Rhode Islandsås

Rhode Islandsås till räkor

Restaurangklassiker

Sommartid äter jag en hel del sallad och då ska det vara ordentligt med dressing på. En riktigt god majonnässås förgyller de flesta sallader och gör dem betydligt mer mättande.

Det här är en gammal klassisk sås, skapad av Werner Vögeli på Operakällaren på 50-talet, han använde den till räkcocktail. Den var mycket populär även när jag började i restaurangbranschen i början på 80-talet.

Lika populär är den än idag, den finns ju i diverse olika skapelser på de flesta restauranger. Det här är min variant.

Räkor, ägg och Rhode Islandsås

Rhode Islandsås 4-6 port

3 dl majonnäs

1 dl chilisås

½ pressad citron

ev 1 msk whisky

Salt

Cayennepeppar

Vispa samman majonnäs och chilisås. Smaksätt med citron, whisky och kryddor. Det ska vara lite sting i såsen, så snåla inte på cayennepepparn.

Enligt Werner Vögelis originalrecept så ska det vara finhackad paprika, persilja och dill i såsen också, men det brukar jag utesluta för det mesta.

Här nedan en bild på chilisås från min kokbok Grillmat LCHF. Receptet finns här på min Paleoblogg.

Passa på att göra en ordentlig sats nu när det finns goda, svenska tomater. I receptet använder jag burktomater som ofta smakar bättre på vintern när vi bara har smaklösa tomater från växthus i butikerna.

Nu kan du använda samma mängd färska, skala dem om du vill först men det är inte nödvändigt. Enklast går det genom att skålla dem.

Du skär ett kryss längst upp, doppa ner dem en minut i kokande vatten, kyl av i kallt vatten och dra av skalet.

Frys in i små burkar så har du en sockerfri chilisås hela vintern.

Foto Mikael Eriksson

Foto Mikael Eriksson

Grillmat LCHF: 80 njutbara recept på fisk, fågel, kött, marinader, såser oc

Fotografering av omslaget till Grillmat

Fotografering pågår av omslaget till Grillmat i september 2012


Krämig tacopaj med vitlökssås

tacopaj_recept_tacos_paj

Häromdan lagade vi mat jag och Joline. Det behövs verkligen en assistent i köket nu, inte mycket jag fixar att plocka fram och greja med själv. Behöver sätta mig ner ofta och allt jag gör tar ju dubbelt så lång tid om inte mer. Inte nog med benet i gips så har jag nu överbelastat den andra foten så den svullar över fotryggen och bokstavligen sticker som knivar under huden.

Men det är bara att gilla läget! 15 veckors läkningstid på fot-fan fick jag besked om idag. Läkaren tittade o klämde på foten och ville sen borra o sätta skruvar för att läkningen skulle bli som bäst… Så jag gör väl det. Bättre nu på en gång än att de läker fel och jag blir tvungen att operera ändå om 15 veckor… Så efter avgips och läkarbesök så blev det nytt gips igen och på fredag nästa vecka är operationen bokad. Till den andra foten fick jag skaffa ett ankelstöd och det har jag på mig nu vilket redan känns bättre, så de va skönt i alla fall. Ligger i soffan med benen upp mot väggen o bloggar med iphonen så även detta tar ännu längre tid! ;-) haha!!

Åter till matlagningen och dagens recept som blev en gudomligt god och krämig tacopaj.

Det här behöver du :
1 pkt färdigkavlad smördeg
Alt. 3 smördegsplattor

400 gram blandfärs
3 msk tomatpuré
1 gul hackad lök
1 köttbuljongtärning
1 dl vatten
2 tsk D’Elidas chilisås
Vitpeppar
Trocomare örtsalt

2 dl creme fraiche
100 gram philadelphiaost
2 dl riven ost
Malen söt paprika

Vitlökssås, recept HÄR >>

GÖR SÅHÄR :
Bryn köttfärsen i lite smör. Tillsätt lök, tomatpuré, buljong, vatten och chilisås. Låt fräsa ihop ca 10 min. Smaka av med vitpeppar och trocomare.

