Malignt Melanom…

Kreta 05 (57)Häromdagen skrev jag om ”hudcancerns dag” och jag skrev lite om mina tankar om detta och nu kan jag få dem alla bekräftade av Dr Björn Hammarskjöld, sådant är ju alltid trevligt ju ;)

Vill du läsa hans artikel i sin helhet kan det göras på hans blogg Kostkunskap, men här klipper jag in vissa delar:

”Det finns många undersökningar som visar att solbestrålning ger oss ökade mängder av vitamin D3. Men solen måste stå minst 35º över horisonten för att UVB-ljuset ska orka tränga igenom atmosfären för att kunna omvandla kolesterol i huden till vitamin D3. Under vinterhalvåret och några veckor in på sommarhalvåret är solens eklips under 35º. Så det blir bara ett par månader på vardera sidan om midsommar som man kan få solen att vara tillräckligt högt på himlen några timmar mitt på dagen för att man ska få i sig tillräckligt med solljus med UVB. Just den tiden rekommenderar SSM att man vara inomhus eller bära täckande klädsel och smörja in sig med solskyddsmedel. Så då kan man inte få i sig något UVB-ljus och därmed inget vitamin D3.

Nästa problem är att solskyddsmedel oftast innehåller bensenderivat eftersom just dessa molekyler kan absorbera UVB-ljus och förhindra att det bildas vitamin D3. Men det är känt sedan tidigt på förra seklet att bensenderivat är cancerframkallande. Det är därför det finns alkylatbensin, bränsle till gräsklippare och motorsågar, där man renat bensin från bensen. Detta för att man ska slippa cancerrisken från bensinen hos småmotorerna.

Men vi ska slaska på cancerframkallande bensenderivat för att slippa hudcancer!”

 

Hhhmm jooo jag nämnde ju detta i inlägget ”hudcancerns dag”… och jag funderade också över UVA och UVB… läs här vad Björn skriver:

”Vitamin D3 hjälper till att reparera DNA-skador orsakade av UVA-ljus. Vitamin D3 stödjer immunsystemet. Vitamin D3 används i flera hundra kemiska reaktioner i kroppen och behövs.

Den fysiologiska koncentrationen av vitamin D3 definieras som den koncentration av vitamin D3 i blodet hos en ammande kvinna där barnet får vitamin D3 via bröstmjölken. Den fysiologiska koncentrationen är mer än 125 nmol/L. Utan sol brukar det krävas minst 125 µg (5 000 IE) vitamin D3 som tillskott för att bibehålla minst 125 nmol/L. Laboratorierna har litet konstiga normalvärden men dessa är baserade på provtagning hos en ”frisk normalpopulation”. Här hävdar man att mer än 75 nmol/L är ”optimal” koncentration, 50-75 nmol/L betraktas som ”suboptimal” och mindre än 50 nmol/L betraktas som ”brist”.

Jag förstår inte logiken här. Fysiologisk koncentration måste betraktas som optimal. ”Suboptimal” måste betraktas som brist, precis som ”brist”.

Trots den ”suboptimala” definitionen så har numera övervägande delen av befolkningen i Norden åtminstone ”suboptimal” koncentration eller brist på vitamin D3. Det är ännu fler som har en koncentration av vitamin D3 som ligger under den fysiologiska gränsen om 125 nmol/l och därmed har en brist på vitamin D3.

Mer än 250 nmol/L betraktas som toxisk.

Men den toxiska nivån ger inga som helst symtom förrän man kommer över 750 nmol/L enligt litteraturen. Det finns många försök gjorda på 1900-talet där man gett mer än 1 250 µg (100 000 IE) per dag i mer än ett år utan några tecken på intoxikation.

Så för att uppnå den fysiologiska koncentrationen måste man tillföra mer vitamin D3 genom tillskott eller genom att sola tillräckligt mycket utan solskyddsmedel i alla dess former.

Så nu solar vi (och tar tillskott) för allt vad huden håller!

