Söndagsmiddag – Lax med gräddig dillsås

Söndagsmiddagstips

Idag bjuder jag på ett riktigt gott laxrecept att njuta av så här på en kulen novembersöndag.

Ja, det är ju förstås såsen och inte laxen som har huvudrollen, den krämiga såsen smaksatt med färsk dill.

Såser har alltid varit min paradgren ända sen tiden på 80-90-talen då jag jobbade som kock i många restaurangkök.

En fisk- eller kötträtt likaväl som en vegetarisk rätt blir alltid så mycket festligare om man serverar den med en god sås eller kryddsmör till.

Du hittar mängder med olika såser, röror och kryddsmör i mitt bloggarkiv och i alla mina kokböcker, länkar till dem får du efter receptet.

Lax med dillgräddsås

Festlax med dillgräddsås 2 port

2 bitar lax (helst viltfångad) à 150-200 g

2 msk smör

2 dl grädde eller kokosgrädde

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill

1 tsk pressad citron

Salt och peppar

Börja med såsen, låt grädden koka ihop på medelhög värme, tills ungefär hälften återstår.

Krydda såsen med citron, salt och peppar.

Stek under tiden laxen i smöret, salta och peppra.

Ett par minuter på var sida räcker, då blir den inte torr.

Dra från värmen och låt eftersteka några minuter i pannan.

Stek några skivor zucchini i smör, krydda även dem med salt och peppar.

Dra såskastrullen från värmen och rör ner majonnäs och dill, smaka av om det behövs mer kryddor eller citron.

Lägg upp laxen på en bädd av dillsåsen med zucchiniskivorna bredvid.

Jag serverade en sallad med rucola, grön paprika, granatäppelkärnor och dill, med pressad citron och kallpressad olivolja ringlad över.

I länkarna till Bokus här nere kan du läsa mer om innehållet i mina olika kokböcker.

Jag blir riktigt tacksam och glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa någon eller några av dem.

Antingen till dig själv eller som julklapp eller gåbortspresent till alla glöggmingel och julfester som väntar runt hörnet.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baconlindade pannbiffar och paprikamajonnäs

Pannbiff de Luxe

Som lördagsmiddag bjuder jag på en lite lyxigare pannbiff lindad med bacon.

En pannbiffsmet åt Wallenbergarhållet får du genom att blanda färsen med grädde och äggula .

Istället för vitt bröd eller ströbröd så blandar jag i psylliumfrön eller chiafrön och låter dem svälla.

En majonnässås och en syrlig sallad med färsk koriander blir ett gott tillbehör till biffarna.

Smaken på färsk koriander är ju väldigt speciell, lite parfymerad, har du svårt för den så kan du ta hackad persilja istället.

Tillsammans med gurka, tomat, citron, kallpressad olivolja och lite flingsalt blir det en väldigt god sallad till de smakrika biffarna.

Baconlindade pannbiffar 2-3 port

400 g blandfärs

6 skivor bacon

½ dl grädde/kokosgrädde

1 äggula

2 msk psylliumfrön eller chiafrön

1 msk sesamfrön

1 msk grovkornig senap

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

2 msk smör till stekning

Blanda allt till smeten, rör sen i färsen försiktigt, låt stå i kyl och svälla i några timmar.

Forma färsen till 6 runda biffar, linda en baconskiva runt varje, fäst änden med en tandpetare.

Bryn biffarna ordentligt på båda sidor, salta och peppra.

Låt eftersteka på medelvärme i ca 10 minuter, beroende på hur tjocka biffar du gjort, vänd ett par gånger.

Ta bort tandpetarna och servera med salladen och paprikamajonnäsen som du kan förbereda innan du gör pannbiffsmeten.

Rostade rotfrukter, brysselkål eller broccoli är också gott till.

Paprikamajonnäs

1 dl av min hemgjorda majonnäs

½ röd paprika

1 tsk paprikapulver

½ tsk balsamvinäger

Lite flingsalt

Finhacka paprikan och blanda med övriga ingredienser.

Låt stå i kylen för att mogna i smaken en stund, smaka av om du vill ha mer sälta eller syra.

Kokbokstips

Fler av mina recept på både vardagsmat och festrätter med få kolhydrater hittar du i ”Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker” och i E-boken  ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”

Jag skrev Stora diabetesboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt som gett ut många populära böcker i ämnet.

Husmanskostboken är skriven med Dr Annika Dahlqvist, grundaren av LCHF-rörelsen.

Den kokbokens förord är skrivet av vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm, där hon beskriver fettets stora betydelse i vår mat.

bild-12
Lättlagad husmanskost – Blomkålssoppa med varm smörgås

Blomkålssoppa

Krämig grönsakssoppa

Något som är mycket populärt bland mina följare är olika grönsakssoppor med grädde.