Tryck ut smördegen i en ugnsfast form. Använder du smördegsplattor så kavla ut dom tunt och klä en form i botten.
Fyll formen med köttfärsen. Blanda cremé fraichen med philadelphiaost och bred ut över köttfärsen. Toppa med riven ost. Vik över kanterna på smördegen och pudra över malen paprika.
Gratinera i ugn, 175 grader ca 45 min. Servera med en god sallad och vitlökssås.

tacopaj_fyllning_fredagsmiddag_fredagsmat

tacopaj_fyllning_recept

tacopaj_smördeg

Kycklingsallad med fetaost och sweet chilisås

pastasallad_recept_kycklingsallad
Jag är ingen vidare effektiv bloggare just nu men ibland måste jag ändå sätta mig och kolla av mailen och jag vill ju hemskt gärna uppdatera kryddburken också så då blir jag här vid datorn små stunder i taget. Det tar sin tid… Har svårt att sitta ner längre stunder med de gipsade benet, de börjar värka och svullna och då måste de upp i högläge. Men mest ont har jag i andra foten som jag hoppar på och i händerna efter kryckorna… Galet hur en bruten fot kan ställa till det. :(

Nu har jag dessutom fått besked av ortopedläkaren som granskat mina röntgenplåtar ytterligare att det lutar åt en operation. Vi får väl se… Ska in på torsdag och ”diskutera” saken. Tack alla goa som skriver till mig och visar sån omtanke, ni är så gulliga! ♥

Dagens recept blir en riktig gomiddag; kycklingsallad med pasta, fetaost och sweet chili. Det blir en rejäl middag som räcker till många och så fantastiskt gott, krispigt och kan bara ösas upp när på en liten tallrik när man blir sugen. Håller sig i kylskåp c 3-4 dagar.

Måtten jag brukar hålla när jag gör pastasallader är EN del sallad, en halv del kyckling och en halv del pasta. Tillbehör som sås efter tycke och smak. ;-) Då brukar det bli som bäst tycker jag!

Det här behöver du : 
1 hel ugnsstekt eller grillad kyckling
250 gram kokt pasta av valfri sort
Olivolja
Trocomare örtsalt
Malen paprika

En rejäl sallad bestående av;
Isbergssallad
½ gurka
1 gul paprika
1 burk majskorn
½ purjolök

Fetaost
Sweet chilisås

GÖR SÅHÄR : 
Bena ur kycklingen och lägg upp köttet på ett fat. Vänd runt den kokta pastan med olivolja, örtsalt och malen paprika. Skär salladen och lägg i en stor form eller på ett fat. Blanda alltsammans och toppa med fetaost (gärna i marinad så kan man ta lite av marinaden att dressa salladen med också). Toppa med sänk av sweet chilisås.

pastasallad_med_kyckling

kycklingsallad_pasta_kyckling_recept

kycklingsallad_recept

Snabba biffar med krispiga wokgrönsaker och broccoli

biffar_lchf
I söndags var det ju såklart matlåde-dax igen och Nicke gjorde sina egna specialbiffar. Det är nåt av en specialité han är så grymt duktig på. Dom blir alltid goda, smakrika och saftiga. Naturligtvis med en gnutta hetta men sådär precis lagom liksom. Här och då så gjorde han färssmeten, formade till biffar o stekte direkt på ugnsplåt. Efter 15 min, vände han dom och hällde över en påse frysta wokgrönsaker med broccoli. Allting klart på ca 35-40 min. Detta portionerade han upp i matlådor och som tillbehör en kall creme fraichesås.

Ta en burk creme fraiche, krydda med örtsalt, vitpeppar, lite flytande honung och sweet chilisås! Klart! ;-)

Receptet på biffarna ska ni förstås få också.

