Bästa brunchen
Idag får du tips på några äggrätter, nu så här i början på januari kan det vara skönt att komma tillbaka till lite enklare matlagning efter alla storhelger.
Efter nyåret är det nystart för många som svävat ut lite väl mycket med alla godsaker i jul, då är äggrätter väldigt bra att få in i måltiderna varje dag.
Ägg är ett väldigt mångsidigt livsmedel som innehåller i stort sett allt vi behöver.
C-vitamin behöver vi komplettera med, då är örter, paprika och kiwi ypperliga tillbehör.
Jag använder ofta örter i min matlagning, det är både gott och nyttigt att blanda ner i kalla såser, grytor, smör och marinader.
Till sallader använder jag ofta olika örtkryddor, som persilja, citronmeliss, gräslök och timjan.
Här får du tips på just en sån örtsallad som smakar väldigt gott till bacon och ägg.
Örtsallad med kiwi
Några blad sallad
1 knippe persilja
1 knippe citronmeliss
Några skivor gurka
Ett par cocktailtomater
½ kiwi
Kallpressad olivolja
Äppelcidervinäger
Bryt salladen i mindre bitar, plocka bladen från persiljan och citronmelissen.
Skär gurka, tomater och kiwi i mindre bitar, blanda allt i en skål och ringla över generöst med olja och vinäger.
Strimla 50-100 g bacon eller varmrökt sidfläsk, stek och knäck i ett eller två ägg, beroende på hur hungrig du är.
Äggröra med paprika och chili 2 port
4 ägg
½ dl grädde/kokosgrädde
50 g smör/kokosolja
1 tärnad, röd spetspaprika
1 tsk chiliflingor
Salt
1 tomat
Vispa samman äggen med grädde och salt.
Smält hälften av smöret i en stekpanna eller kastrull, fräs paprika och chili i smöret en stund, så paprikan blir mjuk.
Blanda ner äggsmeten och låt puttra tills den blir krämig under omrörning.
Ta från värmen och rör ner resten av smöret, så blir äggröran extra krämig och god.
Servera med stekt bacon och en halv, skivad tomat.
Snabb bondomelett 1 port
2 champinjoner i bitar
2 msk tärnad paprika
2 msk strimlad purjo
2 msk tärnad rökt korv
2 msk bönsallad
1 msk pesto
1-2 ägg
1 msk smör till stekning
Salt och peppar
Att strö över:
25 g smulad fetaost
1 tsk oregano
Bryn smöret lätt och häll i det tärnade och strimlade.
Stek ett par minuter, krydda med lite salt och peppar.
Rör ner ägget, ta pannan från värmen och rör ner bönorna.
Strö över ost och oregano, låt omeletten stanna nån minut, låt glida över på en tallrik.
Istället för tomtegrötfrukost
Idag får du tips på tre olika sätt att laga till frukostäggen, alla med lite extra känsla av jul.
De ger rejält med energi så du orkar med de sista ruschiga dagarna innan jul.
Den fina Tomten på bilden ovan har hängt med mig i över 50 år.
Jag fick den när jag var liten och den har sen jag blev vuxen alltid haft hedersplatsen i mitt kök i juletid.
Jag blir glad varje morgon när jag kommer in för att koka kaffe och ser in i hans pigga ögon.
Tomtens äggröra 1 port
3 ägg
½ dl grädde/kokosgrädde
10 skållade mandlar
½ juläpple
2 msk smör
Lite salt
Vispa ihop ägg och grädde med en nypa salt, tärna äpplet och hacka mandeln grovt.
Bryn smöret och fräs äppeltärningar och mandeln en liten stund.
Häll på äggsmeten och rör hela tiden mot botten.
Ta kastrullen från värmen efter en minut och fortsätt röra lite till.
Blanda i mer grädde om du vill ha en krämigare äggröra, servera med kanel och gärna en extra smörklick.
Baconochäggfrukost på mitt juliga sätt 2 port
8-10 skivor varmrökt sidfläsk
2-4 ägg
1 liten gul lök
½ juläpple
½ röd paprika
2 msk smör
1 tsk grovkornig, osötad senap
50 g tärnad cheddar
Salt och peppar
Hacka lök, äpple och paprika i små tärningar, bryn smöret och stek tärningarna nån minut, krydda med lite salt och peppar.
