Gulaschsoppa och matlagning med Halva Lindha

Lindha Vikström, Halva Lindha

Matbjudning och LCHF-prat

Igår var jag hemma hos Lindha Vikström som driver den populära bloggen Halva Lindha.

Som bloggnamnet antyder så är Lindha en av de som haft en fantastisk viktnedgång genom att äta en naturlig LCHF-kost.

Hon har på 2 år tappat halva sin vikt, från 140 till 70 kilo. Lindha är en mycket målmedveten och positiv kvinna, hon har kämpat på med mycket träning kombinerat med riktigt njutbar lågkolhydratmat.

Hennes man har på samma tid gått ner 45 kilo, så det är ytterligare ett bevis på att Lindhas liberala LCHF fungerar.

Vi träffades för första gången för en månad sen och fattade tycke för varann, vi har mycket gemensamt när det gäller vår matfilosofi.

Mat ska vara god och något att glädjas åt. LCHF för oss båda är inte bara en diet, utan en njutningsfylld livsstil. Här kan du läsa mer om det mötet.

Lindha kläckte den goda idén att vi skulle kunna ha en liten matdemonstration tillsammans på ICA Matmästar’n här i Östersund.

Hon har tidigare arbetat där och butiken är den enda här i Östersund som säljer LCHFklubbens produkter.

Så på fredag mellan 14-18 är det dags. Då kommer vi att servera en gulaschsoppa från min kokbok Långkok för LCHF och Paleo och frökex med en färskoströra som finns med i Grillmat LCHF.

ICA Matmästar’n bjuder på råvarorna till soppan och färskosten, Huså Bröd sponsrar med Spröda frökex och LCHF-klubben med sitt fröknäcke. Så det kommer att finnas något för alla smaker.

Kostdoktorn har också bidragit och skickat en stor bunt med sina informationsfoldrar om LCHF.

Lindha kommer att berätta om sin vikt- och hälsoresa. Vi svarar på frågor om vårt sätt att äta och jag signerar och säljer mina kokböcker.

Bor du i Östersund med omnejd så är du varmt välkommen :)

Jag och Lindha 2

Vi hade en riktigt trevlig matlagningsdag, mycket prat om vad vi tycker är bra mat hanns också med.

Här ovan är det lite utbyte av bloggkunskaper som pågår, bilden är tagen av Lindhas dotter.

Idag får du receptet på gulaschsoppan och så kommer färskosten och bilder från vår bjudning en annan dag.

Tillagning av gulaschsoppa och färskost

För 20 år sen var jag köksmästare två säsonger på Årekläppens fjällhotell, en fin arbetsplats med utsikt över hela Åredalen.

Där var min gulaschsoppa en storsäljare till hungriga skidåkare, det är perfekt mat efter en dag i backen eller på en skogsutflykt.

I den varianten hade jag tärnad potatis, men nu tar jag i svamp och goda grönsaker som växer ovan jord i stället så blir kolhydratinnehållet i soppan lägre.

Gulaschsoppa från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Gulaschsoppa från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson

Gulaschsoppa ca 4-5 port

500 g nöt- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

2 ekologiska köttbuljongtärningar + 5 dl vatten

eller motsvarande mängd hemkokt fond

2 dl rödvin

2 msk tomatpuré

1 msk worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar. Riv vitlöken fint. Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg. Tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré. Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om. Häll den över köttet, tillsätt buljong, vin, worcestershiresås, örter och lagerblad. Blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar. Rör då och då och späd med mer vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta. Servera gärna med en sked crème fraiche eller aioli.

Har du en Crock-Pot eller Nordic Cooker så blir soppan klar på ca 6-8 timmar på låg effekt.

Gulaschsoppa i kåsa


8 recept med champinjoner

skogschampinjoner_recept_skogs_champinjoner_
Champinjoner – mina älskade så godingar! Visst kan dom behöva ett alldeles eget inlägg, de tycker jag! Så mycket gott man kan göra med dom både färska och dom små runda på burk. ;-) Har ni nån gång provat att bara öppna en burk, hälla av vattnet, pressa i en vitlöksklyfta och lite salt och sen ställa på grillen? Ät direkt ur burken med gaffel… Syndigt gott! :-P
Här kommer åtta recept och tips med det godaste jag vet – champinjoner!

