Lill-lördag och Mästerkock, då brukar vi alltid lyxa till det med något gott framför TV:n. Semlor som är så galet gott har ju i princip kommit ifrån sin egen bemärkelsedag då det bakas och äts året runt numera, både högt och lågt, till höger och vänster. Inget fel med det, tycker gott man kan äta precis vad man vill när man vill!
Pepparkakor till midsommar och sill och potatis i februari är väl inte så tokigt?!
Detta är det recept jag oftast gör semlor efter, ingen kardemumma utan vanilj i degen istället och manitobamjöl för lätta och luftiga bullar.
10 st semlebullar
Det här behöver du :
½ pkt jäst (25 gram)
25 gram smör
2 ½ dl mjölk
1 ½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 ägg
6 – 8 dl manitoba vetemjöl
1 uppvispat ägg till pensling
Mandelspån
GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Jag kör alltid vetedeg i maskin även om jag bakar på liten mängd degvätska. Smält smöret långsamt och ljumma tillsammans med mjölken till 37 grader. Slå över jästen och rör ut. Arbeta ihop degen med ca 4 dl av mjölet. Tillsätt socker, vaniljsocker och ägg. Låt maskinen gå ca 5 min och tillsätt nån deciliter mer mjöl. Degen ska vara ganska lös när den jäser. Täck bunken med plastfoliéoch låt jästa ca 45 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och tillsätt mer mjöl och arbeta ihop den till en smidig deg. Dela i tio bitar. Rulla till bollar, lägg på plåt och platta till lätt. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda ca 10 – 15 minuter i 220 grader.
Nygräddade vaniljbullar som får svalna innan de fylls med mandelmassa och grädde.
Trevlig kväll!