 

Bloggar etiketter:

Fylld franska med champinjonstuvning (vegetarisk)

fylld_franska_champinjonstuvning
Dags för lite 80-talsmat igen! Fylld franska på klassiskt vis har nog alla av min årskull (-78) ätit någon gång. En återkommande rätt när jag var liten men då fylld med köttfärs. Ni hittar det receptet med färs HÄR. Och en annan variant med bacon HÄR. Nu har jag dock rensat kylskåpet och fick fram både champinjoner, tomat, paprika och en liten kant ost av port salut! Den osten är verkligen den godaste att gratinera så på grund av den dök faktiskt tanken upp. ;-)

En franska vitt bröd, gärna dagsgammal gör sig allra bäst. En fyllning/stuvning här i form av champinjoner och lök. Toppad med röd paprika, tomater och riven ost!

Nä, bättre ”mitt-i-veckan-mys” blir det faktiskt inte! :-P

4 port
Det här behöver du : 

1 helt franskbröd
150 gram färska champinjoner
1 gul lök
Salt & peppar
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 dl vatten
1 tsk soya
1 tärning grönsaksbuljong
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna. Fräs svampen utan smör tillsammans med löken tills svampen mjuknat och krympt. Tillsätt en klick smör. Vänd runt, salta och peppra. Pudra över vetemjölet (redning) och späd med grädde och vatten. Tillsätt soya och grönsaksbuljong. Låt såsen puttra ihop. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan så länge.

Dela franskbrödet på längden, gröp ur något i mitten. Fyll med stuvningen. Toppa med skivade tomater och paprika. Lägg på ”locket” och riv över ost. Gratinera ca 20-25 min i 200 grader.

champinjonstuvning_franska_fylld
Champinjon & lökstuvning puttrar…

franska_franskbröd
Dagsgammalt bröd. Skär av ”toppen” längs med hela.

champinjonstuvning_fylld_franska
Fyll med stuvning, toppa med skivade tomater, paprika och några ostskivor. På med ”locket”.

franska_fylld_champinjonstuvning
Riv över ost (port salut).

fylld_franska
Gratinera i ugn, ca 20-25 min i 200 grader. Färdigt! :-P

Parmesan & basilikakyckling i mustig tomatsås

kyckling_parmesan_basilika
Nån mer än som köpt på mig hel kyckling och undrat ”Vad tusan ska jag göra nu då??!?”

Den klassiska helstekta i ugn känns inte alltid lika lockande och då kommer  här ett bra tips som räcker till 4 port.

Fördelen med hel kyckling är att du får stycka delarna själv och använda alla delar istället för enbart filé och kilopris därefter. Dessutom smakar hel kyckling betydligt mer och är mycket godare.

Stycka upp den i sex delar, börja med bröstet. Skär en skåra på vardera sida om bröstbenet längs med filén och likadant på andra sidan. ”Knäck” lårbenen i lederna och skär igenom leden på bägge sidor. Gör likadant med vingarna. Stek med skinnet på eller utan. Jag tar bort skinnet till den här rätten.

Om du sen bryner delar i het panna så de får fin färg och lägger över i ugnsfast form kan du göra denna himmelska sås att slå över och sedan eftersteka i ugn.

Såsen med tomat, soltorkade tomater, basilika och parmesan är så grymt god för att inte tala om den ”italienska” doften som sprider sig i hela huset! :-P Kör på, detta är bara såååå gott! Servera med pasta eller enligt lchf med kokt broccoli, blomkål, rättika/vitkålsgratäng etc etc.

Det här behöver du :
1 hel kyckling (styckad)
1 burk körsbärtomater
2 msk finhackade soltorkade tomater
1-2 vitlöksklyftor
1 msk kycklingfond
1 msk mörk balsamvinäger
2 dl creme fraiche
Salt & peppar
½ kruka basilika
1 dl riven parmesanost

GÖR SÅHÄR :
Stycka kyckling i 6 delar. Bröst, lår, vingar. Bryn i het stekpanna med olivolja och smör. Ta upp kycklingdelarna när de fått fin färg. Rör ner en burk körsbärstomater i stekpannan. Tillsätt soltorkade tomater, kycklingfond, balsamvinäger, vitlök och creme fraiche. Låt såsen koka upp. Smaka av med salt o peppar. Rör ner finhackad basilika sist av allt.