CHAMPINJONRISOTTO
svamprisotto

4 pers
Risotto (grundrecept) :
olja + lite smör
4 schalottenlök
4 dl aborioris
1,3 liter svampbuljong
2 dl finriven parmesanost
Salt & nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Finhacka schalottenlök och fräs på i stekpanna med olja + lite smör bara så den blir lätt genomskinlig, inte bränd! Tillsätt riset och rör om sparsamt. När riset blivit sådär gyllene och genomskinligt (ca 2 min) slår du på buljongen lite i sänder vartefter det kokar bort. Fortsätt så tills all buljong tillsatts, ca 15-20 min. Ta bort pannan från spisen, rör försiktigt ner champinjoner och parmesanost och låt risotton vila ca 1 min för att kräma till sig.

Champinjonerna :
Här använde jag mig av färska champinjoner som jag stekte i torr stekpanna tills dom vattnat ur sig ordentligt. Kryddade med bara salt & peppar och en klick smör på slutet. Persilja & hyvlad parmesan på toppen. Enklare och godare blir det knappast, bara att vända ner i risotton.

SMÖRSTEKTA CHAMPINJONER
champinjoner_tillbehör_grillat_smörstekta

Det här behöver du :
250 gram färska champinjoner
Salt & vitpeppar
2 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkade örter
Färsk timjan

GÖR SÅHÄR : 
Borsta svampen och skär i skivor. Hetta upp en stekpanna och torrstek svampen tills den fått lite färg och de mesta av vätskan från dom kokat bort. Krydda med salt och vitpeppar. Tillsätt smör. Sänk värmen och strö över torkade örter och på slutet färsk timjan. Servera som tillbehör till en grillad köttbit.

GRILLADE BACONLINDADE CHAMPINJONER
grillade_champinjoner_fyllda_bacon_ost

Brukar ni grilla champinjoner? Detta är ett vansinnigt gott knep att få till riktigt läckra tillbehör på grilltallriken. Enkla vita champinjoner, vrid bort ”foten”. Skär en god ost i små kuber och pilla i, droppa över D´Elidas chilisås och en bit paprika på det. Rulla in i bacon och lägg på grillen! Mmmmmm……. Starkt men gott!! :-P

CHAMPINJONSTUVNING
fyllning_krustader

6 stora krustader med champinjonstuvning
Det här behöver du : 
400 gram färska champinjoner
Salt & vitpeppar
Smör
Vetemjöl
2 dl mjölk
Västerbottensost

GÖR SÅHÄR :
Pensla champinjonerna rena från jord och sand. Finhacka i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och lägg i all svamp utan smör. Låt vätskan få dra ur i ca 5 min under omrörning. Salta och peppra och tillsätt en rejäl klick smör. Pudra över vetemjöl och vänd runt. Tillsätt sedan mjölken och låt allt puttra upp på låg värme till en fin stuvning. Smaka av. Fyll krustaderna, toppa med hyvlad västerbottensost och gratinera i ugn ca 10-15 min i 200 grader.

MARINERADE CHAMPINJONER MED VITLÖK
marinerade_champinjoner_tillbehör_buffé_champinjoner_vitlöksmarinerade

Det här behöver du  : 
150 gram färska champinjoner

2 dl olivolja
1/2 pressad citron
1 näve finhackad persilja
1 vitlök solo
1 tsk chiliflakes
Svartpeppar
en nypa socker
* Salta med flingsalt precis när det ska ätas så vattnar inte svampen ur sig under marinering!

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop alla ingredienser till marinaden. Pensla champinjoner från sand och annan smuts. Skiva dom i ca ½ cm tjocka skivor. Vänd ner i marinaden och låt marinera minst 5-6 timmar i kylskåp, rör om lite då och då. Servera som tillbehör till kött, fisk, kyckling etc. Perfekt som tillbehör på buffébordet också!

