Baconlindad fläskfilé med ädelostsås

fläskfile_baconlindad_recept
Den baconlindade 80-tals klassikern, här fylld med ädelost och ädelostsås till!

Har du ingen aning om vad ni ska äta under den långa helgen så är detta ett vansinnigt gott alternativ! Det är ju röd dag på torsdag och klämdag på fredag så det blir en 4 dagars helg att vara ledig och mysa på så då behövs lite god mat. Vill du äta enligt lchf, uteslut då potatiskakan och ersätt med ex. blomkålsgratäng – supergott!! :-P

Brukar ni förresten göra något speciellt eller fira Kristi Himmelsfärd?
Här hemma har vi aldrig gjort det, bara skönt att va ledig lite extra och ha alla hemma!

4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé
1 pkt bacon (8 skivor)
200 gram kvibille ädelost
Salt & peppar

Såsen : 
2 msk kalvfond
3 dl vatten
1 dl grädde
50 gram kvibille ädelost
1 tsk soya
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Putsa och skär fläskfilén i 4 bitar. Snitta varje bit på längden och fyll med ost. Rulla ihop och linda 2 skivor bacon runt varje. Bryn i het stekpanna med smör. Salta och peppra. Lägg över i en ugnsfast form. Efterstek i ugnen på 175 grader ca 15 min tills fläskfilén är genomstekt.

Vispa ur pannan du stekte fläskfilén i med fond och vatten. Låt koka upp. Tillsätt grädde, ädelost och soya. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Låt den puttra ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.

baconlindad_fläskfile
Fläskfilébitar, fyllda med ädelost och baconlindade. Nu ska de bara brynas så det får fin färg.

baconlindad_fläskfile_recept
Sen eftersteks dom i ugnen tills köttet är genomstekt.

potatiskaka
Jag serverade en enkel potatiskaka till. Bara finriven potatis och gul lök, salt och peppar ner i en stekpanna på låg/medelvärme. Vänd kakan en gång. Tar ca 20 min på spisen. Enkelt och gott.

baconlindad_fläskfile_ädelostsås
Ett gott tips inför de kommande klämdagarna! :-P Smaklig måltid!

och nu mot Stockholm…

Panorama of Stockholm, SwedenHinner inte mer än hem från Norge så vänder man näsan mot Sthlm…
Jag har blivit inbjuden till Bonniers årliga Vårfest i kväll! Spännande!

Man får ju passa på medans man får sådana inbjudningar…
det varar ju inte för evigt detta ;)

Tåget upp strax och sedan väntar ett trevligt hotell med specialfrukost, dvs en lchf-frukost önskad av mig som de har tillmötesgått, detta kommer alltså serveras mig i morgon :D
Ser ut att bli 18 grader varmt… en äkta vårfest då alltså!

Så ikväll ska jag umgås med Bonniers personal och andra inbjudna författare, spännande att se vilka som tackat ja och kommer.

Önskar också alla en trevlig Kristi Himmelsfärdshelg!

 

Kryddburkens coleslaw, grillsallad lchf

coleslaw_recept_lchf
Ja, de va en kluring gårdagens bild. Dessutom hade jag ju inte lagt upp ”dressingen” i bild så det blev svårt men COLESLAW är rätt!

En egen variant med bland annat rädisor. En rejäl råkostsallad i regnbågens färger med knaperstekt bacon och lite hetta i dressingen. :-P Passar till precis ALLT, allt, allt!!

Strikt lchf är det inte, då får du byta ut grönsaker ”under jord” mot ovan jord, men bättre mer av allt grönt än inget alls resonerar jag! Potatis, pasta, ris och bröd är lätt att ta bort, och det är enbart så jag tänker när jag lagar lchf. Ni som kan detta till punkt o pricka får gärna komma med egna idéer om ”utbyten” till morötter o rädisor om ni vill, jag vill dock ha dom där! Färger i nyttig mat är också viktigt! ;-)

Här serverat i veckans nyttiga lunchlådor med nötfärsbiffar.

