Annorlunda grillmat
Jag fick ett erbjudande om att testa bisonkött från Jemtbison. Stickan Eriksson föder upp djuren på sin gård i Månsåsen här i Jämtland och vi pratade mat när jag köpte bisonburgare av honom på vårmarknaden på Jamtli.
Han fick mitt kort och nu i sommar hörde han av sig och undrade om jag var intresserad att provsmaka en bit helt kött.
Det tackade jag förstås inte nej till. Blev mycket glatt överraskad när Stickan några veckor senare dök upp vid min dörr med en stor filé, den vägde nästan 1,4 kilo.
Det blev en hel del goda middagar av det fina köttet, här följer receptet till en av dem.
Bison
Bilden lånad av Stickan Eriksson, Jemtbison
Han berättade att idén till att starta en bisonfarm föddes när han läste en tidningsartikel i DN på ett flyg från USA. Efter hemkomsten tog han kontakt med uppfödaren i Nyköping som artikeln handlade om och på den vägen var det.
Idag ett antal år senare går ett 30-tal bison på gräsbete på gården. Bison har ett otroligt gott kött, riktigt mört och mustigt, det är lite som älgfilé i smaken för en jämförelse.
Här på Svensk Bisonförening kan du läsa mer, där finns adresser till andra uppfödare runtom i landet.
Får du inte tag på bisonkött så går förstås oxfilé, biff, fläskfilé, karré, kalkon eller kyckling precis lika bra att grilla med den här marinaden.
Örtmarinad till grillat 5-6 port
1 kg filé eller annat kött
1 dl olivolja
1 msk Worcestershiresauce
1 msk flytande honung
1 msk torkad timjan
1 msk torkad rosmarin
2 tsk grovmald svartpeppar
Blanda marinaden väl. Lägg köttet i en fryspåse, antingen helt eller i skivor. Häll i marinaden och massera runt så det kommer åt överallt. Lägg i kylen till nästa dag eller ännu hellre två dygn.
Ta upp köttet och torka av kryddorna, de bränner annars lätt på grillen. För skivade bitar grillar du dem på hög värme ett par minuter på var sida, salta lätt på båda sidor.
Lägg dem bredvid glöden ett par minuter till så fördelas värmen jämnt. Just bisonfilé som är ett magert kött blir godast om det är lättstekt.
Grillar du filén hel så låt den först få färg några minuter på var sida, fortsätt sen på indirekt glöd så den grillas färdigt långsamt.
Innertemperaturen ska vara 52 grader för bison fick jag som tips från uppfödaren, då är den som bäst. Låt vila några minuter under folie innan du skär upp köttet, så stannar alla goda köttsafter kvar.
Jag serverade zucchinisallad till köttet. Vill du ha en hel bok med mina grillrätter och tips på gröna, goda tillbehör, så kan du gärna få köpa Grillmat LCHF.
Just nu pågår översättningen inför att den släpps i USA och England i maj nästa år, ska bli väldigt spännande att se hur mina kokböcker tas emot där.
Här några bilder som min fotograf Mikael Eriksson tog till boken, en riktigt kall och blåsig vecka för precis 2 år sedan.
Blåbärs- och nässelpesto
Chilimarinerade revbensspjäll
Fröchips och heta nötter