CHAMPINJONSÅS
champinjoner_champinjonsås_burkchampinjoner

Såsen : 
ca 2 dl steksky alt. buljong
400 gram färska champinjoner alt. konserverade
3 hela vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk mushroom soya
3 dl vatten + 2 msk kalvfond
2 dl rött vin
3 dl grädde
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 
Använd samma stekpanna som du t ex. stekt kött eller kyckling i och ta vara på stekskyn, alternativt vispa ur pannan med nån deciliter buljong. Lägg i de skivade champinjonerna + 3 hela vitlöksklyftor. Låt fräsa ihop en stund, tillsätt sedan resten av ingredienserna och sänk värmen. Låt småkoka ca 15 – 20 min. Smaka av med salt och peppar.

CHAMPINJONTOAST
toast_varma_mackor_svamp_champinjoner_skogschampinjoner

Det här behöver du : 
2 skivor sudegsbröd
1 msk olivolja
½ vitlök solo, finriven
2 små kvisttomater

150 gram färska skogschampinjoner el. vanilga
1 klick smör
1 vitlök solo, finriven
3 små schalottenlök
3 msk pihiladelfiaost eller annan creme cheese naturell
2 färska salladslök
Salt & peppar
Klippt gräslök

GÖR SÅHÄR : 
Förbered svampen, pensla bort ev smuts och skär i skivor. Finhacka schalottenlök och grovhacka salladslöken. Skär surdegsbrödet i skivor och lägg på plåt med bakplåtpapper. Värm ugnen till 250 grader. Ringla olivolja över bröden, och gnid in med finriven vitlök.

Medans brödskivorna rostas i ugnen, fräs på champinjonerna i torr stekpanna. Tillsätt en klick smör när de vätskan ur sig och minskat i storlek. Lägg i vitlök, finhackad schalottenlök och låt allt fräsa ihop en minut. Ta stekpannan från plattan och rör ner philadelfiaost och salladslök, krydda med salt och peppar. Smaka av.

Ta ut brödskivorna ur ugnen. Skiva över tomaterna. Lägg svampröran ovanpå, toppa med klippt gräslök. Ät och njut! :-)

CHAMPINJONOMELETT
omelett_ägg_champinjoner

1 omelett
Det här behöver du :
100 gram champinjoner
1 finhackad schalottenlök
4 ägg
½ dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Fräs på svampen tillsammans med löken i stekpanna.  Sänk värmen och slå på äggen och grädden. Låt puttra ihop sakta på låg värme. Picka hål på alla luftbubblor. Vik sen ihop den och vänd upp på en tallrik.

Snacks LCHF-Paleo Grönkålschips och heta nötter
Drink med tilltugg på Kreta

Drink med tilltugg på Kreta

Fredagsmys och lördagssnacks

Här kommer några riktigt goda recept på snacks som passar oss som äter LCHF och Paleo.

Ja, de passar förstås även alla andra, de brukar ha en strykande åtgång hos vem man än ställer fram dem ;)

Ha en trevlig helg, själv fortsätter jag att njuta några dagar till på Kreta, rapporterar mer när jag är hemma igen.

Fröchips, ajvardip och heta nötter från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Fröchips, ajvardip och heta nötter från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Kryddiga nötter

3 dl blandade nötter, jag använde paranötter, valnötter och cashewnötter

1 msk kokosolja

1 tsk paprikapulver

1 krm spiskummin

1 krm cayennepeppar

2 tsk flingsalt

Rosta nötterna i en torr stekpanna ett par minuter under omrörning. Var försiktig så de inte bränns.

Blanda ner kokosolja, kryddor och smula över flingsalt. Fräs en minut under omrörning.

Häll upp på ett fat och låt svalna. Förvara i en burk med lock.

Grönkålschips innan torkning

Tacokryddade grönkålschips

4 stora grönkålsblad

1 msk olivolja

1-2 tsk ekologisk tacokrydda, jag hade Spicemaster Taco Original

Salt efter smak

Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke. Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt. Sprid ut dem på plåtar.