Det här behöver du : 
800 gram nötfärs
1 stor gul finriven lök
1,5 dl vatten
1 msk D’Elidas chilisås
2 tsk malen paprika
0,5 tsk vitpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop samtliga ingredienser. Forma till 8st biffar, lägg på en ugnsplåt. Stek i ugn på 175 grader ca 15 min. Ta ut plåten. Vänd på biffarna och häll på en påse frysta wokgrönsaker och en bukett broccoli i bitar. Stek ytterligare ca 15-20 min. Servera med den kalla såsen.

nicke_biffar_öjkroken
Biff-mannen! :-P

Racks-kotletter, bräserade i sås med sensommarens primörer

racks_kotletter_scan
Nu böjar snålblåsten göra göra sig påmind igen här på ön igen. Många dagar är soliga och finns men ljuset på himlen förvandlas och antydan till höst börjar närma sig. Nu kommer åter det vackra höstljuset tillbaka och känslorna börjar sprudla om höst, löv som dignar, sprakande färger, marknader och skördefest.

Jag har verkligen njutit av värmen och sommaren men det känns för mig som ”säcken knyts ihop” när hösten kommer. Skolor, jobb, vardag och rutiner på agendan igen. Vindar och frisk luft och ut o röja på gården, i skogen och allt därtill. Så mycket skönare med höst än högsommarvärme då man knappt kan andas och lusten att laga mat inomhus är minimal. Nu är min tid här igen och både grill, muurikka och kastruller går varma precis som de ska! :-P Här kommer recept på vansinnigt goda racks-kotletter, möra och saftiga som fått bräsera i en god buljongsås, den får ni inte missa! ;-)

Det här behöver du : 
4 racks-kotletter rapsgris
Smör till stekning
Salt och peppar
2 msk tomatpuré
1 msk malen paprika
2 hela vitlöksklyftor
½ purjolök
1 röd paprika
1 knippe små nyskördade morötter
6 dl köttbuljong alt. vatten + tärning/fond
2 dl rött vin
3 dl grädde
Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR : 
Bryn racks-kotletterna i het stekpanna med smör. Krydda med salt, peppar, malen paprika, tomatpuré och vitlök som får fräsa med. När de fått fin färg på bägge sidor Tillsätt finhackad purjolök, paprika och morot i mindre bitar. Slå på buljong, rött vin och grädde. Låt bräsera på svag/medelvärme utan lock ca 45 min. Fyll på mer vätska (buljong, vin, grädde) och du vill ha mer sås. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten för såsigare konsistens. Smaka av med trocomare örtsalt.

recept_kotletter_rapsgris_racks
Kotlettracks av rapsgris puttrar i pannan tillsammans med några skriva av dito ytterfilé.

köttgryta_rapsgis_kotletter_racks_skyssås
En tidig höstgryta med sensommarens smaker och primörer. Värmande och gott både nu och sen i vinter.

Höstens nyttiga matlådor denna vecka – ugnsbakad omelett med broccoli, bacon och purjolök

ugnsomelett_omelett_lchf_recept
Ja! Då var det daga igen för vardag, skola och jobb och därmed lite nyttiga matlådor till höstens alla jobbluncher. Imorgon tisdag börjar våra barn skolan och då blir det upp i ottan och inga långa sovmorgnar längre. :-P Vi kör igång med massor av protein, järn och nyttiga fetter. En ugnsbakad omelett för 4-6 portioner, allt i en form, fylld med broccoli, grön purjolök och bacon. Självklart kryddad med lite extra hetta med D’Elidas chilisås.

Det här behöver du :
2 stora broccolibuketter
20 cm grön blast purjolök
300 gram bacon
6 ägg
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 msk D’Elidas chilisås
1 dl riven lagrad ost
2 tsk malet paprikapulver
Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :
Koka upp broccolibuketterna i mindre bitar i saltat vatten, ca 3-4 min. Häll av och lägg ner i ugnsfast form tillsammans med den gröna blasten från en stor purjolök.
Vispa ihop äggen med grädde, mjölk, chilisås och ost. Slå över formen. Skär bacon i mindre bita och fördela överst. Gratinera i ugn ca 40 – 45 min i 200 grader. Låt omeletten ”stå till sig och ”stanna” i konsistens före du kär upp den i portionsbitar.

omelett_ugn_broccoli_purjolök_bacon_lchf
Förvälld broccoli tillsammans med finhacka grön purjolök i smord form.

ugnsomelett_bacon_lchf_broccoli
Äggstanning ihälld med riven ost och D´Elidas chilisås. Kryddad med malen paprika och trocomare örtsalt. Skjuts n i ugnen ca 40-45 min i 200 grader.

omelett_i_ugn_bacon_broccoli_lchf
Färdig att portioneras upp i lunchlådor. 4-6 port beroende på hur mycket man vill ha.

