Midsommarmat och Skagenbilder
Nu är vi tillbaka efter en härlig semester i Skagen, det tar ett tag att anpassa sig till storstadslivet igen.
Skagen är en plats vi verkligen kan rekommendera för alla som tycker om friluftsliv kombinerat med en hel del lugn och ro.
Jag var där tillsammans med min vän och kompanjon Therese Renåker i våras, det besöket gav verkligen mersmak.
Så nu ville jag visa Lennart den fina naturen, som Grenen, öknen i Råbjerg Mile, Solnedgångsplatsen i Höjen och förstås alla vackra målningar på Skagens Museum.
Efter dagens recept på några av mina favoritsillar ser du några av de bilder jag tog under resan.
Just nu finns inte så mycket tid till nyskapande av midsommarmat, då jag håller på med korrekturläsning av Gammaldags husmanskost, samtidigt som förberedande arbete pågår inför min nya kokbok med Lars-Erik Litsfeldt.
Jag återkommer med de recept jag gjorde i Skagen vid ett senare tillfälle, passa på att botanisera bland mina 1500 recept härinne under tiden.
Fler bilder hittar du på mitt Instagramkonto, följ mig gärna där.
Önskar alla mina läsare en riktigt Glad Midsommar.
Matjesmousse
1 burk matjessill
1 dl crème fraiche
1 dl grädde
½ dl färskost
1 dl finhackad gräslök
2 gelatinblad
2 msk sillspad
Salt och peppar
Skär matjessillen i små tärningar och blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.
Krama ur bladen och smält på svag värme i sillspadet.
Blanda färskosten med crème fraiche, gräslök och kryddor. Rör ner sillbitarna.
Ta en matsked av röran och blanda med gelatinet innan du blandar ner det, då minskar risken att gelatinet ska stelna i klumpar.
Vispa grädden och vänd ner i sillröran.
Låt stå i kylen minst 3-4 timmar så stelnar den till en mousse.
Spola en sked i varmt vatten och forma moussen till ägg.
Du kan också fylla moussen i glas eller små formar innan den kallnar.
Servera med kokt ägg eller på en silltallrik.
Du kan också mixa några skivor av mitt valnötsbröd och blanda med smält smör.
Tryck ut smuldegen i en plastklädd pajform och häll moussen över innan den kallnat.
Ställ i kylen och låt kallna till en matjestårta, garnera med hackad gräslök och rädisor.
Rödvinssill med kummin
Inlagd sill, 2 filéer eller 120 g avrunnen
½ dl rödvin
5 cm purjolök i strimlor
1 msk kallpressad olivolja
1 msk tomatpuré
1 tsk balsamvinäger
1 krm stött kummin
Flingsalt
Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt.
Rör ner purjolöksringar och sillbitar.
Låt stå kallt till nästa dag, smaka av om du vill ha mer kryddning.
Krämig örtsill
2 inlagda sillfiléer eller 120 g avrunnen
1 dl crème fraiche
½ dl majonnäs
½ pressad citron
2 msk finhackad gräslök
2 msk finhackad persilja
2 rivna vitlöksklyftor
Några droppar Worcestershiresauce
Vitpeppar
Rör ihop alla ingredienser till såsen.
Lägg ner skurna, avrunna skivor av inlagd sill.
Täck över och låt stå i kyl till nästa dag, då utvecklas mer smaker.
Smaka av om du vill ha mer sälta i såsen.
Härliga, sköna söndag är här! Veckorna går ju i rasande fart, det är redan mitten på juni. Skolavslutning på torsdag och veckan därpå midsommar… Helt galet?! Kom precis på att jag ska lägga upp tävlingsinfo – det ska ju naturligtvis bli tävling om ”Årets finaste sommartårta” även i år så håll utkik och glöm inte kameran när ni är i tårtbakar-tagen!
Här hemma idag blir det en hel del pyssel både ute och inne. Nicke håller på fixar på gården med röjsågen. Gatan upp till vägen och utfarten som var helt överväxt och med väldigt skymd sikt när man ska köra ut har han ordnat, även en hel del på gården kring hus o garage mm. Själv jobbar jag lite i bakgrunden med Kryddburken o ska strax förbereda söndagsmiddag. En fin bit högrev, lök, morötter, ansjovis, rödvinsvinäger bland annat. Nån som har en gissning kanske?