Strö kryddan och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.

Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme. De ska bli riktigt torra och spröda.

Du kan också köra dem strax under 50º i ett par timmar, då passar de även för de som äter rawfood.

Grönkålschips


Köttfärssoppa från Kreta

Dagens soppa

Idag får du recept på en variant av den populära gulaschsoppan, något att värma sig med i höstrusket som jag förstått råder därhemma.

Mamma gjorde en god soppa med vitkål när jag var liten som hette Regn & Rusk-soppa, min soppa har fått inspiration från medelhavsmaten.

Här på Kreta är det en väldigt varm oktober, så det har blivit en hel del sol och bad senaste veckan.

Jag och goda vännen Mona är här 10 dagar den här gången för att rekognoscera mer inför kommande hälsoresor, vi har knutit många värdefulla kontakter så vi hoppas få till en bra resa nästa år.

Makrigialos är en liten by, så här års väldigt lugn, så det passar oss riktigt bra. Vi har tänkt att vår resa ska få även den mest stressade att gå ner i varv, den här platsen är därför idealisk.

Vi njuter inte bara av vädret och lugnet, den traditionella maten här är av riktigt hög klass.

Här får du ett recept på en soppa fylld av grekiska smaker så du får ta del av lite av allt det goda vi upplever.

Kålsoppa med köttfärs 2-3 port

250 gr nötfärs

½ liter strimlad vitkål

3 tomater

1 röd spetspaprika

1 röd lök

1 vitlöksklyfta

3 msk smör

2 tsk paprikapulver

1 tsk timjan

1 tsk oregano

1 tsk krossade korianderfrön

3 dl vatten

1 msk ekologiskt buljongpulver

2 msk ketchup

1 tsk balsamvinäger

Salt och peppar

Hacka lök, paprika och tomater i små bitar. Riv vitlöken fint. Bryn smöret lätt och rör ner vitkål och paprika. Fräs i några minuter, tills kålen mjuknar.

Rör ner lök och köttfärs och bryn en stund till, rör så att färsen sönderdelas. Strö över paprikapulvret och låt det fräsa med.

Blanda ner övriga kryddor och häll sen över all vätska och buljong. Koka upp och låt puttra på svag värme i en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Servera med en klick grekisk yoghurt eller smetana.

Som du säkert förstått så är jag väldigt förtjust i långkok, det kretensiska köket innehåller många varianter på det temat.

Här några bilder från Makrigialos och en del av de rätter jag testat den senaste veckan på olika restauranger.

Promenad till Aspros Potamos

Promenad till Aspros Potamos

Fetaostgratinerad köttgryta på Gabbiano, Makrigialos

Fetaostgratinerad köttgryta på Gabbiano, Makrigialos

Retsina och syrade grönsaker på Dragon's Cave

Retsina och syrade grönsaker på Dragon’s Cave

Aubergine med fetaost och tzatziki på Dragon's Cave

Aubergine med fetaost och tzatziki på Dragon’s Cave

Lamm Kleftiko på Votsalo

Lamm Kleftiko på Votsalo

Aspros Potamos-dalen

Aspros Potamos-dalen

Makrigialos i solnedgång

Makrigialos i solnedgång


Fläsk med löksås och tankar om Kreta

Gott fläsk

Det är inte så ofta som jag lagar till gris kanske du har märkt, är helt enkelt inte så förtjust i smaken och upplever även att jag får mer värk om jag äter mycket charkprodukter av griskött.

Fettet innehåller en hög halt av omega-6, som är inflammationsframkallande i alltför hög dos.

På mina tidigare resor till Grekland har jag däremot lagat en del fläskkött. Köper man köttet hos slaktaren där så är det ofta mycket hög kvalitet, från djur som fått leva fritt utomhus.

Där har djuren inte levt under så stor stress och det märks genast på smaken. Vi har förstås bra fläskkött även här hemma om man får tag på kött från en lokal grisbonde eller köper vildsvin.