Bacon-klubbor

baconklubbor
Hej igen, det blir långt mellan uppdateringarna här på Kryddburken just nu men jag hinner inte med allt i vardagen som jag skulle önska. Mycket på jobbet o ingen semester o familj o kontor som ska skötas och pysslas om. Men som jag skrev i ett tidigare inlägg så lovade jag er receptet på BACON-KLUBBORNA! Så det kommer här! :-P

Vad jag i efterhand skulle justerat i receptet är att istället för stekfläsk/tjocka skivor bacon använda hel bit rimmat sidfläsk som man själv skär i lagom tjocka skivor, ca 1 – 1,5 cm. Då bränns inte kanterna lika lätt som de gör om man viker ihop tunnare skivor. Marinaden tycker jag är klockren, men vill man ha lite extra sting så ta några droppar D’Elidas på samt flingsalt efter grillning. Vill man ha en rökig smak, använd ett rökt flingsalt!

ca 10 st
Det här behöver du : 
10 tjocka skivor rimmat stekfläsk
½ dl flytande honung
1 msk malen paprika
2-3 tsk valfri grillkrydda

Efter grillning : 
Några droppar D´Elidas
Flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Vi skivorna dubbla och trä upp på grillspett. Rör ihop igredienserna till marinaden och pensla på. Låt stå över natten i kylskåp om du har tid.

Grilla klubborna på medelvärme, har du marinad kvar så pensla lite under tiden du grillar. Dom fastnar INTE på gallret, även om man kan tro det. ,-)

Lägg upp klubborna för servering och droppa över lite D´Elidas chilisås och strö över flingsalt.

recept_med_bacon_baconklubbor
Trädda på spett och penslade med marinaden.

grillade_baconklubbor
På grillen. Vänd flera gånger och pensla ev. på mer marinad om du fått över.

bacon_klubbor
ÄT OCH NJUT!! Detta är så galet gott! :-P

Köttbullar i gräddsås

köttbullar_gräddsås
Vem kan motstå köttbullar i gräddsås trots denna tropiska värme? ;-) Egentligen? går dom att motstå?? ;-)

Jag gjorde dessa på jobbet i veckan och det är alltid så uppskattat!

Kom ihåg om du vill ha löksmak i köttbullarna kan du lika väl använda vanligt lökpulver, typ Kockens eller Santa Maria. Mildare för magen om man är känslig mot lök.

Istället för ströbröd brukar jag ta en näve havregryn, de ger extra frasiga köttbullar.

Ca 20 st
Det här behöver du :
450 gram blandfärs
0,5 dl havregryn
0,5 dl mjölk
1 msk potatismjöl el 1 ägg
2 tsk lökpulver
1 tsk malen paprika
1 krm vitpeppar
Salt o grovmalen peppar

GÖR SÅHÄR :
Blanda färsen med övriga ingredienser och låt stå kallt en stund. Rulla ca 20 st köttbullar. Stek i panna med smör.

Såsen : 
Vispa ur pannan med 3 dl vatten, slå i 1 dl grädde, 1 msk kalvfond, 1 msk soya, 1 msk lingonsylt. Koka upp och låt puttra på medelvärme tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar.