Ni ska naturligtvis få ett riktigt gott och enkelt vardagsrecept också, kanske nåt att prova redan imorgon måndag? Vegetariskt dessutom och så smakrikt och mättande. Jag har använd färsk tortellini fylld med basilika och pesto. Till dom kokade jag upp en snabb sås av en burk créme fraiche och röd pesto. Tre ingredienser och lite kryddor. Så enkelt och gott!
2 – 3 port
Det här behöver du :
2 port färsk tortellini (fyllning; basilika/pesto)
2 dl créme
1 dl röd pesto (ca en liten glasburk)
1 msk grönsaksfond
Salt och peppar
GÖR SÅHÄR :
Koka upp pastavatten och koka tortellini enligt förpackningen. Vispa samtidigt ihop såsen i en liten kastrull och låt koka upp med samtliga ingredienser. Smaka av. Blanda med tortellinin. Strö över lite färsk basilika. Servera.
Midsommarklassiker
Den här matjesmoussen har en given plats på midsommarbuffén.
Vill du istället göra en matjestårta som den man gör på kavring, så mixa några skivor av mitt valnötsbröd och smaksätt gärna med lite stött anis och kummin.
Blanda ca 2 dl brödsmulor med 50 g smält smör och tryck ut i en mindre pajform klädd med plastfilm och häll den nygjorda moussen ovanpå.
Ställ i kyl några timmar att stelna och garnera sen till exempel med tunna skivor av rädisor som du lägger i en cirkel runt och strö hackad gräslök i mitten.
Matjesmousse
1 burk matjessill à 200 g
1 dl crème fraiche
1 dl grädde
½ dl färskost
1 dl finhackad gräslök
2 gelatinblad
2 msk sillspad
Salt och peppar
Skär matjessillen i små tärningar. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.
Krama ur och smält på svag värme i sillspadet.
Blanda färskosten med crème fraiche, gräslök, kryddor och rör ner sillbitarna.
Ta en matsked av röran och blanda med gelatinet, innan du blandar ner det med resten.
Då minskar risken att gelatinet ska stelna i klumpar.
Vispa grädden rätt fast och vänd försiktigt ner den i röran.
Låt stå i kylen minst 3-4 timmar, så stelnar den till en mousse.
Spola en sked i varmt vatten och forma moussen till ägg eller fyll den i glas eller små formar innan den kallnar.
Servera med kokt ägg eller som en del av en större silltallrik.
Moussen blir en fin gåbortspresent om du häller upp den i en konservburk av glas.
Sillinläggningstips
Som bas till mina smaksatta sillar använder jag alltid vanlig inlagd sill, som jag blandar med de olika såserna.
I en del recept ser man att vanlig urvattnad saltsill blandas direkt i såsen, men det blir en ganska smaklös anrättning.
Den klassiska inläggningslagen som kallas 1-2-3-lagen, består av 1 del ättikssprit 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten.
Jag brukar ta 1½ dl ättikssprit 12%, 1½ dl socker och 3 dl vatten istället till 4 saltsillfiléer, läs mer hur du gör min inlagda sill här.
För en inlagd sill på Paleo-vis, så kan du använda honung istället för socker.
Det mesta av kolhydraterna från sockret stannar i lagen, men vill du ha en sockerfri sill så använd det sötningsmedel du föredrar.
Då håller den inte lika länge så gör bara en sats som går åt över midsommardagarna.
Vitlökssill med örter
2 hela, inlagda sillfiléer
1 dl crème fraiche/kokosgrädde
½ dl majonnäs
½ pressad citron
2 rivna vitlöksklyftor
2 msk finhackad gräslök
2 msk finhackad persilja
Några droppar Worcestershiresauce
Lite vitpeppar
Rör ihop alla ingredienser till såsen och lägg ner skurna, avrunna skivor av inlagd sill.
Täck över och låt stå i kyl till nästa dag, då utvecklas smakerna. Smaka av om du vill ha mer sälta.
Vill du ha fler sillrecept? Här hittar du då min Citronsill och Senapssill.
Servera gärna mina Spröda frökex från Huså Bröd till sillen.