Idag bjuder jag på en av mina favoriter, blomkålssoppa, vill du variera så blir den lika god med broccoli eller spenat.

Servera gärna kokta ägghalvor och en varm, matig macka på mitt valnötsbröd till, så står du dig i många timmar.

Jag hade sardiner i tomat, purjolök, grön paprika och en vällagrad ost på min varma smörgås.

Vill du hellre göra en klämmacka till så hittar du mitt bästa recept på ljust formbröd och förslag på fyllningar här.

Blomkålssoppa med Varm Sardinsmörgås

Blomkålssoppa 2 port

1 medelstort blomkålshuvud

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl av min enkla kycklingbuljong

1 dl riven, stark ost/getost

1 msk ekologiskt buljongpulver

½ pressad citron

2 msk hackad gräslök eller persilja

Salt och peppar

Skär blomkålen i små bitar och koka dem mjuka i grädde och buljong.

Mosa med en potatisstöt eller kör i mixer, beroende på hur slät du vill ha soppan.

Koka upp och smaksätt med salt, peppar, buljongpulver, citronsaft och hackade örter.

Ta från värmen och rör ner den rivna osten, servera och garnera med lite grönt.

Fler sopprecept hittar du i Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Även i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven med Dr Annika Dahlqvist, finns många av mina bästa recept.

Båda kokböckerna passar fint som present till Fars Dag på söndag eller som julklapp.

I det här inlägget kan du läsa mer om min matfilosofi och de övriga kokböcker jag skrivit.

Lättlagad husmanskost – Syrlig vitkål till stekt fläsk, korv eller köttbullar

Populär vardagsmat

Den senaste tiden har jag haft väldigt många besökare härinne, så stort tack för att du kommer hit när du söker recept på naturligt god mat.

Den här veckan delar jag med mig av några lättlagade recept på vår traditionella husmanskost.

Rätter som är både enkla att laga och även kan vara bra för en lite tunnare plånbok nu efter höstlovet.

Vitkål tillhör både det billigaste och dessutom det nyttigaste vi kan äta.

C-vitaminhalten är hög så det är perfekt mat nu när höstförkylningarna härjar.

I den här länken hittar du utöver det på vitkål härnere tre recept till på olika sorters kål.

Syrlig vitkål 2 port

½ liter strimlad vitkål

½ äpple eller ½ dl lingon

2-3 msk smör/kokosolja

2 tsk äppelcidervinäger

1 msk hackad persilja

1 msk hackad gräslök

Salt och peppar

Bryn smör och/eller kokosolja lätt, häll i vitkålen och låt fräsa i tio minuter.

Tillsätt hackat äpple, vinäger, salt och peppar.

Tar du lingon istället för äpple så tillsätt dem strax innan servering.

Låt puttra ytterligare 5-6 minuter, så kålen blir lagom mjuk.

Rör till sist ner de hackade örterna och smaka av om du vill ha mer syra.

Fler recept på min typ av naturligt god mat hittar du i kokböckerna här nedan.

Kanske någon av dem kan bli en present till Fars Dag eller som julklapp till familjens matglada?

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Fläskpannkaka från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson
Fiskgratäng med chilisås och dill

Lättfixad fiskgratäng

Snabbmat kan vara både riktig god och näringsrik om du väljer bra ingredienser.

Den här fiskgratängen är ett fint exempel på det, den brukar gillas av både stora och små.

Välj den fisk du föredrar, jag hade bitar av torsk och viltfångad lax i den här, den blir också väldigt god med varmrökt fisk.

Fiskgratäng 2 port

300 g fiskfilé

1 dl av min lättgjorda majonnäs

1 dl riven ost

1 dl finhackad dill

½ dl grädde eller kokosgrädde

2 msk av min sockerfria chilisås

2 tsk Dijonsenap

Salt och chiliflingor

1 litet blomkålshuvud

Dela blomkålen i små buketter, förväll några minuter i saltat vatten.

Skär fisken i bitar och lägg på botten av en smord ugnsform, krydda med salt och peppar, lägg blomkålsbuketterna runtom formen.

Blanda majonnäs, riven ost, dill och grädde, smaksätt med chilisås, senap och kryddor.

Bred gratängsåsen över fisken och gratinera på 200º i ca 20 minuter, tills den fått fin färg.

Jag serverade en sallad på tomat, cashewnötter och bladpersilja till med olja och vinäger över.

Fler lättlagade rätter med mycket av både goda smaker och näring hittar du i Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker och i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Blomkål

Fiskgratäng med chilisås och dill

Lättfixad fiskgratäng

Snabbmat kan vara både riktig god och näringsrik om du väljer bra ingredienser.