Det här behöver du : 
1/4 vitkålshuvud
300 gram rädisor
2 morötter
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 lite bit purjolök

Dressing : 
1 dl majonäs
1 dl creme fraiche
½ pressad citron
1 tsk D´Elidas chilisås (eller efter tycke o smak) 
1 knippe persilja
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Stek bacon knaprigt, och lägg upp på ett fat så länge. Ta fram matberedaren med skivan för ”grovstrimlat”. Strimla vitkål, rädisor, morötter, rödlök, vitlök och purjolök. Lägg upp allt på ett rymligt fat.

Rör ihop ingredienserna till dressingen. Rör ner den i salladen och smaka av. Smula över knaperstekt bacon. Salladen håller sig ca 5 dagar i kylskåp. Ett tips är att ”portionera” upp i X antal plastpåsar så mycket i varje som man beräknar äta upp vid varje tillfälle.

tillbehör_lchf
Den kluriga bilden…

coleslaw_matberedare_råkost
Vackert!!

coleslaw_recept_lchf_
Häll upp på ett rymligt fat och rör ihop med dressingen.

coleslaw_lchf
Smaklig måltid! En rejält lunch med nötfärsbiffar, kryddburken coleslaw och saftiga små körsbärstomater.

Knäckigt tips med rädisor

rädisor_recept_tips
Nu är dom här! Dom knallröda, rosiga och krispiga rädisorna! Finns det nåt godare att ”knapra” på är rädisor?? :-P Har man nu knaprat morötter en hel vinter så är detta som en resa till medelhavet direkt från snöstormen! Guuuuud så gott!

Idag har Nicke klippt gräsmattan, första gången i år, grillen har gått varm hela helgen, svalorna störtflyger framför katterna och börjar bygga sina bon under vindskivorna. Kan det bli mer vårlikt än så?! Trots att det stormar och blåser så skiner solen och det är sommar i luften! Har faktiskt längtat efter värmen ända sen Grekland… Apropå det så kommer inlägget med greklandsresan snart, har så vansinnigt många bilder jag vill lägga upp så det har tagit sin tid, men snart ska ni få se! ;-)

Rädisor var ämnet och här kommer ett så busenkelt tips på ett gott, knaprigt mellanmål, nattamat eller vad du vill; Knäckebröd +färskost + skivade rädisor + port salut och ett varv med pepparkvarnen och lite flingsalt!

Har blivit lite smått förälskad i leksands nya knäckebröd ”mini-rut”… Jag har i hela mitt liv tidigare älskat Wasa husman och Wasa sport som jag i princip är uppväxt med, men nu har jag lämnat Wasa, faktiskt!

Leksands knäck ÄR godare! :-P

Vilken är din knäcke-favorit?? 

knäckebröd_rädisor
Små naggade, knapriga bitar knäcke med rädisor! Bygg små ”berg” av allt – det är godare att äta så! :-P

Världens godaste tacogratäng

tacogratäng_
Precis, det ÄR faktiskt världens godaste tacogratäng! Istället för vanlig tacos med pryttlar och skålar överallt så kör vi allt i en form, ni vet ju att jag har en liten förkärlek till smidiga och enkla recept så detta är inget undantag. Ni har säkert provat på något recept tidigare på just tacogratäng och har ni det, eller aldrig provat så lova att ni testar detta.

Det är liksom helt perfekt! Smakerna av krispig chunky salsa och den lena crème fraîchen med en gnutta honung tillsammans med het jalapeno och kryddig färs, det är som ett äktenskap, bara skjuts in i ugnen så lever man lyckligt i alla sina dar! PROVA!! :-P ;-)

6-8 port
Det här behöver du :

200 gram nachochips

500 gram nötfärs alt blandfärs
2 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning
1 msk soya
Salt & peppar

5 dl tomatsalsa med ananas (se recept HÄR)
5 dl crème fraîche
1 msk flytande honung
Salt & peppar
2 dl riven cheddarost
Körsbärstomater
Skivad jalapeno
1 majskolv (kokt)

GÖR SÅHÄR :
Bryn färsen i het panna. Riv ner vitlök och krydda med salt och peppar. Smula ner en buljongtärning och tillsätt soya.
Smula ner 3/4 av nachochipsen i botten på en ugnsfast form. Lägg över färsen, tomatsalsan. Blanda crème fraîchen med honung, salt och peppar och bred över. Toppa med cheddarost, tomater och jalapeno. Gratinera i 180 grader tills gratängen fått fin färg, ca 30-35 min. Stick ner nachochips och servera med sallad och majs.