Häll såsen över kycklingdelarna. Toppa med riven parmesan. Gratinera i ugn 175 grader ca 30 min.

basilika
Kyckling smaksatt med basilika, tomat och parmesan är som lyckligt äktenskap – så rätt! :-P

styckad_hel_kyckling
Bryn kycklingdelarna i het panna med olivolja + smör tills de fått fin färg. Krydda med salt, peppar och torkade örter.

tomatsås_soltorkade_tomater
När kycklingdelarna är brynta, lägg i ugnsfast form. Slå sen i en burk körsbärstomater i pannan, samt soltorkade tomater, vitlök, kycklingfond och creme fraiche.

tomatsås_basilika_soltorkade_tomater
Smaka av såsen med salt & peppar. Tillsätt finhackad basilika precis på slutet.

kyckling_basilika_parmesan_tomatsås
Häll såsen i formen med kycklingdelarna.

kyckling_ugn_basolia_parmesan
Toppa med riven parmesanost. Gratinera i 175 grader ca 30 min.

kyckling_parmesan_basolika_tomatsås
Färdigt!! ;-)

sallad_snacks_paprika
Och givetvis en god sallad till med röd snackpaprika, sockerärt och tomat. En snabb dressing med olivolja, vit balsamvinäger, salt & örtkrydda.

Ny beställning av opastöriserad gräsbetes-smör på G

ovikenNi som bor runt Borås trakten eller har vägarna förbi Borås kan nu beställa detta supersmör från Ovikens ost genom mig.

Smöret håller sig i frys i 4 månader och i kyl 4 veckor.
Det går att köpa både osaltat och saltat smör.
Smöret kostar 189 kr kilot och kommer i ca 500 g förp. Frakten delar vi alla på och den ligger på 150-200 kr.

INTRESSERAD?
Hör av dig via kontaktformuläret/e-mail här på bloggen. De tillverkar smör varje vecka och behöver veta senast slutet på veckan före.
Alla får en egen faktura så namn, adress och mängd smör och också om det ska vara osaltat eller saltat smör msåte framkomma i mailet.
Inga problem för mig att förvara det några dagar i kylen eller frysen om hämtningen dröjer lite.

En liten parantes, sådant här smör var det Weston. A. Price pratade om när han nämnde sacred food hos Alpfolket i Schweiz. ;) dvs rena hälsomaten!

Bloggar etiketter: ,

NCBI – .gov adress upplyser amerikanarna om nyttan av ketos!

white_ncbiFick länken via Gun Penhoat, min vän i USA som översätter min svenska blogg till engelska (www.mariannslchf.com)

Här kan ni läsa hela artikeln.
NCBI =U.S. government-funded national resource for molecular biology information.

De skriver:
”During very low carbohydrate intake, the regulated and controlled production of ketone bodies causes a harmless physiological state known as dietary ketosis. Ketone bodies flow from the liver to extra-hepatic tissues (e.g., brain) for use as a fuel; this spares glucose metabolism via a mechanism similar to the sparing of glucose by oxidation of fatty acids as an alternative fuel. In comparison with glucose, the ketone bodies are actually a very good respiratory fuel. Indeed, there is no clear requirement for dietary carbohydrates for human adults. Interestingly, the effects of ketone body metabolism suggest that mild ketosis may offer therapeutic potential in a variety of different common and rare disease states. Also, the recent landmark study showed that a very-low-carbohydrate diet resulted in a significant reduction in fat mass and a concomitant increase in lean body mass in normal-weight men. Contrary to popular belief, insulin is not needed for glucose uptake and utilization in man. Finally, both muscle fat and carbohydrate burn in an amino acid flame.”

Häftigt va!?

 

 

Bloggar etiketter: , ,

LCHF kålpudding

lchf_kålpudding_keso_recept
Visst var det kålpudding jag lagade igår. :-P Istället för ris så använde jag keso i LCHF syfte. Riktigt saftig och god! Jag gör dock en sak lite annorlunda och det är att jag har lök i receptet som får stekas med vitkålen. Det blir en fin brytning i avsaknad av sirap och enligt mig mycket godare också.