Blanda ner senap och ost på slutet och lägg upp röran i små skålar.
Skölj ur pannan och stek fläsket i en klick smör, lägg upp på en varm tallrik och stek till sist äggen, servera med en kopp Earl Grey.
Matiga våfflor
Du kanske stött på den senaste trenden inom lågkolhydratvärlden, chaffles?
Jag har sett några olika varianter, bland annat de här i belgisk form hos bloggvännen Halva Lindha och en mer vanlig ostvåffla hos Helena på Bitter Sweetness.
Gemensamt med de här våfflorna är att de är gjorda med ägg och riven ost, därav namnet, cheese waffles förkortat till chaffles.
De är väldigt näringsrika och mättande, så jag gjorde dem för att ha med som macka till kaffet nu när jag ska stå på Jamtli Julmarknad till helgen.
Det är första gången jag deltar där, jag kommer att signera mina kokböcker och bjuda på frökex smaksatta med Västerbottensost från Huså Bröd.
Det är den senaste varianten de tagit fram efter mitt grundrecept, frökexen har blivit väldigt populära både i Sverige och Norge.
De här med ost i är väldigt goda, de har blivit mycket uppskattade när jag bjuder på dem vid mina signeringar.
Jag står tillsammans med Margareta Marples från Kall Naturkompani, så du får också smaka hennes goda kombucha om du tittar förbi hos oss i Lusaflokojan.
Den ligger längst in på området nära ångtågsstationen, du kan åka med ångtåget från Östersunds Central, här ser du tidtabellen.
Julmarknaden, som är en av landets mest populära, pågår fredag till söndag, du kan läsa mer om den och öppettiderna här.
Chaffles 3 st
3 dl riven ost
3 ägg
50 g smält smör
1 nypa salt
Jag blandade allt i en bunke och mixade slätt med stavmixer, jag använde cheddar men många har riven mozzarella i sina chaffles har jag sett.
Smeten kan också bara vispas ihop, då gör oststrimlorna att de blir lite frasigare i kanterna, mina blev lite kompaktare och håller ihop bra som smörgås.
Jag har lagt ihop våffelhjärtana två och två med varmrökt sidfläsk emellan och stoppat i frysen till helgen, det blir en väldigt god och mättande macka att ta med på julmarknaden.
Ska testa dem som varm klämmacka också, som Lindha hade gjort på sin blogg.
Tomten fyller faktiskt 10 år nu i helgen, jag köpte honom på Jamtlis Julmarknad 2009 som bilderna nedan kommer ifrån, det året jag började blogga.
Sedan dess har han varit en trogen följeslagare som dykt upp på ett eller annat sätt härinne mest varje år i jultid.
Då för 10 år sen kunde jag väl aldrig tro att jag skulle komma att stå på marknaden själv och sälja mina kokböcker, tänk hur livet kan bli
Snabbmatsinspiration
Just nu är jag hemma i ett snöigt Östersund och skriver för fullt på min kommande kokbok, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Har sett till att ha bra råvaror hemma, så jag kan laga något snabbt och gott när jag känner att det är dags att ta en paus i skrivandet.
Jag fungerar nämligen så att det kan gå långa perioder utan att jag skriver en rad, sen kommer allt på en gång…
Idag blev det torskfilé med rosépepparkryddat purpurkålsfräs till middag, (fint ska det vara) inspirerat av Ingrid Münch på Allt Gott.se.
Hon hade gjort en torskrygg med brynt smör och rosépeppar, så nu fick den favoritkryddan ge smak till min juliga purpurkål.
Jag brynte rejält med smör och la ner två nävar finstrimlad purpurkål (det går lika bra med grönkål) och lät den steka mjuk en stund.
Tillsatte lite finstrimlad lök, vitlök, varmrökt sidfläsk och kalamataoliver, på med lite osötad ketchup och en skvätt vitt vin.
Salt, generöst med rosépeppar och lite torkad citrontimjan från sommarens balkongodling åkte ner på slutet.
Medan det kokade ihop stekte jag torsken ett par minuter så den fick lite färg.
Så enkelt gör man en festmåltid en torsdagskväll i december hemma hos mig.
Nu tillbaka till författandet, det är en hel del som ska komma på pränt när man gör en kokbok, skapar recept, fotograferar och skriver allting själv.