tacosgratäng_tacogratäng
Då vankas det tacogratäng! :-P

tacogratäng_recept
Hade ett par skivor ananas över i en burk som jag la ovanpå salsan också.

tacogratäng_nachochips_cheddarost
Toppa med crème fraîchen och riven cheddarost.

tacogratäng_nackochips
Skivade tomater och jalapeno.  Skjuts in i ugnen.

tacogratäng_recept_taco_gratäng
Efter ca 30 min. Stick ner nachochipsen och servera! ;-)

tacos_tacogratäng_gratäng_tacogratäng_recept
Sallad med majs till är ett måste. Köp färsk majs och koka, det blir godast!

tacogratäng_världens_godaste
Smaklig måltid, kanske en ny fredagsfavorit till imorgon? :-P

Tjocka revben i sås med råstekt potatis

tjocka_revben_revbensspjäll_sås_recept_möra_gryta

Här kommer receptet på en urtrevlig husman med tvist; Smakrika, möra, tjocka revben i sås som fått puttra länge. Råstekt potatis med örter och krispig sallad!

Ni ska aldrig nånsin dra er för att köpa just tjocka revben, det är ett prisvärt kött och blir otroligt smakrikt och mört om det tillagas på rätt sätt.

På grillen? Njae… Jo, visst om de fått ligga i saltlag nåt dygn, eller grillas väldigt långsamt, indirekt och penslas ofta med glaze. Dom passar dessutom alldeles ypperligt till att rökas (efter saltlag-bad) men just i en gryta med gott kött behöver man inte alltid nödvändigtvis nötkött som till ex. kalops eller boeuf bourguignon.

En gryta på fläskkött och som här med revben blir minst lika god men låt för guds skull benen koka med!
Utan ben blir smaken ganska menlös och måste kryddas upp ordentligt men med just revben får man allt på köpet. Mycket kött, mycket smak, mört och saftigt. Lova att ni testar? ;-)

Perfekt för storkok, storhushåll och dessutom och ett bra budgetalternativ. Här kommer en vansinnigt god köttgryta med härlig smak, skysås och ett kött som bara smälter i munnen! :-P

4 – 6 port
Det här behöver du : 

3 kg tjocka revben
Olja + smör till stekning
Svartpeppar
2-3 tsk malen paprika

1 purjolök
2 gul lök
2 morötter
½ stort äpple
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpure
1 tsk D´Elidas chilisås
2 tsk soya

2 liter köttbuljong

Maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär revben i mindre bitar (ca 2 ben/bit). Hetta upp en panna med olja och smör och fräs på köttet så det får fin färg runtom. Krydda med nymalen svartpeppar och malen paprika. Lyft över till en större gryta allt efter han de blir klara. Stek inte alla bitar på en gång, då sänker du temperaturen i pannan och tillagningen förlängs och köttet blir mer kokt. Det ska fräsa på ordentligt och snabbt få en fin yta.

När allt kött är brynt. Lägg ner lök, äpple och morötter i samma panna som köttet stektes i. Tillsätt lite mer olja om det behövs. Tillsätt tomatpuré, chilisås och soya. Låt allt få svettas och bli mjukt nån minut sen häller du över allt i grytan med köttet.

Vispa ur pannan som både kött och grönsaker har brynts i med buljong och slå sen i grytan.