Detta recept blir en rejäl form, mer än jag tänkt mig då jag bara använde 500 gram färs. Sex rejäla portioner och därmed är veckans nyttiga matlådor fyllda! ;-)

6 port
Det här behöver du : 

500 gram blandfärs
250 gram keso (4%)
1 ägg
½ dl grädde
Trocomare örtsalt

1/4 vitkålshuvud
1 stor gul lök

3 dl vatten
2 dl grädde
2 köttbuljongtärningar

Såsen : 
Skyn från formen (silad)
1 dl grädde
1 tsk soya
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR : 
Blanda ihop ingredienserna till färsen. Skala och hacka löken, skär vitkålen i mindre bitar och stek i stekpanna med smör tills det mjuknat. Blanda sedan färssmeten med vitkålen och bred ut i en ugnsfast form. Skär i 6 rutor. Vispa ur pannan med vatten, grädde och köttbuljongtärningarna. Slå över formen. Stek i ugn 175 grader ca 45-50 min.

Sila skyn från formen och koka upp med grädde och en skvätt soya. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.

Servera med en fräsch sallad och osötad lingonsylt.

lchf_kålpudding_ingredienser
Ingredienserna till kålpuddingen.

lhcf_kålpudding_färs_keso
Färsen ska blandas med keso, grädde, ägg och kryddor.

lchf_kålpudding_vitkål
Vitkål och lök steks mjuk.

lchf_kålpudding_keso
Färssmeten i formen. Skär 6 rutor.

kålpudding_lchf
Slå över buljongskyn.

lchf_kålpudding
Grädda i 175 grader ca 45-50 min.

lchf_kålpudding_recept
Smaklig måltid!

kålpudding_matlådor
Veckans nyttiga lunchlådor, alles klara! :-P Sallad och sylt i separata burkar.

Astma och allergi ökar bland barn

Astma-medicationberättar TV 4 nyheterna och så här skriver SvD
”För tio år sedan hade 6 procent av 4-åringarna diagnostiserad astma, 2011 var siffran 9,5 procent.

Bland 12-åringar har antalet drabbade ökat från 6,4 procent 2003 till nästan 9 procent 2011. I den sistnämnda gruppen har även allergisnuva och födoämnesallergi ökat.

Men rapporten visar också att barn oftare skyddas mot solen och exponeras mindre för tobaksrök än tidigare.”

De fortsätter:

”Enkätsvaren visar också att allt fler barn störs av buller.

Rapporten har gjorts av Institutet för miljömedicin (IMM) vid Karolinska institutet på uppdrag av Socialstyrelsen.

Sammanställningen grundar sig på 36 000 enkätsvar från barn och deras vårdnadshavare.”

Min fundering handlar ju givetvis om kostens påverkan, men det de nämner här  ” Men rapporten visar också att barn oftare skyddas mot solen”
om det inte är så att alla våra barn i Sverige lider av D vitaminbrist och detta gör dem känsliga för astma och allergier?

Så återigen kan vi vara ganska säkra på att SOLEN och D vitaminet är livsviktigt för oss!

 

Bloggar etiketter: , ,

Hudcancerdagen idag…

IMAG1455Det kvittar hur man informerar oss om solens farlighet och hudcancer, hudcancern ökar katastrofalt säger man idag på nyheterna och upplyser oss om att idag är det hudcancerdagen -Euromelanoma Day…

Varför är det ingen som drar paralellerna mellan vår fetträdsla och fetmaökningen och solrädsla och hudcancerökning?
Tänk om detta förhåller sig på samma sätt?

Vi undviker solen genom att smörja oss med allehanda (cancerframkallande?) kemikalier i form av solskyddsfaktor och i detta solfattiga land där många av oss jobbar inne året runt och de 4 semesterveckorna vi i bästa fall får kanske regnar bort ( se bild)  och alla har ju definitivt ingen möjlighet att åka på solsemesterar heller.
Tänk om det helt enkelt beror på D vitamin brist?

När man smörjer sig stoppas visst just de solstrålar som ger vitamin D till oss…
Tänk om just vitamin d strålarna motverkar de som är mer farliga?