Förutom Ann Fernholms förord, hon har förstås helt fria händer att komma med några riktigt kloka ord, som vanligt
Vill du stötta mitt skrivande så får du gärna köpa någon av mina tidigare kokböcker, de passar förstås även alldeles utmärkt som julklapp.
Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Långsam snabbmat
Den senaste månaden har jag och Lennart varit i Kroatien och laddat batterierna efter en intensiv kokboksskrivarsommar.
Vi besökte den lilla orten Makarska, belägen precis mellan foten av den mäktiga Biokovo-bergskedjan och Adriatiska havet, för första gången i våras och blev hopplöst förälskade.
Så nu var det alltså dags för besök nummer två, vi hyrde samma lägenhet som i våras och har trivts fantastiskt bra.
Det har varit en riktig hälsoresa med mycket god mat, många, långa promenader, ingen stress och mycket sömn.
För mig handlade resan inte enbart om avkoppling, jag har även varit runt och rekognoserat en hel del inför nästa års Harmoniresa, den njutningsfyllda resa jag arrangerar tillsammans med Therese Renåker och CE Travel.
Vi hade möte med Svetlana på resebyrån i Stockholm i fredags och drog upp riktlinjerna inför hösten 2020, då vi för fjärde året i rad erbjuder just den typ av hälsoresa vi själva skulle vilja delta i.
Jag återkommer med mer information om resan så fort vi fått klart med flyg och hotell.
Idag får du ta del av lite snabba mattips på några olika ugnsrätter jag lagade i Makarska och som jag la ut i enkel beskrivning på min Facebooksida.
Plåtmat där allt sköter sig själv i ugnen på låg temperatur under lång tid har blivit en riktig favorit hos mig i höst.
Det går väldigt snabbt att förbereda maten, som sen sköter sig själv medan jag är ute och går.
Den långa tiden i ugnen gör att köttet formligen smälter i munnen och grönsakerna blir otroligt intensiva i smaken.
Här är några enkla tips på hur jag lagade till rätterna, utan specifik ingredienslista, se dem som inspiration för hur du själv kan börja laga plåtmat.
Vill du ha mer handfasta långkoksråd, till dig själv eller som julklapp, så hittar du mina bästa recept i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Fläskkarré med ben skuret i mindre bitar. Kryddat med salt, peppar, oregano och citronsaft.
Lagd i ugnsform med bitar av tomat, grön paprika och rödlök runtom. Olivolja över.
100 grader i 5 timmar.
Konsten att långlaga ett lamm, så smaken blir alldeles, alldeles underbar.
Jag började med att gå in till slaktaren och be att få köpa lite lamm. Han gick och hämtade ett halvt lamm i ett kylskåp och undrade vilken bit jag ville ha.
Bad att få några skivor av steken med ben. Han högg upp det jag önskade och jag gick glad i hågen hem till köket.
Kryddade skivorna med salt, peppar och finhackad rosmarin. La dem i en ugnsform och tärnade en morot och la bredvid. Finstrimlade en lök, hackade vitlök och pressade på lite citron. Skar en tomat i bitar och strödde över.
Till sist en rejäl skvätt olivolja och så in i ugnen på 100 gr i 6 timmar. Vände skivorna efter halva tiden. Så gick det till att laga lamm i mitt kök i Kroatien
Sist ut idag blir en snabbare plåtmatsvariant, fisk som ugnsbakas i bara en kvart.
Fiskfiléer stekta i smör, täckta av en sås av brynta champinjoner, rödlök, benbuljong, pressad citron och smör.
Smulad fetaost och cocktailtomater på, gratineras på 200 grader i 15 minuter. Räkor som garnering.
Kåltider
Nu är det verkligen en bra tid för alla oss som gillar kål i alla former.
Närproducerat, sprängfyllt med näring, lågt i kolhydrater och dessutom billigt.
Jag frågade på min Facebooksida för ett tag sen vad mina följare där vill ha för recepttips här på bloggen och då var det en som efterlyste recept som inte är så dyra.
Så därför kommer idag 3 av mina kålfavoriter, du kan ju variera kålen i recepten med den just du gillar eller har hemma.
Vad skulle du vilja ha för mat/baktips härinne, skriv gärna en kommentar till det här inlägget så kommer det framöver?