Godaste grillspetten med fyllda, baconlindade champinjoner, kryddkorv och fläskkött

grillspett_grillade_fyllda_champinjoner
Häromkvällen gjorde vi oss ett par dundergoda grillspett gubben och jag med massa härliga smaker. Vi satte oss vid bordet med varsin skärbräda och plockade fram lite av varje av vad som fanns i kylen, sen satte vi igång att skära och trä på spett. Vi landade sen ute vid grillen till en ganska förhållandevis sval kväll, helt ljuvligt! :-P

Detta hade vi på spetten : 

  • Scans råkorv anchochili & svartpeppar
  • Benfri kotlett i marinad
  • Baconskivor
  • Champinjoner
  • Färskost med tacosmak
  • Paprika
  • Knipplök

Just champinjonerna brukar jag skära bort en bit av foten för att använda som ”lock” efter att jag fyllt dom med färskost. Sen lindar jag in dom hårt i varsin baconskiva, då brukar fyllningen hålla sig på plats.

grillspett
Knipplök, paprika dom god råkorvarna, marinerad kotlett och de fyllda champinjonerna.

färskostfyllda_baconlindade_champinjoner
Det blev så många champinjoner som dom fick även samsas på ett eget spett. Urgoda drinktilltugg dessutom! :-P

godaste_grillspetten
Redo för grillen.

grillspett_korv_champinjoner_baconlindade
Gott, gott, gott…. Servera med en kall tzatziki och grillat bröd! ;-)

50 st tips på tillbehör till grillat!

grillat_tillbehr_tips.jpg
Jag lovade ju att sammanställa alla tips på grilltillbehör ni kom med för en tid sen och oj så många bra, enkla och framförallt GODA tips! Här är hela listan lång ;

tillbehr_grillat.jpg

  1. Inlagda jalapeno’s snittas upp lite och fylls m ädelost, vira lite bacon runt och grilla!
  2. Mitt bästa grilltillbehör är grillade Quesadillas med philadelphia och sambal oelek! Det är så fantastiskt gott och har gått hem hos alla jag bjudit dem på. (Och så många som frågar efter receptet, oj oj!) :)

    Det man behöver är :
    (Kör inte med exakta mått utan man får testa dig fram!)
    6 st tortillabröd
    2 förpackningar philadelphiaost
    Sambal Oelek
    1 påse riven ost (Gärna lagrad för bästa smak)
    Eventuellt lite riven hackad lök
    Olivolja

    Blanda ihop philadelphiaosten med sambal oeleken i en bunke (eventuellt den finhackade röda löken också om det önskas). Smaka dig fram efter lagom hetta och smak! Bred sedan på ett lager med färskostblandningen på tortillabröden, strö sedan över lite riven ost och vik ihop dom till halvmånar.
    Pensla bröden med olivolja och grilla ett par minuter så de fått fin färg och osten smält. Skär sedan bröden i hälften och servera! Mums :)

  3. Bacon inlindade champinjoner fyllda med krämig vitlöksost!

  4. Mitt bästa grilltillbehör, som jag ibland glömmer bort, måste vara världens enklaste sås!
    1 påse riven västerbottenost
    1 burk färdig aioli (eller så gör man egen)
    Blanda ihop och servera! Passar till allt, korv, kyckling kött… Mums!

  5. Det bästa tillbehör jag vet är nog dessa potatispaket med otroligt gott kryddsmör! jag har t.o.m skurit ner korv och lagt direkt i paketen när vi åkt ut i skogen för att grilla, så då är hela måltiden klar på en gång *mums* http://alltommat.se/recept/potatispaket-3/

  6. Din ”Picklade Rödlök” !!! :-D

  7. Min favorit är en söt stark salsa/sallad
    Romantica tomater, chili, persilja, koriander, mango/jordgubbar/ananas eller vad annat sött man känner för, salt och peppar
  8. Ett måste till grillat är spett gjorda på paprika varvat med lök som man också grillar förstås. Så gott! :-)
  9. Turkisk yoghurt, gräddfil el dyl, en gnutta majonäs som blandas med rivet äpple och hackad lök. Krydda med salt och svartpeppar. En oslagbar kombo, supergod till grillat kött, korv…
  10. Eget vitlöksbröd. Gör eget vitlökssmör (jag har vitlök och grillkrydda i mitt) bred på rostebröd lägg dem dubbla och skär i trekanter. Grilla dem några minuter. Super gott
  11. En av favoriterna här hemma är grillkryddesmör!
  12. Det måste bli min ”Ajvarröra”. Matlagningsyoghurt, ajvar samt mosad fetaost. Så vansinnigt gott och passar till det mesta.
  13. Min favorit är grillad Halloumi ost.
  14. Tzatziki!grillat_tillbehör
  15. En underbar sås.
    3 dl gräddfil
    1 pressad vitlöksklyfta
    Rejält med nymalen svartpeppar
    Örtsalt
    1 msk färsk timjan
    1 msk färsk oregano
    1 msk färsk basilika
    Blanda. Låt stå i kylen medans du trixar ihop det grillade. Mums med allt!

