergott!


Sådärja! Smaklig måltid! Vad äter ni ikväll? Ruskigt nyfiken så vill jag veta!??

Följer ni nåt mat-tv program?
Själv följer jag Sveriges Mästerkock slavisk och hejjar oavkortat på Mattias! Jag tror han kammar hem förstaplatsen… Vad tror ni?

 

Lammfärsbiffar med Chili, Vitlök och Sesamfrön

Pannbiffar på Turkiska

Tänk att ha en Saluhall, med flera olika slakteributiker, där man kan välja och vraka bland fint naturbeteskött.

Att där be sin favoritslaktare om ett kilo lammfärs och få det nymalt från en fin bit från låret, som han skurit till medan man väntar.

Verkligen ett härligt sätt att handla mat som jag sen får bära med mig hem i ett vaxat papper, till ett pris av ca 75 kronor.

På köpet får jag ett varmt leende, eftersom jag alltid försöker köpa min mat på Turkiska, även om jag tyvärr inte kan mycket mer än vad råvarorna heter.

Det är min vardag här i Alanya. Vilken ynnest det är att få handla på samma sätt som hemma i Sverige, i en inte alltför avlägsen dåtid.

Jag hoppas och tror att vi konsumenter även därhemma snart kan få börja köpa mat på det här viset igen.

Vi är fler och fler som uppskattar böndernas hårda arbete och gärna betalar lite mer för kött från djur som fått växa upp på det sätt djuret är avsett för.

Att det fått gå ute och äta gräs och blivit behandlat på ett värdigt sätt, är mer värt än att köpa ett paket köttfärs i skyddande atmosfär för 39.90.

Hälften av lammfärsen blev till smakrika biffar, som jag gjorde helt utan ägg och ströbröd.

Ett recept som alltså passar både alla glutenintoleranta och äggallergiker.

Tillbehöret blev en smakrik gratäng på Rättika, recept på den kommer i nästa inlägg.

Fick nyss veta att första upplagan av min kokbok LCHF för seniorer är slutsåld, så nu trycks det upp fler.

Gillar Du vår traditionella Svenska Husmanskost, eller känner någon som skulle bli glad åt en sån kokbok, så kan Du lägga in en beställning här på Bokus.com.

Lammfärsbiffar

500 gr Lammfärs

½ dl Sesamfrön

½ dl hackad Persilja

1 dl Grädde

1 msk Chiliflingor

2 tsk torkad Mynta

3 rivna Vitlöksklyftor

Havssalt

Blanda snabbt ihop färsen med övriga ingredienser. Stek ett prov och se om Du vill ha mer kryddning.

Forma till små biffar och stek några minuter på var sida i smör. Krydda med salt och lite peppar.

Lägg i en ugnsform och låt eftersteka på 175° i 10 minuter.


Alla hjärtans dag tips – Rosa Lakrits!


Mjuk sötlakrits, överdragen med vit choklad med smak av jordgubb och hallon… Det är lite som poesi! Låter ju alldeles galet gott!! Visade ju er bilden på burken igår på facebook men jag smakade aldrig då! NU har jag provsmakat och jag får nog säga att först blir det en lite konstig känsla i munnen (och i hjärnan med för den delen) med både choklad och lakrits ihop på samma gång sen när smaklökarna vänt sig ut och in i ren förbryllning så; WOW!!! Fort som tusan på med locket igen, dom där kommer ta slut fort! En spännande kombination av smaker som verkligen får det att snurra till av smakupplevelser!

Burken kommer från ninasmat.se som jag har ett samarbete med, det känner ni igen sen tidigare och som vanligt när ni handlar där så har ni 10% rabatt på hela sortimentet! Uppge koden ”kryddburken” vid beställning bara.

Dessa rosa ”Alla hjärtans dag lakrits” finns endast i begränsad upplaga, så skynda, skynda! Är man mer för den traditionella söt och saltlakritsen så finns utöver dessa ett stort utbud att välja bland! En perfekt liten överraskning till honom eller henne! :-P


I samarbete med ninasmat.se 

 

Klara Dessers LCHF-kokbok

Vilken superfin LCHF-kokbok, med massor av gott i!

Här blir det svårt att välja vad som ska lagas,beslutsångest för var man börjar helt enkelt. Vi valde nu då att göra kycklingburgare,  supergott!

Måste bara få berätta vad en vännina sa som kom och hälsa på mig över dagen och såg kokboken ligga på köksbordet:
Vilken fin kokbok, detta är den finaste jag har sett inom LCHF! Hon bläddrade och njöt vartenda blad!

Här kommer nu receptet på Kycklingburgare á la Klara Desser!
550 kycklingfilé i små bitar
1 äggula
1 charlottenlök hackad
1 klyfta vitlök finhckad
1 tsk mald korianader
salt och peppar

Gör så här:
Fräs upp löken i smör, låt den bli glansig bara och krydda med koriandern. Lägg kyclingen i matberedare och äggulan och lökfräset  och salta och peppra. Låt den köras i matberedaren tills du har en jämn smet. Stek burharna på medelvärme i ca 5 min på var sida.
Servera på salladsbädd och tzatsiki till.

 

Bloggar etiketter: ,