Den här fiskgratängen är ett fint exempel på det, den brukar gillas av både stora och små.

Välj den fisk du föredrar, jag hade bitar av torsk och viltfångad lax i den här, den blir också väldigt god med varmrökt fisk.

Fiskgratäng 2 port

300 g fiskfilé

1 dl av min lättgjorda majonnäs

1 dl riven ost

1 dl finhackad dill

½ dl grädde eller kokosgrädde

2 msk av min sockerfria chilisås

2 tsk Dijonsenap

Salt och chiliflingor

1 litet blomkålshuvud

Dela blomkålen i små buketter, förväll några minuter i saltat vatten.

Skär fisken i bitar och lägg på botten av en smord ugnsform, krydda med salt och peppar, lägg blomkålsbuketterna runtom formen.

Blanda majonnäs, riven ost, dill och grädde, smaksätt med chilisås, senap och kryddor.

Bred gratängsåsen över fisken och gratinera på 200º i ca 20 minuter, tills den fått fin färg.

Jag serverade en sallad på tomat, cashewnötter och bladpersilja till med olja och vinäger över.

Fler lättlagade rätter med mycket av både goda smaker och näring hittar du i Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker och i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Blomkål

Kokoschoklad – Energigodis till höstlovet

Njutbar energi

Idag bjuder jag på ett recept som passar fint att göra som ett lite nyttigare godis tillsammans med barnen nu i höstlovstider eller bara som en liten godbit till kaffet.

Till för 15 år sedan var höjden av njutning för mig kanelbullar eller småkakor till kaffet, då gick jag över till lågkolhydratkost, typ LCHF.

Under de här åren har jag minimerat sockret, det har lett till att jag blivit både piggare och friskare, på kuppen har jag dessutom blivit slankare.

Eftersom jag fick en fibromyalgidiagnos så har jag också tagit bort gluten helt ur min mat, på läkares ordination.

Det har gjort att ledvärk och magproblem blivit mycket bättre, jag har även blivit fri från de svåra migränanfall som jag haft ända sen jag var barn.

Tack vare att jag startade den här bloggen i samband med kostomläggningen så har jag haft lättare att hålla mig till att äta mat med färre kolhydrater än normalt.

Glädjande nog är ni många som uppskattar mina recept härinne och i mina åtta kokböcker som blivit resultatet av att jag började blogga.

Jag bli väldigt glad om du vill hjälpa mig att sprida bloggadressen eller mina dagliga inlägg vidare till dina vänner, både på sociala medier och i verkliga livet.

Kokoschoklad

100 g kokosgrädde

50 g kokosolja

30 g kokosflingor

30 g hackade nötter eller pumpafrön

1 ägg

½ dl kakao

ev 1-2 tsk valfri sötning

1 tsk kanel eller kardemumma

2 krm vaniljpulver

1 krm salt

Smält kokosoljan och vispa ner de övriga ingredienserna med elvisp.

Smaka av om det är lagom sötma och sälta.

Skeda upp i ischokladformar eller kyl i en form till en fyrkantig kaka.

Skär kakan i små bitar när den stelnat och pudra med kakao eller kanel.

Förvara i kyl eller i frysen och ta fram eftersom.

Vill du ta del av de recept jag skapat till mina kokböcker så kan du läsa mer om dem i länkarna nedan.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker

Gammaldags husmanskost på nytt sätt E-bok med Dr Annika Dahlqvist

Chokladdoppade kokoskakor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson
Lättbakat ostbröd till frukosten

Lättbakad helgnjutning

Idag får du ett tips på ett riktigt lättfixat frukostbröd, lika gott till helgbrunchen som till kaffet på vardagar.

Det här receptet hittade jag på i början av min 15-åriga bloggkarriär, då jag tyckte att de flesta glutenfria lågkolhydratbröd jag hittade på nätet mest bara smakade stekt ägg.

Här ger grovriven halloumin såväl god smak och tuggmotstånd som rejält med näring.

Glutenfritt frukostbröd ca 20 st små

2 dl riven halloumi

2 ägg

1 ½ dl crème fraiche

25 g smält smör

½ dl hela psylliumfrön

2 msk helt linfrö

2 msk sesamfrön

2 msk kokosflingor

1 tsk pofiber

½ krm salt

Rör ihop ägg, crème fraiche och smör i en bunke.

Blanda ner alla frön, kokos, pofiber, salt och ost.

Låt smeten stå i kylen och svälla i 2 timmar.

Forma till matskedsstora bollar och lägg på bakplåtspapper.

Bred ut till platta kakor och grädda på 200° i 15 minuter. Låt svalna på galler.

Lösfrys och ta fram och tina i ugn eller brödrost eftersom.