Låt grytan koka upp, sänk sedan till låg värme och låt puttra med lock ca 2-3 timmar tills benen från köttet lossnar lätt om du pillar på dom. Lyft ur köttet och ta bort alla ben. Vispa under tiden upp såsen i grytan med maizenamjöl utrört i vatten, låt koka ihop nån minut och smaka av med salt och peppar. Läggi köttet och servera!

tjocka_refben_recept_gryta
Billiga ingredienser med tjocka revben, lök, morot, äpple och vitlök.

tjocka_revben_revbensspjäll
Revbenen har fått brynas och ligger nu i en större gryta.

grönsaker_gryta_köttgryta_revben
Fräs på lök, morötter och äpple i samma panna som köttet tidigare.

tjocka_revben_gryta_sås_grönsaker

 

köttgryta_tjocka_revben
När allt är i grytan, slå på buljongen. På med lock. Låt sedan sjuda i ca 2-3 timmar.

revben_gryta_tjocka_revbensspjäll_sås
Grytan har puttrat ca 2½ timme. Lyft ur köttet.

möra_tjocka_revben
Pilla bort benen som nu lossnar lätt.

tjocka_revben_sås_skysås
Vispa upp såsen i grytan med maizenamjöl utrört i vatten för en tjockare konsistens.

tjocka_revben_sås_recept
Lägg tillbaka köttet från revbenen. Smaka av allt med salt och peppar.

tjocka_revben_sås_potatis_recept_husmanskost
Recept på råstekt potatis kommer i separat inlägg inom kort.

husmanskost_revben_sås
Smaklig måltid, en husman som aldrig går ur tiden!

Harlekin tårta/Bisquit Joconde style






 
 
 
Mönstret på tårtan heter Pate Decor och detta recept använde jag:
 
1 Äggvita 35 gr
20 gr kakao (om du vill ha brun, skall du färga med livsmedelsfärg byter du kakaon mot ytterligare mjöl)
20 gr mjöl
30 gr socker
30 gr smör rumstempererat
 
Rör ihop och färga evt med valfri livsmedelsfärg, jag använde Progel som var riktigt smidiga att använda.
Sen kan du spritsa eller stencilera olika mönster på ett bakplåtspapper eller silikonmatta. Lägg i frysen i 10 minuter, detta måste göras annars riskerar du att smeta ut ditt mönster.
 
Själva botten är en Bisquit Joconde:
1 plåt
125 gr ägg
87,5 gr florsocker
87,5 gr mandelmjöl
                                   25 gr mjöl                                   
vispad luftigt
20 gr smör  smältes


162,5 gr äggvita
40 gr socker
vispas till maräng


En del av äggmassan blandas med smöret och röres samman med resterande massa i en skål. Marängen vändes ner. Stryk ut på det frysa mönstret och baka i 220 c°7-8 min
Sikta den ovansidan med florsocker och vänd på en kall plåt. Dra av pappret när kakan är kall.
 
Min tårta är fylld men hallonmousse, ett lager Bisqcuit joconde, blåbärsgele och blåbärmousse. Jag ville inte ha en platt och slät tårta utan gjorde en virvel precis som Magnolia Bakery har på sina berömda cupcakes.
 
Fler inspirerande sidor finns här:
 
Margarin är inflammatoriskt – säger professorn

Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet i P4 Morgon ( drygt ett år sedan), berättade att ”Margarin är inflammatoriskt och ger höga blodfetter länge vid ett högt intag. Det finns också samband mellan margarin och bröstcancer, bukfetma och inflammatoriska tarmsjukdomar som ulcerös kolit.
Förr var det smöret som vi skulle undvika. I dag är det margarinet vi avråds från att äta.”

Det är väl inte så konstigt  när man ser sådana här bilder som florerar nätet… då inser man strax vilket som är bäst för oss alla att äta!
smör vs margarin

Bloggar etiketter: ,

Fiskgryta LCHF

fiskgryta_lchf_low_carb
Grytor av alla de slag är alltid himla smidigt, speciellt när det är ”allt i ett” och man kan slänga ner antingen potatis, pasta, bulgur, ris etc för att få hela middagen i en och samma gryta. Här har jag gjort det enligt LCHF utan så mycket kolhydrater och tänkt mer på grönsaker och protein (fisk i det här receptet) och uteslutit tex. potatis och pasta.

Det godaste i en sån här gryta är just ”allt runtomkring” fisken…. :-P Jag fullkomligt älskar krispiga rotfrukter och wokgrönsaker i stark sås, det blir bara sååå gott och fisken kan bytas ut mot kyckling, fläsk, nötkött eller svamp.