Här nedan följer ett recept från en resa häromåret till Kreta, där är matkulturen och stoltheten kring den riktigt stor.

Makrigialos, Kreta

Jag och vännen Mona håller på och undersöker möjligheterna att arrangera en mat/hälsoresa till den lilla byn nästa år, det är verkligen en plats för den som vill gå ner i varv.

Vi har några olika alternativ på boenden. Vi bodde i våras och nu även i 4 dagar på det traditionella grotthotellet Aspros Potamos som ligger väldigt lugnt i en dal nedanför bergen.

Hotellet är mycket spartanskt och även rätt svårtillgängligt, så det är egentligen bara ett alternativ för den som har god kondition eller är bilburen. Det är tyvärr rätt svårt att ta sig fram i omgivningarna om man är lite rörelsehindrad på grund av krämpor.

Detsamma gäller Sunwing Resort där vi bodde på en hälsoresa för 2 år sen, där är väldigt stora nivåskillnader med trappor och svårt att ta sig ner till havet.

Vi har nu som alternativ hittat ett fint litet lägenhetshotell med boende med hög standard och väldigt lättillgängligt nere vid havet, Creta Sun Apartments.

Vi ska nu bo i deras lägenhet som är belägen precis på stranden resten av veckan. Det ska bli skönt att ha nära till sol och bad med havet bara ett stenkast bort.

Syftet med den här resan är att se vilket av dessa boenden som kan passa bäst för den typ av resa vi vill arrangera.

Det krävs en hel del funderingar och planering för att sy ihop en sån här resa, så den ska ge det absolut bästa orten har att erbjuda till deltagarna.

Kanske det kan bli en bergsresa på våren med lite mer fokus på det totala lugnet uppe i dalen, med vandring och friluftsliv när det grönskar för fullt och fåglarna kvittrar i varenda buske.

En lugnare havsresa passar fint under den varma hösten, när de flesta turister lämnat byn. En resa för dem som kanske inte orkar med det lite mer strapatsrika livet i bergen utan hellre njuter av badutflykter, besök på grönsaksmarknader och de små trevliga restauranger vi hittat i hamnen i Makrigialos.

Båda resorna kommer då även att innehålla yoga, min lätta morgongymnastik med lugna rörelser och dagliga matlagningsstunder tillsammans.

Det finns alla möjligheter att skräddarsy resor efter gruppens behov, vi får se vad våra tänkbara resenärer är mest intresserade av.

Här på Kostrådgivarna.se kan du läsa mer om resan vi gjorde i våras till Aspros Potamos.

Bjuder idag på några bilder från tidigare resor till Kreta efter receptet. Kanske du blir sugen att följa med oss på en resa hit så småningom :)

Enkel löksås till stekt sidfläsk 2 port

2 röda lökar

3 msk smör

1 dl steksky

½ tsk balsamvinäger

2 dl grädde

Salt och peppar

Skär löken i tunna strimlor. Stek i smöret tills det fått lite färg. Häll på vinägern, krydda med salt och peppar.

Låt vinägern koka in i löken, det ger väldigt god smak. Häll så på steksky från fläskstekningen eller lite buljong och grädde, låt puttra några minuter tills såsen tjocknar.

Servera till  stekt fläsk med broccoli, paprika, gurka, tomat och bladpersilja.

Mona med sina små vänner

Mona med sina små vänner

Aspros Potamos, Makrigialos

Aspros Potamos, Makrigialos

Den lilla kyrkan Stavromenos är målet på en vandring

Den lilla kyrkan Stavromenos är målet på en vandring

Ostdisk i Saluhallen, Chania

Ostdisk i Saluhallen, Chania

Grönsaksbutik i Chania

Grönsaksbutik i Chania

Inköp hos slaktaren

Inköp hos slaktaren

Frappé

Frappé

Solnedgång över Makrigialos

Solnedgång över Makrigialos


Lugnochro-resa till Kreta och grön gryta
Hotell Aspros Potamos

Hotell Aspros Potamos

Mat- och hälsoresa

Nu är jag ute på resande fot igen. Den här gången till Kreta, för att rekognoscera inför en hälsoresa som jag och goda vännen Mona från Åland planerar inför nästa år.