Fler glutenfria brödrecept som bakats i mitt kök hittar du i kokböckerna nedan.

På bilden längst ner ser du ett fröknäcke med torkade nässlor och parmesan från Gröna, sköna tillbehör, bilden tog jag en härlig sensommardag i Funäsdalen.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker

Gammaldags husmanskost på nytt sätt E-bok med Dr Annika Dahlqvist

Pannacotta med kokos och lime

Lättlagad och läcker dessert

En riktigt enkel dessert som dessutom är både nyttig och god, går det ihop?

Ja, med en pannacotta utan alltför mycket sött så blir det en bra ekvation.

Jag skriver alltid valfri sötning eftersom det finns så många olika sorter att söta med och smaken är så individuell.

Vill du göra en helt mjölkfri dessert så ta då bara dubbel mängd kokosgrädde och uteslut den vanliga grädden.

Kokospannacotta med lime

1 dl kokosgrädde

1 dl grädde

ev 1 msk valfri sötning

1 tsk pressad lime

½ krm vaniljpulver eller vaniljextrakt

1 gelatinblad

Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp kokosgrädde och grädde med vald sötning.

Ta från värmen och rör ner det urkramade gelatinbladet. Vispa ner vaniljpulver.

Häll upp i dessertskålar eller glas. Pressa limesaften direkt över gräddkrämen, då kommer smaken fram mer än om den blandas i.

Ställ i kylen några timmar att stelna. Garnera med limezest och bär.

Fler desserter med mindre mängd kolhydrater men fyllda med goda smaker hittar du i de här kokböckerna:

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

För dig som vill ha en kokbok helt utan desserter och bakverk, ja då hittar du bara riktigt god mat i:

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Kokospannacotta från min grillbok
Foto Mikael Eriksson
Glutenfri köttfärslimpa och gräddsås med svamp
Köttfärslimpa

Bästa vardagsmaten

Den här köttfärslimpan är ett säkert kort att ta till när matlagningsfantasin tryter.

Dessutom väldigt populär mat hos både stora och små.

Här har jag gjort en gräddig sås på blandsvamp till, men den är väldigt god med pepparsås eller bearnaisesås också.

Blir det några rester över av limpan så kyl den, skär sen i tunna skivor och ät som smörgås, det blir väldigt gott med smör och ost på.

Köttfärslimpa klar för gräddning

Köttfärslimpa med bacon, vitlök och timjan 3-4 port

300 g nötfärs/viltfärs

1 ägg

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

½ paket bacon

½ dl grädde/kokosgrädde

2 msk smör/kokosolja

1 msk psylliumhusk

2 tsk torkad timjan

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

1 ask cocktailtomater

1 msk smält smör

Hacka lök och vitlök fint. Skär baconet i små tärningar.

Bryn det i fem minuter utan att löken får för mycket färg, låt svalna en stund.

Blanda under tiden färsen med ägg, grädde, husk och kryddor, låt svälla 30 minuter.

Det ska vara rätt rejält med kryddor, för annars riskerar köttfärslimpan att bli lite smaklös.

Blanda ner lökröran i färsen och forma till en limpa, blöter du händerna blir den jämn och fin.

Lägg i en smord form och placera ut cocktailtomaterna runt om.

Pensla allt med smöret, strö lite timjan och salt över tomaterna.

Grädda på 175° i 45 minuter. Limpan ska kännas fast när den är färdig.

Du kan också köra ner en provsticka en liten stund och sen lägga mot underläppen.

Det sättet använde jag ofta när jag jobbade på restaurang. Är stickan riktigt varm, då är limpan klar.

Annars kan man använda det moderna sättet med stektermometer, den ska stå på 70° när köttfärslimpan är genomstekt.

Låt vila en stund i formen innan den skärs upp.

Tomaterna la jag i en skål och hällde över lite kallpressad olivolja och vit balsamvinäger.

Lite flingsalt över och några små persiljekvistar till garnering.

Köttfärslimpa med svampsås

Svampsås 3-4 port

3 dl blandsvamp i små bitar

1 dl tärnad purjolök

2 msk smör

3 dl grädde/kokosgrädde

1 dl av min enkla buljong

1-2 msk vitt vin eller citronsaft

½ tsk Tamarisoja (Glutenfri)

Salt och peppar

Bryn svampen några minuter i smöret, så den får lite färg.

Tillsätt purjolöken och låt den steka med på lite svagare värme en stund.

Häll på vin, soja, buljong och kryddor, låt koka in i svampen.

Häll på grädden, koka upp och låt puttra i 15 minuter.

Servera tillsammans med köttfärslimpan och tomatsalladen.

Fler av mina bästa tips på husmanskost hittar du i Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker och i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.