Om ni tycker det verkar konstigt med GURKA i receptet så måste ni prova. Den ska givetvis kärnas ur och helst skalas om den har grovt skal. Det är så vansinnigt gott så har ni inte provat att fräsa på gurka så gör det! :-P

Det här behöver du :
500 g laxfilé
400 g torskfilé
—-
1 gul lök
3 små palsternacka
1 näve minimorötter
1 röd paprika
1 gul paprika
—-
1 burk plommontomater
2 msk vit balsamvinäger
1-2 tsk D´Elidas chilisås
1 pressad citron
2 l stark fiskbuljong alt. fisk/hummerfond + motsvarande mängd vatten
—-
150 g sockerärtor
1 burk minimajs
1/2 gurka
ev. maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar
Salladslök
Färsk timjan

GÖR SÅHÄR :
Skär fisken i kuber. Stek i het panna med olivolja och smör hastigt så de får fin färg. Lägg upp på ett fat vid sidan om så länge. Skär rotfrukter och grönsaker i mindre bitar/skivor. Fräs palsternacka, morot, gul lök, röd o gul paprika och fänkål i samma panna som fisken stektes i. Slå på burken med plommontomater, balsamvinäger chilisås, en pressad citron och 2 liter buljong. Rör i botten av pannan så alla smaker från fisken kommer upp. Låt allt få småputtra på svag värme ca 30 min. Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för krämigare sås, eller om du vill äta grytan som soppa så späd med lite mer buljong.
De sista 2-3 minuterna; Tillsätt sockerärt, minimajs och urkärnad gurka. Smaka av med salt och peppar. Strax före servering lägg i fisken och låt den bara precis bli varm i såsen. Toppa med salladslök och färsk timjan.

fiskgryta_lchf_recept_fisk
Ja, men då kör vi då! ;-)

fiskgryta_lchf_grönsaker
De första grönsakerna/rofrukterna åker ner i pannan. Ni ser strecken —- i receptet allt eftersom ingredienserna skall tillsättas.

fiskgryta
Lax och torsk har fått fräsa i het olja + smör så de fått fin färg.

fiskgryta_nyttig_lchf
Här har vi hela härligheten med smakerna från den stekta fisken och alla rotfrukter och grönsaker som fått fräsa ihop. Nu åkte ”mitten” av ingredienserna ner i panna. Slå på buljong och låt småputtra på svag värme ca 30 min. Red ev. såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för mer krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar och tillsätt det sista; Sockerärt, minimajs, gurka och fisken! :-P

lchf_fiskgryta
Nyttiga lunchlådor. Check! ;-)

LCHF bilagan till Expressen

alltomlchfKul att kostdoktorn tycker tidningen är bra och att som han skriver:
”Jag tycker att Expressen lyckats hitta en utmärkt nivå som lockar många som kan ha nytta av LCHF – och som innehåller tillräckligt lite kolhydrater för att vara en utmärkt hjälp för de allra flesta. Dessutom är det gott om grönsaker och allt ser fräscht ut. Det finns till och med en artikel om vegetarisk LCHF-mat. Jag tror att bilagor som denna gör mycket för att tvätta bort folks fördomar. ”

Det är ju just detta jag sagt vid flertal tillfällen när många propagerar sig ”gula och blå” för super-mega strikt LCHF och ”strikt -det är endast det som är LCHF”.

Så det är jättebra att åtminstone någon av de stora LCHF profilerna numera börjar inse värdet i oss alla och därmed alla varianterna ;)

Det skulle vara bra för den allmänna hälsan om alla åt åt LCHF hållet och bytte ut de socker- och spannmålsstinna bakverken och bröden till hälosamma varianter.

Noteras bör att detta nummer lyfter man fram min bakbok Baka med LCHF igen!
Kul att se den på tapeten igen. Ligger också på plats 17 på Bokus.

Nu så gör man en chokladspecial och man får Kladdkakan ( kakao) Choklad cupcakesen (kakao) och Chokladpajen ( minst 70% choklad, jag gör alltid den på 90% choklad). Det gör att det enda bakverk där med kolhydrater av någon mängd är just chokladpajen. :D

Ps. Frossa i choklad som det står hoppas jag de menar kakao och inte chokladkakor gjorda med socker.ds