Syrligt grönkålsfräs 2 port
5 dl finstrimlad grönkål och/eller rödkål
2 schalottenlökar
3 msk smör/kokosolja
1 msk äppelcidervinäger
Salt och peppar
Skär löken i tunna klyftor, hetta upp smöret och fräs löken ett par minuter utan att den får färg.
Tillsätt den finstrimlade grönkålen och fräs nån minut, krydda och häll på äppelcidervinäger.
Låt vinägern koka in och servera grönsaksfräset till sylta istället för inlagda rödbetor.
Här hittar du recept på min hemgjorda kalvsylta och här på köttbullar i tomatsås.
Senapsstuvad svartkål 2 port
5 dl strimlad svartkål
3 msk smör/kokosolja
2 msk pumpakärnor
2 tsk osötad senap
1 dl kokosgrädde/grädde
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar
Fräs kålen ett par minuter utan att den får för mycket färg. Skiva lök och vitlök och tillsätt dem och pumpakärnorna. Krydda med salt och peppar, låt bryna en stund.
Rör ner senap och kokosgrädde, koka upp och låt småputrra i 5-10 minuter, beroende på hur välkokt kål du vill ha.
Currystuvad vitkål 2 port
5 dl strimlad vitkål
2 dl syrad grädde, smetana eller kokosgrädde
5 cm purjolök
½ svenskt äpple
2 msk kycklingbuljong
2 msk smör
1-2 tsk curry
½ tsk paprikapulver
Salt
Bryn smöret lätt, häll i den strimlade vitkålen, låt steka mjuk på medelvärme utan att få för mycket färg.
Skär äpplet i små bitar och strimla purjon, rör ner bland kålen och krydda med curry, paprika och salt.
Låt fräsa några minuter till, häll på grädden och buljongen.
Koka upp och låt småputtra i 10 minuter tills stuvningen tjocknat.
Servera till ett gott fläsk från någon lokal mathantverkare.
Vill du ta del av fler av mina traditionella rätter så ta gärna en titt på Gammaldags husmanskost på nytt sätt som jag skrivit med Annika Dahlqvist eller Diabeteskokboken för män, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.
Här följer några höstbilder som jag tog på en promenad i skogen häromdagen, även gråvädersdagar kan vara vackra.
Höstgrillning
För precis 7 år sen jobbade jag och fotograf Mikael Eriksson intensivt några dagar med bilderna till min grillkokbok.
Det blåste 25 sekundmeter och var bara 5 grader varmt några av dagarna, så grillglöden tog sig fint.
Men det gjorde jobbet med fotograferingen extra krävande, då vi tog de flesta bilderna utomhus, det var kallt, minst sagt.
Vill du stötta mitt fortsatta receptskrivande, så köp gärna grillboken här på Lumio Förlag.
Förordet om det betydelsefulla grillandet genom evolutionen är skrivet av Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak.
Här följer ett av bokens recept, svartvinbärsmarinerad fläskkarré, riktigt härlig höstmat.
Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze
4 skivor fläskkarré à 150 g (med ben 200 g)
2 dl svarta vinbär
1 ekologisk lime
1 tsk Worcestershiresauce
½ tsk grovmald svartpeppar
Tvätta och riv skalet av limefrukten och pressa ur saften.
Häll den i en kastrull och tillsätt de övriga ingredienserna, koka upp och låt småputtra 10 minuter.
Passera bärmassan genom en nätsil och häll upp glazen på burk.
Salta och peppra köttet och pensla ordentligt av svartvinbärsglazen på båda sidor, spar en del till grillningen.
Lägg skivorna i en plastpåse och låt marinera några timmar i kylen, gärna längre.
Torka av fläskkarrén med hushållspapper och pensla med rapsolja.
Pensla även gallret med lite olja, innan köttet läggs på över het glöd.
Grilla 2 minuter på var sida, salta och peppra lite lätt.
Pensla glaze på skivorna, vänd och grilla 1 minut till på var sida.
Grillar du skivor av fläskkarré med ben, låt dem då ligga kvar några minuter till på sidan om glöden eller under lock på svag värme, så köttet vid benet hinner bli färdigt.
Servera med resten av glazen i en skål, en grönsallad och grillade skivor av förvälld rättika.