  16. Grillad majs alla gånger
  17. Svårt att välja ett, men en grej som passar till nästan allt är grillade tomater. Jag delar dem i halvor och tar en liten tesked grön pesto och smörjer ovanpå, och sedan en skiva av någon smakrik ost överst, typ präst eller åt det hållet. Jag kör oftast dessa i ugnen, året om egentligen, men på grillen går också bra, men då gör jag som små foliebåtar att ställa dem i så att de inte rinner ner i grillen.
  18. Jag brukar göra en fetaoströra till det grillade köttet, fisken eller vad man nu har grillat. Det finns många varianter på röran men jag blandar en burk creme fraiche med 100 gram fetaost (smulas sönder med en gaffel), pressar i en klyfta vitlök, saltar och pepprar lite grann och rör ihop.
  19. Rimmat fläsk. SÅ gott att få en skiva till övrig mat på tallriken. Ingen sommar utan grillat fläsk. :)
  20. Kanongod röra; mixa en god äkta fetaost med creme fraiche. Den som vill kan ha hackade svarta oliver i.
  21. Grillade nypotatisar. Koka potatisar, låt kallna, pensla med olja och grilla potatisarna på gallret.
  22. Ta ett ark folie och lägg på fetaost, skivade tomater, chili och svartpeppar. Ringla sedan över olivolja och gör till ett paket och lägg på grillen. Mums
  23. En kall sås på mosad banan, krossade jordnötter, creme fraiche, curry, salt och peppar
  24. Baconlindade champinjoner fyllda med creme bonjour gräslök. Grillade då såklart :)
  25. Haricot verts i folie med kryddsmör. Mmm!
  26. Grillade majskolvar med Lindalhs nya aioli det är super gott :)
  27. Bacon inlindad halloumi som man grillar.
  28. Mitt tips är (fast nästan godare att äta bara dessa som tilltugg innan) fefferonis fyllda med grönmögelost och sen lindar man bacon runt och fäster med en tandpetare. Låter helknasigt men det blir en smakexplosion i munnen! Dock så måste man gilla lite hetta då fefferonisen ofta är lite starka. :)
    Sen ska de grillas så baconet blir lite krisp, alltså inte för fett ;)
  29. Späda morötter som grillas o får samsas med rucolasallad, fetaost o en skvätt olivolja. Ev lite rostade pinjenötter på toppen.
  30. Morotstzatziki
    Turkisk yoghurt
    Grovriven morot
    1 pressad vitlöksklyfta
    Flingsalt
    Svartpeppar
    En skvätt vitvinsvinäger
    Olivolja
    Oregano-torkad
    Blanda allt och ställ kallt minst 1 h innan servering.

    grilltillbehr.jpg

  31. Andra har säkert redan tipsat om dessa goda tillbehör, baconlindade dadlar. Absolut det godaste jag vet, mums!
  32. Baconlindad grön chili fylld med ost.
    Kapa ”botten” på chilin där kvisten sitter och töm fröhuset.
    Fyll med någon mild hårdost.
    Sätt för ploppen du skar bort med tandpetare.
    Linda runt bacon.
    Grilla ett par minuter tills osten smält.
    Ät & njut!