I våras gjorde vi ett besök i Makrigialos på Kretas sydostkust. Det var andra gången för mig och tredje för henne att besöka den lilla fiskebyn.

Tidigare resor hit har varit hälsoresor med Anna Hallén och The Travel Gallery. Då bodde vi på den stora resorten Sunwing Makrigialos.

På en vandring i omgivningarna hittade vi då ett fantastiskt fint, litet grotthotell, Aspros Potamos.

Vi tog med Anna och Gunilla från resebyrån för att visa den härliga platsen och sen dess har drömmen att ordna en hälsoresa dit funnits.

En resa med fokus på lugn och ro, lättare träning, enklare matlagning tillsammans, restaurangbesök, små utflykter, morgonyoga.

Helt enkelt en resa för att bara vara utan alltför mycket stress. En själslig och kroppslig detox, om man så vill :)

Kattvakt

Tapenade

Makrigialos, Kreta

Grönkålschips

Vill du läsa mer om hälsoresan vi gjorde i våras, så hittar du mitt inlägg om den på Kostrådgivarna.se.

Jag tar med datorn den här gången så jag ska försöka att skriva nya inlägg därnere, men internet fungerar kanske inte så bra.

Har förinställt lite recept från tidigare resor till Kreta så det blir ändå inte tomt på inlägg härinne om det inte funkar som det ska.

Idag får du en helt vegetarisk rätt, en gryta på mina favoritgrönsaker i det grekiska köket.

Grönsaksgryta med valnötter och ädelost 2 port

200 g zucchini

200 g aubergine

2 dl grädde

50 g ädelost

1 grön spetspaprika

1 röd spetspaprika

1 röd lök

10 valnötskärnor

3 msk smör

Salt och peppar

Skär alla grönsaker i centimeterstora tärningar. Hacka valnötterna grovt. Stek alltsammans några minuter i det brynta smöret.

Smula över ädelosten och häll över grädden. Låt puttra tills grytan tjocknat lite. Servera med en sallad och oliver.


Ekologiskt kryddsmör Fajita och lite reklam

Kryddsmör Fajita

Texmex-smör

Färdiga kryddmixer från texmex-köket säljer väldigt mycket, särskilt till fredagsmysets taco-fest. Men ofta innehåller kryddblandningarna ingredienser som inte är bra vare sig för barn eller vuxna.

Glutamat, E-621, är väldigt vanligt att tillsätta i kryddpåsar och färdiga röror för att förhöja smaken när råvaran inte är så särskilt bra.

Salt, socker, konserveringsmedel, citronsyra, klumpförebyggande medel är andra mindre bra saker att krydda maten med.

Jag fick hem ett prov på helt rena kryddblandningar från Spicemaster, här är det bara ekologiskt odlade kryddor och inga tillsatser alls.

Jag har testat deras produkter tidigare och tycker de är riktigt goda. Här gjorde jag ett smakrikt kryddsmör, gott till både kyckling, kött och fisk.

Det är ju väldigt sällan jag har reklam på min blogg, men just idag har jag flera saker jag vill marknadsföra lite extra.

Kampanj Spröda frökex från Huså Bröd

Fick ett tips på Facebook igår att till och med söndag kan du få ett gratispaket av Spröda frökex från Huså Bröd.

Det är hälsobutiken Liveo.se som har det generösa erbjudandet att om du handlar för 200 kr så får du ett kexpaket på köpet.

Extra trevligt i sammanhanget är att Kostdoktorn just i dagarna ändrat i sina rekommendationer kring bröd på sin sida LCHF för nybörjare.

Nu är allt bröd med gluten borttaget ur rekommendationerna och han tipsar istället om just de här kexen under rubriken ”Istället för bröd”.

Så till sist en blänkare om Sveriges största matbloggstävlning. Tycker du om min blogg eller har du nån annan favorit-matblogg så är det hög tid att nominera till Folkets val i Matbloggspriset 2014.

