Grilltider
Nu är sommaren riktigt på gång, så härligt med lite skönare temperaturer efter en kylig vår.
En vår och en sommar som blir helt annorlunda än alla de andra i våra liv, på grund av det eländiga virus som dominerar en hel värld.
Men något vi kan hålla fast vid, även i dessa svåra tider, är att äta riktigt bra mat.
Det ger både glädje, njutning och förbättrar motståndskraften så vi lättare klarar av Coronan, om vi skulle bli smittade.
Dagens marinad gjorde jag till 1 kg fläskkarré, men den fungerar lika bra till kyckling, lamm, nöt och vilt.
Chilimarinad
1 dl chilisås
1 dl olivolja
2 msk hackad, färsk rosmarin, timjan och oregano eller
1 msk torkade örter
1 tsk paprikapulver
2 rivna vitlöksklyftor
1 msk tamarisoya
1 tsk Worcestershiresauce
1 liten finhackad, färsk chili.
Peppar
Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke.
Vill du ha en starkare marinad, så låter du kärnorna vara kvar i chilin, annars skrapar du bort dem.
Skiva karrén eller skär den i jämnstora kuber till grillspett.
Lägg köttet i en kraftig plastpåse, häll över marinaden.
Lägg på ett fat i kylen och låt marinera 12-48 timmar, vänd några gånger under tiden.
Torka av överflödig marinad innan du grillar köttet och pensla med olivolja.
Då får du en jämn och fin grillyta och minskar risken att det bränns.
Här hittar du mina kokböcker om du vill ha fler njutbara mattips.
Köp gärna en eller ett par av dem, en bra present till dig själv eller någon du bryr dig om.
Samtidigt stöttar du mitt skrivande nu när jag inte kan resa runt och ha föreläsningar och boksigneringar.
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Diabeteskokboken för män
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Klicka på bilden så kan du beställa grillboken på Lumio Förlag.