  33. Grön sparris i foliepaket med hela vitlöksklyftor. Ringla över olivolja. Strö på flingsalt och pressa över lite citron saft.
  34. Min grillsås!!!!!!!!!!!!!!!
    turkisk yoghurt
    massa pressade vitlökar
    och massor av GRILLKRYDDA !
  35. Mitt måste är getostfylld paprika. Dela paprikan i halvor fylld med getost som man smakar av med lite svartpeppar, salt och honung.
  36. Ett måste till kyckling! Salsa, gjord av avocado, färsk ananas, rödlök, tomat, mango, chili, lime och vitlök. Gillar man koriander kan man hacka i lite.
  37. Fetaost-creme!! Bara smula ner en god fetaost i creme fraiche, krydda med salt och peppar. Supergott!
  38. Avocado och jordgubbssallad med en vinegrettedressing med lite majonäs i.
  39. Just nu har jag snöat in på rabarberchutney.
  40. Grillad sötpotatis är helt klart min favvis!
    Förkoka de innan, halvera på längden, pensla med olivolja, strö över svartpeppar och flingsalt. Släng på grillen. Så underbart gött!

  41. En grillsås som alla gäster vill ha receptet på :-)
    3 dl turkisk yoghurt
    2 msk sweet chilisås
    2 pressade vitlöksklyftor
    1/2 tsk spiskummin
    Lite salt o svartpeppar
    Gör den gärna ett bra tag innan så smakerna får gifta sig ordentligt

  42. Blanda creme fraiche, sweet chili sås och pressad vitlök.. det godaste som finns till grillat :)
  43. 1 burk creme fraiche (med hög fett halt)
    1 burk philadephiaost
    1 kruka färsk basilika

    Mixa allt med stavmixer, mycket godare än vad man kan tänka sig :)

    Annat tips: panera fetaost med mjöl, ägg o ströbröd lägg i grillfolie ringla över olivolja på båda sidor. Lägg paketet med fetaost på grillen (eller stekpanna) en stund tills osten är genom varm o servera med ringlad honung ovan på, servera som förrätt.

  44. Mitt bästa tips är att blanda phiadelphiaost och rökig BBQ sås till kött och hamburgare.
  45. En sås som vi gör väldigt ofta när det ska grillas är en barnförbjuden vitlökssås, barnförbjuden eftersom det är vitt vin i den.

    2 dl matlagningsyoghurt
    ½ dl majonnäs
    2 msk vitt vin
    1 stor vitlöksklyfta, riven
    1 msk olivolja
    hackad dill efter behag
    salt och peppar
    Blanda samman alla ingredienser och låt såsen stå kallt tills den ska serveras.

    http://martenssonskok.blogspot.se/2010/09/i-gar-och-idag.html

  46. Mitt bästa tips är fyllda paprikor som blir färdiga på grillen medan man grillar sitt kött eller kyckling.
    Stek färska champinjoner, bacon och lök.
    Blanda ner creme fraiche – chili och paprikasmak
    blanda ner riven ost i röran och fyll paprikahalvor.
    Grilla gärna med stängt lock.

  47. Färska champinjoner med pressad vitlök, en skvätt olivolja, salt & peppar I ett foliepaket.och så lägger man det på grillen I 15-20 min. Så himla gott!
  48. Grillad MAJSBURK!
    Riv av etiketten på en burk majs. Häll av spadet. Salta. Lägg i en klick smör eller margarin. Stäng till burken med aluminiumfolie. Ställ på grillen en stund tills det blir varmt inuti. Öppna sen och rör runt lite och servera som tillbehör. Gott! Alla barn gillar garanterat :)

    PS. Tänk på att burken blir jättevarm. Grytvante på!

  49. Mitt bästa tillbehör är baconlindade bananer :D Dela en banan i 3 och linda en skiva bacon runt och grilla!
    Sedan är marinadkokt lök också gott! Man gör som en skål med folie, hackar ner gul lök i stora klyftor och häller på en påse färdig marinad, typ allround eller vitlök :)
    Sedan får det puttra på lite så löken mjuknar och blir söt :D
  50. Avokado salsa! :)

    3-4 avokados
    ett äpple
    färsk chili soera enligt enligt smak/hetta
    olivolja
    en ask coctail tomater
    salt peppar
    röd lök
    citronsaft

grillat.jpg