Du kan rösta via länken fram till och med söndag den 12 okt vid midnatt.

Kryddsmör

Fajitasmör ca 2-3 port

100 g ekologiskt smör

1-2 tsk Spicemaster kryddmix Fajita

ca 2 krm flingsalt

1 krm balsamvinäger

Skiva smöret och lägg det i en bunke, låt det mjukna en stund i rumstemperatur. Strö över kryddan, salt och vinägern.

Vispa samman allt under några minuter med elvisp, så det blir fluffigt. Smaka av om smöret har lagom halt av sälta, syra och styrka.

Lägg upp i en skål, gör smörrullar eller fyll det i en spetspaprika. Hur du gör det enklast kan du läsa Här.

Bilden nedan kommer från min kokbok Grillmat LCHF, den kan du köpa här på Adlibris.

Delar med mig av ett fint meddelande jag fick på Facebook häromdagen, om hälsofördelarna med att äta LCHF.
Så här skriver Anders Furesang;

”Tack för allt du inspirerar mig. Jag fick min diabetesdiagnos för xact 1 år sedan, mitt ”långsocker” låg då på 76, efter 6 månader på 62, läser din artiklar och köpte din grillbok, efter en sommar med god mat och dryck var jag orolig, men efter min träff i fredags med min diabetessköterska så sa hon: 48!!
då sa jag, träffa mig till jul och jag har 42….ska fixa det här, lovar dig. Tack för din inspiration. Stor beundrare av dig Birgitta.”

Tack för dina fina ord och för att jag fick dela din historia, Anders, det kan säkert inge hopp till många andra diabetiker :)

Smör med kryddmixer från Spicemaster

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson


Älgfärsbiffar med Västerbottensost och stuvade trattkantareller

Födelsedagsfirande i stugan

Idag är jag på väg ner till stugan i Dalarna. Min syster och jag åker ner en kort sväng för att titta till inför vintern, plocka mossa, förhoppningsvis lite lingon och så passar vi på att fira min födelsedag i lugn och ro.

Datorn får vara kvar hemma, ska bli skönt med lite vildmarksliv utan att vara uppkopplad i två dagar.

Det är en av fördelarna med att ha en stuga långt ifrån det moderna samhället, min trådlösa internetuppkoppling fungerar helt enkelt inte där.

Många skulle nog må gott av att ta lite periodisk internet-fasta mellan varven. Vi blir ju mer och mer beroende av att ständigt ha kontakt med omvärlden via datorer, mobiler, ipads, Facebook, Twitter, Instagram m.m. m.m.

Under tiden får du njuta av några recept jag lagat vid tidigare besök i min lilla stuga som ligger precis vid älven.

Först ut blir en smakrik älgfärsbiff som jag serverade med gräddstuvade trattkantereller och en syrlig, varm paprikasallad med äpple.


Älgfärsbiffar med Västerbottensost 2 port

300 g älgfärs

1 dl riven Västerbottensost

1 ägg

½ dl grädde

½ msk fiberhusk

Salt och peppar

Blanda hastigt ihop färsen med fiberhusk och kryddor. Rör ner ägg, grädde och riven ost. Smaka av om det behövs mer kryddning. Låt smeten svälla en stund.

Forma till biffar och stek gyllenbruna i smör, cirka 3 minuter på var sida. Dra pannan från värmen och låt eftersteka några minuter.

Trattkantarellsås 2 port

2 dl förvällda trattkantareller

2 msk smör

3 dl grädde

½ tsk vit balsamvinäger

½ tsk Tamarisoya

Salt och peppar

Bryn kantarellerna i smöret. Krydda och tillsätt soya och vinäger, låt det koka in. Häll över grädden och låt såsen småputtra i 30 minuter, rör då och då.

Syrlig Äppelsallad

1 äpple

1 liten gul lök

½ gul paprika

½ röd paprika

2 msk smör

1 tsk vit balsamvinäger

Salt och peppar

Skär äpple, lök och paprika i tunna strimlor. Stek mjuka i smöret utan att få för mycket färg. Smaksätt med vinäger, salt och peppar.