UVA – tränger djupt ner i huden
UVB – Ger oss D vitamin

Dvs när man smörjer sig så skyddar man sig också från det som faktiskt skyddar oss mot hudcancern, så det bästa är att inte smörja sig och dra sig in i skuggan eller några tunna vita kläder att dra över när man fått tillräckligt av solen. Sola lagom, börja med 20-30 min och öka på varteftersom du blir brun så ökar skyddet och man kan vara längre i solen också.

Mats Humble kan googlas och då får man veta ännu mer om solen – D vitamin – cancer

Ät dina D vitaminer året runt, dra möjligens ner på dosen över sommarmånaderna/veckorna men sluta inte.
Holistic D3 5000IE eller Holistic D3 2000IE

 

Bloggar etiketter: , , ,

Melting Moments från Hela England Bakar

Orginalrecept från Mary-Anne Boermans http://timetocookonline.com/2011/09/08/melting-moments/

Melting Moments blir 12-14 dubbla kakor

250g mjöl
58g maizena
58g florsocker
250g rumstempererat osaltat smör
1 tsk vaniljextrakt
 
Ugn 180°C
  • Vispa smör och florsocker vitt och fluffigt, tar minst 5 minuter.
  • Tillsätt vaniljen och vispa lite till.
  • Sikta mjöl och maizena ner i skålen och vispa tills alldeles slätt.
  • Använd en stjärntyll i spritspåse för att sprits ut 24-28 kakor. Jag använde Wiltons 1M och gjorde lite rosor.
  • Om du vill ha tydligt mönster på kakorna sätt in plåten i kylen tills de stelnat, man kan skippa detta moment.
  • Baka ca 12 minuter till kanterna blivit ljust bruna. Låta kallna helt
Depression Era Buttercream Filling 
Kommer bli smörkräm över men svårt att göra mindre sats.
125 ml mjölk
2 msk mjöl
112,5 gr osaltat smör
112.5 gr strösocker
1 tsk vaniljextrakt
  • Värm mjölken med mjölet under vispning till det tjocknar.
  • Fortsätt bubbla under 1 minut, detta gör att mjölsmaken försvinner bättre. Ta bort från värmen.
  • Täck över med något för att förhindra skinn, och låt svalna helt annars riskerar du att smöret smälter.
  • Vispa smör och socker i minst 10 minuter tills vitt och fluffigt. Ju mer du vispar desto slätare smörkräm.
  • Tillsätt mjölkblandningen och vaniljextrakt.
  • Vispa ytterligare 10 minuter till vitt och fluffigt.
  • Spritsa eller bred på lite sylt på ena kakhalvan
  • Spritsa smörkräm på den andra kakhalvan.
  • Lägg ihop en halva med sylt och en halva med smörkräm, pudra evt med florsocker.

  •  
    Jag la mina i kylskåp för att det skulle bli lättare att äta, ta ut dom en stund innan servering.
    Mycket spröda och goda kakor, påminner om Strassburgare och smälter verkligen i munnen :)
    Bilder från Böda Sand

    car_meet_amazon_böda
    Bjuder på lite bilder från där vi befann oss tidigare idag – Böda Sand. Turisternas mecka, dit sol & badsugna vallfärdar sommar efter sommar. Det är vackert på norra Öland, vi har som tradition att åka upp varje söndag på en liten roadtrip och bara strosa omkring dit kosan styr oss.

    Idag hamnade vi på Böda Camping där det var europeans car meet. Massor av fina gamla bilar att titta på.

    Som den här amazonen, den typiska familjebilen på 70/80-talet då jag växte upp. Pappa hade precis en sån här blå amazon! :-P

    böda_sand_camping
    Böda camping!

    car_meet_böda
    Vackert väder att strosa omkring i och titta på all nostalgi.

    european_car_meet_böda_camping
    Vovlo Amazon den tidstypiska 70-talsbilen! :-P

    european_car_meet_böda_sand
    Nicke och en gammal Opel! ;-)

    european_car_meet_böda
    Opel Rekord GSE.

    european_car_meet_böda_camping_
    Custombyggd Opel med vässad 350 V8:a.

    bödasågens_allhandel
    Självklart tog vi en åkttur till Lillan & Mogge på Bödasågens Allhandel, det missar vi aldrig! ;-)