Vegetarisk tacos

vegetarisk_taco_färs
Jag har fått möjlighet att prova på att laga och äta helt vegetariskt i en vecka, en riktig utmaning men väldigt kul! Har hittat ett par riktigt goda favoriter ur Hälsans kök sortiment. Först ut provade jag deras vegetariska färs och bjöd familjen på TACOS förstås. ;-)

Om dom nu inte hade vetat att det var vegetarisk färs och sett förpackningarna i köket hade dom inte kunnat urskilja att det var vegetariskt. Färsen är väldigt identisk med vanlig färs och smak och konsistens klart godkänd! Jag använde 2 påsar a´300 gram till 4 personer fördelade i 12 tacoskal. Jag kryddade med paprika, vitpeppar, chiliflakes, spiskummin och örtsalt. Fräste på färsen och fyllde sedan tacoskal. Toppade med tomatsalsa, lök, paprika och cheddarost och gratinerade ca 15 min i ugnen på 220 grader. Gott som tusan och väldigt smidigt.

En middag för fredagsmyset eller varför inte mitt i veckan. :-P

hälsans_kök_färs_vegetarisk
Den vegetariska färsen hittar du i frysdisken i din affär.

tacos_tacoskal_vegetarisk_färs
Skalen fylls…

tacos_vegetariskt
Toppas med tomatsalsa och lök…

tacos_hälsans_kök_tacofärs_färs
Paprika och cheddarost för att sedan gratineras i ugnen ca 15 min i 220 grader.

 

logo-se
Inlägg i samarbete med Hälsans kök

Paprikasås – Mojo
Foto Mikael Eriksson

Foto Mikael Eriksson

Smakrik paprikasås

På en resa till Gran Canaria på 70-talet smakade jag den här fantastiska såsen för första gången. Det var på en liten bergsrestaurang uppe i Santa Lucia, jag minns den smaken än idag.

Många år senare hörde jag på radion och då pratade de just om den här kanariska såsen och gav receptet på den.

Skyndade mig att skriva upp det och sen använde jag såsen under många år på olika restauranger.

Den är mycket god till allt från fisk och skaldjur till kött, fågel och grönsaker.

På Gran Canaria finns den både med och utan mandel, här kommer min version av mandelsåsen. Där finns även grön mojo med mycket färsk koriander, här på Mitt kök i Expressen hittar du ett sånt recept.

Receptet härnere kommer från min kokbok Grillmat LCHF, som just nu kan köpas för det riktigt låga priset 49 kr hos Adlibris.

Priset gäller fram till och med idag 17 september, sen kostar den 192 kronor igen. Så passa på att köpa till dig själv eller som present/julklapp.

Du hittar boken via länken ovan, här kan du se ett provkapitel och få några till gratisrecept.

Mojo

 Kanarisk mojo 5-6 port

1 röd paprika

1 gul paprika

2 stora vitlöksklyftor

1 + 1 dl kallpressad olivolja

1 dl mandelmjöl

1 msk finhackad, urkärnad chili

2 tsk finstötta korianderfrön

1½ tsk vit balsamvinäger

ca ½-1 tsk salt


Skär paprikan i mindre bitar och finhacka vitlöken. Hetta upp 1 dl olivolja i en stekpanna, lägg i grönsakshacket tillsammans med chilin.

Krydda med koriander, vinäger och salt. Bryn lätt och låt sen puttra i en halvtimme, rör då och då. Var försiktig med värmen, så det inte bränns.

Lägg över paprikan i en mixer och mixa till en slät röra. Tillsätt mandelmjöl och olja, mixa en liten stund till. Smaka av om det behövs mer salt eller vinäger.

Förvara i kyl, men ta då fram den i god tid före serveringen så den blir rumstempererad. Såsen håller ett par veckor i kylen.

Klicka på bilden nedan så kommer du till en annan variant på såsen, den är utan mandel.

LCHF-sås till Grillat